Jussi Mäkisen
RAIDEHYLLY
Rautatie-, raitiovaunu-, metro- yms. aiheisten kirjojen ja karttojen kokoelma

päivitetty 10.8.2011Tällä sivulla esittelen omistamiani raideliikenteeseen liittyvä kirjoja, karttoja ja kartastoja. Suuri osa on hankittu uusina kirjakaupoista, mutta osa myös antikvariaateista, huutokaupoista tai saatu lahjaksi erilaisista paikoista. Onpa yksi ostettu liikkuvasta museojunastakin. Mukaan ei ole otettu ratapihakaavioita, lehtiä yms. julkaisuja.

Julkaisun tietojen jälkeen kursiivilla kirjoitetut arviot ovat täysin subjektiivisia mielipiteitäni.

Kaikki teokset ovat mielenkiintoisia omalla tavallaan. Kirjoja ei erilaisten aihepiirien takia liene mielekästä verrata. Karttoihin olen sen sijaan merkinnyt pari suositusta mielestäni parhaisiin nykyajan karttoihin.

Uutuudet on merkitty punaisella.
Ne ovat siis uutuuksia hyllyni kannalta, eivät välttämättä painovuoden, ja voivatpa ne olla pitkään hyllyssäni viihtyneitä teoksia, jotka vasta hiljattain ovat muistaneet ilmaantua tänne.


Hyviä edelleen myynnissä olevien kirjojen ostopaikkoja:

Suomen Rautatiemuseon myymälä

Akateeminen kirjakauppa – tämähän (siis se Helsingin keskustan fyysinen myymälä) on myös maan paras karttakauppa.

Kustantaja Laaksosen sivuilta lisätietoja heidän julkaisemistaan kirjoista – eli valtaosasta moderneista suomalaisista juna- ja raitiovaunukirjoista. Myös tilauslomake.

Toijalan Veturimuseon myymälä, avoinna kesäisin. Museon lipunmyyntinä ja myymälänä toimivasta vanhasta vaunusta voi tehdä jännittäviä löytöjä rautatiekirjojenkin saralla.

Stenvalls - malmöläinen kirjakauppa, hyvä lähde muillekin kuin Ruotsia käsitteleville rautatiekirjoille ja -kartoille. Mukana myös antikvaarinen osasto. Fyysinen myymälä Malmössä lienee vähintään yhtä mielenkiintoinen.

Platform 5 - brittiläinen postimyyntiyhtiö, jolla runsas valikoima eri maiden rautatiekirjallisuutta - jos jaksat käydä sähköpostikeskustelua tai postitella tilauslomakkeita. Odotammekin jännityksellä, milloin siirtyy 2000-luvulle ja saa verkkokaupan pystyyn.


Kirjoja

100 Years of Railways – Twentieth Century in Pictures. 300 s. Ammonite Press / Press Association Images, Lewes, Itä-Sussex, 2010. ISBN 978-1-906672-52-2.
Press Associationin lehtikuvista sadan vuoden ajalta koottu kiintoisa kuvateos poimii hetkiä Britannian rautateiden arjesta ja juhlasta. Unohtamatta synkkiäkään hetkiä – isoon maahan on mahtunut yllättävä määrä pahoja onnettomuuksia. Kuvien näkökulma on hauskalla tavalla erilainen kuin "varsinaisissa junakirjoissa".

Alameri, Mikko (toim.): Suuri raideliikennealbumi - kuvia meiltä ja muualta / Stort album om spårbunden trafik - bilder från finland och andra länder. 224 s. Uittamon Kustannusliike Oy, Turku, 1980. ISBN 951-99285-1-0.
Jo klassikon mainetta saavuttanut teos, jossa väistämättä uusinkin asia on nykyään jo historiaa. Esittää Suomen rautateiden historiaa hyvin, unohtamatta raitioteitä ja metroa, sekä välähdyksiä ulkomailta. Kuvat (sekä väreissä että mustavalkoisina) niin päätoimittajan, muiden aikalaisten kuin VR:n arkistojenkin. Loppua kohti kuvien järjestyksen loogisuus kärsii hieman, tai sitten en vain ymmärtänyt sitä. Väliotsikot olisivat voineet lisätä ryhtiä. Joka tapauksessa kiinnostava teos, liekö ensimmäinen laatuaan Suomessa, jos viralliset VR:n julkaisut jätetään laskuista? Näin siitä olisi nähtävissä jatkumo (ilmeisen pitkän tauon jälkeen) 1990-luvun lopun ja 2000-luvun albumeihin (esim. Nummelin, Keränen, Katajisto, Auvinen & Ahtiainen, Toikkanen)
joissa fokus on tarkentunut tarjonnan lisääntyessä.

Alku, Antero: Raitiovaunu tulee taas. 104 s. Kustantaja Laaksonen, Jyväskylä, 2002. ISBN 951-98475-3-7.
Kevyen raideliikenteen historiaa ja uutta tulemista valottava kirja kampanjoi kuvin, sanoin ja luvuin aiheensa puolesta hakien suunnitteluesimerkkejä ulkomailta ja verraten niitä Suomen kaupunkien tilanteeseen.

Alku, Antero: Mennäänkö metrolla? – Joukkoliikenteen uusi aika. 141 s. Anria-kustannus, Oulu, 2007. ISBN 978-952-99885-0-1.
Nimestään huolimatta tämäkin kirja argumentoi kyllä joukkoliikenteen puolesta yleensä, mutta erityisesti pikaraitioteiden ja muun kevyen raideliikenteen edistämiseksi, jatkaen edellisen kirjan teemoja. Ajatuksia herättävä – miksei Suomessa voisi olla muutakin kevyttä raideliikennettä kuin Helsingin raitiovaunut?

Arffman, Leila: Kaivosrata Talvivaara–Murtomäki. 112 s. Oy VR-Rata Ab, Kajaani, 2009. ISBN 978-951-53-3227-1.
Ulkomitoiltaan pieni mutta asiapitoinen kirja Suomen uusimman rautatien rakentamisesta. Tiiviitä ja asiapainotteisia tekstiosuuksia ryydittävät runsaat kuvat. Teoksen tarkoitus lienee toimia VR-Radan markkinointimateriaalina ja kenties sopivana lahjateoksena. Kuitenkin mielenkiintoinen myös dokumentaationa 2000-luvun radanrakentamisesta. Plussaa sijainti- ja linjauskartasta sekä korkeusprofiilista.

Atlas des trains français – l'Épopée de la SNCF
. 239 s. Éditions Atlas – Éditions Glénat, Novara (Italia), 2008. ISBN 978-2-7234-6663-9.
Monipuolinen, runsaasti kuvitettu teos Ranskan rautateiden historiasta niiden valtiollistamisesta eli SNCF:n perustamisesta, vuodesta 1938 lähtien, nykypäivää unohtamatta. Nimestään huolimatta ei siis kartasto. Mukana niin tunnelmaa kuin teknisiä yksityiskohtiakin.

Auvinen, Jari & Ahtiainen, Jukka: VR Suomi – Dieselien aikaan. 256
s. Kustantaja Laaksonen, Jyväskylä, 2008. ISBN 978-952-5805-03-1.
Rehellisen nostalginen kuvateos Suomen rautateiden dieselkaudesta ja samalla laaja panoraama niiden laajempaankin olemukseen 1940-luvulta 1990-luvulle. Eikä dieselien aika tietenkään ole ohi, monilla radoilla kulkee tämänkin kirjan veturisarjoja edelleen. Teos esittelee VR:n dieselkaluston sarjoittain, mutta lisäksi on mukana katsauksia menneisiin vaunutyyppeihin, vanhoja esitteitä ja lippuja sekä kaikenlaista muuta mukavaa.


Bergström, Matti (toim.): Kokoelmasta erikoismuseoksi – Suomen Rautatiemuseo sata vuotta. 91 s. Suomen Rautatiemuseo, Helsinki, 1998. ISBN 951-97850-0-0.
Eri kirjoittajat esittävät viidessä asiantuntevassa artikkelissa katsauksia Suomen rautatiehistoriaan. Nimiartikkeli esittelee Rautatiemuseon synnyn ja kehityksen ja muissa paneudutaan Karjalan kannaksen sotilasratoihin, VR:n höyryvetureiden väritykseen ja merkintöihin, valtiollisen rautatien syntyyn ja suomalaisiin Siperian radan rakentajina.

Bergström, Matti & Kilpiö, Olavi (toim.): Leveät kiskot – Suomen yleiselle liikenteelle avatut yksityiset leveäraiteiset rautatiet. 431 s. Suomen Rautatiemuseo, Porvoo, 2008. ISBN 978-951-96543-9-3.
Rautatiehistoriallinen tutkimus Suomen leveäraiteisista yksityisrautateistä, tavallaan jatkoa teokselle Kapeat kiskot, joka vastaavasti kertoi kapearaiteisista rautateistä. Ensin syvennytään yksityisratojen yleiseen historiaan eri teemojen kautta ja sitten kuhunkin kahdeksaan tarkemmin. Paljon kuvia ja kaavioita.


Dieselveturit ja moottorivaunut. 888 s. Valtionrautatiet, Helsinki 1971 (uusintapainos 1981?).
VR:n koulutukseen käytetty tiiliskivi. Kaikki, mitä voi kuvitella haluavansa tietää 1970-luvun alussa käytössä olleiden dieselvetureiden ja -moottorivaunujen tekniikasta – ja minulle ehkä enemmänkin kuin haluan tietää, mutta onpahan hyllyssä jos tarve tulee. Jo luonteensa takia hyvin perusteellinen teos.

Fahrzeugkatalog DB 2009
. 114 s. Gera Mond Verlag, Würzburg, 2009. ISBN 978-3-89724-029-2.
Aikakauslehtimallinen luettelo Saksan valtionrautateiden vetureista ja moottorivaunuista – itse asiassa se onkin Bahn Extra -lehden erikoisnumero. Eri mallit esitellään pienellä artikkelilla, lyhyillä teknisillä tiedoilla ja valokuvalla. Miksei tämäntyyppistä kattavaa mutta edullista julkaisua tehdä muissakin maissa? Ehkä niissä ei ole tarpeeksi rautatieharrastajia...

Groneck, Christoph & Stein, Dirk Martin: Metros in Belgien / Metros in Belgium. 144 s. Robert Schwandl Verlag, Berliini, 2009. ISBN 978-3-936573-26-8.
Perusteellinen ja runsaasti kuvitettu, täysin kaksikielinen katsaus Belgian kaupunkien raideliikenteeseen. Mukana ovat Brysselin metro sekä Brysselin, Antwerpenin, Gentin, Oostenden (Belgian rannikon), Charleroin ja Liègen raitiotiet, viime mainittu suunnitelmina. Nimi siis hämää ainakin suomalaislukijaa sikäli, että mukana on vain yksi metro. Kuten aiemmassa Skandinavian-teoksessa, mukana on tyylikkäät linjakartat.

Harryson, Harry & Forsström, Willy: Järnvägsminnen 3. 98 s. Trafik-Nostalgiska Förlaget, Tukholma, 2006. ISBN 978-91-85305-23-5.
Tyylikäs ja selkeä historia- ja kuvateos Vikbolandetin rautatiestä (Norrköping–Arkösund) ja hieman muistakin Itä-Götanmaan kapearaiteisista rautateistä. Kirja perustuu Harrysonin kokemuksiin niin lapsuudesta kuin työstäkin tällä jo puretulla rautatiellä sekä hänen ottamiinsa valokuviin. Näitä on täydennetty vanhemmilla kuvilla ja tiedoilla sekä lukuisilla kartoilla ja raidekaavioilla. Osa laajempaa Järnvägsminnen-sarjaa.

Helsingin rautatieasema / Helsinki Railway Station
. 72 s. VR-yhtymä Oy, Helsinki, 1996. ISBN 951-53-0533-0.
Tyylikäs esitys Helsingin päärautatieaseman historiasta ja arkkitehtuurista. Runsas kaksivärinen kuvitus. Nykyään Rautatiemuseosta saatavilla myös täydennetty 2. painos.

Heywood, Anthony J. & Button, Ian D.C.: Soviet Locomotive Types – The Union Legacy. 176 s. Frank Stenvalls Förlag, Malmö, 1995. ISBN 91-7266-132-1.
Pieni mutta täyttä asiaa oleva kirja esittelee tiiviisti Neuvostoliiton leveäraiteisten rautateiden veturi- ja moottorivaunutyypit tilanteessa 1.1.1992. jolloin SŽD jaettiin uusien valtioiden kesken. Ilmeisesti edelleen paras yleisesitys mm. Venäjän veturityyppeihin, varsinkaan muilla kielillä kuin venäjäksi. Mustavalkoinen kuvitus.

Iljin, Juri L.: Istorija transporta. Vypusk 1. Lokomotivy za Poljarnym krugom / History of Transport. 1-st Issue. Locomotives beyond the Polar Circle. 48 s. Vidina, Pietari, 2009. 978-5-903481-12-5.
Kuolan vetureita ja hiukan rautatiemaisemiakin esittelevä kirjanen. Enimmäkseen mustavalkoisten kuvien lisäksi ratojen ja niillä käytettyjen veturien lyhyet historiikit venäjäksi ja englanniksi sekä kartta. Kuvatekstit samoin kaksikielisiä.


Iljin, Juri L. & Lastovka, Maksim O.: Istorija železnodorožnoi tehniki: Teplovozy seri TEP70 i TEP75 / The History of Railway Machinery: Diesel-Electric Locomotives of TEP70 and TEP75 Classes. 44 s. ID Noosfera SPb, Pietari, 2010. 978-5-98907-005-3.
Kirjanen TEP70- ja TEP75-veturisarjojen historiasta, osa uutta sarjaa. Historiasta kymmensivuinen venäjänkielinen teksti, josta yksisivuinen englanninkielinen tiivistelmä. Runsaasti kuvia, joista osa värillisiä, veturin ulkopuolen piirustukset, tekniset tiedot sekä valmistuneet yksiköt ja niiden alkuperäiset sijoituspaikat. Asiallinen ja ilmeisen tyylikäs teos, tosin englanninkielinen teksti olisi kaivannut hieman oikolukua.

Kritski, Sergei V.: Istorija železnodorožnoi tehniki: Teplovozy 2M62 / The History of Railway Machinery: Diesel Locomotives of 2M62 Class. 68 s. ID Noosfera SPb, Pietari, 2010. 978-5-98907-006-0.
Jatkoa edellisen sarjaan samalla konseptilla, esitellen 2M62-kaksoisdieselveturin.

Iltanen, Jussi: Radan varrella – Suomen rautatieliikennepaikat. 432 s. Karttakeskus (Affecto), Keuruu, 2009. ISBN 978-951-593-214-3.
Suomen rautatiemaantieteen raamattu, joka esittelee kaikki maan liikennepaikat (luovutettu alue mukaanlukien) rataosakohtaisin taulukoin. Miehitetyistä liikennepaikoista on lisäksi
jokaisesta pieni artikkeli. Monipuolisena kuvituksena on mm. vanhoja ja uusia valokuvia rautatieharrastajien arkistoista, vanhojen rataprofiilien piirroksia liikennepaikkarakennuksista sekä runsaasti kaikentyyppisiä vanhoja karttoja. Piste i:n päälle Karttakeskuksen kulttuuriteoissa (mutta ei niitä tähän olisi tarvinnut lopettaa). Tämä teos yhdistää mielenkiintoni kohteita niin upealla tavalla, että lienen jopa jäävi sitä arvioimaan. Todettakoon kuitenkin, että teos sopii rautatieharrastajan lisäksi vaikkapa paikallishistoriasta, rakennustaiteesta, asutushistoriasta ja -maantieteestä tai tietenkin kartoista kiinnostuneille.

Iltanen, Jussi: Metromatkaopas Tukholma.

Järnvägen 150 år 1856–2006
. 383 s. Informationsförlaget / Banverket, Tukholma, 2005. ISBN 91-7736-540-2.
Ruotsin rautateiden 150-vuotisjuhlakirja ja historiikki. Rakenteeltaan virkistävä, teemoittain aihetta lähestyvä teos, ei niinkään perinteinen historiikki. Minä tosin olisin kaivannut lisäksi tarkempia tietoja kalustosta ja rataverkon kehityksestä sekä vastaavia kuvia ja karttoja. Julkaisevatko VR / Liikennevirasto / Liikenteen turvallisuusvirasto / Rautatiemuseo yhtä tyylikkään tai vielä paremman kirjan meillä vuodeksi 2012?

Katajisto, Juhani: Höyryä suomalaisilla kiskoilla / Steam on Finnish Rails - VR:n halko- ja hiililämmitteisiä höyryvetureita Kanasta Trumaniin ja Pikku-Heikistä Ukko-Pekkaan 1960- ja 1970-luvuilta 230:ssä värikuvassa. 256 s. Kustantaja Laaksonen, Hämeenlinna, 2008. ISBN 978-952-99685-5-8.
Hieno teos harvinaisilla värikuvilla ja samalla hyvä yleiskatsaus VR:n sodanjälkeisiin höyryvetureihin. Kuvissa paljon muutakin rautatiemaisemaa. Mukana yksilökohtainen luettelo vetureista kohtaloineen.

Keränen, Tapio: Rautatien arkea / The Everyday Finnish Railway. 289 s. Kustantaja Laaksonen, Jyväskylä, 2005. ISBN 951-98475-7-X.
Upea, vuosi vuodelta etenevä kuvateos suomalaisista junista ja rautatiemaisemasta ja samalla sen muutoksista 1964–2004. Historian siipien havinaa ja tunnistamisen iloa uuden vuosituhannen alkua unohtamatta.

Koch, Karl-Wilhelm (toim.): Eisenbahnatlas Europa. 144 s. GeraMond Verlag, München, 2006. ISBN 3-7654-7149-6.
Kartastona vaatimaton, mutta selkeä yleisesitys Euroopan maiden rautateihin: kuvia, vetokalustoluetteloja, historiaa, tilastoja ja suosituksia vierailemisen arvoisista rataosista.

Laaksonen, Mikko: Turun raitiotiet / Åbo spårvägar / Turku tramways. 288
s. Kustantaja Laaksonen, Jyväskylä, 2008. ISBN 978-952-99685-9-6.
Perinpohjainen ja tyylikäs kirja esittelee Aurajoen kaupungin raitioteiden historian – ja muutaman siemenen mahdolliselle tulevaisuudelle. Upea ja monipuolinen kuvitus, perusteellinen teksti ja selkeät kartat. Ainoana pienenä haittapuolena pienet puutteet oikoluvussa – varmaankin korjaantuivat toiseen painokseen, jollainen ilmestyi keväällä 2009. Lukujen tiivistelmät ja kaikki kuvatekstit myös ruotsiksi ja englanniksi.

Lounema, Risto: Oikorata Kerava–Lahti. 160 s. Ratahallintokeskus, Hämeenlinna, 2006. ISBN 952-445-151-4.
Komeista kuvista ja pienistä teksteistä koostuva kertomus oikoradan rakentamisesta.

Lovegrove, Keith: Railway – Identity, design and culture. 160 s. Laurence King Publishing, Lontoo, 2004. ISBN 1-85669-407-0.
Brittiläinen kuvateos tarjoaa makupaloja ja näkökulmia rautateiden kalustoon, palveluun ja identiteettiin 1930-luvulta nykypäivään, mutta piipahtaen myös kulkumuodon varhaisemmassa historiassa. Kaluston suunnittelu ja koristelu, virkapuvut, ruoka, graafinen yritysilme ovat muutamia teemoja todistaen, että suuressa maailmassa on hämmästyttävän monipuolisia rautatiekirjoja meidän pienen kielialueemme näkökulmasta katsottuna.


Marie, Étienne: Gares de la Côte d'Azur et du Haut-Pays: Alpes-Maritimes. 120 s. Éditions Équinoxe, Bologna, 2008. ISBN 978-2-84135-594-5.
Hauska ja tyylikäs pieni kirja, osa kolmen sarjaa, joka esittelee departementeittain Ranskan Rivieran asemia. Tässä siis itäisin eli Meri-Alppien departementti. Alun pienen historiikin jälkeen käydään asemat läpi lähinnä kuvien voimin.

Mirville, Philippe (käännös englanniksi Meera Fournier): Cité du train - the Catalogue. 80 s. Éditions La Vie du Rail, Condé-sur-Noireau, 2006. ISBN 2-915034-52-4.
Ulkoasultaan ja kuvitukseltaan tyylikäs katselmus Mulhousessa sijaitsevan Ranskan kansallisen rautatiemuseon, Cité du trainin, näyttelyyn. Hyödyllinen matkamuisto, jonka avulla voi palata museokierroksen kokemukseen ja kartuttaa tietoja. Valitettavasti lukukokemus ei ole hyvä, koska käännös ei ole kaksinen, ja pilkutus on aivan käsittämätön sen perusteella mitä tiedän niin englannin kuin ranskankin kieliopista.

Nieminen, Erkki – Puntari, Erkki – Immonen, Keijo: Vauhtia ja voimaa. Valtionrautatiet 1862–1987. 128 s. Kirjayhtymä, Helsinki, 1986. ISBN 951-26-3019-2.
VR:n 125-vuotisjuhlien kuvateos. Kuvallinen läpileikkaus rautateistämme kirjoitushetkellä sekä tiivis historiikki. Nykynäkökulmasta antoisa nimenomaan 1980-luvun rautatiehistorian kannalta.

Nilsson, Lennart & Stenvall, Frank (toim.): Nordens Järnvägar 1977. 128 s. Frank Stenvalls Förlag, Malmö, 1981. ISBN 91-7266-053-8.
Kymmenes osa teossarjasta, joka esittelee neljän pohjoismaan rautateiden vuoden kuulumiset lyhyin tekstein ja runsain, mustavalkoisin kuvin. Käsitellyksi tulevat mm. liikenteen muutokset, uusi ja hylätty kalusto, käytössä oleva vetovoima taulukkona sekä erikoisemmat tapaukset ratojen varsilta. Huolellinen ja mielenkiintoinen ajankuva, näin 2000-luvulta katsottuna.

Nummelin, Markku: Juna suomalaisessa maisemassa / Trains in the Finnish Landscape - muuttuva rautatiemiljöö 1980- ja 1990-luvuilla. 144 s.
Kustantaja Laaksonen, Jyväskylä, 1999. ISBN 952-91-0680-7.
Kirja esittelee kuvin ja lyhyin tekstein rautatiekaluston, -historian ja -maiseman ohella myös rautateidemme kaikki rataosat luonnehdintoineen. Tällainen pitäisi aikanaan saada myös kuluvasta ja tulevista vuosikymmenistä. Tämän kirjan voi sanoa aloittaneen pikku kokoelmani ja samalla olleen virittämässä uudestaan kiinnostustani rautateihin. Samalta tekijältä myös väistämättä valikoivampi teos Juna eurooppalaisessa maisemassa.

Nummelin, Markku: Raitiotiet / Tramways. 144 s. Kustantaja Laaksonen, Jyväskylä, 2001. ISBN 951-98475-2-9.
Katsaus raitioliikenteeseen kuvin ja sanoin. Ensin käydään läpi raitioteiden historiaa, vaunutyyppejä ja infrastruktuuria, jonka jälkeen perehdytään tarkemmin valittujen eurooppalaisten kaupunkien järjestelmiin, paino luonnollisesti Suomessa ja Helsingissä. Mukana luettelo Euroopan raitiotiekaupungeista ja Suomen moottorivaunuista.

Nummelin, Markku: Matkalla – Joukkoliikenteen mukana 25 vuotta. 161 s. Kustantaja Laaksonen, Jyväskylä, 2006. ISBN 951-98475-9-6.
Tällä kertaa onkin tarjolla junien ohella myös linja-autoja, laivoja ja lentokoneita 80-, 90- ja 2000-luvuilta. Teos keskittyy kuviin, mukana toki informatiiviset kuvatekstit.


Nummelin, Markku: Rantarata. 184 s. Kustantaja Laaksonen, Jyväskylä, 2008. ISBN 978-952-99685-8-9.
Uudenlainen rautatiekirja: nyt ei käsitellä tiettyä aikakautta tai kalustomallia, vaan tiettyä rataosaa. Mikäs se junailevalle maantieteiljälle paremmin passaisikaan. Helsinki–Turku-rautatie käydään ensin läpi liikennepaikka kerrallaan, ja sen jälkeen paneudutaan tekniikkaan, historiaan (esim. Porkkalan vuokra-alue), liikenteeseen ja kalustoonkin. Ainoa puute ovat kartat, joita ei kansilehtien vanhaa ratakarttaa lukuun ottamatta ole – tosin nykyisistä liikennepaikoista on kyllä mielenkiintoiset raidekaaviot. Lukuisat viittaukset paikkoihin ja erityisesti rataoikaisuihin kaipaisivat visuaalista esitystä, vaikka muutamankin aukean karttoja tai liitekarttaa. Mutta muuten oivallinen teos. Vrt. Iltanen: Radan varrella.

Nummelin, Markku: Jokioisten museorautatie – 40 vuotta talkoita ja kulttuurityötä. 192 s. Museorautatieyhdistys ry, Hämeenlinna, 2011. ISBN 978-951-9138-06-0.
Jokioisten muserautatien tyylikäs 40-vuotishistoriikki esittelee ansiokkaasti radan ja kaluston pelastamisen ja uudelleenrakentamisen valtavan työn. Lisäksi liikkuvan kaluston kattavat esittelyt sekä kuvia mm. lipuista ja mainoksista. Lisäpisteet kartoista – tosin pienellä työllä seisakkeiden tiedot olisi saanut yhdistettyä topografiseen karttaankin ja näin pärjätty yhdellä.


Ovenden, Mark: Transit Maps of the World. 3. painos. 144 s. Penguin Books, Lontoo, 2007. ISBN 978-0-14-311265-5.
Ällistyttävä ja upea kirja esittelee maailman kaikkien metrokaupunkien raideliikennekaaviot - kartoistahan ei näiden kohdalla voida aina puhua. Näin tulee tutuksi metroliikenteen historia, kartografia ja sen yleistäminen mahdollisimman selkeiksi kaavioiksi unohtamatta grafiikkaa ja visuaalista ilmettä. Voin täysin yhtyä BBC:n Robert Elmsin takakannessa lainattuihin sanoihin: "kirja, jonka kaltaista ei voinut kuvitella tarvitsevansa ennen sen näkemistä, ja nyt ei voi kuvitella miten pärjäsi ilman"
.

Ovenden, Mark: Paris Underground – The Maps, Stations, and Design of the Métro. 176 s. Penguin Books, Lontoo (painettu Meksikossa), 2008–2009. ISBN 978-0-14-311639-4.
Kirjoittaja jatkaa edellisen teoksensa teemaa, mutta pureutuu tällä kertaa huikaisevan syvälle yhden kaupungin metroon. Karttojen, kaavioiden ja visuaalisen ilmeen ohella myös historiaa selvitetään perinpohjaisesti.


Pentikäinen, Petri P. & Savinsaari, Niklas: Viimeinen kevät. 146 s. Petrin viestintä, Helsinki, 2000. ISBN 952-91-2533-X.
Estottoman tunnelmoiva ja haikea teos Dr13-dieselveturien viimeisestä käyttöajasta kevätkesällä 2000 Turku–Toijala-radalla. Lyhyt katsaus veturityypin historiaan, hieman pidempi tekstiosuus "lopun ajoista" sekä kuvakatsaus parista edeltävästä vuosikymmenestä. Rasteroitu mustavalkopainatus ei vain tee oikeutta upeille kuville, mutta oli varmaan kustannuskysymys. Seuraavaan, samoja teemoja seuraavaan mutta paljon laajemman katsauksen tarjoavaan teokseen tämä ehti muuttua (kuten tietysti veturisarjakin). Onneksi sentään kaksi Dr13:a on tallella ja käyttökunnossa, Haapamäellä ja Hyvinkäällä.

Pentikäinen, Petri P.: Iso Vaalee. 160 s. Petrin Viestintä, Oulu, 2006. ISBN 952-92-0413-2.
Tunnelmallinen, suorastaan intohimoinen kirja viimeisimmän (ja ilmeisesti viimeisen) suomalaisvalmisteisen linjaveturin Dr16:n historiasta, tekniikasta ja käytöstä runsain kuvin. Samalla kun selvitetään Ison Vaaleen parikymmenvuotinen matka suunnittelupöydältä ensimmäisten yksilöiden romutuksiin, pohditaan myös VR:n hankintapolitiikkaa, rautateiden rakennemuutosta ja teollisuushistoriaa.

Pyrhönen, Kimmo: Lättähattu – kiskoauton tarina. 201 s.
Kustantaja Laaksonen, Jyväskylä, 2005. ISBN 951-98475-8-8.
Perusteellinen katsaus kaikkien tuntemaan kiskobussiin, sen historiaan, tekniikkaan ja liikennöintiin unohtamatta tarinoita legendaarisen junan ympäriltä. Alaotsikko voisi samalla olla "Suomen rautateiden paikallisliikenteen nousu ja tuho", ja muutenkin suuri osa rautateidemme 1950–1980-lukujen historiasta mahtuu tähän tarinaan. Lisää tällaisia! Kuulemma Dm8/9-junista eli "Porkkanoista" sellainen onkin tekeillä.


Pyrhönen, Kimmo: Huru 12 – Matkan varrelta. 73 s. Kustantaja Laaksonen, Hämeenlinna, 2011. ISBN 978-952-5805-29-1.
Edellistä kevyempi kalustoteos esittelee Dr12-veturin (aiemmin Hr12). Yleiskatsauksen jälkeen esitellään jokainen veturiyksilön lähinnä kalustoilmoitusten sattumusten perusteella. Kuvat toki tässäkin hienoja.


Pölhö, Eljas – Pykälä-aho, Mia: Suomen juna- ja raitiovaunukuvasto / Finnish Motor Power 1.1.1996. 256 s. Frank Stenvalls Förlag,
Malmö / Hyvinkää, 1996. ISBN 91-7266-133-X.
Taskuun mahtuva (joskin sitä hiukan venyttävä), mutta tukeva tietopaketti Suomen vetureista, moottorivaunuista, matkustajavaunuista sekä raitiovaunuista ja metrojunista historia- ja numerotietoineen. Voisi kutsua rautatieharrastajan "raamatuksi". Kaksikielinen. Ilmeisesti päivitetty versio on tulossa lähivuosina.

Raideryhmä (9 kirjoittajaa): Rautatie on mahdollisuus – Pamfletti Suomen rautateistä ja liikennepolitiikasta. 177 s. Anria-kustannus, Helsinki, 2005. ISBN 952-91-8817-X.
Kokoelma asiaatuntevia sekä vahvasti kantaaottavia – ja perusteltuja – artikkeleita ajankohtaisista raideliikenneasioista ja laajemmastakin liikennepolitiikasta. Todella ajatuksia herättävä. Kumpa poliittiset päättäjätkin lukisivat ajatuksella. Ks. myös seuraava teos.


Raideryhmä (12 kirjoittajaa):
Rautatien aika – Pamfletti Suomen raideliikennepolitiikasta. 176 s. Anria-kustannus, Joensuu, 2007. ISBN 978-952-92-1777-9.
Jatko-osa edelliselle, jatkaen ja kehittäen pidemmälle edeltäjänsä esiin nostamia teemoja. Ulkoasu merkittävästi parempi (mm. väripainatus), vaikka edellinenkin toki aivan hyvä. Monien suomalaisten rautatieharrastajien tavoin minäkin esiinnyn kansikuvassa, kun tarkkaan katsoo! Eikös kaikilta kuvassa olijoilta olisi pitänyt pyytää lupa ennen poliittisen kirjan kanteen painamista? No, leikki sikseen, minulla ei ole valittamista sisällöstä. Ja vaikkei kaiken kanssa samaa mieltä olisikaan, kai tässäkin maassa voi kuitenkin keskustella? Puheenvuorohan tämä nimenomaan on, melko painokas vielä.

Rautatiehakemisto – Liitteenä ohjeet viran- ja toimenhakijoille. 188 s. V.R. Liikennevirkamiesyhdistys r.y. 1. osasto. Kokemäki, 1963.
Miehitettyjen rautatieliikennepaikkojen hakemisto, joka kuvailee niiden toimintaa, henkilökunnan määrää, VR:n asuntotarjontaa ja paikkakuntaa yleensäkin. Maininta hyvistä metsästysmahdollisuuksista kompensoi niiden liikennepaikkojen osalta, joissa ei juuri muuta ole tarjolla! Toimi työpaikkojen hakuoppaana rautatieläisille. Nykypäivänä antaa kuvan liikennepaikkojen vilkkaudesta ja muutenkin elämänmenosta tuolloin.

Redoutey, Denis: Le matériel moteur de la SNCF. 5. painos. 399 s. Éditions La Vie du Rail, Pariisi, 2007. ISBN 978-2-915034-65-3.
Jymäkkä teos esittelee Ranskan valtionrautateiden veturit ja moottorivaunut tilanteessa 1.1.2006. Mukana jokaisesta tyypistä valokuva, tyyppipiirros ja runsaat tekniset tiedot. Saatavilla olivat myös samana vuonna takautuvasti tehdyt, vuosia 1958 ja 1970 koskevat vastaavat kirjat
.

Salo, Sakari K.: Höyryveturikirja. 57 s. Kustantaja Laaksonen, Hämeenlinna, 2009. ISBN 978-952-5805-12-3.
Hieman kuten Katajiston kirjassa teoksessa esitellään viimeiset höyryveturityypit, tässä toki tiiviimmin. Paino komeilla kuvilla, joista suurin osa väreissä. Mukana myös rautaisannos höyryveturin toimintaperiaatteesta.


Schwandl, Robert: U-Bahnen in Skandinavien / Metros in Scandinavia - Stockholm, Oslo, Helsinki, København. 144 s. Robert Schwandl Verlag, Berliini, 2004.
Perusteellinen ja runsaasti kuvitettu, täysin kaksikielinen katsaus neljän pohjoismaisen pääkaupungin metroihin ja lähijuniin – myös raitioteitä sivutaan. Mukana erittäin tyylikkäät linjakartat.

Seifert, Cyrill: Typenkompass: Loks der SBB – Schweizerische Bundesbahnen 1902 bis heute. 128 s. Transpress Verlag, Stuttgart / Schneckenlohe, 2010. ISBN 978-3-613-71387-1.
Tiivis katsaus Sveitsin liittovaltionrautateiden moottorikalustoon, ml. museokalusto. Värikuvitus.

Teerijoki, Ilkka:
Postivaunun matkassa – Rautatiepostinkuljetuksen historia Suomessa 1862–1995. 356 s. Postimuseo, Jyväskylä, 1999. ISBN 952-5249-01-8.
Monipuolinen ja tiettävästi ainoa kattava esitys postivaunujen historiasta Suomessa – alusta loppuun. Mustavalkoinen kuvitus
.

Toikkanen, Simo: Ajolangat laulaa. 192 s. Kustantaja Laaksonen, Jyväskylä, 2009. ISBN 978-952-5805-13-0.
Mukavasti, vaihtelun vuoksi, 2000-luvun Suomen rautatieliikenteeseen keskittyvä komea kuvateos – mutta tekijänä onkin nuoren polven rautatieharrastaja. Kuvat jaoteltu junatyyppien mukaan, mukana tarkat kuvausajat, kuvauksen teknisiä tietoja ja osassa jopa ottopaikan koordinaatit.


Tolmunen, Tapio (toim.): Tunnelijunasta suosikiksi – Helsingin metro 25 vuotta. 99 s. Helsingin kaupungin liikennelaitos, Porvoo, 2007. ISBN 978-952-5640-05-2.
Ihmisenkokoinen katsaus Helsingin metron historiaan sekä hieman nykypäivään ja tulevaisuuteenkin. Asukkailta kerätyt muistot ja vanhat lehtileikkeet elävöittävät teosta entisestään, ja tuovat ansiokkaasti esiin myös metroa vastustaneita näkökantoja.

Tricoire, Jean: Un siècle de métro en 14 lignes – de Bienvenüe à Météor. 351 s. Éditions La Vie du Rail / RATP, Pariisi, 1999. ISBN 2-902808-87-9.
Pariisin metron satavuotishistoriikki. Historiaan ja tekniikkaan keskittyvien lukujen jälkeen kirja tarkasti käy läpi linjat, niin historian, nykypäivän, asemien nimien etymologian, läheisten maamerkkien kuin rakennusperinnönkin näkökulmasta. Kuvitus on runsas, valokuvien lisäksi mm. karttoja sekä vanhoja kaksiulotteisia ja moderneja, tietokoneella tehtyjä kolmiulotteisia poikkileikkauksia maanalaisten ratojen maailmasta.

Unelma Löylymäestä – Saimaan Rautatien historia. 2., muutettu painos. 124 s. Pienoisrautatiekerho ry / Suomen Rautatiemuseo, Oulu, 2007. ISBN 978-951-96543-8-6.
Varoitus: Sisältää juonipaljastuksen.
Hieno kirja Pienoisrautatiekerhon suuresta pienoisrautatiestä, Löylymäestä. Vekkulisti kirja vain ei kerro tätä, vaan antaa ymmärtää olevansa todellisen, Imatralta Savonlinnaan rakennetun, yksityisen ja sittemmin VR:ään liitetyn Saimaan Rautatien historia! Pienoismalleja esittäviin kuviin on taitavasti lisätty aitojen valokuvien taivaita, järviä ja metsiä. Myös itse pienoisrautatie on todella hieno, nähtävillä nykyään Weegee-talon Suomen Lelumuseossa Espoossa. Tämä PRK:n juhlavuodeksi julkaistua toista painosta on hieman lyhennetty englannin-, saksan- ja ruotsinkielisten tiivistelmien mahduttamiseksi mukaan.

Valtionrautateiden kuljetuskalusto – 2. Veturit
. Toinen painos. 32 s. Valtionrautatiet, noin 1963-68.
Mustavalkoisin kuvin varustettu tiivis esittely VR:n vetureihin ja moottorivaunuihin. Jaoteltu höyry-, diesel- ja historiallisiin vetureihin.

Valtionrautatiet 1862–1962. 211 s. Kirjayhtymä, Helsinki, 1961.
VR:n satavuotishistoriikin "kevytversio" (vrt. alla), kuvapainotteinen yleiskatsaus. Enimmäkseen mustavalkoinen. Ks. myös Nieminen ym.: Vauhtia ja voimaa.


Valtionrautatiet 1937–1962
. 854 s. Rautatiehallitus, Helsinki, 1962.
Varsin jykevä teos 25 vuoden jaksosta VR:n historiaa virallisena versiona. Runsaasti tietoa, tilastoja ja myös mustavalkoisia kuvia ja karttoja. Liitteenä rataverkkokartta, ks. alla.

Valtionrautatiet 1962–1987. 831 s. Rautatiehallitus, Helsinki, 1987.
Lisää jykevyyttä seuraavalta 25-vuotisjaksolta. Jälleen runsaasti tietoa, tilastoja, mustavalkoisia kuvia ja hieman karttoja. Valitettavasti tällä kertaa ei liitteenä ollut rataverkkokarttaa. Toki myös ensimmäisen 75 vuoden historia kuuluisi hyllyyn, mutta hinta on toistaiseksi ollut liian kova. Toiveita kasaantuu 150-vuotishistoriikkiin!


Wägli, Hans G.: Bahnprofil Schweiz / Le rail suisse en profil – CH+. 2., uudistettu painos. 203 s. AS Verlag & Buchkonzept AG, Zürich, 2010.
Uskomaton ja suhteellisen pieneen kokoon saatu teos, joka esittää koko Sveitsin raidekaaviot ja korkeusprofiilit tilanteessa 1.1.2010. Mukana asemien välimatkat, korkeudet sekä tunnelien ja siltojen pituudet. Ainutlaatuinen kirja. Itse tosin kaipaan tämän lisäksi varsinaista kartastoa, jotta näkisin miten rata kulkee maastossa ja mikä on sijaintini suhteessa muuhun maailmaan. Myydään yhteisessä kotelossa seuraavan kanssa.


Wägli, Hans G.: Schienennetz Schweiz / Réseau ferré suisse – Ein technisch-historischer Atlas / Atlas technique et historique. 3., uudistettu painos. 175 s. + kaavioliitteet. AS Verlag & Buchkonzept AG, Zürich, 2010.
Jämäkkä historiateos Sveitsin rataverkosta. Kirjassa käydään läpi taulukkoina mm. rataosien rakentaminen, kaksoisraiteiden rakentaminen, sähköistys, suurimmat raitiotieverkot, sillat ja tunnelit. Pääasiassa mustavalkoinen kuvitus. Myydään yhteisessä kotelossa edellisen kanssa.


Karttoja ja kartastoja

EUROOPPA

Railmap Europe - Eisenbahnkarte / Railway Map /... 1:5 000 000. Kümmerly-Frey / Beilstein Mapping International, Bern / Schaffhausen, 2008. ISBN 978-3-259-00120-2.
Tarkka, selkeä, ajantasainen ja jopa kaunis koko Euroopan (sekä pohjoisen Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan) rautatiekartta. Valittu projektio valitettavasti vääristää pohjoisten alueiden muotoja kovasti, mutta saivatpa koko maanosan mahtumaan. Paras näkemäni maanosan rautatiekartta!
Suosittelen lämpimästi. Lisätietoja: www.beilstein.biz

Rail Map Europe – 16th Edition. 1:4 000 000 (pohjoismaat 1:6 milj., Keski-Eurooppa 1:1,5 milj.). Thomas Cook Publishing, Hongkong, 2007. ISBN 978-1-84157-677-0.
Ajantasainen ja voimakkaasti yleistetty kartta maanosan matkustajaliikenteen rautateistä ja tärkeimmistä asemista.

Schwandl, Robert: Schwandl's Tram Atlas Schweiz & Österreich. 96 s. Robert Schwandl Verlag, Berliini, 2010.
Tyylikkäät kartat, kaluston ja verkoston perustiedot sekä valokuvia kaikista Sveitsin ja Itävallan raitiotie- ja johdinautokaupungeista. Kauttaaltaan kaksikielinen saksa–englanti.

A Travellers' Railway map of Europe – 1st Edition. Carto Studio - Benjaminse Uitgeverij, 2011. ISBN 978-90-77899-09-0.
Thomas Cookin karttaa vastaava, mutta hiukan tarkempi ja tyylikkäämmän näköinen henkilöliikenteen rataosat esittävä kartta. Länsi-, Itä- ja Pohjois-Eurooppa esitetty erillisinä palasina. Paha miinus mittakaavajanan puuttuminen. Plussaa kaupunkikartoista, jotka esittävät eri asemien sijainnit ja niitä yhdistävät metrolinjat. Lisäksi suurennokset keskisestä Länsi-Euroopasta, Sveitsistä ja Pohjois-Italiasta.


ISO-BRITANNIA

TRACKatlas of Mainland Britain. 1:210 000 ym (karttapohjan mittakaava). 157 s. Trackmaps / ESR Cartography / 1010 Printing International, Bradford on Avon, 2009. ISBN 978-0-9549866-5-0.
Mielenkiintoinen, esim. Schweers + Wallin kartastoista poikkeava teos. Pohjalla on aito kartta, ja radat noudattavat enimmäkseen todellisia sijaintejaan. Kuitenkin jokainen pääraide, niiden vaihteet ja jopa asemalaiturit on kuvattu! Kartan ja raidekaavion yhdistelmä siis, liekö ensimmäinen yleisesti tässä laajuudessa julkaistu. Purettuja ratoja ja lakkautettuja liikennepaikkoja sen sijaan ei ole merkitty, ja varikot ja järjestelyratapihat on kuitattu nimellä ilman kaikkia raiteita.
Suosittelen lämpimästi.

Rail Map of Britain, 1st edition. 1:895 000. Trackmaps / ESR Cartography / Victoria Litho, Hayes, 2008.
Pikkutarkka ja ilmiasultaan jopa pelkistetty kartta Ison-Britannian (pl. Pohjois-Irlanti) rautateistä. Taustalla vesistöjen ohella vain kaupunkialueiden harmaa! Mukana kaikki asemat, tavaraliikenteen radat merkitty erikseen. Suunnattu selvästi harrastajille, esim. seuraavaan karttaan verrattuna. Suurennokset merkittävimmistä kaupungeista. Oli maksuton liite Today's Railways UK -lehden joulukuun 2008 numeroon.

Railmap Britain & Ireland, 4th Edition. Noin 1:750 000 ym. Thomas Cook Publishing, Peterborough, 2005. ISBN 1-841574-45-7.
Selkeä yleisesitys Ison-Britannian ja Irlannin rautateihin junamatkustajan
ja matkailijan käyttöön. Lukuisat eri rautatieyhtiöt piirretty eri väreillä. Myös taustakartta selkeä. Suurennoksena Suur-Lontoo. Karttaa katsellessa herää epäilys, onko siihen merkitty kaikki matkustaja-asemat, mutta onhan niitä toisaalta varsin harvassa koto-Suomessakin.

Brown, Joe: London Railway Atlas. Noin 100 s. Ian Allan Publishing, Hersham (Surrey), 2006. ISBN 0-7110-3137-1.
Perusteellinen, selkeä ja tarkka ratakartasto Suur-Lontoon nykyisistä ja entisistä rautateistä sekä yleistetysti myös metrosta. Lisäksi luettelo asemista historiatietoineen ja myös muista rautatiekohteista kuten tunneleista.

Rose, Douglas: The London Underground - a Diagrammatic History. Douglas Rose, Lontoo, 1980. ISBN 0-9507101-0-5.
Kuuluisa Lontoon metron kaaviokuva täydennettynä rataosuuksien ja asemien avaamis- ja sulkemistiedoilla sekä nimenmuutoksilla.

ITALIA

Atlante ferroviario d'Italia e Slovenia / Eisenbahnatlas Italien und Slowenien. 1:300 000 ym. 182 s. Verlag Schweers + Wall, Aachen, 2010. ISBN 978-3-89494-129-1.
Yhtä upea kuin aiempi Saksaa kuvannut rautatiekartasto, tämäkin kattaa niin nykyiset kuin entisetkin radat ja liikennepaikat.
Kaupungeista runsaasti suurennoksia (näissä näkyy myös metroverkkoa). Selkeä ja tyylikäs kartografia, mukana sopivasti taustaelementtejä. Liikennepaikkahakemisto lyhenteineen. Merkkienselite englanniksi. Italian ja Slovenian lisäksi kattaa Maltan, San Marinon ja Vatikaanin. Sveitsistä ja Itävallasta tulossa uudet painokset, ja uusi kenties Benelux-maista. Suosittelen lämpimästi.

PUOLA

Atlas linii kolejowych Polski 2010. n. 380 s. Eurosprinter, Rybnik (Puola) - painettu Tšekin tasavallassa, 2010. ISBN 978-83-926946-8-7.
Tässäköhän kohtasi Schweers + Wall voittajansa rautatiekartastojen alalla? Kartografia suunnilleen samantasoinen (eli hyvä), mutta lisäksi jokaisen karttasivun yhteydessä taulukot ratojen avaamisesta ja sulkemisesta, runsaasti valokuvia, rautatieteemakarttoja, entisen Itä-Puolan rautatiekartasto 1939 sekä hakemisto liikennepaikoista historiatietoineen (vrt. Iltanen: Radan varrella). Historiallisten nimenvaihdosten – mm. kielestä johtuvien – ja vanhojen rajojen ottaminen mukaan on erityisen perusteltua Puolan kaltaisen maan kohdalla, jonka valtiollinen historia ja muoto rautateiden olemassaolon aikana ovat olleet vähintään riittävän dynaamisia. Ainoa miinus karttojen varsin pienestä kirjasinkoosta – tekstiosuuksien pelkästä puolankielisyydestä kun ei ulkomaalaisen sopine valittaa. Karttamerkit ja muut tärkeimmät selitteet myös englanniksi, saksaksi ja tšekiksi.
Suosittelen lämpimästi.

Polska: mapa sieci kolejowej / railway map / Eisenbahnkarte. 1:960 000 ja suurennoksia kaupungeista. Wydawnictwo Kartograficne KARTA, Katowice, 2009. ISBN 978-83-907810-3-7.
Puolan rautateiden yleistetty esitys, selitteet myös saksaksi ja englanniksi. Yleisilme hiukan vanhahtava, mutta ensipainos onkin jo vuodelta 1993. Kääntöpuolella on voimakkaasti yleistetty Euroopan rautatiekartta 1:5,2 milj., tosin se päättyy jo Riihimäelle ja Moskovaan. Internet-sivujen mukaan yhtiöllä on tarjota muunkin kokoisia Puolan ja Euroopan rautatiekarttoja, samoin kuin koko Euraasian.


RANSKA

Le Train en France - Toutes les lignes, toutes les gares - Spécial TGV Est européen. 116 s. Itinéraires & Territoires / SNCF, Pariisi, 2007.
Taskukokoinen Ranskan rautatiekartasto. Yleistetty kartografia, suurennoksia kaupunkiseuduista. Perusteellinen lisäosa Pariisista itään johtavasta, 2007 avatusta TGV-linjasta sekä tulevista TGV-hankkeista. Ei kartografinen mestariteos, mutta käytännöllinen, matkustajalle suunnattu.

Paris: Carte des réseaux ferrés / Railway Maps – Transilien. Cinquième edition / Fifth Edition. Noin 1:145 000. Quail Map Company / ESR Cartography, Maidenhead, Iso-Britannia, 2004. ISBN 1-898319-71-5.
Suur-Pariisin selkeä rautatiekartta. Väreillä on erotettu suurnopeuslinjat (LGV), RER-paikallislinjat, metron päät esikaupungeissa ym. Kääntöpuolella metron raidekaavio.


RUOTSI

Karta över Sveriges järnvägar och stationer 1914 - faksimilutgåva. Trafik-Nostalgiska Förlaget, 2009. (John Lundberg, Statens järnvägar, 1914) ISBN 978-91-86275-12-9.
Kaunis näköispainos Ruotsin rautatiekartaston kuudennesta painoksesta. Väreissä painetut kartat ovat myös selkeitä, joskin merkkienselitystä saa hieman etsiskellä. Harmi, ettei mukaan ole otettu luetteloa rautateistä ja asemista, johon kartan numerot viittaavat, ja josta omistajat yms. selviäisivät.

Stockholm: Track Diagrams and Railway Map. 1:80 000. Quail Map Company / ESR Cartography, Maidenhead, Iso-Britannia, 2003. ISBN 1-898319-62-6.
Selkeä ja pelkistetty esitys Suur-Tukholman raideliikenteestä. Itse kartan lisäksi mukana keskusaseman, varikkojen, metron, raitiotien, Roslagsbananin ja Saltsjöbananin raidekaaviot erinomaisen selkeinä esityksinä. Kartta ja kaaviot väreissä, toisin kuin monet Quailin kartat.


SAKSA

Eisenbahnatlas Deutschland - Ausgabe 2007/2008. 1:300 000 ym. 240 s. Verlag Schweers + Wall, Eupen, 2007. ISBN 978-3-89494-136-9.
Upea Saksan rautatiekartasto kattaen niin nykyiset kuin entisetkin radat ja liikennepaikat.
Kaupungeista runsaasti suurennoksia (näissä näkyy myös metroverkkoa). Selkeä ja tyylikäs kartografia, mukana sopivasti taustaelementtejä. Liikennepaikkahakemisto lyhenteineen. Merkkienselite englanniksi. Tekisipä joku tällaisen Suomestakin, ja monesta muusta paikasta. (Vrt. Italia ja Puola.) Suosittelen lämpimästi.

Rail Travel Map Deutschland / Germany. 1:800 000. Kümmerly-Frey / Beilstein Mapping International, Bern / Schaffhausen, 2009. ISBN 978-3-259-00123-3.
Julkaisija jatkaa Euroopan-kartalla (ks. yllä) aloittamaansa laatulinjaa. Tarkkuus tietenkin kasvaa mittakaavan kasvaessa - yksityiskohdat saa edellisestä teoksesta, melko paljon yksityiskohtia ja yleissilmäyksen tästä. Mitähän maita seuraavaksi? Odottelen innolla.


Straßenbahnatlas 2005 Deutschland - Straßenbahn–U-bahn–S-Bahn–Obus. 296 s. Arbeitsgemeinschaft Blickpunkt Straßenbahnen, Berliini, 2005. ISBN 3-926524-24-3.
Erittäin perusteellinen, mustavalkoinen opas Saksan kaupunkien raideliikenteeseen. Kalustoluettelot ja raidekartat sekä hieman kuvia. Karttojen merkkienselite englanniksi.


SUOMI

Valtion rataverkko 7.6.2010. Noin 1:1 316 000. Liikennevirasto, Helsinki, 2010.
Suomen nykyinen virallinen rautatiekartta. Asiallinen ja selkeä yleisesitys, näyttää kaikki liikennepaikat. Kartografiaa jatkanut kehittymistään, nyt matkustajaliikenteen liikennepaikat on eritelty. Vrt. edelliset painokset.
Olemassa myös pienemmässä koossa mutta sisällöltään samanlaisena (mittakaava
n. 1:1 869 000).

Valtion rataverkko 1.1.2009. Noin 1:1 316 000. Ratahallintokeskus, Helsinki, 2009.
Asiallinen ja selkeä yleisesitys, näyttää kaikki liikennepaikat. Kartografiaa parannettu selvästi edellisestä painoksesta, erityisesti
Helsingin seutua kuvaava suurennos on nyt selvästi kartta eikä kaavio. Olemassa myös pienemmässä koossa mutta sisällöltään samanlaisena (mittakaava n. 1:1 869 000).

Ratahallintokeskuksen rataverkko 3.9.2006. Noin 1:2 000 000. Ratahallintokeskus, Helsinki, 2006.
Selkeä yleisesitys, näyttää kaikki liikennepaikat. Taustakartan ja varsinkin
Helsingin seutua kuvaavan suurennoksen kartografiassa olisi parannettavaa. Missä on kaikkien karttojen pakollinen elementti, mittakaavajana? Myös vielä enemmän informaatiota radoista ja liikennepaikoista sopisi mukaan.

Suomen posti- ja rautatiekartta / Post- och järnvägskarta över Finland. 1:1 000 000. Maanmittaushallitus, Helsinki, 1969.
Yleiskartta (viisarikartta) postitoimipaikka- ja rautatieliikennepaikkahakemistoin, myös ristiinviittauksia tavallisen paikannimen ja liikennepaikan- tai postinimen poiketessa toisistaan. Olikohan Suomen-karttojen kartografia parhaimillaan 1960-luvulla?

Rautateiden kuljetusverkko 1.1.1962. 1:1 000 000. Valtionrautatiet / Maanmittaushallitus, Helsinki, 1957.
Kartta rautateistä ja VR:n muista palveluista. Monia painoksia: yhden tiedon mukaan olisi päivitetty melkein vuosittain. Tämä yksilö oli liitteenä VR:n historiikissa 1937–62 (ks. yllä).

Rautateiden kuljetusverkko 1.10.1957. Noin 1:900 000. Valtionrautatiet / Maanmittaushallitus, Helsinki, 1957.
Kartta rautateistä ja VR:n muista palveluista. Monia painoksia. Tämä yksilö vähän epäkäytännöllinen säilyttää paksuna pahvisena seinäkarttana.


UKRAINA

Ukrajina: atlas zaliznits. 1:750 000, suurennoksia kaupunkiseuduista 1:200 000. 80 s. DNVP Kartografija / Ukrgeodezkartografija, Kiova, 2008. ISBN 978-966-475-082-7.
Kätevän kokoinen ja tyylikäskin Ukrainan rautatiekartasto. Taustakartta-aineisto tarkka, joskus jos rautateitä on tiheässä (esim. Donetskin alueella) liikaakin informaatiota päällekäin. Niin yksityiskohtien ja asiasisällön määrässä kuin tyylissäkin mielenkiintoisesti venäläisten ja keskieurooppalaisten kartastojen välimaastossa. Etäisyydet esitetty kartalla havainnollisesti joka liikennepaikalle entisen Neuvostoliiton kartaston tapaan (ks. Venäjän alla Atlas – shem železnyh dorog...).

VENÄJÄ (/ NEUVOSTOLIITTO)

Atlas - shem železnyh dorog: gosudarstv-utšastnikov SNG, Latvii, Litvy, Estonii. 72 s. Omskaja kartografitšeskaja fabrika / Roskartografija, Omsk, 2005. ISBN 5-95230-113-4.
Ohut mutta leveä Venäjän ja muiden entisten neuvostotasavaltojen kaaviomainen rautatiekartasto. Mittakaavat pienemmät ja kartografia yleistetympää kuin v. 2002 kartastossa (ks. alla), mutta paikallisen asiantuntijan mukaan tätä tarkempi tiedoissaan. Niin kartoilla kuin hakemistossa on esitetty havainnollisesti etäisyydet lähimmille risteysasemille. Mukana erillinen liitekartta koko entisen Neuvostoliiton että sen Euroopan-puoleisen osan rautateistä.

Atlas Železnyh Dorog SSSR: passažirskoje soobštšenie. 188 s. Glavnoje upravlenije geodezii i kartografii pri Sovjetje Ministrov SSSR / Omskaja kartografitšeskaja fabrika, Moskova, 1990.
Neuvostoliiton rautatiekartasto matkustajien käyttöön. Jäljempänä mainittua kartastoa pienempi ja selvästi yleistetympi, sisältää vain matkustajaliikenteen radat. Historiallisesti mielenkiintoinen esim. seuraavan vertailukohtana, sekä rautateiden että kartografian
osalta.

Atlas Železnyje Dorogi: Rossija - Stranyi SNG - Pribaltika. 256 s. Federalnaja služba geodezii i kartografii Rossii / Omskaja kartografitšeskaja fabrika, Omsk, 2002. ISBN 5-85120-127-4.
Venäjän rautatiekartasto hallintoalueittain (tasavallat, läänit jne.), mukana pienempinä karttoina myös muu IVY sekä Baltian maat. Mielenkiintoinen myös venäläisen kartografian kannalta.

Atlas Železnyje Dorogi: Rossija i sopredelnyje gosudarstva. 120 s. Omskaja kartografitšeskaja fabrika, Omsk, 2002. ISBN 978-5-9523-0313-3.
Pienempi ja pehmeäkantinen, mutta muuten edellistä suuresti muistuttava Venäjän ja muiden entisten neuvostotasavaltojen rautatiekartasto.

Moskva / Moscow / Moskau / Moscou: Railway Map / Eisenbahnkarte / Carte des Chemins de Fer. 2. painos. Noin 1:630 000. Quail Map Company, Exeter, Iso-Britannia, 2003. ISBN 1-898319-65-0.
Käsin piirretty ja tekstattu Moskovan läänin (oblast) rautatiekartta, ulottuu myös Tveriin. Lisäksi kartat itse suurkaupungista n. 1:110 000, sähköistyksen etenemisestä, Štšerbinkan koelaitoksesta sekä raidekaavio metrosta. Lisukkeena avauspäiviä ym. tietoja.
Suosittelen lämpimästi (joskin ikää on jo).


VIRO

Estonia: Railway Map / Estland: Eisenbahnkarte. Second edition / 2 Auflage. Noin 1:670 000. Quail Map Company, Exeter, Iso-Britannia, 1997. ISBN 1-898319-26-X.
Käsin selkeästi piirretty ja tekstattu, klassinen mustavalkoinen Quailin rautatiekartta. Mukana paljon historiatietoja kuten purettuja ratoja, avaamis- ja sulkemisaikoja sekä entisiä saksan- ja venäjänkielisiä nimiä. Lisäksi suurennokset Tallinnasta (ml. raitio- ja johdinautolinjat) sekä Narvan seudusta. Tyylikäs ja sivistävä! Suosittelen lämpimästi (joskin ikää on jo).

AMERIKKA
YHDYSVALLAT

United States Railroads. 1:4 250 000. Map Link, Santa Barbara (Kalifornia), 1996.
Pelkistetty karttaesitys Yhdysvaltojen rautateistä.
Palaute on tervetullutta etusivulla mainittuihin osoitteisiin.

Raideliikenneosion etusivulle

Pääsivulle