Paavon Perunasivu

Perunakaupan lajikeongelmia

 Ahvenniemi, P. Elintarvikeuutiset 1988(38):7.

Ruokaperunan moninaisten laatuongelmien joukossa muodostavat sopimattomaan lajikkeeseen liittyvät kysymykset oman lukunsa. Tällöin on erityisesti kaksi lajiketta, joihin tulee kiinnittää huomiota, nimittäin tärkkelysperunalajike Saturna ja varhaisperunalajike Ostara. 

Perunatärkkelystä käyttävän teollisuuden tärkein sopimuslajike on hollantilaista alkuperää oleva Saturna. Se täyttää erinomaisesti tärkkelyslajikkeelle asetettavat vaatimukset, eli on hyvin satoisa ja tärkkelyspitoinen. Syksyisin ja erityisesti silloin, kun ruokaperunapuolella on markkinahäiriöitä, huomattavia määriä sopimuksenalaista tärkkelysperunaa lipeää ruokaperunapuolelle. Varsinkin perunanvälitystä harjoittavat jopparit ovat tällöin liikkeellä saturnakuormien kanssa.

 Vältä Saturnaa

Saturna jo lajikkeena soveltuu huonosti ruokaperunaksi, johtuen sen arkuudesta maltovioille. Mukulan keskelle kasvaa herkästi ruskolaikku tai mallossa voi olla epämääräisiä moptopviruksen aiheuttamia ruskolaikkuja. Täysin kelpaamattomaksi ruokaperunapuolelle tekee Saturnan se, että se on lähes poikkeuksetta viljelty tärkkelysperunan viljelytekniikalla, jolla on mahdotonta saada hyvää ruokaperunaa. Esimerkiksi keittolaatuun hyvin herkästi vaikuttava typpilannoitustaso on tärkkelysperunan viljelyssä viisikymmentä prosenttia yli ruokaperunan viljelyssä käytetyn. Tärkkelysperunan nostotekniikka on ruokaperunaa kovakouraisempi, koska tärkkelyspuolella kolhujen välttämisellä ei ole mitään merkitystä. Kaiken kaikkiaan ruokaperunapuolella Saturnaa tulisi välttää kuin ruttoa.

Ostaran aika on ohi

Toinen ongelmalajike Ostara on myöskin hollantilainen jaloste. Ostara puolustaa hyvin paikkaansa varhaisperunaksi viljeltynä ja käytettynä.Se tekee satoa nopeasti ja aikaisin, niin että valtaosa elokuussa markkinoilla olevasta perunasta on Ostaraa. Sen kuiva-ainepitoisuus on kuitenkin huomattavasti talviperunalajikkeita alhaisempi ja sen seurauksena keittolaatu selvästi heikompi. 

Ostaran suosio, aikaisin tuleentuvana ja hyvin satoisana lajikkeena, on viljelijöiden keskuudessa kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti. Siksi Ostaran tarjonta syksyisin ja vuosi vuodelta yhä enemmän myös talviaikaan on lisääntynyt. Huonon keittolaadun omaava Ostara on kuitenkin omiaan edelleen vähentämään perunan suosiota ja kulutusta. Siksi Ostaran käytön tulisi rajoittua pelkästään varhaisperunaksi, eli aikavälille juhannuksesta elokuun puoliväliin. Siitä eteenpäin voidaan syyskaudella käyttää esimerkiksi Siikliä tai nopeimmin valmistuvia talviperunalajikkeita, esimerkiksi Jaakkoa, Bintjeä ja Sabinaa.