Takaisin etusivulle
Back to main

Nopan ompelukerho:
Mantteli

Takaisin vaatekaappiin
Back to wardrobe
Tarvikkeet:
-vedenpitävää kangasta
-lämmintä vuorikangasta, esim fleece tai keinoturkis (voit myös käyttää vanhaa omaa talvitakkiasi. Yksi xl-kokoinen takki riitti juuri ja juuri.)
-tarranauhaa (esim. 2cm leveää)
-kangaskuminauhaa pikku pätkä
Takin kaavat:

Esimerkkitakissa on takaosassa keinoturkiskoriste, joka ei ole välttämätön, sen kohta on merkitty katkoviivalla. Jos teet tämän koristeen, kannattaa päälikangas silti tehdä koko takin mittaiseksi, että takaosastakin tulee veden ja tuulenpitävä. Painavampi keinoturkis myös painaa takin kätevästi selkää pitkin.
Taita päälikangas, aseta taitos pääkappaleelle kaavassa merkittyyn kohtaan ja leikkaa. Tee myös yksi kappale mahapalaa. Älä leikkaa kaulusta (E) vielä! Leikkaa myös vuorikankaasta pää- ja mahakappale.
Avaa taitetut palat levälleen. Ompele pääkappaleen vuori ja päälikangas yhteen nurjalta puolelta, jättäen kuitenkin kauluksen kohdan ompelematta. Käännä takki ympäri, että saumat jäävät siististi piiloon. Ompele samoin myös mahakappale.
Ompele mahakappale kiinni pääkappaleeseen siten, että A1 ja A2 tulevat vastakkain, samoin B1 ja B2. Ompele samoin toinen reuna.
Mittaile kaulukselle sopiva mitta ja leikkaa. Ompele kaulus kiinni takkiin, siten että H1 ja H2 tulevat vastakkain, jätä kohtaan H2 leikattu pieni kolo avoimeksi. Kolo on hihnaa varten, käytettäessä hinha ei kiristä kaulusta rullalle. Ellei kauluksesta tullut ihan julmetun iso, älä ompele kauluksen viistoja päitä alareunassa yhteen (kuva). Tämä kolo helpottaa nuuhkimista, eli hyvällä tuurilla koira ei vihaa takkia ihan yhtä paljon:)
Sovita takkia koiralle ja valitse kiinnitystarranauhalle sopiva mitta. Ompele tarranauha kohtiin F ja G. (kuva)
Ompele kohtien C ja D välille pätkä kuminauhaa josta jalat voi pujottaa läpi. Näin takki pysyy suorassa. Ja eikun kovaa käyttöä!
Lopputulos pitäisi näyttää tältä:

Takkikankaana voi hyvin käyttää myös vanhaa talvitakkia, jolloin reunojen siistimisessä on hiukka enemmän hommaa, mutta muuten takki syntyy nopeammin (niinkuin me, käytimme vanhaa Nokian mainostakkia. Yksi xl-kokoinen takki riitti juuri ja juuri).
Jos harkitset fleeceä vuorikankaaksi, niin varaudu siihen, että fleece hyvin sähköisenä materiaalina kerää paljon karvoja itseensä.