etusivu

s/y anna

sisätilat

ulkotilat

talvipeite

puomiteltta

keulapunkka

peräjatke

moottori

lämmitin

peräsin/köli

levanki

sähköt

septi

reissut

linkit


palaute

Talvipeitetelineen rakennus

Yleensä veneet on tapana peitellä talveksi, vain harva jättää se tekemättä. Meilläkin on joka vuosi ollut talvipeite päällä, telineen kanssa on vain ollut miettimistä.

Ensimmäiseksi talveksi teimme telineen valmiista kulmaraudoista ja 2 x 2" koolingeista. Teline oli halpa tehdä, kohtuullisen helppo työstää, mutta painava, hankala säilöä, eikä kestävyyskään ollut parasta a-luokkaa.


Erään myrskyn jälkeen.

Toki tämän mallin olisi paremminkin voinut tehdä, mutta siitä olisi tullut vieläkin raskaampi ja hankalampi käsitellä, ja toisaalta mielessä muhi ajatus kunnollisesta peitetelineesä. Pitkään harkinnassa oli ns. oikean ostaminen, sellaisen alumiiniputkisen tukevan, teleskooppiosilla kasattavan mallin hankkiminen. Hinnat ovat vain todella korkeat, ja koska tähän meidän veneilyyn kuuluu itse räpellys, niin lopulta selväksi vaihtoehdoksi jäi oman viritelmän kehittäminen

Vaihtoehtoina oli etsiä valmiita liitospaloja alumiiniputkille, sellaisia kulmarautoja vastaavia, mutta eihän sellaisia mistään löytynyt. Hitsuuttamaan emme alkaneet moisia, vaan katse täytyi suunnata muualle. Lopulta vastaan tuli Exel system, valmiita osia ja putkea mm. juuri tähän tarkoitukseen. Pieni luonnostelma paperille, tyypiksi valittiin kannella seisova ympärikiertävillä sivuputkilla, ja kauppaan.

Exel-systeemiin kuuluu 30 mm:n lasikuituputki, joka on kestävää, mutta kevyttä ja helposti sahattavaa. Putket ovat 6 m pitkiä, ja niitä tarvittiin 5 kpl. Koska putken sisähalkaisija on 26 mm ja kaidetolppien kiinnitysholkkien ulkomitta 27 mm, tarvittiin pienet liitosputket sovittamaan nänä kaksi asiaa yhteen.


Takaisin ylös

Liitososiksi valitsimme 3 kpl ns. C-osia (ikäänkuin vanhat 2 x 2:sten kulmaraudat, mutta n. 30 asteen kulmalla) keskiorren kannattamiksi, ja eteen ja taakse T-muotoiset kappaleet harjalle (J-osat) keskiputkeen ja kaiteisiin puolestaan säädettävät A-osat. Tällä kaidekiinnityksellä pyrittiin tekemään rakenteesta jämäkkä ja liikkumaton, ja siinä myös onnistuttiin.


Ylhäällä putkea, vasemmalta T-kappale, putken tulppa, A-osa, jatkopala ja C-osaTakaisin ylös

Laitoimme varalta keskelle venettä yhden pystytolpan, jonka tarpeellisuudesta ei ole tietoa, mutta tuskin siitä haittaakaan on. Varsinkin peitettä paikoilleen laitettaessa se antoi sopivaa tukea kun koko peite nostettiin orrelle. Tässä kehikko valmiina ilman sivuputkia


Takaisin ylös

Sivuputkiksi, joiden tehtävänä on siis pitää peite irti veneen kyljistä, emme halunneet exel-putkea. Siihen oli syynä sekä hinta, että ennen kaikkea putkien ja liittimien tiukka sovitus. Tiukkojen sivuputkien työntäminen paikoilleen olisi ollut kova homma, ja toisaalta niihin ei kohdistu valtavaa rasitusta, joten päädyimme perinteiseen 25 mm:n sähköputkeen


Takaisin ylös

Keulassa ja perässä työnsimme sivuputket kaiteitten väliin, näin vältyimme erityisiltä kiinityksiltä, eikä niille olisi ollut kuitenkaan mitään erityistä tarvetta.


Takaisin ylös


Valmiina peite päällä loppotulos näyttää tältä.


Takaisin ylös


Ja reunat ovat nätisti irti veneen kyljistä.


Takaisin ylös


Valmiiseen lopputulokseen olemme hyvin tyytyväisiä ainakin toistaiseksi. Pientä hienosäätöä saatamme tehdä keväällä. Esim. reunaylityksen ei tarvitsisi olla noin suuri, koko teline voisi olla hieman matalampikin, mutta toisaalta kummallakaan ei liene suuresti merkitystä. Koko teline tuli maksamaan vähän yli 300 €, joka on vain reilut neljännes vastaavan mallisen valmiina ostetun hinnasta. Kestävyys selviää lopullisesti myöhemmin, mutta tavara vaikutti niin jämäkältä, ettei siitä ole suuresti epäilyksiä.

Osia käytimme:
5 kpl Exel 30 -putkea (6 m)
3 kpl harjaliitospaloja (C-osa)
7 kpl T-paloja (J-osa)
1 kpl jatkopala (K-osa)
14 kpl säädettäviä T-osia (A-osa)
3 kpl tulppia (End plugs)
8 kpl 25mm:n sähköputkea (2,5 m)
6 kpl ed. jatkopaloja

Osia myydään ainakin Teollisuus-Etola-nimisissä liikkeissä.

Takaisin ylös


Marraskuun loppupuolella oli kohtuullisen kova myrsky, ainakin pääkaupunkiseudulla. Kun naapuritalon katolle kaatui puu, päätin, että ehkä on syytä käydä myös rannassa tarkistamassa tilanne. Niinhän siinä oli käynyt, että tuuli oli riepotellut myös meidän talvipeitetelinettä. Ei pahasti, mutta kuitenkin. Etukaiteessa kiinni olevista putkista toinen oli hypännyt liittimestä pois ja näin ollen koko teline oli liikahtanut hiukan. Pari ns. a-osaa oli taipunut kuten allaolevasta kuvasta voi havaita, mutta ei hajonnut. Ei edes vaikuta siltä, että aikoisi hajota, eli kova tekoa. Joka tapauksessa tästä viisastuneena laitoimme ruuvit liitospaloihin, ettei putket pääse irtoilemaan


Takaisin ylös

Teline kesti koko talven hienosti ilman merkkiäkään väsymisestä. Sen purkaminen oli nopeaa ja kasaamisen nopeuttamiseksi numeroimme osat. Nyt kun teline on kasattu uudelleen, niin huomaa numeroinnin kannattavan. Telineen kasaaminen ei juuri kymmentä minuuttia kauempaa vie kun homma on selkeää.

Takaisin ylös