Kotisivu
Historia

Rotumääritelmä

Jalostusohjesääntö
Koiramme
Koiristamme
Pennut
Saavutukset
Kuvia
 

Auf Deutsh

På svenska

 

 

 


 

Koiramme

 

FIN & ESP & S & CH D(VDH) MVA,  JWW -02,  EUW -04,  KANS MVA, V -05, SV -05  EUW -06 DMVA (VDH)

ALPENHIRTS ZARINA

jota Rinaksi kutsutaan, on tiivis ja neliömäinen rakenteeltaan, iloinen, oppivainen ja ystävällinen, sillä on huumorintajua ja älykkyyttä. Se on harjoitellut palveluskoirien jälkeä ja esineruutua ja esiintynyt monessa näyttelyssä. V. 2002 ja 2003 Rinasta tuli paras Appenzelli narttu vuoden sennenkoirakilpailussa. Neljässä erikoisnäyttelyssä tai sitä vastaavassa näyttelyssä, se on ollut rotunsa paras narttu. Hollannin maailmanvoittaja näyttelyssä Rinasta tuli  JUNIORI MAAILMANVOITTAJA V-2002.  Dortmundin maailmanvoittaja näyttelyssä Rina sai cacib, Gibratarilla tuli cacab ja samoin Ranskan voittajanäyttelyssä, se sai siellä VSP ja veli Zorro voitti rotunsa parhaan.  Lausannessa Sveitsissä kolmessa eri näyttelyssä Rina voitti ROTUNSA PARHAAN, sai 3 x cacib ja 3 x cac. Rina saavutti SVEITSIN VALIOARVON ensimmäisenä suomalaisena sennenkoirana. Rina kilpaili myös Ruotsissa sai sieltä sertin ja cacibin tullen myös Ruotsin valioksi ja vuoden voittajaksi. Viikkoa myöhemmin, Rina saavutti Suomessa vuoden voittaja 2005 tittelin ja tuli rotunsa parhaaksi. Sillä on kaiken kaikkiaan jo 20 cacibia, kahdeltakymmeneltä eri tuomarilta, kahdeksasta eri maasta. Rina osallistui Sveitsin appenzelli yhdistyksen 100- vuotisjuhlanäyttelyyn elokuussa  2006 ja VOITTI ROTUNSA PARHAAN, näyttelyssä oli koiria 116 ja muutama appenzelli oli tullut jopa Amerikasta seuraamaan tapahumaa.

Rina sai luonnetestissä erinomaiset pisteet 169. EU=(ectopic ureters) ei sairasta

Rinalla oli pennut sveitsiläisen uroksen Ali v.d. Schoneggin kanssa keväällä 2005 ja näistä pennuista kotiin jäi yksi narttu, Alpenhirts Ultrabra, joka jatkaa Gitan, Cintin ja Rinan linjaa meillä.

FIN&E&P MVA  DMVA (VDH) MVA  C.I.B. WW-09 V-09 Ranskan voittaja 2011

ALPENHIRTS ULTRABRA    Ranskassa ja Saksassa on jalostustarkastus ja luonnetesti suoritettu arvosanalla erittäin hyvä. Suomalainen luonnetesti on suoritettu hyväksytysti 114 pistettä.

HD B/B ED 0/0 PL0/0 EU=(ectopic ureters) ei sairasta  

Joka on saanut kutsumanimen Kira, se aloitti näyttelyuraansa Sveitsissä päivää yli kuuden kuukauden, joka on siellä rajana pentuluokkaan. Kahdessa näyttelyssä se sai parhaan pennun maininnan. Toisena päivänä tuomari kirjoitti arvostelussaan, että Kira liikkuu kuin unelma!  Sevillassa Espanjassa Kirasta tuli jopa ryhmän 2 paras juniori ja aikuistenkin kanssa se sijoittui kuuden parhaan joukkoon kahdessa näyttelyssä. Tuomarit ovat kiitelleet Kiran hienoja liikkeitä ja luonnetta. Kira oli maailmannäyttelyssä Bratislavassa ROP ja sai WW-09 ja heti perään vuoden voittajatittelin Suomesta. Ranskan voittajassa vuonna 2011 se sai Ranskan voittajatittelin.

 Kira on erittäin sosiaalinen, ystävällinen kaikille ja aina yhtä iloinen. Se on monessa suhteessa äitinsä Rinan kaltainen. Kiralla on erittäin hyvät kulmaukset ja siitä johtuu myös hyvät liikkeet, joista se on saanut paljon kiitosta.

Kira on hyväksytty siitokseen Saksassa ja Ranskassa, ilman rajoituksia, eli voin käyttää mitä tahansa jalostustarkastuksessa hyväksyttyä saksalaista, ranskalaista tai sveitsiläistä urosta Kiralle.

Kiralla on ollut yksi pentue Saksasta tuodun Nandon kanssa. Tässä Alpenhirts S-pentueessa on 3 narttua ja 5 urosta, yksi narttu Sabina jäi jatkamaan tätä sukulinjaa.  Toinen pentue on Sveitsistä tuodun Dundee v. Sitterschlipf eli Taron kanssa, tästä pentueesta sukua jäi jatkamaan Alpenhirts Perla.

         

 

ALPENHIRTS YRSA   FIN & GIB MVA  KANS MVA

Yrsaa kutsutaan Veraksi ja se on erittäin vankkarakenteinen ja tumma väreiltään, kuten äitinsä, Bella. Vera valikoi ihmisystävänsä tarkemmin kuin Rina mutta hevoset ovat Veran elämän keskipiste. Vera ei ole meidän mukana vaan hoitaa vartioimis-ja paimennustehtävää Hangon lähellä seuraten Alpenhirts Teodorin ja Jasminen tassun jälkiä Tarjan luona.

 Vera on menestynyt hyvin näyttelyissä, se on saavuttanut kansainvälisen valioarvon. Luonnetesti ja jalostustarkastus on myös suoritettu hyväksytysti. Vera teki pennut Alpenhirts Zorron kanssa ja matkusti Espanjaan synnyttämään. Kahta viikkoa ennen pentujen syntymään se ehti vielä käydä näyttelyssä saaden sertin. Tuomari kyllä jo huomautti, että koira on hiven paksu missikilpailuun! Pentuja tuli 8 ja ne ovat Alpenhirts V- pennut, jotka ovat jo aloittaneet hienosti näyttelyuran. Viisi näistä pennuista on jo saavuttanut Suomen muotovalion arvon. Vera on osoittautunut erinomaiseksi periyttäjäksi ja nyt on aika katsoa uutta sulhasta Veralle, jotta saisimme myös Veran pennun meille, jatkamaan Veran ja Bellan linjaa.

Vera teki toiset pennut Alpenhirts Uwen kanssa kesällä 2006. Pentuja syntyi 6 joista vain kaksi narttua ja loput 4 olivat uroksia. Tämä pentue tehtiin, jotta saan Veran linjan säilymään meillä. Molemmat nartut ovat erinomaisia, joten valinta on vaikeaa, mutta päädyin isompikokoiseen narttupentuun ja sen nimi on Alpenhirts Tirlittan.

 

FORTUNA BROWN Z TICHÉHO ÚDOLÍ ,  DJCH&P&FIN MVA  C.I.B PMV-09

 sisko ja sen veli tulivat syksyllä -05 meille Prahasta. Olen jo pitkään hakenut havannan värisiä siitoskoiria. Tiesin mistä linjasta sen haluan, mutta sellaisia pentuja oli erittäin vähän. Minulle avautui mahdollisuus saada oikeasta linjasta pentuja, niin tartuin heti tilaisuuteen. Sain kaksi kauniin ja tasaisen havannan väristä yksilöä, joista toivon saavani meille uutta siitosmateriaalia. Havanna väri on vielä uutta ja sitä ei ole tietenkään jalostettu vielä yhtä paljon kuin mustaa, joten haasteita riittää. Ruskea väri on ollut appenzellien esi-isissä mukana ja vieläkin näkee sekarotuisia, joilla on ruskea päävärinä. Ruskean värin tulee olla mahdollisimman tumma ja tasainen. Silmät ovat vaaleammat kuin mustalla koiralla.

Fram eli Tami on kilpaillut kesällä 2006 useassa näyttelyssä ja menestys on ollut aivan uskomatonta näin nuorelle koiralle. Se on voittanut molemmat erikoisnäyttelyt Suomessa ja tuli parhaaksi urokseksi Sveitsin appenzellien 100 -vuotisjuhlanäyttelyssä. Tami voitti vuoden 2006 paras appenzelliuros tittelin! Tami on nyt saavuttanut Suomen muotovaliotitteliä. Mutta ikäväkseni jouduin toteamaan, että Tamilla on lonkkavika, joten jalostuskäyttöä ei tule ja Tami siirtyi pois minun omistuksesta, Tainalle, jonka luona se on asunut alusta lähtien.

Fortuna, eli Wilma on myös kilpaillut monessa näyttelyssä.  Heti täytettyään kaksi vuotta, Wilma sai viimeisen sertin Suomen muotovalion arvoa varten. Wilma on nyt saavuttanut jo Deutscher Jugend-Champion ( VDH) Saksan nuorten valio. Sillä on jo viidestä maasta cacibit. Wilma on erinomainen vahti, mutta se sai kohtutulehduksen ja jotta henki säilyisi, kohtu piti poistaa, joten siitäkään ei ole sukuaan jatkamaan. Nyt täytyy löytää uusi alku havannan värille. Wilmalla ei myöskään ole EU=(ectopic ureters).

 

     

Fortuna Brown z Tichého údoli eli Wilma

                          Fram Brown z Tichého údoli  

eli Tami                             
 

GALANT V.D. NIESENFLANKE   FI&E&P MVA C.I.B WW-09

Voittoisalta Sveitsin matkalta tuli mukaan uusi appenzelli uros: Galant v.d. Niesenflanke. Saksaan siitoskäyttöön Sveitsistä ostettu appenzelli, jonka omistaja kuoli ja poika jäi isännättömäksi. Galant, jota Nandoksi kutsutaan ollut jo monessa näyttelyssä ja saanut useita serttejä ja cacibeja. Sille on myös tehty kaikki Saksassa vaadittavat terveystarkastukset ja se on todettu kaikin puolin terveeksi. Nandosta on tarkoitus saada palveluskoirapuolelle ja karjan paimentamiseen keskittyvä työkoira. Tokihan Nando nähdään myös näyttelyissä Suomessa.

Nandon suku on täysin erilainen kuin mitä meillä on aikaisemmin ollut Suomessa, joten se sopii ulkosiitosyhdistelmiin erinomaisesti.

Nandon Alpenhirts S-pennut Kiran kanssa ovat loistavia, terveitä ja kauniita. Kaikilla kuudella kahdeksasta jotka on tutkittu, on lonkat ja polvet terveitä. Kaikki kuusi ovat myös saavuttaneet näyttelyissä hienoja tuloksia, ensimmäinen kansainvälinen valion arvo on enään vahvistusta vaille. Santi, Superman ja Sabina on tutkittu  myös EU varalta kaikki samoin kuin Nando eivät sairasta sitä.    

Nando suoritti Saksassa ja Ranskassa jalostustarkastuksen ja se hyväksyttiin jalostukseen ilman rajoituksia.

Luonnetestissä Suomessa se sai loistavat 200 pistettä. Samoin Ranskassa ja Saksassa oli tuloksena "erittäin hyvä". HD A/A ED 0/0       EU=(ectopic ureters) ei sairasta             

BH koe on suoritettu ja jäljellä on JK1 läpäisty 2 palkinnolla.

     
                             

Nando harjoittelee jäljestämistä

        Galant v.d. Niesenflanke eli Nando  
 

FI MVA & C.I.B    ALPENHIRTS TIRLITTAN

joka on saanut kutsumanimekseen Sara, on jo kasvanut isoksi ja ensiesiintymiset näyttelyissä ovat olleet erinomaisia. Sara on saanut jo 9 serttiä, joista yksi tuli erikoisnäyttelystä, jossa oli 30 koiraa ilmoitettuna. Se on hävinnyt vain Kiralle, kilpailussa parhaasta nartusta.

Saran luonne on erittäin ystävällinen ja se osaa ottaa rauhallisesti erilaiset tapahtumat, kuten näyttelyt. Nyt se on jo oppinut varomaan hevosia, jätettyään kahdesti varpaansa hevosen kavion alle. Ensimmäisellä kerralla tassu oli kipsissä monta viikkoa. Ainoa mitä se ei ole rauhallisesti on ratsastuslenkille lähtöä, se vaan on niin hauskaa!

 

Sara kävi Saksassa jalostustarkastukseen ja se hyväksyttiin jalostukseen ilman rajoituksia. Saran terveystulokset ovat HD A/A Saksassa ja Suomessa B/B  ED 0/0 PL 0/0  EU=(ectopic ureters) ei sairasta.

Saralla on yksi pentue Nandon kanssa ja tästä Alpenhirts R-pentueesta on Ronja on jo voittanut JMV-09, V-09 ja PMV-09 tittelit ja se on FIMVA ja C.I.B.  Ronja on myös lonkiltaan, polvistaan ja kyynärpäistään terve. Sara on jo osoittautunut hyväksi periyttäjäksi.  Sara tuli vuoden -09 näyttely appenzellinarttu kisassa toiseksi Sabinan jälkeen.

   
    Sara erikoisnäyttelyssä Turussa 2007 jossa se sai sertin ja oli paras narttu kilpailussa toisena
     

ALPENHIRTS SABINA

Sabi on innokas harjoittelemaan hakua ja erittäin sosiaalisena ja ihmisystävällisenä haku on sille palkitsevaa. Sabi harjoittelee myös näyttelyitä varten. Senna ohjaa sisarentytärtään ja neuvoo, miten täytyy koiramaailmassa elää, jotta siellä pärjää. Sabi on nyt siirtynyt Tuijan omistukseen.

Sabilla on kaunis tummanruskea tan-väri ja hyvät kulmaukset, häntä on tiiviillä kippuralla ja runko sopusuhtainen. Sabi on hyväksytty siitokseen Saksassa ilman rajoituksia ja sen ensimmäinen pentue on suunnitteilla keväällä 2010, isänä ilmeisesti sveitsiläinen uros.

Sabi on jo saavuttanut Köpenhaminan juniori ja voittaja tittelin, sekä Suomessa juniori voittajan JV-08. Siitä tuli vuoden -09 näyttely appenzellinarttu, jo kolmannessa polvessa.

Sabilla oli pentue sveitsiläisen Balun kanssa Alpenhirts O-pennut, joista jätin isosedän luokse kasvamaan Olivia.

Sabin terveystulokset ovat:  HD A/A ED 0/0 PL 0/0   EU=(ectopic ureters) ei sairasta

            

Sabi 4 kk ikäisenä                                                                         Sabi 1,5 vuotiaana

 

ALPENHIRTS PERLA

Perla, jota Rosinaksi kutsutaan on Kiran ja Taron, eli Dundee v. Sitterschlipf tytär. Se on perinyt äitinsä rauhallisuuden ja ystävällisyyden. Rosina asuu isotätinsä Rullan kanssa Helsingissä. Sillä on häntä tiiviisti kippuralla ja rungoltaan se on sopusuhtainen, kasvanut hitaasti ja tasaisesti.

Perla on ollut rotunsa paras kaksi kertaa Sveitsissä, jossa se voitti sveitsiläisen uroksen, joka on ollut useana vuotena Sveitsin paras näyttelykoira. Siitä on kehittynyt erittäin kaunis ja sopusuhtainen, hyvin isoäitinsä Rinan tyyppinen. Perla on saavuttanut FI MVA ja sen on vahvistusta vaille C.I.B. se on myös JWW-10 ja HeV-11. Perla oli voitokkain appensellinarttu vuonna 2011 Suomessa.

Perla on HD A/A ED 0/0 ja PL 0/0  sekä EU-A                                                                  

Perla 6 kk                                                              Perla 5 kk

Perla Tanskassa maailman juniorivoittajana Perla vuoden ikäisenä

                                                                 

   
       
   
    Alpenhirts Olivia vuoden ikäisenä

Alpenhirts Olivia on Sabinan ja sveitsiläisen Balun tytär, joka on yksi lenkki Alpenhirts ketjussa. Olivia, jota Myyksi kutsutaan on jo saavuttanut JWW-11 eli juniorimaailmanvoittaja tittelin Ranskassa vuonna 2011 ja FIMVA

Olivian terveystulokset ovat hyvät HD A/A, ED 0/0, PL 0/0, EU-A

 

Sveitsistä tuli havanna uros Malvin-Carob vom Inseli im Schwendetal, jota Rudiksi kutsutaan. Rudi on FIMVA ja Tanskasta se sai JMV-10, eli juniorimailmanvoittaja ja Ranskasta V-11 Ranskan voittajatitteli. Rudi on hyvin ystävällinen ja iloinen. Sillä on paljon miellyttämishalua. Sillä on kaunis havannan ruskea perusväri. Silla on jo yksi pentue Venäjällä ja kolme pentuetta Suomessa. Meille kasvamaan jäi Alpenhirts Sandran pentu Ulaani Unikko ja Alpehirts Perlan pentu Alpenhirts Nora Brown. Rudin pennut ovat erittäin hyvä luonteisia ja kauniita ulkomuodoltaan.

Rudin terveystulokset ovat HD-A ED-0/0 PL-0/0 ja EU-A

Rudin tytär Alpenhirts Nora Brown jatkaa emänsä Perlan linjaa, Kiran ja Rinan linjaa. Nora on saanut kuudesta maasta cacibit ja odottaa vahvistusta kansainväliseksi valioksi. Nora edustaa vahvarunkoista ja vahva päistä tyyppiä, kuten isänsä. Noran luonne on hyvin miellyttämishaluinen ja toimelias. Noranlla oli ensimmäiset pennut Sveitsistä tuomani uroksen Beda v. Schlosscappin kanssa 7 urosta ja 5 narttua. Beda edustaa harvinaista linjaa jota olen seurannut jo kymmenen vuotta Sveitsissä. Toin myös Bedan kaksi siskoa Bellan ja Bettyn. Betty paimentaa ylämaan karjaa ja Bella kunnostautuu tokossa.

 

 

   

Sivut on päivitetty ja tarkastettu 07.04.2015

 

Etusivu Historia Rotumääritelmä Jalostussääntö Koiramme Koiristamme Pennut Saavutukset Kuvia

Auf Deutsch På svenska