Julkaistu Keskisuomalaisen nuorisoliite Sykkeessä elokuussa 1998.
Kaikki oikeudet pidätetään.


Spice Girlsien
viimeinen haastattelu

Toukokuun lopussa koitti lopulta se hetki, jota tuhannet suomalaiset pikkutytöt olivat odottaneet jo kuukausia. Maailman suosituin tyttöyhtye Spice Girls saapui viimeinkin konsertoimaan Suomeen. Syke pääsi tapaamaan brittiläisiä supertähtiä ensimmäisen Suomen konsertin aattona. Tuolloin ei vielä tiedetty, että kyseessä olisi viimeinen haastattelu, jonka yhtye alkuperäisessä kokoonpanossa antaa. Helsingin esiintymiset jäivät viimeisiksi, joilla Geri Haliwell esiintyi tyttöbändin riveissä.

Spice Girlsien lehdistötilaisuus järjestettiin Hartwall Areenan alakerrassa pienessä pukuhuoneessa. Kyseessä ei selvästikään ollut Jokerien luksusluokan pukukoppi, sen verran vaatimattoman kokoisesta tilasta oli kyse. Tunnelma olikin tiivis kymmenien toimittajien ja televisiokuvaajien täyttämässä "lehdistökeskuksessa".

Vaikka Spice Girls olikin saapunut Suomeen jo konserttia edeltävänä päivänä, eivät Geri ja kumppanit pitäneet suotta kiirettä virallisten velvollisuuksien vuoksi. Haastattelu alkoi puolitoista tuntia myöhässä. Tummahipiäistä, videoilta tuttuun röyhelötakkiin pukeutunutta Mel B:tä lukuunottamatta farkuissa ja gollegepaidoissa paikalle saapuvat tähdet huikkasivat jo ovelta anteeksipyynnöt myöhästymisestään.

Lähes samantien satojen, ellei tuhansien haastattelujen koulima Mel B jo ihmettelikin, miksi toimittajat ovat niin hiljaisia. -Hei, olette Suomessa nyt, ehtii joku vastaamaan.

Toimittajien tentattavana oleminen on tullut Spice Girlsin jäsenille tutuksi. Vielä viime vuoteen saakka kaikki viisikon julkiset esiintymiset olivat televisio-show-piipahduksia, playback-esiintymisiä, sekä lukemattomia haastatteluja.

Tämä herättikin epäilyksiä neitosten laulutaidoista, ja siitä, noinkohan Spice Girls on itse edes äänessä levyillään.

Ensimmäisenä kysymyksenä udellaankin, onko illalla luvassa playback-esitys.

-Ei. Laulamme oikeasti, lisäksi meillä on live-bändi. Seuraava kysymys, Mel C tyytyy sanomaan.

Lappi ja
humalaiset suomalaiset

Spice Girlsin kolmipäiväinen Helsingin visiitti on toinen kerta, kun maustetytöt astelevat Suomen maaperällä. Naiset muistelevat lämmöllä parin vuoden takaista jouluiseen Lappiin suuntautunutta promootiomatkaansa.

-Se oli varmasti paras reissu, jonka olemme koskaan tehneet. Kyseessä oli kilpailumatka, jossa toimme mukanamme 50 lasta. Meillä oli tosi hauskaa, ja pääsimme myös kaikki maistamaan poroa. Äitinikin haluaa nyt käydä Lapissa, Emma sanoo.

Spice Girls ehti ottaa Lapissa myös tuntumaa suomalaiseen alkoholikulttuuriin.

-Samana päivänä, kun saavuimme Suomeen, oli lomapäivä. Menimme illalla klubiin, ja täytyy myöntää, että en ole koskaan nähnyt niin villiä porukkaa. Te todellakin rakastatte humaltumista. Voi veljet, miten kännissä kaikki olivat, Geri päivittelee.

"Meillä
on isätkin"

Naisenergian, tutummin girl powerin, puolestapuhujina kunnostautunut Spice Girls on hehkuttanut äitiensä merkitystä lähes kyllästymiseen saakka. Onpa mutseille väsätty oma biisikin, Mama. Siksipä onkin aiheellista kysyä, eikö heillä ole isiä ollenkaan.

-Tottakai, kyllä meidän isämmekin käyvät katsomassa keikkojamme. Minulla on itse asiassa tällä viikolla synttärit, ja isäni tulee tapaamaan minua, Mel B kertoo.

-Siitähän 90-luvussa on kysymys, että molemmat vanhemmat ovat yhtä tärkeitä. Juhlistamme molempia sukupuolia, Geri puolestaan sanoo.

-Olemme kaikki onnekkaita, koska meidän perheemme ovat aina kannustaneet meitä, lisäksi meillä on heihin hyvin läheiset välit. Kaiken huipuksi perheemme ovat ystäviä vielä keskenään, Mel C väittää.

Kiertue
kiitos faneille

Sellaista pop-artistia ei varmasti olekaan, joka ei kysyttäessä kehuisi kulloisenkin esiintymismaan faneja. Spice Girls ei tee poikkeusta.

-Olemme kovin innoissamme täällä esiintymisestä. Suomi on meille tärkeä maa. Hotellimme edustalla olevat fanit herättivät minut aamulla, mikä oli hienoa. Luulin, että siellä on heitä todella paljon, koska he pitivät niin kovaa meteliä. Paikalla olikin vain parikymmentä henkeä, Victoria ihmettelee.

-Olemme tehneet viimeisten neljän vuoden aikana huomattavasti enemmän haastatteluja ja tv-esiintymisiä, kuin varsinaisia keikkoja. Tämä kiertue on meidän tapamme sanoa faneillemme Kiitos. Siitähän tässä loppujen lopuksi on kysymys, sillä ilman heitä emme olisi tässä, Geri sanoo.

Markkinatalous
jyllää

Spice Girlsien maanantainen konsertti todisti kyllä senkin, että pelkän kiitoksen voimalla valtaisa kiertuekoneisto ei liiku. Kaksi loppuunmyytyä konserttia keräsi yhteensä 24 000 katsojaa, jotka kaikki käyttivät lippujen lisäksi satasen jos toisenkin erilaiseen fanikrääsään. Erityisen suosittu tuote oli 40 markkaa maksava, vihreää valoa hohtava valotanko. Silmämääräisesti arvioiden artikkelia myytiin tuhansia kappaleita.

Markkinataloudesta saatiin viimeistään väliajan alkaessa muistutus. Puolen tunnin ostamistaukoa ennen Spice Girls esitti Pepsi-mainoksesta tutun Generation Next -kappaleen, jonka aikana videotauluissa pyöri kovasti Pepsi-logoa muistuttava kuvio. Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja tietääkseen, mikä mikä on pienten Spice-fanien lempijuoma.

Häikäilemättömästä rahastusmentaliteetista huolimatta Spice Girls tarjosi varsin kelvollisen shown. Puoleentoista tuntiin saatiin mahtumaan kaikki yhtyeen hitit, noin kymmenkunta vaatteenvaihtoa, sujuvia tanssikoreografioita sekä ammattitaitoisesti soittanut taustayhtye. Ja sekin tuli todistettua, että kyllä Geri, Mel C, Victoria, Mel B ja Emma laulaa osaavat. Toiset paremmin, toiset huonommin. Mutta tärkeintähän on hyvä show.

JUHO HÄMÄLÄINEN

Kuvateksti: Seuraavalla levyllämme tulee olemaan entistä enemmän yksilösuorituksia ja duettoja. Aloitamme sen tekemisen ensi vuoden alussa. Ostakaa se, Mel C komensi vielä Spice Girlsin lehdistötilaisuudessa Helsingissä. Vain viikko sen jälkeen tulikin jo tieto siitä, että Geri "Ginger Spice" Haliwell on jättänyt Spice Girlsit.

takaisin edelliselle sivulle