Pirkanmaa
www.pirkanmaa.fi/  www.lempaala.fi

Pirkan Taival - reitistö sijaitsee Pohjoisella Pirkanmaalla Tampereen pohjoispuolella. Pirkan Taipaleet lähtevät Kurusta, Ruovedeltä, Virroilta, Kihniöstä, Parkanosta, Ikaalisista ja Viljakkalasta alueen keskellä sijaitseviin Seitsemisen- ja Helvetinjärven kansallispuistoihin.
Lisäksi Pirkan -Taival jatkuu kohti pohjoista Virroilta Ähtäriin kulkien osittain Keuruun puolta. Viljakkalasta taas jatkoyhteys etelään Pirkan Uralle (Tampere-Kankaanpää). Reitit ovat osittain E6-kaukovaellusreitistöä.
Pirkan Taipaleiden kokonaispituus on 350 km, laavuja ja nuotiopaikkoja n. 30 kpl. Lisäksi kansallispuistot sekä niiden välissä oleva Riuttaskorven virkistysmetsä tarjoavat lukuisia taukopaikkoja unohtamatta yksityistä majoitus- ja palvelutarjontaa.
Retkikohteet

Alue tarjoaa talvisin hiihtomahdollisuudet erinomaisia vaellushiihtoreittejä pitkin n. 150 km:n matkalla.
Reitit, joita pidetään pääsääntöisesti hiihtokunnossa ovat:

Kuru - Seitsemisen kansallispuisto 25 km
Kuru - Ruovesi 55 km
Kihniö - Käskyvuori maastoliikuntareitti 21 km
Pirkan Ura (maaliskuisen Pirkan Hiihdon reitti)
Kankaanpää - Jämijärvi - Ikaalinen - Hämeenkyrö - Ylöjärvi - Tampere 90 km,
josta n. 60km auki läpi talven.

Luonto on alueella vaihtelevaa. Virrat- Ruovesi-Kuru mukaan lukien Helvetinjärven kansallispuisto on metsäistä paikoitellen hyvinkin jylhien kalliomaastojen sisältämää aluetta, jota runsas vesistö rikkoo järvineen ja puroineen.
Kihniö - Parkano taas on eteläistä Suomenselän aluetta, jossa kuvaavaa on runsas suoluonto.
Etelämpänä Ikaalinen -Viljakkala - Hämeenkyrö akselille kuvaan astuvat loivasti kumpuilevat pellot ja runsas vesistö sekä Hämeenkankaan jäkäliköt.

Alueesta on saatavilla v.2002 valmistunut Pirkan Taival retkeily- ja matkailukartta, josta selviää alueen reitistöt, taukopaikat, majoitus- ja ruokailumahdollisuudet yms.
Karttaa myyvät esim. kuntien matkailupuoli, Seitsemisen kansallispuiston luontokeskus sekä alueella vaikuttavat Vihreä Sydän Matkailu,
www.ylapirkanmaa.fi/seutu/matkailu/
ja Ikaalisten Kylpyläkaupunki, www.ikaalinen.fi/?ETUSIVU=1

Pirkan Ura (90 km)
Vuosittain maaliskuisessa Pirkan Hiihdossa käytettävä reitti. Pirkan Ura kulkee Hämeenkankaan harjualuetta pitkin reittiä Niinisalon varuskunta (Kankaanpää) - Kuninkaanlähde - Jämi - Ikaalisten Vatulan hiihtokeskus - Hämeenkyrön lentokenttä. Lentokenttä on reitin puolivälissä 45 km:n kohdalla ja sieltä aloittavat "puolipirkkalaiset" taipaleensa.
Hämeenkankaalla sijaitsee kymmenkunta laavua tai kotaa odottamassa kulkijoita sekä Jämin Lomakeskus ja Vatulan hiihtomaja (auki lähinnä talviviikonloppuisin) tarjoamassa juotavaa ja purtavaa niin jalkaisin, suksilla kuin maastopyörillä liikkuville.
www.pirkankierros.fi/

Hämeenkyrön Lintuharju - Viljakkala - Väinänvuori - Latovesi -
Seitsemisen kansallispuisto / Hirviharju
(43 km) (E6)
Lintuharjun ja Viljakkalan keskustan välille on valmistunut v.2001 8 km:n reitti, joka yhdistää Pirkan Uran
ja Pirkan Taival -reitistöt. Reitti kulkee kumpuilevassa metsä- ja peltomaisemassa, välillä sijaitsee laavu.
Koko matka Viljakkalasta Seitsemisiin soveltuu erinomaisesti patikointiin ja välille voidaan satunnaisesti ajaa latua kevättalvisin.
Hirviharjusta perinteinen Pirkan Taival -reitti jatkuu Seitsemisen kansallispuiston halki puiston itäreunassa olevalle Liesjärvelle. Hirviharjusta haarautuu uusi reitti länteen ja 3 km myöhemmin ollaan Särkilammin marjatilalla, josta retkeilijä löytää yösijan.
Särkilammilta on Jauliin matkaa vain 2 km, missä sijaitsee Villi Pohjolan vuokrakämppä. Jaulista voidaan kesäisin valita eri vaihtoehtoja kansallispuiston poluista tavoiteltaessa Kurun suuntaa ja Liesjärveä.

Parkano / Parkanon asema - Seitsemisen kansallispuisto (27 / 29km)
Vaellusreittiä kutsutaan Paroonin Taipaleeksi. Reitit alkavat Parkanon rautatieasemalta ja keskustasta Viinikan kuntoradalta yhtyen toisiinsa. Reitti kulkee metsämaastojen halki polkuja ja kyläteitä lähelle Aurejärven rantaa kulkevalle kylätielle. Matkalla on mahdollista yöpyä välillä olevalla Sillanpään maaseutu-matkailutilalla ja syödä retkieväät Saaresjärven rannalla olevalla taukopaikalla.
Aurejärven kylätietä etelään käännyttäessä lähestytään Aureskosken kylää. Aureskosken kylällä reitti kulkee sahan alueen läpi ja ylittää joen kävelysiltaa pitkin, josta on jäljellä 2 km Länsi-Aureen Kyläkaupalle.
Länsi-Aureen kylältä on kilometrin matka Seitsemisen kansallispuiston luontokeskukseen ja välille sijoittuu Majatalo Seitsemisen Portti.

Kuru / Hevossaari Helvetinjärven kansallispuisto / Helvetinkolu (30 km) (E6)
Kurun Hevossaaren leirintäalueelta alkava Pirkan Taival -vaellusreitti kulkee ensin palan matkaa Ruovedelle johtavaa maantietä, josta se suuntautuu kyläteiden kautta kohti Haukkamaan erämaita.
Kuljettuasi Kurusta 6 km haarautuu Mäkelän risteyskohdasta Karjulankoskelle ja edelleen Paappasenniemeen johtava reitti. Mäkelästä pohjoiseen jatkettaessa reitti kulkee kyläteitä, polkuja ja metsäteitä Iso Kalliojärven taukopaikalle. Silloin matkaa on takana Kurusta 15 km ja ollaan Ruoveden rajan tuntumassa.
Seuraava etappi onkin Haukka-järvi, jonne matkaa 9 km. Väli kuljetaan täysin metsämaastossa polkuja ja kärryteitä pitkin, ylitetään Ruovesi - Riuttaskorpi - Kuru hiihtovaellusreitti, ohitetaan pari asumusta sekä Haukkajoen nuotiopaikka.
Saavuttaessa kansallispuiston rajalle, sijaitsevat lähistöllä Haukan kämppä (Villi Pohjola) sekä Heinälahden nuotiopaikka Haukkajärven rannassa. Pari kilometriä Haukkajärven rantaa käveltyäsi eteen avautuu Haukan hiedan upea hiekkaranta ja telttailualue keittokatoksineen. Haukanhiedasta reitti jatkuu puiston sisällä läpi salomaisten metsien Iso Ruokejärven nuotiopaikalle, jonka läheisyydestä erkanee Virroille johtava Pirkan Taival. Enää pari kilometriä ja olet jylhässä Helvetinkolussa, missä sijaitsee myös Helvetinkolun päivätupa Ison Helvetinjärven rannalla.

Ruovesi-Riuttaskorven virkistysmetsä (41 km)
Hiihtovaellusreittiä voidaan kulkea talvisin ja kesäisin paikoitellen jylhissä ja kauniissa maisemissa Ruoveden urheilukentältä Helvetinjärven kansallispuiston eteläreunaa sivuten ja Riuttaskorven kautta aina Kuruun saakka. Reitti on osittain vielä rakenteilla v.2002.
Etäisyyksiä:
Ruovesi - Kuru 57 km ja toisinpäin 55 km
Ruovesi - Seitsemisen kansallispuisto (Liesjärvi) 50km
Riuttaskorpi (Pitkäkosken nuotiopaikka) - Seitsemisen kansallispuisto (Liesjärvi) 10 km
Riuttaskorpi Pitkäkosken nuotiopaikka) - Kuru 16 km ja toisinpäin 14 km.

Ruovesi / Haapasaari - Helvetinjärven kansallispuisto / Helvetinkolu (19 km) (E6)
Ruoveden Haapasaaren Lomakylästä alkava Pirkan Taival -vaellusreitti kulkee alkumatkan teitä ja peltomaisemia.
Kohta Lomakylästä lähdettyäsi voit poiketa vasempaan Runebergin lähteelle johtavalle polulle, jossa kannattaa käydä kurkistelemassa kuvaansa tai hörpätä suullinen raikasta vettä kuten runoilijakin aikoinaan teki.
6 km:n taivalluksen jälkeen siirrytään Helvetinjärven jylhiin maastoihin ja kohta kansallispuiston rajan jälkeen laskeudutaan Pikku-Koveron pohjalle, kierretään lammen reunaa ja kivutaan takaisin ylös. Polku jatkuu Koverojärven suuntaisesti metsien halki kohti Luomajärveä.
Jos haluaa tutustua Koverojärven enimmillään useita kymmeniä metrejä korkeisiin jyrkänteisiin reunoihin täytyy polulta poiketa hiukan.
Luomajarven etelärannalla olevalle Luoman lahden keittokatokselle tultaessa on kuljettu 13 km Ruovedeltä. Loppumatka Helvetinkolulle kuljetaan mäkiä kavuten ja välillä todella isoja kuusikoita katsellen.
Komean Helvetinkolun lähellä sijaitsee myös Helvetinkolun päivätupa Ison Helvetinjärven rannalla, jonne on mukava pistäytyä retkieväille. Helvetinkolulta johtaa polku Kankimäessä olevalle Helvetinkolun kioskille, joka palvelee kesäistä kulkijaa.

Virrat - Helvetinjärven kansallispuisto / Helvetinkolu (49 km) (E6)
Virtain Pukkivuoren hiihtokeskuksen sekä Laivarannan ja Rantapuiston läpi kulkeva Pirkan Taival -vaellusreitti suuntaa aluksi metsäpolkua pitkin kauniille Herraskosken kanavalle. Välillä ylitetään vanha Pori - Haapamäki rata ja valtatie 23. Voit poiketa rataa pitkin kilometrin verran länteen ja olet korkealla Keiturinsalmen sillalla ihailemassa maisemia.
Herraskosken kanavan ylitettyäsi olet Perinnekylän alueella Marttisensaarella. Sieltä löytyy monenlaisia mahdollisuuksia: majoitus- ja ruokapalvelut, museoita, keinupuistoja uimaranta, ratsastusta, kalastusta, ym.
Perinnekylästä reitti jatkuu kohti Helvetinjärven kansallispuistoa aluksi kyläteitä, katsellaan Makkaraojan kohisevaa koskea ja vanhaa myllyä, ohitetaan Härköskylä ja noustaan polkua Lamminvuorelle ja 15 km:n päässä Virroilta saavutaan kauniiseen Nurminiemeen. Siellä sijaitsee Nurminiemen laavu, jonne voi saapua myös veneellä. Paikka on uskomattoman kaunis.
Seuraavaksi ohitetaan Koronkylä, jonka läheisyydessä olevasta Maatila Poukka / Levonniemen Lomamökeistä voi kysyä majapaikkaa. Jatketaan kyläteitä ja poiketaan välillä metsäpoluilla. Välillä voidaan poiketa Vaskiveden rannalla olevalle Savilahden laavulle, missä voit vaikka pulahtaa virkistäytymään.
Kuljettuasi puoliväliin Helvetinkolua, on mahdollisuus yöpyä Haapamäen matkailumaatilalla ja jatkaa seuraavana päivänä tuoreemmin jaloin.
Vaskiveden kylässä sijaitsee Vaskipalvelu, josta löytyy kahvia, elintarvikkeita ja bensiiniä.
Virrat - Kuru maantien jälkeen kierretään Iso Valkeajärven ympäri Ilvesvuoren polkuja ja saavutaan muutamaa kilometriä myöhemmin takaisin maantielle. Pala pikitietä, tovi hiekkatietä ja edessä siintää kauniin erämaisessa ympäristössä Petäjärvi Virrat - Ruovesi rajalla.
Polku jatkuu ja tullaan Ahvenjärven nuotiopaikalle, takana 40 km Virroilta.
Ahvenjärveltä on matkaa 4 km Helvetinjärven rajalle, jolloin hypätään tieltä metsäpoluille ja sukelletaan kansallispuiston synkkiin kuusikoihin, josta vähän väliä mäntyiset kalliokumpareet nousevat esiin.
Enää vähän matkaa ja olet Helvetinkolulla.

Virrat - Ähtäri (71 km) (E6)
Virtain Rantapuiston ja Pukkivuoren hiihtokeskuksen läpi johtava Pirkan Taival -vaellusreitti jatkuu Ähtärin suuntaan lähdettäessä aluksi Pukkivuoren valaistuja kuntoratoja pari kilometriä.
Jatketaan polkuja kohti Lappavuoren mastoa, jonka läheltä avautuu komeat näköalat. Laskeudutaan alas Virrat - Ruovesi maantielle ja kierretään jylhien Torisevan rotkojärvien takana kulkevalle polulle. Jyrkänteiden yläreunoja kulkiessa on syytä noudattaa varovaisuutta, sillä korkeat kallioseinämät putoavat suoraan syvään veteen.
Keskinen - Torisevan jäätyä taakse voidaan poiketa Torisevan kahvimajalle, josta edelleen jatketaan Alainen - Torisevan reunamia etelään ja kurvataan Jähdyspohjassa sijaitsevan Vankkurimännikkö SF-Caravanin kulmalta takaisin kohti pohjoista. Kuljetaan hetki puron vartta, ohitetaan nuotiopaikka ja ollaan Lakarin leirintäalueella, takana 10 km Virtain keskustasta.
Lakarista voidaan palata luontopolkua Torisevalle. Reitti jatkuu leirintäalueen läpi jonka jälkeen kuljetaan kylätietä Siekkisjärven lainehtiessa vieressä. Aikanaan käännytään pikkutielle, sieltä poluille ja saavutaan junaliikenteeltä lakkautetulle Pori - Haapamäki radalle, jota pitkin voidaan myös palata takaisin Virroille.
Jatketaan kuitenkin rataa itään 3 km ja saavutaan vanhan Mantilon aseman jälkeen ratapenkalla olevalle laavulle. Siitä jatketaan edelleen rataa järvien vähän väliä välkkyessä silmissä ja Kortteensalmen ylityksen jälkeen käännytään vasempaan, ylitetään Virrat - Jyväskylä maantie ja ollaan Kotalan kylällä 25 km Virroilta taivallettuna. Kotalan kyläkaupan kohdalta käännytään oikeaan ja parin kilometrin kuluttua saavutaan Kotalankoskille.
Kotalankosket, järjestyksessä Kituskoski, Vehmaskoski ja Koskelankoski, ovat perhokalastusalue, johon voi ostaa lupia Kotalan kaupalta. Jokaisella koskella sijaitsee kota, Kituskoskella oleva luontopolku avaa mielenkiintoista historiaa kulkijalle ja yöpyminenkin onnistuu lähistöllä.
Myös kuuluisan, aikoinaan lähes 200 aikuista karhua kaataneen, Martti Kitusen kotipaikka ohitetaan ennen saapumista Keuruun rajalle.
Jatkettaessa eteenpäin Jyrkeenjärven pohjoispuolitse saavutetaan muutama kilometri myöhemmin Lapinrannan maatila, josta on matkaa Virroille 34 km ja Ähtäriin 37 km.
Loppumatka Ähtäriin kuljetaan pääosin Keuruun puolta, matkan varrella sijaitsee luonnonkauniita vesistöjä, muutamia taukopaikkoja ennen kuin viimein saavutaan Moksunsalmeen. Ylitys tapahtuu veneellä ja pian ollaankin Hotelli Mesikämmen ja Ähtärissä eläinpuiston luona.

Lisätietoja:
Hämeenkyrö www.hameenkyro.fi
Ikaalinen www.kylpylakaupunki.ikaalinen.fi
Kihniö www.kihnio.fi
Parkano www.parkano.fi
Ruovesi www.ruovesi.fi
Virrat www.virrat.fi

Oletko huomannut virheitä tekstissä?
Ole ystävällinen ja lähetä korjaus alla olevalla sähköpostilähetteellä!

e-mail eeromari@dlc.fi

back E6