Arno Forsius

Nostradamus (1503—1566) — lääkäri ja astrologi

Astrologiaa käytettiin ennustamiseen mitä moninaisimmilla elämänaloilla. Tähtitaidon avulla laadittiin henkilökohtaisia syntymähoroskooppeja, säätä ja maailmantapahtumia ennustavia vuosihoroskooppeja sekä maailmantapahtumia ennustavia pitkän tähtäyksen horoskooppeja.

Astrologia oli noussut 1400- ja 1500-luvuilla myös tärkeäksi osaksi lääketiedettä. Horoskooppien teko ei ollut keskiajalla muutenkaan mitään leikkimielistä harrastelua vaan sen ajan tieteeseen ja vankkaan uskoon perustuvaa toimintaa. Horoskooppeja laativat korkeasti oppineet tiedemiehet kuten Nicolaus Copernicus (1473—1543), Tyko Brahe (1546—1601) ja Johannes Kepler (1571—1630). Hallitsijat tekivät päätöksiään astrologiaan nojaten ja kuuluisat tähtienselittäjät olivat hyvin haluttuja hovipiireissä.

Myös lääkärit harrastivat toisinaan yleismaailmallisten ennustusten laatimista. Heistä voidaan mainita mm. Paracelsus (1493—1541), Hieronymus (Girolamo) Cardanus (1501—1576) ja Casparus Peucerus (1525—1602).

Ennustamista harjoittaneista lääkäreistä on kohonnut maailmanmaineeseen ranskalainen lääkäri Nostradamus eli Michel de Notredame (1503—1566). Hän oli juutalaista syntyperää ja suvun kerrottiin polvetuvan Joosefin pojasta Isaskarista. Nimensä hän oli saanut sen kirkon mukaan, jossa hänen isoisänsä isä oli kastettu kristinuskoon.

Nostradamus syntyi St.-Rémyssä Provencessa ja kuoli samalla seudulla sijaitsevassa Salonissa. Ennen kuolemaansa Nostradamus sairasti kihtiä ja turvotustautia. Hänen arkkunsa haudattiin hänen toivomustaan noudattaen pystyasennossa Salonissa olevan cordelieerien eli fransiskaanimunkkien kirkon muurien suojaan.

Nostradamus opiskeli ensin Avignonissa humanistisia aineita ja filosofiaa. Sieltä hän siirtyi Montpellierin yliopistoon opiskelemaan lääketiedettä ja valmistui tohtoriksi vuonna 1529. Sen jälkeen Nostradamus asettui lääkäriksi ensin Ageniin. Kaupungissa puhkesi vuonna 1537 ruttoepidemia, jonka uhreiksi joutuivat myös Nostradamuksen puoliso ja kaksi lasta.

Pettyneenä kykyihinsä ja taitoihinsa Nostradamus kierteli eri puolilla Eurooppaa. Matkojensa aikana hän alkoi tuntea mielenkiintoa ennustamista kohtaan. Vietettyään muutaman vuoden kuljeskelevaa elämää Nostradamus asettui vuonna 1544 lääkäriksi Saloniin. Siellä hän avioitui uudelleen ja perheeseen syntyi kolme poikaa ja kolme tytärtä. Nostradamuksen kerrotaan saavuttaneen suurta mainetta lähiseudulla sijainneissa Aixin ja Lyonin kaupungeissa toiminnallaan ruttoepidemioiden ehkäisemiseksi.

Nostradamus oli alkanut laatia ennustuksia vuoden 1547 aikoihin ja ensimmäinen hänen ennustusalmanakoistaan ilmestyi vuonna 1550. Vuotta koskevat ennustukset oli laadittu kahdentoista nelisäkeen muotoon. Myönteisen vastaanoton johdosta hän laati almanakkoja joka vuodelle elämänsä loppuun saakka.

Vuotuisten almanakkojen ennustukset eivät osuneet useinkaan oikeaan ja siten ne olivat monille kiitollisia pilkan aiheita. Eräät Nostradamuksen ennustuksista näyttivät kuitenkin käyneen toteen ja hänen maineensa kiiri laajalle. Niinpä hän oli ennustanut, että ranskalaiset tulisivat kärsimään tappion St.-Quentinin luona vuonna 1557. Näin todella tapahtuikin ja silloin ylipäällikkö Montmorency, marsalkka St.-André ja eräät muut haavoittuivat ja joutuivat espanjalaisten vangeiksi.

Katariina de' Medici (1519—1589), Ranskan kuninkaan Henrik (Henri) II:n (1519—1559) puoliso, luotti kovasti astrologeihin. Italialaisen Cosimo Ruggierin jälkeen hän alkoi käyttää Nostradamuksen palveluksia. Katarina de' Medicin kerrotaan hankkineen Nostradamukselta salanimellä itselleen puolisonsa horoskoopin. Siinä ennustettiin, että kuningas murhattaisiin kaksintaistelussa. Kuningatar piti sitä mahdottomana, sillä kuninkaalla ei ollut suinkaan vaaraa joutua kaksintaisteluun.

Tapahtui kuitenkin, että Henrik II kuoli vuonna 1559 vahingoituttuaan metsästysleikissä silmäänsä osuneesta keihäänpistosta. Kun Nostradamuksen ennustuksen Henrik II:n kuolemasta ja kuolintavasta voitiin nyt selittää käyneen toteen, kasvoi hänen maineensa edelleen. Nostradamus sai laatia horoskoopit myös kuningattaren lapsille. Katarina de' Medicin pojan Kaarle (Charles) IX:n aikana (1550—1574, hallitsijana vuodesta 1560) Nostradamus nautti hovissa niin suurta kunnioitusta, että hänet nimitettiin kuninkaan henkilääkäriksi.

Nostradamuksen pysyvä maine tulevaisuuden tapahtumien ennustajana perustuu hänen runomittaisiin ennustuksiinsa "Centuries Astronomiques". Niitä hän kirjoitti vuodesta 1554 alkaen kaikkiaan kymmenen ja jokaisessa niistä oli sata nelisäettä. Ensimmäiset niistä ilmestyivät vuonna 1555, seuraavat samoin vuonna 1555 ja loput vuonna 1558. Viimeiset niistä oli omistettu kuningas Henrik II:lle. Ennustusrunoista ilmestyi ensimmäinen koottu laitos Nostradamuksen kuoleman jälkeen vuonna 1568.

Nostradamuksen ranskaksi kirjoittamissa ennustusrunoissa on paljon viittauksia antiikin maailmaan. Moniselitteisissä säkeissä on mukana runsaasti provensaalin, latinan, italian, kreikan ja heprean kielisiä ilmaisuja. Niissä ei myöskään ilmoiteta tulevien tapahtumien tarkkoja aikamääriä. Siten ennustusten tulkinta jäi täysin riippumaan tulkitsijan käsityksistä ja oivalluksista.

Nostradamuksen ennustuskirjat herättivät suunnatonta huomiota ja Jean-Aimé de Chavigny onnistui selityksillään vakuuttamaan ihmiset siitä, että ennustukset todella toteutuivat. Nostradamuksen kirjoja on julkaistu jatkuvasti uusina painoksina hänen kuolemansa jälkeen. Niihin on toistuvasti ilmaantunut muiden tekemiä muutoksia ja lisäyksiä. Kansanusko selitti ne siten, että Nostradamus itse teki työtä ennustustensa hyväksi haudassaan.

Nostradamuksen teos joutui myös monien arvostelujen kohteeksi ja katolinen kirkko paheksui sitä, koska siinä uskottiin ennustettavan paavinvallan kukistumista. Sen seurauksena katolinen kirkko julisti kirjan kielletyksi niinkin myöhään kuin vuonna 1781, runsaat 200 vuotta sen ilmestymisen jälkeen.

Yhä edelleen on olemassa astrologiaan ja ennustuksiin uskovia ihmisiä, joiden käsityksen mukaan Nostradamus on pystynyt ennustamaan oikein meidänkin aikamme tapahtumia.

Nostradamuksen pojasta, hänkin nimeltään Michel Notredame, kerrotaan seuravaa tarinaa: Myös hän toimi tähtienselittäjänä ja ennustajana. Hänen kerrotaan ennustaneen, että tulipalo hävittäisi Le Puyn kaupungin. Kun ennustettu hetki lähestyi, tavoitettiin ennustaja sytyttämässä kaupunkia tuleen varmistaakseen ennustuksen toteutumisen. Ennustaja otettiin kiinni ja mestattiin vuonna 1575. Tarina on kuitenkin osoitettu täysin keksityksi.

Kirjoitus on julkaistu aikaisemmin otsikolla "Nostradamus" Suomen Lääkärilehdessä: 1991: 27: 2558. Tarkistettu ja lisätty heinäkuussa 1999. Tarkistettu elokuussa 2002 Nostradamuksen poikaa koskevan kappaleen osalta.

Kirjallisuutta:

Biographisches Lexikon der hervorragenden Ärzte aller Zeiten und Völker vor 1880, I–V + Ergänzungsband. Dritte, unveränderte Auflage. Urban & Schwarzenberg, München–Berlin. 1962.

Kuitunen, K.: Nostradamus-huijaus saa aina ystäviä. Helsingin Sanomat 16.4.1991.

Kuitunen, K.: Kaivattu hakuteos skeptikoille. [Kirjanselostus: Risto Selin, Ihmeellinen maailma. Skeptikon tietosanakirja. Ursa ry 2001. 325 s.] Skeptikko 2002: 1: 34–35.

[The New] Encyclopaedia Britannica. 15th Edition 1990. Encyclopaedia Britannica, Inc. Chicago.

Troels-Lund, Tr. Fr.: Elämänvalaistus. Muutamia piirteitä ihmiskunnan kehityshistoriasta. Toinen painos. Helsinki 1920. [Tässä teoksessa on kerrottu nuoremman Michel Notredamen toiminnasta ennustajana.]

TAKAISIN KULTTUURIA HAKEMISTOON