Paavon Perunasivu

Columbo tuo varhaisperunaan tervetullutta tärkkelystä

Ahvenniemi, P. Maatilan Pirkka 1999(5):16.

Columbo on uusin tulokas varhaisperunalajikkeiden joukossa. Se oli virallisissa lajikekokeissa vuosina 1997-98 ja hyväksyttiin kansalliseen lajikeluetteloon tänä vuonna. K-koetilan lajikekokeissa se on ollut mukana jo vuodesta 1989 asti. Columbo on yhteistyökumppanimme Svalöf Weibullin kehittämä lajike. Se polveutuu risteytyksestä Sv 76127 x Matilda.

Hyvä tärkkelyspitoisuus on Columbon valtti

Columbon on selkeästi varhaisperunalajike ja soveltuu pääasiassa kesäajan käyttöön. Hyvä tärkkelyspitoisuus varhaisnostoissa on sen suurin valtti (Taulukko). Aikaisissa nostoissa se voittaa siinä suhteessa selvästi kaikki muut varhaisperunalajikkeet. Kasvukauden lopulla ja perunan tuleentuessa ero muihin varhaisperunoihin kuitenkin pienenee.

Columbo pysyy sadonmuodostuksessa mukavasti muiden varhaisperunoiden tahdissa. Satotaso pysyy kohtuullisen kilpailukykyisenä koko kesän ajan. Se tekee kuitenkin runsaahkosti mukuloita eikä isojen osuus nouse ensimmäisessä varhaisnostossa esimerkiksi isomukulaisen Timon tasolle. Myöhemmin kesällä mukulakoko kuitenkin kääntyy Columbon eduksi. Se tekee tällöin useimpia muita varhaisperunoita vähemmän isoja mukuloita ja suurempi osa sadosta on kokonsa puolesta kauppakelpoista. Ovathan loppukesän isokokoiset ja keitettäessä vetiset varhaisperunahirvitykset aika luotaantyöntävä näky kaupan myyntitiskissä ja omiaan vähentämään perunan arvostusta ja käyttöä.

Säännöllinen ulkonäkö etu irtoperunatiskissä

Columbon mukula on pyöreänsoikea, matalasilmäinen ja säännöllinen. Myöskin siinä mielessä se on parannus vallitsevaan tilanteeseen. Kuori on paksuhko ja matildamaisen karhea (Matildahan onkin toinen vanhemmista). Matildalta tulee ilmeisesti myöskin Columbon melko suuri ruvenalttius. Rupisuus ei kuitenkaan yleensä ole kovin suuri ongelma varhaisperunalle. Muutoin Columbon ulkoinen laatu näyttäisi olevan aika moitteetonta.

Columbolla on taipumusta saada tietyissä olosuhteissa suhteellisen herkästi pieni ruskea laikku mukulan keskelle. Loppukesästä keskusta saattaa revetä ontoksi. Ruskolaikku puhkeaa, jos mukulanmuodostuksen alkupuolelle, pari kolme viikkoa varhaisperunan pintaantulosta, sattuu voimakas sade edeltävän kuivan kauden jälkeen. Tasaisissa kosteusoloissa ilmiötä ei esiinny lainkaan. 20-25 millin sadetus viimeistään 10 päivää Columbon pintaantulosta takaa mukulanmuodostuksen alkuun sopivat kosteusolot sekä ruskolaikun että rupisuuden torjumiseksi.

Columbon keittolaatu on aika tyypillistä varhaisperunan laatua. Mallon väri on kuitenkin tavanomaista keltaisempi. Maku on aika voimakas. Keittotummumista saattaa esiintyä, mutta sillä ei liene kovin suurta merkitystä varhaisperunalle, joka yleensä syödään aika nopeasti keittämisen jälkeen. Varhaisnostojen sadon hyvä tärkkelyspitoisuus on iso plussa ja vähentää toivottavasti käytännön viljelyssä edes vähän varhaisperunalle muutoin niin ominaista vetisyyttä. Tuleentuneen Columbon tärkkelyspitoisuus nousee normaalisti 14 %:n tienoille ja se on keitettynä luonnollisesti kiinteämaltoinen. Sillä tärkkelystasolla se saattaa olla käyttökelpoinen myöskin ympärivuotiseen käyttöön kiinteämaltoisten lajikkeiden (vihreä väri) ryhmässä.