Vaakuna
[Sisällysluettelo]
 

Työttömyysturvan maksut ja korvaukset

Suurin osa ihmistä ei tiedä kuinka työttömyysturva toimii. Tämä koskee yllättäen myös niitä henkilöitä, jotka ovat vastuussa työttömyysturvalainsäädännöstä.

Enemmistö kuvittelee työttömyysturvan toimivan näin:

Väärä luulo

Eräs ex ministeri ja kansanedustaja on sanonut 15.9.2012 sanatarkasti näin: "Työttömyysvakuutusmaksulla rahoitetaan peruspäiväraha ja sitä vastaava osuus. Ansiosidonnainen työttömyysturva rahoitetaan erillisellä maksulla. Esim Loimaan kanssa on hyvin tunnettu. Olen pahoillani, mutta edun voivat saada vain ne, jotka vuosia ovat maksua maksaneet."

Asia on täsmälleen päin vastoin. Ansiosidonnainen työttömyyskorvaus rahoitetaan pakollisilla ansiosidonnaisilla vakuutusmaksuilla. Peruspäiväraha tulee valtiolta, eikä sillä ole mitään tekemistä pakollisten vakuutusmaksujen kanssa.

Samainen kansanedustaja 12.11.2012: "Vakuutukset ovat Suomessa vapaaehtoisia. Jokainen työttömyysvakuutuksen ottanut esim. Loimaan kassasta saa ansiosidonnaisen."

Väärin: Työttömyysvakuutusmaksut ovat pakollisia, eivät vapaaehtoisia. Loimaan kassa ei ole vakuutuslaitos eikä sen toiminta edes muistuta vakuutusyhtiötä. Se ei maksa mitään omistaan, vaan se on kuin kassaneiti, joka ojentaa sinulle korvaukset työttömyysvakuutusrahastosta.

Erään toimittajan käsitys työttömyysturvasta: "Minä ainakin maksoin 30 vuotta 0,5 % työttömyyskassamaksua ja sen lisäksi ay-jäsenmaksua, 1,5 -2,5 %. Eiköhän ne rahat riitä muutamien ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksien maksamiseen, kun lisäksi maksoimme tuon työttömyysvakuutuksen valtiolle."

Systeemi on niin ovelasti rakennettu, että vain näyttää siltä, että kyseessä olisi vapaaehtoinen vakuutus, jonka kuka tahansa voi ottaa tai olla ottamatta. Kaikilla ei ole mahdollisuutta liittyä työttömyyskassoihin monestakaan eri syystä. Siksi systeemi on syrjivä. Kaikkien on kuitenkin pakko maksaa työttömyysvakuutusmaksua, vaikka eivät ole oikeutettuja sillä kustannettuun ansiosidonnaiseen korvaukseen.

Työttömyysturva toimii todellisuudessa näin:

Totuus

Tämä sivu on luotu: 4.12.2012 - KS


[Sisällysluettelo]
eXTReMe Tracker