Arno Forsius

Työnjakoa

Olin 1960-luvun lopulla Lahdessa terveydenhoitolautakunnan puheenjohtaja, ja kaupunginsairaalan lääkärinä asuin ns. Lääkäritalossa. Talon pihan ylätasanteella, autotallisiiven edustalla, olivat talon roskalaatikot lyhyen pensasaidan vieressä. Pensasaidan ja kadun välillä oli kapeahko nurmikkoalue. Pensasaidan juureen kertyi aina sekä maahan pudonneita että tuulen kuljettamia roskia ja papereita. Talon pihalle ja kadulle näkyvä siivottomuus vaivasi mieltäni, osittain siitäkin syytä, että olin terveydenhoitolautakunnan puheenjohtaja.

Eräänä päivänä pyysin talonmiestä pitämään pihan lisäksi myös roskalaatikkojen ympäristön siistinä ja roskattomana. Talonmies ilmoitti, että asia ei kuulu hänelle, sillä roskat ovat asvaltoidun piha-alueen ulkopuolella, ja niiden siivoaminen kuuluu kaupungin puisto-osaston työntekijöiden velvollisuuksiin.

Soitin kaupungin teknisen viraston puisto-osastolle ja pyysin heitä huolehtimaan Lääkäritalon roskalaatikkojen ympäristön siisteydestä. Jonkin ajan kuluttua minulle ilmoitettiin, että asia kuuluu teknisen viraston puutarhaosastolle, sillä roskat eivät olleet puistossa vaan istutusten alueella.

Seuraavaksi soitin teknisen viraston puutarhaosastolle ja pyysin heitä huolehtimaan, että Lääkäritalon pensasaidan istutusalue pidetään puhtaana. Kun he kuulivat, että ongelmana on roskaantuminen, he ilmoittivat vain pensasaidan hoidon ja rikkaruohojen poistamisen sen juurelta kuuluvan heille.

Tämän jälkeen kerroin selvitysteni tuloksesta kaupunginsairaalan talousjohtajalle, jonka vastasi myös Lääkäritalon isännöinnistä. Ilmoitin hänelle, että ryhdyn henkilökohtaisesti terveydenhoitolautakunnan puheenjohtajana huolehtimaan roskalaatikoiden ympäristön siivouksesta, ellei asiaa muuten saada järjestykseen. Silloin asia määrättiin Lääkäritalon talonmiehen velvollisuudeksi.

Kirjoitus on valmistunut elokuussa 2006.

TAKAISIN KULTTUURIA HAKEMISTOON