Erikoisia perhosia    
 klikkaamalla kuva suuremmaksi Normaaliperhosryhmät ovat: Päiväperhoset,kiitäjät, kehrääjät, yököt, mittarit, pikkuperhoset. Erikoisuuksia on paljon ja monenlaisia!
angervhe.jpg (33877 bytes) Zygaena transalpina ja occitanica ovat angervokiitäjiä, mutta eivät kuulu kiitäjiin, vaan omaan ryhmäänsä. Tavataan alppiniityillä.
btibial.jpg (36987 bytes) Suomen perhostieteellisen seuran tunnusperhonen. Lehtemme, Baptrian kansikuvakaunotar! Harvinaistuu ,ravintokasvin, Actaea spicata, vähenemisen myötä.
fuligine.jpg (41908 bytes) Maalis-huhtikuun hangilla tapaat karvaisen toukan.Se on todennäköisesti juuri ruostesiiven,

Phragmatobia fuliginosan toukka.

Pienin toukka ja imago ovat suomalaisia,suuremmat Kreikasta.
gisabe.jpg (43469 bytes) Etelä-Ranskan harvinaisuus.Lentää huhtikuussa mäntymetsissä,suppealla alalla. En kerää harvinaisuuksia. Ranskalainen ystäväni, Tibadeau, on lähettänyt tämän minulle.
orgyie.jpg (62991 bytes) Täplätupsukas, Orgyia antiqua,

entinen tupsutoukkakehrääjä.Sen naaras on siivetön.Lienee erikoista  kun on kysymys perhosesta.

Toukkia tapaa monilla kasveilla kesäkuussa.Aikuinen koiras lentää elokuun alussa.
siivet2e.jpg (42640 bytes) Tässä on 4 perhoslajin naaraat, joilla ei ole siipiä. Vasemmalta:1.E.defoliaria, 2.L.lapponaria,3.A.aescularia,4.O.

antigua.

gynande.jpg (35552 bytes) Täplätupsukkaan gynandromorfinen muoto.Vasen puoli on koiras ,oikea naaras.Koiraan tuntosarvi on sulkamainen, naaraan  rihmamainen. Tapasin yksilön Hämeenkoskelta, kotipihani nurmikolta , ympyrää kävelemässä. Harvinaisuus!
harsop2e.jpg (36493 bytes) "Harsosiipinen perhonen" Equadorista.Vain Etelä-Amerikan N-osissa.  
helico.jpg (46441 bytes) Helikonidit on oma erikoinen perhosryhmä Karibian alueella ja Etelä- Amerikassa. Kymmeniä lajeja. Useat komean värikkäitä.Siivet hieman läpikuultavia
ipodal.jpg (62479 bytes) Purjeperhonen liitelee kalliojyrkänteillä Välimeren alueella. Käy munimassa persikkatarhoissa, joten tavataan kyllä puutarhoissakin.
karttape.jpg (42194 bytes) Karttaperhonen,Araschnia levana,esiintyy kahtena, erinököisenä sukupolvena,saman kesän aikana. Kaakkois-Suomessakin  harvinaisena. Ilomantsi.
luehdo.jpg (65351 bytes) Pari Luehdorfia -lajia on kuollut sukupuuttoon. Perhosmiehet Japanissa pitävät kuitenkin lajeja hengissä-laboratoriokasvatuksin. Japanilainen perhoskaverini Kinoshita Soichiro sanoo , että L. japonica on saatu jo takaisin luontoon.
morpho.jpg (63103 bytes) Etelä-Amerikan Morphojen siipisuomut ovat keilamaiset, siksi valo taittuu peilin tavoin.Kuvastakin saat aavistuksen asiasta. Euroopassa ja Aasiassa elää häive- perhosia ,Apatura,joiden siivissä on myös loiva kartiorakenne.
nhieroe.jpg (51039 bytes) Yököt ovat yleensä harmaita, pimeän lentäjiä. Tämä haitilainen Noropsis hieroglyphica on poikkeus.Värejä! Suomesskin on takasiipiensä puolesta värikkäitä yökköjä,esim. ritariyököt.
 


       perhossivulle     aloitussivulle        erikoisetperhoset 2        dom.tasav.kiitäjiä        perhoset       

        perhoset2       perhoset3       kotipihanperhoset       Hämeenkosken perhoset       Perhosnäyttely

       toukkia 1


       Copyright (C) 1999 Leo Kohonen leok@sci.fi >


       Leo Kohonen
       Asikkalantie 560
       16800 Hämeenkoski