Paavon Perunasivu

Torju seittirupi – torjut seitin?

Ahvenniemi, P. Tuottava Peruna 2005(3):20-21.

Seittiongelmat johtuvat pääasiassa siemenperunan seittirupisuudesta. Asia on näin yllättäen myös perunamonokulttuurissa. Siksi seittiruven torjuntaan omasta siemenlisäyksestä kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Torjunta onnistuu pelkästään viljelytekniikkaa säätämällä, ilman lisäkuluja tai edes lisävaivaa.

Perunaseittiä aiheuttava Rhizoctonia solani –sieni vioittaa alkukesästä perunan ituja, nuorten varsien tyviä, maavarsia ja pieniä mukuloitakin. Sen seurauksena sadon määrä laskee ja laatu heikkenee. Loppukesästä penkin uumenissa oleviin kasvin osiin muodostuu tummia rihmastopahkoja, joiden avulla tauti selviää talven yli tai jopa usean vuoden päähän. Mukuloiden pinnalle muodostuvia rihmastopahkoja kutsutaan seittiruveksi. 

Seittirupi on tartunnan lähde
Rihmastopahka tarvitsee ”itääkseen” vain lämpöä ja kosteutta. Sellaisissa olosuhteissa siitä työntyy ulos nopeasti eteneviä sienirihmoja, jotka kasvavat ituihin ja voivat aiheuttaa ensimmäisiä versolaikkuoireita jo reilun viikon kuluttua perunan istutuksesta. Vaikka seittisieni pystyy säilymään maassa talven yli myöskin rihmastona, on juuri rihmastopahkoilla ja seittiruvella keskeinen rooli taudin siirtymisessä seuraavan vuoden perunaan.

Siemenen seittiruven määrä ratkaisee
Helsingin yliopistossa meneillään olevassa seittitutkimuksessa on havaittu, että nimen omaan siemenperunassa olevan seittiruven määrä ratkaisee sen, miten paljon seittitartuntaa perunaan tulee. Näin on ollut yllättäen asianlaita myöskin meillä hyvin yleisillä vanhoilla perunamailla. Sielläkin seittiruveton siemenperuna on antanut seitittömän sadon. Lisäksi tutkimuksessa on käynyt ilmi, että vähäinenkin seittirupisuus voi aiheuttaa ongelmia. Tämä kaikki korostaa terveen siemenperunan merkitystä seitin torjunnassa.

Seittirupea muodostuu tuleentuvaan satoon
Seittiruven muodostumiseen vaikuttavat tekijät selvitettiin perusteellisesti 80-luvun alussa Hollannissa suoritetuissa tutkimuksissa. Niissä huomattiin perunan tuleentumisen keskeinen merkitys seittiruven muodostukselle. Niiden mukaan kasvussa oleva kasvi tuottaa jotakin ainetta, joka estää seittiruven muodostumisen. Tämän estoaineen vaikutus heikkenee tuleentuvassa kasvissa, jolloin seittirihma herää ja alkaa valmistaa säilymisensä kannalta tärkeitä rihmastopahkoja.

Varsiston hävitys jouduttaa seittiruven muodostumista
Varsiston kemiallinen hävittäminen jouduttaa hollantilaisten tutkimusten mukaan tuleentumista ja sen myötä seittiruven muodostumista. Samanlainen vaikutus on havaittu myöskin suomalaisissa varsistonhävityskokeissa. Myöskin luontaisesti tuleentuvaan perunaan alkaa muodostua seittirupea, kun tuleentuminen etenee riittävän pitkälle. Varsinkin varhaislajikkeiden satoon saattaa siksi ehtiä muodostua, lyhyestä kesästämme huolimatta, runsaasti seittirupea ilman varsiston hävitystäkin.

Seittirupea torjumaan
Koska siemenmukuloiden seittirupisuudella on niin suuri merkitys seittitartunnalle, täytyisi seittiruven torjumiseen siemeneksi tarkoitetuista eristä kiinnittää nykyistä enemmän huomiota. Hyvä uutinen on, että se onnistuu vain viljelytekniikkaa hieman säätämällä, ilman että siitä aiheutuu lisäkustannuksia tai edes lisävaivaa. Keinot on olemassa ja ne on vieläpä melko yksinkertaiset. 

Siemeneksi tarkoitettujen erien varsien kemialliseen hävittämiseen pitäisi ryhtyä vain hätätapauksessa, ruton torjumiseksi. Nosto pitäisi silloinkin suorittaa heti kun varret on mustuneet, eikä jäädä turhaan odottelemaan. 

Siemenkoa hallitaan säätämällä istutusetäisyyttä ja vähentämällä typpilannoitusta. Omaan käyttöön lisätty siemen kannattaisi ylipäätään korjata melko aikaisin, mieluummin hieman huonokuorisena kuin seittirupisena. 

Jotta siementä ei tarvitsisi nostaa ihan liian aikaisin lämpimään varastoon, siemeneksi tarkoitetut erät kannattaisi istuttaa keväällä kaikkein viimeiseksi. Ne täytyisi silloin myöskin pitää viileässä istutukseen asti, jotta siemenessä mahdollisesti oleva seittirupi ei heräisi tartuttamaan ituja jo ennen istutusta. Ja jos kantasiemenessä on ylipäätään havaittavissa seittirupea, kannattaisi harkita erän kunnollista upotuspeittausta.