LEHDISTÖTIEDOTE 28.04.2003

FANNYN KOTI - uusi perusnäyttely


Fanny Männistö (1904-1998) teki leipätyönsä Työväenosuusliikkeen leipomossa ja oli aktiivinen työväenjärjestöissä. Hän asui naimattomana Palosaarella Huvilakadulla. Kun Fanny kuoli, luovuttivat omaiset hänen kotinsa irtaimiston ja henkilökohtaiset esineet Vaasan työväenmuseolle. Näistä esineistä on koottu näyttely, joka jää pysyvästi museon tiloihin. Näyttelyn välityksellä haluamme kertoa, miten präntööläiset asuivat, millaista työläisten elämä on ollut ja mitkä asiat ovat olleet heille tärkeitä. Näyttely piirtää luonnollisesti myös kuvan Fannysta ja hänen elämästään.

Näyttelyn rakentamiseen saatiin avustusta Museovirastolta; myös ammattiyhdistykset ovat tukeneet näyttelyä samoin kuin yksityishenkilöt ovat luovuttaneet esineitä Fannyn kotiin. Näyttelyn suunnittelussa olemme saaneet asiantuntija-apua Pohjanmaan museolta ja Tampereen kaupungin museoilta.

Näyttely on sijoitettu museon tiloihin erilliseen huoneeseen. Fannyn oikea koti käsitti huoneen ja keittiön. Museon tiloihin jouduimme hieman muuttamaan alkuperäistä tilaratkaisua. Näyttelyssä Fanny "asuu" hellahuoneessa. Lähes kaikki näyttelyn kalusteet ovat Fannyn kodista. Lisäksi olemme saaneet Fannyn elämän elävästi esille lukuisten vähäpätöistenkin pienesineiden avulla. Fannyn lapsuudenkodissa arvostettiin lukemista ja niinpä eräs tärkeimmistä näyttelyn huonekaluista onkin Fannyn isän tekemä lasiovinen kirjakaappi, jossa säilytettiin mm. Työväen kalentereita ja muuta kirjallisuutta.

Alkuperäinen ajatus oli koota esineistä 1930-luvun työläiskoti. Siihen Fannyn kalusteet entisöityinä olisivat hyvin sopineet. Päädyimme kuitenkin tekemään näyttelystä nimenomaan Fannyn kodin sellaisena kuin se oli hänen siirtyessään 1990-luvun puolivälissä omasta kodistaan Tammikartanoon. Näin ollen näyttely ei kiinnity mihinkään tiettyyn aikaan eikä se esimerkiksi enää kerro kovinkaan selvästi sota-ajan puutteesta. Onhan Fannyn kodissa kaikki modernit koneet ja laitteet: televisio, puhelin, kahvinkeitin, jääkaappi jne. Tällaisenaan kotinäyttely kuitenkin pyrkii kertomaan syvempää tarinaa.


Vaasan työväenmuseo
Vapaudentie 27 (Palosaaren Järjestötalo), 65200 Vaasa
Sisäänkäynti Onkilahden puolelta
Puh. 06-3215805, labourm@saunalahti.fi
http://www.saunalahti.fi/labourm
Avoinna: Ma, Ke-Pe 14-17, Ti 14-19
Avoinna myös 1.5. klo 12-14