Kennel Jii-Teen

Go to content

Main menu

Kennelin historia

History

Kuva:Tapani Romppainen


Kennel Jii-Teen esittely

Bernhardinkoira

Ensimmäiset bernhardinkoirani olivat FIN MVA Bontus, Kivipolun Niilo ja FIN MVA Isontassun Lilliputti (kuvassa).

Kennel Jii-Teen perustettiin 1987. Olen kasvattanut vain muutaman pentueen, koska haluan kasvattaa terveitä bernhardinkoiria, ja on hyvin vaikeaa saada suuri ja terve koira jalostusta varten. Lisäksi minulle on tärkeää, että pentuni saavat perheen, joka todella rakastaa suurta bernhardinkoiria.

Ensimmäinen pentue syntyi 1991 emän ollessa Pentus Issoirre Morette (B-D) Ruotsista ja isä FIN MVA V-92 Artax von Schümmerich (B) Saksasta. Syntyi seitsemän pentua ja Jii-Teen kennelin kasvatustyö alkoi. Uroksista Jii-Teen Apollo (D) ja Jii-Teen Arnorld (D) sertattiin näyttelyissä ja Jii-Teen Amoresta (A) tuli kahden maan valio ja tulevan B-pentueeni emä.

Seuraava pentue syntyi 1994. Narttuna oli FIN&LV MVA Jii-Teen Amore (A) (Artaxin tytär) ja pentueen isänä oli FIN&EST&S MVA V-94 Astor Holzfluh (A) Sveitsistä. Pennuista Jii-Teen Bastorska matkasi Kyprokselle ja parhaiten näyttelyissä pärjäsi FIN MVA Jii-Teen Betolux (B/0). Jii-Teen Bastori Bontus (D) sai myös sertin.

Samana vuonna syntyi kennelin kolmas pentue Pentus Issoirre Morettelle uroksen ollessa lyhytkarvainen Mat-Saint Frank Higginson (A) (velipuoli Artaxille). Syntyi ainoastaan kaksi pentua: Jii-Teen Cerubi (B) ja Jii-Teen Cupido (A). Cerubi niitti mainetta filmitähtenä (kuten isoäitinsä KANS&POHJ CH V-85-86-88 PMV-86 Skogstjärn's Arima-Atic) ja narttu Cupido alias Donna saavutti KANS MVA FIN&EST&S MVA Maailmanvoittaja 1998 (ensimmäinen Suomessa kasvatettu lyhytkarvainen maailmanvoittaja) Helsinki V-99-00 ja Baltian voittaja 2000 -arvot.

Vuonna 1995 Pentus Issoirre Morette sai viimeisen pentueensa. Halusin käyttää uudestaan Mat-Saint Frank Higginsonia ja syntyi 8 lyhytkarvaista pentua: 6 urosta ja 2 narttua. Yksi uroksista EST V CH LV CH ESTW-98 Jii-Teen Delta Kasi Kasi (C) meni Eestiin kennel Axbernaan Katrin ja Ülo Rähnin luo. Tämän koiran jälkeläisiä löytyy tänä päivänä Eestistä, Latviasta, Liettuasta,Venäjältä ja Suomesta. Tästä pentueesta seuraavat koirat ovat pärjänneet näyttelyissä: FIN MVA Jii-Teen Dolce Vita (C), kaksi kertaa sertattu Jii-Teen Donna de Lux ja Jii-Teen Dollari ja yhden kerran Jii-Teen Donatello (C) ja Dostojewski. Vuonna 2007 näistä koirista Donna de Lux ja Dostojewski viettivät 12-vuotis  syntymäpäiväänsä

Vuonna 1995 Jii-Teen Amore sai toisen pentueensa uroksen ollessa Jii-Teen Cerubi. Halusin varmistaa ettei suvuissani olisi mitään pelättävää perinnöllistä sairautta. Pentuja syntyi 5. Kotiin jätin FIN MVA Jii-Teen Ellinooran (A/2), joka oli paras lyhytkarvainen Bernhardinkoirayhdistyksen erikoisnäyttelyssä 2001 sekä KANS&FIN&EST&RUS MVA Jii-Teen Eliten (B-C), joka voitti lyhytkarvaiset urokset ollen VSP yhdistyksen erikoisnäyttelyssä 1997 vasta 17 kuukautta vanhana.

Vuonna 1998 minulla oli kaksi pentuetta. Halusin käyttää Suomessa asuvia Sveitsistä tuotuja uroksia. Jii-Teen Ellinooran astutin lyhytkarvaisella Pit von Merlotreulla (A/0). Syntyi 10 pentua. FIN MVA Jii-Teen Hermanni (B/2) asuu ystävieni Arja ja Esko Tervakorven luona kennel Tervaleijonassa. Jii-Teen Herra Huu (A) on saanut myös yhden sertin.

Samana vuonna astutin Jii-Teen Cupidon "luostarikoiralla" Nadax du St. Grand Bernardilla (pitkäkarvainen, B). Pentuja syntyi kymmenen, joista yksi uros Jii-Teen Goldenpatrick matkasi Eestiin kennel Axbernaan. "Pikkupatu" oli Tarton erikoisnäyttelyssä ROP vuonna 2000. Jii-Teen Goldenblack (A/0), Jii-Teen Goldenfigur (A/0) ja Jii-Teen Goldensun (D/0) ovat saaneet sertin näyttelyissä.

Vuonna 2002 kenneliini saapui Eestistä FIN&EST MVA EST JUN MVA Axberna Ozzy Osborne (A/0) ja Belgiasta Bijou van de Burggravehoeve (D/0). 2004 toimme Hollannista kaksi lyhytkarvaista Pocahontas ja Precious van de Elizieeshof. Rakkaan Pokamme jouduimme lopettamaan 15 kuukauden vanhana, koska sen luonne muuttui hyvin lyhyessä ajassa aggressiiviseksi. Pertti asustelee Ahlmannin perheen luona Matkussa. Se ei myöskään onnistunut jalostuskoirana lukuisten sairauksien vuoksi. Mutta luonteeltaan se on mitä parhain kotikoira.

Pitkän tauon jälkeen syntyi 2006 J-pentue suureksi ilokseni. Olin saanut mahdollisuuden jatkaa kasvattajauraani. Pentueen emänä oli POHJ V-05 Bijou van de Burggravehoeve (mikä ei valitettavasti ollut terve lonkiltaan D/0). Isänä käytin G-pentueeni urosta Jii-Teen Goldengentsu (B/0, kuvattiin vasta 7-vuotiaana). Pentueessa oli vain kaksi narttua Juliaana (asuu tällä Hanna Strömin luona) ja Jasmina, joka matkasi äidinsä kenneliin v.d Burggravehoeveen. Kotiin jäivät veljekset Jii-Teen Juippi ja Jippyy. Vuonna 2007 Jii-Teen Jippyy saavutti WUSB:n näyttelyssä WUSB Junior Sieger 2007-tittelin. Vuonna 2006 syksyllä tuotimme Belgiasta lyhytkarvaisen uroksen Farao van de Burggravehoeve yhteisomistukseen kennel Ramsanin kanssa.

Vuosia olin haaveillut koiranpennusta von Hellensteinin kennelistä Saksasta. Toiveeni toteutui vuonna 2007 kun C.I.B. FI&NO&LT CH Orhidee von Hellenstein matkasi kesäkuun alussa mukanani Suomeen. Lissu asustelee Veelaatassa Sari Koskelan luona nöffikatraan keskellä. Tulevaisuus näytti hyvältä kennelimme koirien suhteen.

Vuonna 2008 Belgiasta sain Jasminan tyttären C.I.B. FI&EE&LT CH Hera van de Burggravehoeven. Valitettavasti tyttönen ei ollut terve lonkiltaan, vaikka suvussa oli paljon lonkiltaan terveitä koiria. Useaan kertaan mietin poikkeusluvan mahdollisuutta, mutta onneksi kennelistämme löytyi myös terveitä Heran sukulaisia.

Vuonna 2009 syntyi Jii-Teen R-pentue, josta kotiin jäi Riitu ja sijoitukseen lähtivät Rinsessa ja Rinssi. Vuosi muuten oli hyvin surullinen, sillä kennel menetti muutaman todella rakkaan tuontikoiran lisäksi monta jo iäkästä kasvattiaan. Toivottavasti tulevaisuus tuo tullessaan uutta onnea ja uusia mahdollisuuksia.

Vuonna 2010 kenneliin saapui kaksi uutta koiraa Axberna Kreeta ja JT Maya v.d.Burggravehoeve. Valitettavasti Kreetan jalostusura katkesi kohtutulehdukseen. JTmayan pentuja odotamme vuoden 2013 kesällä.

Vuonna 2011 saimme vahvistusta kennelimme koiriin kennel Barrygårdista. B.Catinka (Vappu) ja B.Cassu (Pena) tulevat toivottavasti säilyttämään hiukan vanhoja linjoja jalostustyössämme. Isänä on meidän FI&LT MVA Farao v.d.Burggravehoeve. Toivottavasti molemmat tulevat jatkamaan kennelimme jalostustyötä. Kuvassa Pena WUSBin 2012 juniorivoittajana 13 kuukauden ikäisenä Tsekeissä. Jo toisen kerran kenneliimme matkasi WUSB Junior Sieger -titteli. Molempien näyttelyiden pytyt komeilevat kunniapaikalla olohuoneessamme.

Vuoden 2011 lopussa jii-Teen Riitu sai 10 pientä pienokaista yhdessä Barrygårdin Amiraalin (isäksi yli 7-vuotiaana) kanssa. Syntynyt UK-pentue on jo viidennessä polvessa jatkamassa 1990-luvun alussa alkanutta kasvatustyötäni.

Vuosi 2012 on jälleen ollut enemmän näyttelypainoitteinen. UK-pennut ovat niittäneet mainetta erikois- ja pentunäyttelyissä. Aika näyttää mitä näistä veijareista kasvaa ja minkälaiset terveystulokset olemme onnistuneet yhdistelmään saada. Oma pentumme Jii-Teen Umaya Kaka toi Suomen erikoisnäyttelyssä minulle syntymäpäivälahjan BIS-1-pentu.

Vuonna 2013 näkivät päivänvalon YS-pentue, jonka isänä  meidän Pena alias Barrygårdin Cassu ja emänä Jii-Teen Rinsessa. Pentueesta Jii-Teen Yaminta Shako matkasi isoisoätinsä kenneliin Belgiaan. Valitettavasti tässä pentueessa jouduttiin Jii-Teen Yuma Shadarin kohdalla tekemään surullinen päätös, sillä sillä puuttui vasen aivolohko lähes täydellisesti. Joskus luontoäiti ilmoittaa kovin julmasti läsnäolostaan. Saman vuoden lopussa tuontikoiramme JTmaya v.d Burggravehoeve pyöräytti sulhasensa Axberna Hieronimon kanssa 14 jälkeläistä. Tämä XO-pentue on ahkerasti kiertänyt näyttelyissä vuoden 2014 aikana. Kennelin omistukseen jäi uros XO Metaxa (sijoituksessa kennel Rottbearsissa), XO Monopol (sijoituksessa Meri Syrjäläisellä) ja kotona asustavat XO Chenet ja XO Carte Moire. XO Metaxa oli Forumin 2014 näyttelyssä BIS-1-pentu.

Vuosi 2014 keskityimme muutamaan näyttelyyn ja bernhardinkoirien erikoisnäyttelyyn. Ikimuistoiseksi viikonlopuksi tuli Foorumin ja Latvian erikoisnäyttelyviikonloppu kun Max alias Jii-Teen XO Metaxa oli molempina päivinä BIS-Puppy. Samoin sen pentuesisaren Misan (Jii-Teen XO  Chantre) menestys oli iloinen uutinen kasvattajalle.

Vuosi 2015 alkoi ikävästi kun menetimme Barrygårdin Catinkan. Vuosi meni meillä suuren WUSB 2015 tapahtuman järjestelytehtävissä. Kesän aikana meille muutti 1-vuotias pitkäkarvainen narttu EE JUN CH Mammutz Love Giant Gemstone pysyvästi. Pitkästä aikaa kennelissämme on pitkäkarvainen ja tulevaisuus näyttää onko tästä ihanasta lupaavasta tytöstä meille jalostuskoiraksi. Valitettavasti joskus on surun vuosia, sillä vain viikko rotumme eriskoinäyttelyn jälkeen menetimme kennelimme matruunan Riitun.

Olen esittänyt kasvattajaryhmän 11 kertaa virallisessa  näyttelyssä:

       1995 BIS kasvattaja WUSB:n näyttelyssä Suomessa
       1998 ROP kasvattaja Maailmanvoittaja näyttelyssä Helsingissä
       1999 BIS-3 kasvattaja Nurmijärven näyttelyssä
       1999 ROP kasvattaja Tuusulan näyttelyssä
       2000 BIS kasvattaja Tarton näyttelyssä Eestissä
       2007 BIS kasvattaja Erikoisnäyttelyssä Tammela
       2008 KASV KP/2 Erikoisnäyttelyssä Tammela
       2010 KASV 2 Erikoisnäyttelyssä Tammela
       2012 BIS-2 kasvattaja Erikoisnäyttelyssä  Tammela
       2013 BIS-1-kasvattaja Eestin erikoisnäyttelyssä

       2014 Riihimäki ei KP:tä 

       2014 KASV kp/2 Erikoisnäyttely Tervakoski

       (kuvassa ryhmän vanhin on 12-vuotias Dosti; toiseksi vanhin Martta lähes 9-vuotias valittiin Paras liikkuja-kilpailuun; nuoret           kolvit on Juippi ja Jippyy)


       Kuva Taina Nygård


Pentus Issoirre Moretten jälkeläisryhmän onnistuin esittämään kerran. Ryhmä oli BIS-1 Nurmijärvellä 1999.

Jackrusselliterrieri

Vuonna 2001 pääsiäisenä jouduin surukseni lopettamaan Jii-teen Cupidon pernakasvaimien vuoksi. Suru oli niin suuri, että päätin kokonaan olla ilman koiraa. Muutaman kuukauden kuluttua aloin kaivata lenkkikaveria ja kotiini saapui jackrussellinterrieri Leijonamielen Rumppi Tuhmuri. Minä, joka olin aina pitänyt vain suurista koirista, hankin itselleni pari kiloa painavan elohopeaakin nopeammin liikkuvan TERRIERIN. Päivääkään en ole katunut. Rummukainen valmistui kanssani yhtä aikaa insinööriksi, sillä kaikki ne tunnit, jotka vietin opiskellen, istui se sylissäni ja jaksoi tarkkaavaisesti seurata hiiren kulkua tietokoneella. Nykyään se pitää poikansa Mussolini kanssa bernhardinkoirat liikkeessä.


Kuvat vasemmalla ylhäällä: Rummukainen (kuva: Ulla Toropainen) - oikealla ylhäällä Akim Di Moncalco (Mussolinin isä, kuva: Jenni Koutuaniemi)
Vasemmalla alhaalla Jii-Teen Mussolini - oikealla alhaalla Snapjacks Catherine of Aragon


Vuonna 2003 Rummukainen sai ensimmäisen pentueensa. Maailmaan saapui Jii-Teen Kaino Unelma, Jii-Teen Kulkurin Pepi ja Poika. Ystäväni ihastuivat Rumpin charmiin ja vaatimalla vaativat minun tekemään toisen pentueen.

Vuonna 2005 syntyi Jii-Teen L-pentue. Pennuista J.Lucky Luke on rodun alkuperäisissä tehtävissä perhe Nikkasen luona. Se pääsee metsästämään ja keinoluoliin. Lucky Star alias Puu-Pirkko asustelee aikaisemmin mainitun Pertin kotona. Lissun Pimu on vaihtanut kotia Lempäälään Koivuloiden hellään huomaan. Lakupekka alias Paco asustelee Otalammella pidellen huolta puutavaliikkeen pihapiiristä. Lahja Unelma kohtasi sen, mitä kaikki russelistit pelkäävät - nopeasti liikkuva suuri auto.

Vuonna 2007 Rummukainen sai viimeisen pentueensa italialaisen Akim Di Moncalvon alias Luigin kanssa. Mussolini jäi kotiin, Mononen muutti Mikkeliin Laakkosten perheeseen ja Mirabella matkasi Annen ja Ollin luo Tampereelle.

Jii-Teen N-pentue syntyi marraskuussa 2008: Napoleon muutti Eestiin Airin ja Kaerin luo, Nero Päivin ja Jani luo, Nuuskamuikkunen Jaanan perheeseen ja Neiti Etevä Markon hellään hoivaan sijoituskoiraksi.

Vuonna 2009 saapui sijoitukseemme Tytti (Snapjacks Catherine of Aragon) kenneliimme. Tältä tytöltä odotamme paljon tulevaisuudessa. Ehkä vuonna 2013 meillä on sen ensimmäinen pentue kennelissämme.

Vuonna 2011 Tytin (Snapjacks Catherine of Aragon) tyttö Snapjacks Miss Pope tuli omistukseemme. "Hilma" asuu sijoituksessa Minnan luona Turussa. Isänä sillä on Coca Cola-Jr von Liechtenstein.

Vuoden 2013 Jii-Teen S-pentueesta, jonka äitinä on meidän Tytti (Snapjacks Catherine of Aragon) ja isänä Jackobean Leccinum Versipelle, jäi molemmat nartut Jii-Teen Sihu ja Sooleawa kasvamaan omiin sijoitusperheisiinsä.

Vuonna 2015 Jii-Teen T-pentue näki päivänvalon. Emänä on Tytti ja isänä Maiaran Dragon Spirit. Jätimme omistukseemme sijoitukseen tytön Jii-Teen Taikatytön ja pojan Jii-Teen Tolstoin.

Kennelin toimintasuunnitelma

(päivitetty 10.12.2012)

Bernhardinkoirayhdistys Ry:n kunniajäsen

Saksan Bernhardinkoiraklubin jäsen

Belgian Bernhardinkoiraklubin jäsen

Eestin Bernhardinkoiraklubin jäsen

The Eastern Saint Bernard Club jäsen

Suomen Jackrussellinterrierit Ry:n jäsen

Suomen Sveitsinpaimenkoirat Ry:n kannattajajäsen

Suomen Kennelliiton - Finska Kennelklubbenin jäsen

SuKoKan jäsen

SKL:n virallinen mikrosiruttaja

 
Back to content | Back to main menu