Idole - perunanviljelijän uusi idoli

Ahvenniemi, P. Maatilan Pirkka 1997(2):48-50


Idole hyväksyttiin kansalliseen lajikeluetteloon ruokateollisuuslajikkeena vuonna 1995. Nyt käyttöä on laajennettu ja lajike oli jo vuoden 1996 luettelossa myöskin ruokaperunalajikkeena. Näin ollen sitä voi pakata kulutuskäyttöön I-luokan ruokaperunana ilman rajoituksia. Idolen siementä on vielä tänä keväänä rajoitetusti saatavissa. Se on kuitenkin jo niin runsaana käytännön viljelyssä, että viljelykokemuksista voidaan vetää ensimmäisiä johtopäätöksiä. Yhdessä lajikekokeista saatujen uusien tietojen kanssa se antaa mahdollisuuden viljelyohjeiden tarkentamiseen.

Hyvät käyttöominaisuudet

Idolen mukula on poikkeuksellisen iso, soikea ja matalasilmäinen. Kuori on vaalea ja mukulan ulkonäkö hyvä. Idolen keitto-ominaisuudet ovat pitkälle samanlaiset kuin Bintjellä. Muotonsa, kokonsa ja myöskin paisto-ominaisuuksiensa puolesta se on ruokaperunakäytön ohella myöskin kelvollista ranskanperunan raaka-ainetta.

Tiheä istutus kannattaa

Ruokaperunakäytössä Idolen mukulakokoa on välttämätöntä rajoittaa tiheällä istutuksella. Siten saadaan suurempi osa mukulasadosta lajitteluväliin 40-55 mm. Hyvin suuri kasvutila saattaa myöskin aiheuttaa epätasaisissa kosteusoloissa isojen mukuloiden keskelle ruskeaa laikua. Se lienee kuitenkin melko harvinaista, koska lajikekokeissa ruskolaikkua ei ole juurikaan näkynyt.

K-ryhmän koetilan istutustiheyskokeissa viime kesänä Idole näytti leijonankyntensä juuri tiheällä istutuksella. 20 sentin istutustiheydellä se antoi selvästi isomman sadon kuin mikään muu lajike ja lähes 10 tn/ha enemmän satoa kuin Bintje samalla istutustiheydellä. Koska Bintjen tapaisten runsasmukulaisten lajikkeiden oikea istutusetäisyys on noin 30 cm, käytännön viljelyssä satoero Idolen hyväksi nousee vielä isommaksi.

Tiheään istutetuilta Idole-hehtaareilta on siis mahdollista saada todella isoja hehtaarisatoja. Toisaalta harvaankaan (40 cm istutusväli) istutetun Idolen sadossa ei ollut viime kesänä lainkaan maltovikaisia tai onttoja.

Iso perunasato ei ole yleensä mitenkään ristiriidassa hyvän laadun kanssa. Iso sato kuitenkin pyrkii kasvamaan herkästi ulos penkistä ja vihertymään. Siksi 80 sentin riviväli on Idolen viljelyssä suositeltavaa. Tällöin on mahdollista mullata isompi penkki mukuloiden suojaksi. Myöskin perunan istuttaminen muutaman sentin normaalia syvempään lisää kasvutilaa mukuloille penkin sisällä ja vähentää ratkaisevasti vihertymistä.

Myöhäisen puoleinen

Idolen aikaisuudesta on nyt saatavilla tarkennettua tietoa. Lajike on osoittautunut suhteellisen myöhään tuleentuvaksi, vaikkakin nopeasti mukulasatoa muodostavaksi. Koska Idolen kuori on luontaisesti ohut, saattaa kuoren kiinnittymisen kanssa olla kylminä kesinä ongelmia.

Vanha viisaus kasvuajan jatkamisesta siemenen hyvällä idätyksellä kannattaisi nostaa Idolen, kuten useimpien muidenkin lajikkeiden kohdalla, kunniaan. Kolmen viikon mittainen idätys noin viidentoista asteen lämmössä riittää. Valolla on idätyksessä ratkaiseva merkitys. Iduista tulee silloin vihreitä valoituja, jotka eivät rikkoudu koneellisessa istutuksessa.

Uutta tietoa taudinkestävyydestä

Idolen rutonkestävyys on MTT:n kokeissa osoittautunut jopa odotettua paremmaksi, joskin hieman toisenlaatuiseksi kuin mitä lajikkeen jalostaja hollantilainen Agrico ilmoittaa omassa lajikekuvauksessaan. Idolen lehtirutonkestävyys on osoittautunut olevan aivan lajikkeiden parhaimmistoa, jopa Matildan tasoa. Toisaalta mukularutolle Idole on ollut kotimaisissa kokeissa aika arka. Lehti- ja mukularuton suhde on Agricon lajikekuvauksessa päinvastainen.

MTT:ssä on myöskin alettu selvittää lajikkeiden harmaahilseen kestävyyttä. Idole on kuulunut kokeissa kestävimpiin lajikkeisiin. Harmaahilsehän heikentää siemenperunassa esiintyessään siemenen elinvoimaisuutta ja saattaa jopa aiheuttaa aukkoisuutta. Ruokaperunassa se heikentää perunan ulkonäköä varsinkin kun peruna pestään. Varastossa se leviää tuuletusilman mukana terveisiin eriin. Kevääseen asti varastoitavissa erissä harmaahilseiset mukulat menettävät runsaasti kosteutta ja pehmenevät käyttökelvottomiksi.

MTT:n testit lajikkeiden maltokaariviroosin kestävyydestä osoittavat, että Idole on siinä suhteessa yksi kaikkein parhaista lajikkeista. Kesän -96 kenttäkokeessa Idolen tautisaastunta oli koko kokeen paras. Vain 0,3 % mukuloista sai voimakkaasti moptopviruksella saastutetussa maassa taudinoireita.


Palaa