Lämpöpumppu, säästääkö se todella?

Asennutin taloomme Panasonic Inverter lämpöpumpun marraskuussa v 1997. Ohessa talomme sähkönkulutuksen käyrä vuoden 1986 syksystä alkaen. Talo on rakennettu 1985, materiaalina Siporex. Suora sähkölämmitys. Lämminvesi lämpiää yösähköllä. Seuranta-aikana kaikki kodinkoneet on uusittu, asukkaiden määrä laskenut viidestä kahteen.

Käyrä osoittaa selkeästi että lämpöpumpusta ei ole ollut sähkönkulutuksen kannalta minkäänlaista hyötyä, mainoksethan lupaavat jopa 50% säästöä. Jäähdytys kesällä toimii, mutta lämmityskaudella sisälämpötila vaihtelee huomattavasti aikaisempaa enemmän ja lisäksi on tullut jatkuva suhina. Pumppu on nyt siirtynyt ”ansaittuun” talvilepoon.

Hyvin eristetyssä, lämpötaloudellisesti suunnitellussa talossa lämpöpumpusta ei tunnu olevan mitään hyötyä. Alan yrityksiltä en ole saanut minkäänlaista selvitystä huonolle tulokselle.

Maaliskuussa 03 erittäin korkea kulutuspiikki, mittareiden vaihdon myötä jälleen entiset lukemat, mittareissa ei kuitenkaan todettu vikaa! Kulutusta kannattaa siis seurata.