Kotisivu
Historia

Rotumääritelmä

Jalostusohjesääntö
Koiramme
Koiristamme
Pennut
Saavutukset
Kuvia
 

Auf Deutsh

På svenska

 

 

Kennel Alpenhirtsin esittely

Historiaa ja pentueet 

Olen Vuokko Eräjää ja sain kennelnimen ALPENHIRTS v-69,heti kun se oli siihen aikaa  ikäni puolesta mahdollista. Ensimmäinen pentue,Z, syntyi v.-68 se oli aluksi rekisteröity ilman kennelnimeä, mutta sai sen rekisterikirjoihin heti hyväksynnän jälkeen ja seuraava pentue-Y, oli alusta lähtien ALPENHIRTS kennelnimen alla.

Ensimmäiset Appenzellit toin Sveitsistä v-65,pitkän odottelun jälkeen. Olin 12 -vuotiaana saanut selville oman koirarotuni. Näin saksankielisestä koirakirjasta kuvan Appenzellistä ja silloin päätin, että siinä on minun koirani. Siihen aikaan ei Appenzellejä ollut koko Skandinaviassa, joten rotu on minun tuomani tänne pohjoiseen. Olin tutustunut berniin, Ritter v. Alpenhütteen ja saanut kilpailla sen kanssa lapsi ja koira kilpailussa v.-60 Otaniemen näyttelyssä, mutta berni oli minulle liian iso koira, koska minun piti huomioida Helsingin Liikennelaitoksen säännöt, jotka eivät sallineet kuljettaa kuin sylikoiraa bussissa.

Siihen aikaan eivät vanhemmat vielä kuljettaneet lapsiaan päivittäin autolla harrastuksiin, joten piti turvautua yleisiin kulkuneuvoihin ja koiran piti matkustaa minun sylissä. Appenzellihän on sopivasti berniä pienempi ja lyhyt karvainen, joten valintani oli helppo. Mutta oli taas yksi vaikeus matkassa, vanhemmat, he kun olivat sitä mieltä, että noin nuori ( 12 v.) ei vielä pysty ottamaan vastuuta koirasta, vaan täytyy odottaa kunnes täytän 15 vuotta, jolloin olin kuulemma niin vanha, että voin hoitaa itsenäisesti koiraa. Minulla oli ollut paljon marsuja jo viisivuotiaasta asti ja olin ”jalostanut” niitä, kun en vielä saanut omaa koiraa. Toisten koiria ulkoilutin ja vien näyttelyihin koko ajan.

Sitten se ihmeellinen päivä koitti, koirat olivat tulossa. Tietysti minulla oli ehdot, niin kuin aina kouluaikana kesäisin. Koirat olivat tulossa 1. pv heinäkuuta, eli samana päivänä kun oli ehtojen suoritus, oli vaikea keskittyä, mutta tiesin, että jos en pääse läpi, niin menee taas elokuukin ruotsia lukiessa. Uudelle perheenjäsenelle jäisi liian vähän aikaa. Ehdot meni läpi ja lentokonekin tuli myöhässä, joten ehdin hyvin pentuja vastaa kentälle.

Urospentu oli Zoro v. Gartegg ja 3kk  ja narttu oli Lotta v. Dreibünden 6 kk.Lotta sai kutsumanimen Zita. Zitalla oli paljon sopeutumisvaikeuksia aluksi, koska oli jo niin vanha, mutta Zorolla meni Näykin perheen kanssa hyvin. Ajan kanssa Zitakin sopeutui hyvin kaupunkilaiselämään. 

Zoro Zita

Zita ja Zoro saivat yhdessä kaksi pentuetta Z ja Y, joista Zorbas, Ylva, Yami ja Yedi tulivat FIN MVA. Zita ja Zoro saavuttivat KANS MVA

Sitten toin Sveitsistä Bella de.la.Biollaz s.-72 ja Cilla v. d. Garteggin. Cilla jatkoi matkaansa Ruotsiin. Siellä oli Olle Svenssolilla jäänyt traktorin alle Ciba, joka odotti pentuja Yamille kuudetta viikkoa. Bella ja Zoro teki W ja T pentueen.

 Näistä pennuista Waterloo, Wiking, Wiktor, Weronica, Trinita, Triana, Tornado, Taiga ja Tamara tulivat FIN MVA ja Waterloo, Taiga ja Tamara saavuttivat vielä KANS&POHJ MVA

Alpenhirts Teodor                                                        Bella de la Biollaz      

Toin taas uusia koiria Sveitsistä Cecina v.d Dornismatt s. -76 ja Figaro Du Romalel s.-76.

Figaro teki Bellan kanssa vielä yhden R- pentueen.  Figaro ja Cecina saavuttivat KANS MVA

Cecina teki S - pennut Damor in kanssa, joka oli Figaron ja ruotsalaisen Cillan pentuja. Näistä Sindy saavutti FIN MVA.

Cecina teki vielä Alpenhirts Teodorin kanssa P, O, ja N pentueet, joista Prinz, Pola, Ofelia ja Nicole saavuttivat FIN MVA

Figaro du Romanel                                                    Cecina v.d. Dornismatt

Figaro teki Alpenhirts Nicolen kanssa M pentueen -84

Vuonna -84 toin taas uusia koiria, mutta tällä kertaa Hollannista sisko ja sen veli Rona ja

Raski v.t.Wachtersheim s.-84. Ne molemmat saavuttivat KANS&POHJ MVA

Nicole teki Raskin kanssa L v.-85 ja I v.-88 pentueet. Näistä pennuista Lord, Lily, Isadora, Isabella ja Insider saavuttivat FIN MVA.

Raski Nicole ja Rona                                                 Asterix Hollannista

Rona teki K-pennut Alpenhirts Teodorin kanssa v.-85 ja Alpenhirts Rudin kanssa v.-87 J - pennut, näistä Jenny ja Jasmine saavuttivat FIN MVA

Sitten Suomen rajat avautuivat ja lähdin heti astuttamaan narttujani Hollantiin. Nicole teki G- pennut Asterixen ja Rona Innerhodens Ferdinandin kanssa H -pennut v.-89. Näistä pennuista pidin itselläni Hanin ja Gitan, Gerryn sijoitin uroksena muualle. Näistä pennuista FIN MVA:on saivat Hero, Hani, Gisella, Gerry ja Gitta.

Alpenhirts Jasmine teki F-pennut v.-90 Raskin kanssa ja näistä on FIN MVA Fantasy ja Fanny

Alpenhirts Hani teki E- pennut V.-92 Gerryn kanssa ja Alpenhirts Donnyn kanssa C- pennut v- 95. Tästä pentueesta meille jäi Cilla, joka on FIN & ESP & EST KANS MVA  V-98 ja 99. B- pennut v.-97 Cilla teki Sveitsistä tuodun uroksen, Urban v. Steinbodenin kanssa. Näistä pennuista Bella jäi meille kotiin jatkamaan sukuaan.

Gitta teki Tanskasta tuodun uroksen Svanten kanssa yhdet pennut, D-pentueen v.-93,näistä on FIN MVA saavuttaneet Danny  ja Donny.

          

Alpenhirts Hani, Cilla ja Gitta                                                    Alpenhirts Cilla

Alpenhirts Bella on tehnyt kolme pentuetta, A-pennut, v.-99 Alpenhirts Donnyn kanssa. Näistä pennuista on Angelica on KANS MVA, Andy FIN MVA.  Y-pentueesta, vuonna 2001 italialaisen multivalion, Dik ca del Corsin kanssa, on Yogi, Yoyo, Yrsa ja Yesseca  FIN MVA. Yoyo ja Yrsa ovat myös saavuttaneet KANS MVA.

Tästä pentueesta jätin meille Yrsan jatkamaan Bellan sukua. Bellan viimeiset pennut ovat vuonna 2002 Alpenhirts Zorron kanssa,X-pentue. Tässä pentueessa on kolme havannan ruskeaa yksilöä, kaksi urosta ja yksi narttu. Kaikki nämä havannan ruskeat koirat ovat  kilpailleet erinomaisella menestyksellä näyttelyissä ja toinen uros on harjoitellut tosissaan palveluskoirien voittajaluokan jälkikoetta varten. Havannan ruskea tarkoittaa, että koiran normaalisti musta väri on vaihtunut tummaan ruskeaan ja ruskeat värimerkit ovat vaalean ruskeita ja valkoinen on omalla paikallaan. Tämä väri oli vuosikymmeniä kielletty, mutta hyväksyttiin 80-luvulla ja sen jälkeen niitä on syntynyt Suomessa 10 yksilöä.

Havannan ruskea väri on tullut Bellan ja Zorron pentuihin seuraavasti: Zorron isä ja Bellan isän sisko ovat havannan ruskeita, eli molemmilla on suvussa havannan ruskeata.

Alpenhirts Cilla on saanut yhden pentueen vuonna 2001 italialaisen, Ranskassa syntyneen uroksen O´Roi Soleil du Taillis du Houx:in kanssa. O´Roi on havannan ruskea valio, jolla on erittäin ystävällinen ja sopeutuvainen luonne. Tässä pentueessa ei ollut yhtään havannan ruskeaa yksilöä. Tästä pentueesta meille jäi Zarina, eli Rina jatkamaan Cintin ja sen isoäidin Gitan linjaa. Näistä pennuista on Zarina, Zarah ja Zorro saavuttaneet FIN  MVA. Zarina on JMV -02, V-05 , S & CH & ESP& P MVA, KANS MVA. Zarina on  myös Euroopan voittaja vuonna 2004 ja 2006

Alpenhirts Zarina teki 10 pentua keväällä 2005 sveitsiläisen uroksen Ali v. d. Schoneggin kanssa. Ali on rauhallinen ja itsevarma paimen, joka tyttärensä kanssa toimii tarpeen vaatiessa myös lehmien paimenena ja kuljettaa ne laitumelle. Rinan ja Ali tytär Alpenhirts Ultrabra on kasvamassa meille uudeksi lenkiksi tässä sukupolvien ketjussa. Haluan jatkaa tätä linjaa, koska luonne on todella hyvä, eikä ulkomuodossakaan ole huomauttamista.

takana äidit, Alpenhirts Cilla ja Bella                        Alpenhirts Ultrabra

edessä tyttäret Zarina ja Yrsa

 

Alpenhirts Ultrabra, eli Kira, on hyvin äitinsä kaltainen, kiltti, hyvin käyttäytyvä ja rauhallinen, syttyy nopeasti kun työ kutsuu, keskittyy hyvin tekemäänsä ja on palvelualtis. Se liikkuu erinomaisen pitkällä askeleella ja esiintyy kauniisti. Sen näyttelymenestys on ollut hieno, se C.I.B eli kansainvälinen valio, sekä FI & ES & DE(VDH) & P muotovalio ja maailmavoittaja 2009 ja V-09.

Kiralla on ollut kaksi pentuetta, ensin vuonna 2007 Alpenhirts S-pentue, Galant v.d. Niesenflanken kanssa, Tämä pentue on osoittautunut aivan loistavaksi. Sabina jäi tästä pentueesta jatkamaan sukua. Kaikki S-pennut, joille on tehty terveystutkimukset ovat olleet myös terveitä. Sabinan veli Superman on kunnostautunut jo siitoksessa, sillä on yksi pentue Saksassa ja toinen Venäjällä, samoin Santilla on Suomessa yksi pentue.

Kiran seuraava pentue on Alpenhirts P-pentue vuonna 2009 Dundee v. Sitterschlipf kanssa. Siitä kotiin jäi Alpenhirts Perla, joka on jo saavuttanut JMW-10 tittelin Tanskassa kesällä 2010. Samoin kaikki P-pennut, joita on röntgenkuvattu ovat olleet terveitä.

Galant v.d. Niesenflanke on tullut minulle Saksasta, se oli surullinen tapaus, omistaja oli kuollut ja leski ei hallinnut koiraa lainkaan. Galant eli Nando oli ottanut ohjat omiin tassuihin, siitä seurasi, paljon vaikeuksia ja Nando sai vaikean koiran maineen. Se vaan toimi, kuten jokainen koira, jolla ei ole johtajaa, sen piti olla itse johtaja. Näin Nandon läpi heti ja kun vein sen ulos ja nykäisin sitä hihnasta muutaman kerran, se istui viereeni ja katsoi palvovasti, että olethan sinä minulle johtaja? Lopulta johtajuuden otti Hannu, jonka luokse Nando muutti. Nando on osoittautunut hyväksi lehmipaimeneksi ja se kilpailee jällellä, haussa ja suojelussa, eli erinomainen työkoira. Sen pennut ovat olleet terveitä ja kauniita.

Toin Prahasta kaksi havannan väristä pentua, mutta uroksella on lonkkavika. Narttu Fortuna eli Wilma astutettiin Nandolla, mutta Wilma jäi tyhjäksi. Seuraavaksi Wilma vietti häitä Supermanin kanssa, mutta tällä kertaa Wilma sai pahan kohtutulehduksen ja vain pikainen kohdunpoistoleikkaus pelasti Wilman hengen.  Wilma on erinomainen vahti, se kiertää ulkona ollessaan usein rajoja pitkin ja tarkistaa, ettei kutsumattomia vieraita ole tontilla. Se on myös menestynyt näyttelyissä, se C.I.B ja FI & ESP & P & DE(VDH) juniorivalio.

Alpenhirts Tirlittan, joka on Alpenhirts Yrsan tytär saavutti C.I.B. =kansainvälisen valion arvon ja FIMVA. Sitä kutsutaan Saraksi, sillä on ollut yhdet pennut Nandon kanssa. Tämä Alpenhirts R-pentue on myös jo menestynyt maailmalla Ronja, sai maailmanäyttelyssä juniori voittajatittelin ja on myös jo FIMVA. 

Toin Sveitsistä havannan ruskean uroksen Malvin-Carob vom Inseli im Schwendetal, jota Rudiksi kutsutaan, se ei asu meillä. Rudi on jo JMV-10 sekin oli Tanskassa maailman näyttelyssä sai parhaan juniori uroksen tittelin. Rudi on kuvattu ja terveeksi todettu. Rudi sopii käytettäväksi kaikkien narttujeni kanssa, mutta katsotaan keille sitä käytän. Rudi harjoittelee hakua ja jälkeä.

Alpenhirts Perla, jota Rosinaksi kutsutaan on kaunis ja erittäin sosiaalinen. Perla oli Tanskan mailmannäyttelyssä JMV-10 ja paras narttu. Perla on hyvin samanlainen kuin isoäitinsä Zarina. Perla on Alpenhirts Ultrabran ja Dundee vom Sitterschlipfin tytär.

Nuorinpana tulokkaana on Alpenhirts Olivia. Se on Alpenhirts Sabinan ja Balu v. Nordbadenin tytär. Olivia eli Myy aloittaa näyttelyuraansa ja sosiaalisena koirana sekin nauttii näyttelyssä saamastaan huomiosta. 

Yleisesti ottaen Appenzellit ovat terveitä ja suhteellisen pitkä ikäisiä. Monet koirat ovat eläneet 12-14 vuotiaiksi ja on useita jotka ovat täyttäneet 15 ja 16 vuottakin.

Lonkkavikaa esiintyy, mutta sekin on onneksi usein lievää ja haittaa koiraa yleensä vähän tai ei lainkaan. Monet lonkkavikaiset koirat ovat eläneet yli 10 -vuotiaaksi, eikä lonkat ole haitanneet lainkaan menoa. Johtunee siitä, että Appenzelli on suhteellisen kevyt koira.

OD on löytynyt joitain hajatapauksia ja yleensä toispuolisena. Ensimmäinen olkaniven leikkaus on nyt tehty, irtopalojen takia. Polvilumpion sijoiltaan menoa on myös tapahtunut parilla yksilöllä. Löysyyttä polvessa on ollut, eli polvilumpio liikkuu liikaa telaurassaan. Nivelsiteet voivat myös vahingoittua äkkinäisissä liikkeissä tai liukastelussa.

Uutena ilmiönä on tullut kapeaa alaleukaa, joka voi aiheuttaa alakulmahampaiden painumisen ikeneen. Tätä voidaan pyrkiä estämään painamalla hampaita sormilla ulospäin. Joskus joudutaan myös hampaita oikomaan ja sen jälkeen näyttelyura täytyy unohtaa, mutta muihin kisoihin on mahdollista osallistua.

Silmäsairauksia ei toistaiseksi tavattu lainkaan.

    Alpenhirts Edi  

Zarina ja Yrsa 

Alpenhirts Zorro          

 

Alpenhirts Perla Galant v.d.Niesenflanke

 

Malvin eli Rudi Alpenhirts Ronja

                                                                                                                                                                                                                                         

Sivut on päivitetty ja tarkastettu 02.04.2011

Etusivu Historia Rotumääritelmä Jalostussääntö Koiramme Koiristamme Pennut Saavutukset Kuvia

Auf Deutsch På svenska