NEZ-Online

Autosuunnistuksen NEZ 2013 OnLine


Hyödyllisiä linkkejä: NEZ sarjapisteet . NEZ kilpailut . NEZ aloitussivu

OnLinen pääsivulle
2013-04-15 klo 3:10 EET, GPS-tarkennus päivitetty 2013-04-16 klo 8:25 EET, korjaus tanskalaisten osallistujalistaspekulaatioon 2013-04-18 klo 9:18 EET

Ilmoittautumisaika on päättynyt

Do dih. Ilmoittautumisaika on umpeutunut ja suurella mielenkiinnolla tutkailin ilmoittautuneiden listaa. Kahdeksan suomalaisparia on vähemmän kuin olisi toivonut mutta toisaalta onhan siellä yksi Beginner's cup:lainenkin jälleen. Harmi, että viime vuonna siipiään kokeillut Vuorinen/Pusa ei sitten enää lähtenytkään leikkiin mukaan. Myöskään suomalaishuippukartanlukijat Bitter, Rousku ja Åstrand eivät ole palaamassa.

Tanskalaisista mukana on seitsemän paria. Mikkelsen antaa tasoitusta ollen perjantain kisassa ratahommissa. Mölck-Petersen jää sarjasta pois ja samoin näyttävät tekevän Rasmussen-Michelsen ja Hinsch-Andersen (heps, nämä viimeksi mainitut ovat mukana perjantain NEZ-kisassa vaikka lauantaina ajavat A-luokassa). Ruotsalaisia on listoilla Suomen tapaan kahdeksan, joista (pitkästä aikaa) kaksi uutta. Koko NEZ:n viime vuoden karttureiden kymppisakki on mukana, joten mielenkiintoinen avaus on jälleen ovella.

Jotta kaikilla matkaanlähtijöillä olisi oikein varma ja mukava olo, kerrottakoon, että tutkiva journalisti löysi DASU:n säännöistä (päivitetty 15.11.2012) seuraavan lausahduksen:

GPS udstyr skal være slukket under konkurrencen, idet dette anses som værende hjælpekort.

Tämähän ei ole ihan linjassa sen tietämyksen kanssa mitä Tanskan NEZ-työryhmän jäsen on toimittelijalle viestittänyt aiemmin.

edit 2013-04-16: Tanskan as-lajiryhmältä on varmistettu, että kyseessä on virhe säännöissä. GPS kaikilla herkuilla on ollut Tanskassa sallittu joulukuusta 2011 lähtien.

Jatketaan tästä perjantaina... tekniikkavarauksella.


2013-04-08 klo 13:30 EET, kuvat lisätty ja pientä tekstimuokkausta klo 19:30 EET

H-hetki lähestyy

NEZ-sarjan avaukseen on tätä kirjoitettaessa reilu puolitoista viikkoa aikaa. Suomalaispareja on nyt (klo 19:30) listalla seitsemän ja sama määrä löytyy paikallisen NEZ-luokan ilmoittautuneista. Ruotsalaisia on toistaiseksi kolme. Mutta vielä ehtii mukaan, ilmoittautumisaika päättyy vasta tämän viikon sunnuntaina 14.4.

Toimittelija kävi perheensä kanssa piipahtamassa tanskanmaalla ja tutustui lajiin navigaattoria ja gps-laitetta apuna käyttäen. Tekniset laitteet olivat TomTomin vanha navigaattori ja Garmin GPSmap 60Cx. Garminissa oli kartta-aineistona ilmainen Open Street Map, TomTomin maantiekartat olivat parisen vuotta vanhaa painosta.


Näkymä kartanlukijan konttorista, ensimmäinen kilpi tuli vastaamme jo lähtöpaikalle mennessämme...

Kisa oli Tanskan mestaruussarjan avaus, jossa oli kaupunkipyörityksiä, maakunta-ajelua sekä metsälenkkejä. Karttatehtävät olivat ihan samoja kuin ennenkin mutta tietokoneistumisen myötä karttavanhennoksia on entistä vaikeampi havaita. Lopputulos kun on äärettömän siisti. Kisaahan ei Tanskassa tehdä koskaan täysin nollasta. Nytkin oli moni ruutu metsäpyörityksissä täysin sama kuin niin monesti aikaisemminkin. Mutta silti "tänne mä menin viimeksikin" herja kuultiin monesti kartturin suusta.

Varsinkaan metsäalueilla ei "perus" Open Street Mapillä tee Tanskassa juuri mitään. Tanskan topografiset kartat taas maksavat (laitteesta riippuen) noin pari sataa euroa mutta ovat varmasti kertaluokkaa hyödyllisempiä. Tässä kohdassa sitten jokainen päättää lompakollaan mitä mukaansa ottaa. OSM:stäkin saa kuitenkin pyöräily/vaelluskäyttöön muokattuja versioita, jotka tällä reissulla jäivät kokeilematta. Äkkiseltään ruudulta katseltuna niistä kyllä näkyy joitakin uria mitä lauantaina snurrattiin mutta aika vähän.

Elektronisesta kartasta on kiistatonta hyötyä, etenkin jos ei ole paikallistuntemusta. Garminin ruudulta, vaikka se pieni onkin, oli erinomaisen mukavaa bongata tuttuja muotoja ilman perinteisiä kartoituslenkkejä. Oli helppo huomata missä karttaa oli väärennetty ja missä ei. Mutta metsä oli tämän Open Street Mapin versiossa pelkkää vihreää, korkeintaan joku pääpolku näkyi. Ja tietysti täplä "olet tässä". Tuosta viimeksi mainitusta olisi ainakin aikaisempina vuosina ollut hillitön apu.

Virhepisteitä tulee sekä puuttuvasta että ylimääräisestä 25. Aikapisteet menevät kuten ennenkin, yksi miinus myöhäminuutista ja kaksi ennakosta. Toimittelija jättäytyi leikistä pakoputken katkettua irtipoikki kaksi sivua ennen maalia mutta sujutteli SK:lle sekä tuloslaskentaan, jossa karmea totuus paljastui: ei "suunnilleen tästä" vaan "tasan tästä", muuten tulee virheitä ja paljon. No, oliko tuossa nyt sitten kuitenkaan mitään uutta? Harald Söndiksen pajalle ei tuloslaskentapaikalta ollut kuin jokunen peninkulma, joten paja sai taas yhden uuden suomalaismerkinnän korjattujen härpeleiden listalle.


Subarun pohjanäkymä korjauksen jälkeen, kiitokset HS.

Lumet ovat jo lähes täydellisesti sulaneet mutta yöpakkaset pitävät metsätiet liukkaina. Sen sijaan päiväsaikaan on - varsinkin auringon porottaessa kirkkaalta taivaalta - suorastaan kuuma. Tuttu kevät-ödööri leijaili joka paikassa ja jäähallin kokoisia traktoreita pörräsi joka puolella. Parin viikon päästä lienee Tanskassa täysi kesä.


2013-03-26 klo 12:20 EET

Ilmoittautuminen Tanskan osakilpailuihin

Tanskan ilmoittautuminen on täydessä käynnissä NEZ-avausviikonlopulle. Perjantain Struer löbetiin on ilmoittautunut jo yhdeksän autokuntaa, lauantain kisaan jo "peräti" 27 (joista NEZ: 9). Meikäläisiä listoilla on toistaiseksi kolme, konkarit Koivusaari-Mäkelä ja Sjöberg-Mamia ovat saaneet seurakseen uutta verta. Seppo Järvinen on jo käynyt toisen kartanlukijan kanssa ulkomaihin ottamassa tuntumaa, nyt karttatehtäviä lähtee tulkitsemaan Esko Lehtiniemi. Beginner's cup siis saa jälleen uuden suomalaiskaksikon kehiin!

Ilmoittautumisaikaa on 14.4. asti, OnLine jatkaa tilanteen seuraamista.
2013-03-01 klo 2:30 EET

NEZ online 2013

Tanskasta alkaa valua tietoa NEZ-kauden avauksesta ja Kannonkiertäjät on laittanut tärpiksi stipendin, jolla houkutellaan uusia urheita ulkomaille. Online heräilee talviunilta ja tarkkailee tilannetta. Odotukset kaudesta ovat korkealla, olihan 2012 kymmenen parhaan joukossa peräti puolet (5) suomalaisia:

2. Tomi Viitala - Juha Heikkilä
4. Kari-Pekka Turtiainen - Jari Kulmala
8. Kari Virtanen - Timo Mäkelä
9. Rolf Sjöberg - Kari Mamia
10. Jari Willner - Jari Vuorinen

Tekniikkafriikeille tiedoksi, että Tanskassa saa näillä näkymin käyttää GPS-laitteita, joissa on elektroninen kartta. Saataisiinkohan OnLine -seurantaan joku osallistujakin? Hmm...
Lisää tarinaa Tanskasta...