Arno Forsius

Säveltäjämestari Jean Sibeliuksen hautajaiset 30.9.1957

Säveltäjämestari Jean Sibelius syntyi 8.12.1865 ja kuoli 20.9.1957 lähes 91 vuoden ikäisenä. Hänen syntymänsä 150-vuotisjuhlaa on vietetty tänä vuonna (2015) monin tavoin hänen kotimaassaan, mutta hänen musiikkinsa on ollut laajan huomion kohteena myös muualla maailmassa.

 

Jean Sibelius oli muuttanut perheensä kanssa Tuusulan Järvenpäähän vuonna 1904. Silloin hänen puolisonsa mukaan Ainolaksi nimetty talo valmistui edellisenä vuonna hankitulle tontille. Suurin osa Sibeliuksen säveltuotannosta syntyi hänen Ainolassa asuessaan.

 

Jean Sibelius oli puhunut torstai-iltana 19.9.1957 puhelimessa Sir Malcom Sargentin kanssa, joka oli tullut Helsinkiin johtamaan Sibeliuksen viidennen sinfonian Helsingin kaupunginorkesterin perjantaikonsertissa 20.9.1957. Sibelius oli tuntenut puhelun jälkeen itsensä hyvin väsyneeksi.

 

Perjantaina 20.9. klo 13 aikaan ruokapöydässä istuessaan Sibelius lyyhistyi tuoliinsa. Puoliso Aino yritti tukea häntä ja sai soitetuksi perhelääkärille, joka ehti paikalle jo 15 minuutin kuluttua. Sibelius oli vielä tajuissaan, kun avioparin tyttäristä Eva  ja Katariina saapuivat iltapäivällä katsomaan häntä. Pian hänen vointinsa kuitenkin heikkeni ja hän menetti tajuntansa. Lääkärin mukaan kysymyksessä oli aivohalvaus ja sairas menehtyi siihen klo 21.15.

 

Sibelius oli toivonut, että hän saisi hautapaikan Ainolan pihapiiristä. Talon lähellä eteläisessä rinteessä oleva aurinkoinen tasanne vihittiin yksityiseksi hautausmaa-alueeksi. Valtioneuvosto teki nopeasti päätöksen, että säveltäjämestarin siunaustilaisuus järjestetään juhlallisin menoin Helsingin Suurkirkossa maanantaina 30.9.1957.

 

Ainolassa vietettiin sunnuntaina 29. 9. lyhyt muistotilaisuus, jossa Jussi Jalas, Sibeliusten Margareta –tyttären puoliso,  esitti pianolla Sibeliuksen sävellyksistä Sydämeni laulun ja osia Myrsky –musiikista. Tilaisuuden jälkeen säveltäjän arkku kuljetettiin iltapäivällä Helsinkiin, missä Helsingin kaupunginorkesterin ja Radion sinfoniaorkesterin muusikot kantoivat arkun Suurkirkkoon. Tapani Valsta soitti uruilla Bachin musiikkia ja omaiset viettivät arkun äärellä hiljaisen hetken.

 

Illalla klo 21–24 kansalaisilla oli mahdollisuus kunnioittaa Sibeliusta käymällä hänen mustalla veralla verhotun arkkunsa äärellä, joka lepäsi korokkeella kirkon kuoriosassa. Arkun molemmilla puolilla seisoi kunniavartiossa kaksi ylioppilasta. Kolmen tunnin aikana arkun ohi kulki 17000 ihmistä jättämässä jäähyväiset suurelle säveltäjämestarille.

 

Maanantaina 30.9. aamupäivällä useiden valtioiden, kirkon, järjestöjen ja yhteisöjen edustajat sekä merkittävät kansalaiset kävivät tuomassa kirkkoon seppeleensä, jotka sijoitettiin arkun sivuille. Ylioppilaiden kunniavartio oli paikalla myös tämän päivän ajan.

 

Ruumiinsiunaus tapahtui klo 12 alkaen. Kirkko oli täyttynyt eduskunnan, hallituksen, musiikkielämän, kulttuurin ja järjestöjen edustajista sekä yksityisistä kansalaisista. Tilaisuutta kunnioittivat läsnäolollaan myös Tasavallan Presidentti Urho Kekkonen ja hänen puolisonsa.

 

Muistopuheen piti säveltäjä Yrjö Kilpinen ja siunauksen toimitti arkkipiispa Ilmari Salomies. Siunauksen jälkeen arkun luokse laskettiin vain kaksi seppelettä. Aino Sibeliuksen seppeleen laskivat hänen lastenlapsensa, ja toisen seppeleen tasavallan presidentti puolisonsa kanssa. Tilaisuudessa kuultiin Sibeliuksen sävellyksistä kaksi virttä ja neljä Tauno Hannikaisen johtaman orkesterin esitystä.

 

Siunaustilaisuuden päätyttyä ylioppilaat hakivat seppeleet ja muodostivat kirkon keskikäytävälle läntisen oven ulkopuolelle saakka ulottuvan kunniakujan, ja Suomen musiikkielämän vaikuttajat kantoivat säveltäjämestarin arkun omaisten saattamana Unioninkadulla odottavaan autoon.

 

Hautaussaattueen edellä kulki lippulinna, jossa oli ylioppilaiden kantamina Suomen lippu sekä 37 eri ylioppilas- ja musiikkiyhteisöjen lippua. Sitä seurasivat arkkua kuljettanut ruumisauto, kymmenkunta omaisia kuljettavaa henkilöautoa ja viimeisinä kaksi kookasta pakettiautoa täynnä seppeleitä, joista osa oli kiinnitetty autojen sivuille ja katolle. Saattue kulki hitaasti keskikaupungin halki pitkin Unioninkatua, Pohjoisesplanadia ja Mannerheimintietä, joita reunustivat ylioppilaiden muodostama kunniakuja ja tuhannet kansalaiset. Töölöstä autot jatkoivat matkaansa Eläintarhantietä ulos kaupungista kohti Tuusulaa.

 

Hautaussaattue saapui Tuusulaan päivän alkaessa jo hämärtyä. Tie Järvenpään kauppalasta Ainolan tienhaaraan oli ihmisten ja surulippujen reunustama. Sukulaiset kantoivat Sibeliuksen arkun Ainolan piha-alueella avattuun hautaan puolison ja lähiomaisten läsnä ollessa. Aino Sibelius laski haudalle viimeisen tervehdyksensä, jonka nauhassa luki "Suuren taiteesi pyhittämästä elämästä kiitollisena oma vaimosi”. Ylioppilaiden muodostama kuoro lauloi ”Sydämeni laulun” ja lähinaapurit kantoivat seppeleet kuljetusautoista haudalle.

 

 

 

 

 

 

 

Kuvassa on Jean ja Aino Sibeliuksen hautamuistomerkki Ainolan

pihapiirissä, asuinrakennuksesta kaakkoon. Sen alle on haudattu

Jean Sibelius vuonna 1957 ja hänen puolisonsa Aino vuonna 1969.

Valok. Anita Forsius heinäkuussa 2015.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sibeliusten haudalla on pronssista valmistettu, yksinkertainen, laakea

suorakulmainen muistomerkki, kooltaan 2,25 m x 2,25 m ja korkeudeltaan

22,5 cm. Sen on suunnitellut Jean ja Aino Sibeliuksen nuorimman tyttären

Heidin puoliso, arkkitehti Aulis Blomstedt. Vuosien mittan vihertävänsiniseksi

patinoituneen muistomerkin yläpinnalla on keskellä metallisilla kohokirjaimilla

säveltäjämestarin nimi JEAN SIBELIUS ja alaosassa oikealla pienemmillä

kirjoituskirjaimilla hänen puolisonsa Aino Sibeliuksen nimi. Molempien

syntymä- ja kuolinvuodet on kaiverrettu muistomerkin sivupinnalle.

Valok. Arno Forsius heinäkuussa 2015.

 

 

 

 

 

 

Kirjoitus on siirretty kotisivuille elokuussa 2015. Kirjoitus on julkaistu painettuna: Tiimalasi 2015: 3: 14–15, Suomen Hautaustoimistojen Liitto ry:n julkaisu.

 

Lähteitä:

Ainola – Sibeliusten koti Järvenpäässä. Toim. Esko Häkli ja Severi Blomstedt. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Helsinki. Porvoo 2015.

Helsingin Suomalaisen Klubin tuottama verkkosivusto http:// www.sibelius.fi  , luettu 21.6.2015.

Tawaststjerna, Erik: Jean Sibelius. V (viides osa). Otava, Helsinki. Keuruu 1988.

Forsius, Anita, läsnäolijan muistoja Jean Sibeliuksen siunaustilaisuudesta. Kesäkuu 2015.

Toivonen, Kyösti, seppeleenkantajana olleen ylioppilaan muistoja Jean Sibeliuksen siunaustilaisuudesta. Kesäkuu 2015.

 

TAKAISIN KULTTUURIA, IHMISIÄ, SUKUJA HAKEMISTOON