Kotisivu
Historia

Rotumääritelmä

Jalostusohjesääntö
Koiramme
Koiristamme
Pennut
Saavutukset
Kuvia
 

Auf Deutsh

På svenska

 

 

 


 

På svenska

APPENZELLER I SKANDINAVIEN

 

Första appenzeller kom till Skandinavien året 1965 från Schweiz. Vuokko Eräjää från Finland importerade en hane Zoro v.d. Gartegg och en tik Lotta v. Dreibünden. Boda hundar tävlade i Norge, Sverige och Lotta också i Danmark. De fick Nordisk och international champion tittel.

Lotta, hon kallades Zita blev också lydnads champion i Sverige och i Finland.

Zita och Zoro fick 5 valpar och fyra av de blev champion.

Till Sverige kom första appenzeller tiken Ciba v. Steinboden 1969, till Olle Svensson. Ciba betäcktes med Alpenhirts Yami men hon blev överkört när hon hade väntad valparna sex veckor. Olle var ledsen, han hade tappat en bra vallare och nu måste alla korna hämta hem ensam utan hund.  Olle tog kontakt till Vuokko Eräjää och tillsamman de importerade två tikar från Schweiz, Olle fick Cilla v.d. Gartegg och Vuokko Eräjää tog Bella de le Biollaz.

Cilla hade två valpkullar med Figaro du Romanel som bodde hos Vuokko Eräjää och hon tog från första valpkullen en hane och en tik och från den andra en hane till Finland, ty efterfrågan på valpar var inte stor. Ingen av de hundar som blev kvar i Sverige fick valpar. Cilla blev Norsk och Svensk champion.

Vuokko Eräjää fortsatte at importera nya hundar för at få avelsdjur till sin kennel Alpenhirts. Hundar kom från Schweiz, Holland och Tyskland.

Hon gick, efter karantänen hade slutat, med sina tikar till Centraleuropa får at betäcka dom. Efter sådana resor blev fyra olika kullar i Finland.  Hon tävlade också mycket med sina hundar i utställningar, också i utomlands.

Från Norge visades intresse mot appenzeller redan 1980 talet, och så hände det at en tikvalp reste till Norge som kompis för en berner.

Alpenhirts Janita född 1.2.1987 ställdes ut många gånger i Norge och engång i Finland också.

I Finland har registreras från år 1965 360 appenzellers. På sista fem år ( 2000-2004) har registreras i Finland 58 appenzeller. Under årens 1999-2003 har registreras I Schweiz 575 st, i Tyskland 371 st och i Sverige 25 st.

Appenzeller  är en frisk och lång levande ras, vanligen de lever mellan 12-14 år. De har inte några special sjukdomar, inte allergi. Appenzeller är bra vakthund man använder det också, som blind-hjälppare-lavin-vallare- och polishund. Den är mycket ivrig att lyda äraren och outtröttlig arbetare.

 

Vuokko Eräjää

Sivut on päivitetty ja tarkastettu 02.04.2006

Etusivu Historia Rotumääritelmä Jalostussääntö Koiramme Koiristamme Pennut Saavutukset Kuvia

Auf Deutsch På svenska