NEZ-Online

NEZ - North European Zone Auto Navigation

North European Auto Navigation Championship

Autosuunnistuksen NEZ-mestaruus


NEZ - Säännöt - Competitions/Kilpailut - NEZ-points/Sarjapisteet

Additionally for Finns, vain suomeksi: OnLine - Ilmoittautumisohjeet ja -lomake - NEZ info (pdf)


Autosuunnistuksen NEZ 2014 OnLine


Hyödyllisiä linkkejä: NEZ sarjapisteet . NEZ kilpailut . NEZ aloitussivu . Ruotsin kalenteri 2014 . OnLine 2013 . OnLine 2014 Tanska . OffLine 2014 Suomi
Kutsut (pdf): perjantaikisa . lauantaikisa
Lähtöluettelot (pdf): perjantaikisa . lauantaikisa . lauantaikisan uusi lähtöjärjestys
Alustavia tuloksia: perjantaikisa - lauantaikisa
Säätietoja (Foreca): Norrtälje . Uppsala
2014-11-10 klo 15:50 EET historiallinen NEZ-sarja päättynyt

Coda

Mahtavia olivat tämänkinvuotisen NEZ-sarjan kilpailut eikä yllätyksiltä vältytty. Tulokset olivat lopulta selvät noin kuudelta paikallista aikaa. Beginner's Cup tuloksia jäivät vielä poistuessani paikalta laskemaan ja niiden osalta tulokset sain paikalle jääneeltä salaiselta agentilta tekstipostilla ja sähköviestillä. Päivityksiin rupesin kuitenkin vasta illansuussa FinnEaglen rantautuessa Naantaliin. Tulipa nukuttua harvinaisen makeasti aamupalan ja päivällisen väli. Ja sitten taas sunnuntain-maanantain välinen yö.

Kovasta yrityksestä huolimatta meikäläisten menestys jäi varsin vaatimattomaksi. Joukkuekisassa Suomi saavutti historiallisen pronssimitalin - koskaan aiemmin ei PM/NEZ-maajoukkuesijoitus ole ollut näin huono. Kympin sakissa oli loppupisteissä vain kolme suomalaisparia. Beginner's Cupista tuli kuitenkin hopeaa (Karppinen-Saarinen) ja henkilökohtaisesta mestaruussarjasta pronssia (Viitala-Heikkilä). Kultamitalin vei nimiinsä Björn Henriksson-Ulf Andersson täysin pistein; viisi ykkössijaa ja yksi kakkonen, väittäisin mitalin olevan erinomaisesti ansaittu. Hopeamitalille kiilautui Harald Söndergaard-Jan Söndergaard, jonka kompastuskiveksi tänä(kin) vuonna osoittautui Suomi.

Sarja näyttäisi nyt olevan hiukan nosteessa mitä osallistujamäärään tulee. NEZ-sarjapistetaulukossa ei 40:ää paria ole ollut sen jälkeen kun Norja jättäytyi pois järjestelyvastuista vuonna 2006. Beginner's Cupissa taidettiin tehdä suorastaan osanottoennätyksiä, NEZ-ajan vanha ennätys meni täysin päreiksi. Muistetaan tässä nyt kuitenkin, että PM-sarjan kulta-aikana pelkästään suomalaispareja kiersi sarjaa "normaalisti" reilu parikymmentä ja sama määrä kilpakumppaneita oli myös Ruotsista ja Tanskasta sekä lisäksi muutama norski. Allekirjoittanutkin on joskus löytynyt PM-sarjan loppupistetaulukosta kuljettajien puolelta sijalta 94...

Kiitokset mukavista hetkistä järjestäjille ja kanssakilpailijoille. OnLine jatkaa taas Tanskassa huhtikuussa 2015.


Beginner's Cup lähtöviivalla


Mallikartat tyylikkäällä telineellä golf-klubin juottolan ullakolla jossain vaiheessa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä...

2014-11-09 klo 6:00 EET kestäääääääääääääääää

Tuloslaskenta tökkii

Hiljalleen nuo laput tulevat narulle. Aivan liian hitaasti.
2014-11-09 klo 4:55 EET pahapahapahapaha

Suomi putos puusta

Maajoukkueen kannalta Ruotsin viikonloppu on osoittautumassa katastrofiksi. On näemmä tanskalaisten vuoro toimia lattianpesijöinä ja meikäläiset toimivat rättinä. No, tästä noustaan, sano.
2014-11-09 klo 3:54 EET tuloksia tihkuu

Tulosseurantaa...

Tuleehan niitä tuloksia lauantain kisastakin viimein...
2014-11-09 klo 2:31 EET perjantaikisan epäviralliset tulokset

Tunnelmia lauantaikisasta

Mahtavan työn oli kyllä MK Orion kisojen reittien eteen tehnyt. Harmi, että tulospalvelu ja tiedottaminen tökki.

Lauantain kisassa ajoajaksi tuli kuutisen tuntia (nopeimmille), matkamittariin tuli meille 175 km. Allekirjoittanut saapui maaliin puolisen tuntia vuorokauden vaihtumisen jälkeen ulkomaalaisten luokan suunnilleen viidentenä autona ja tuloksia ei täältä todennäköisesti ennen aamun sarastusta saada. Lauttarantaan tullee kiirus itse kullekin. Ainakin Tukholmasta aamulautalla Turkuun kulkeville.

Kisa oli perjantain kapinaan verrattuna helpomman tuntuinen, se on kyllä usein huono merkki. Nopeita metsäautoteitä ajettiin paljon ja snurraukset pidettiin vähissä. Vanhantienpohjia riitti ja aikaa paloi. Pieniä harmeja matkan varrelle ilmeentyi; yksi maanomistaja tai asukas oli pistänyt alkujaksoilla reitin poikki pysäköimällä autonsa keskelle tietä. Myös yksi pyörätien merkki oli unohtunut huputtaa ja olihan siellä vähän määritteissäkin sanomista... Kaiken kaikkiaan kuitenkin aivan mahtava viikonloppu tuli ruotsalaisilla pikkuteillä rullattua. Säät eivät varsinaisesti suosineet (sade sitten alkoi lauantain kisan kuluessakin) mutta lämpötila pysyi kuitenkin plussalla.
2014-11-09 klo 2:21 EET perjantaikisan epäviralliset tulokset

Tuloksia... viimeinkin

Päästyämme lauantain kisassa maaliin hyvän matkaa sunnuntain puolella ja löydettyämme tulosnarun ravintolan vintiltä sain viimein jotain tuloksia näkyviin...
2014-11-08 klo 18:01 EET tunnelmia lauantain kisan lähtöpaikalta

Lähtölista v. 3...

Kisan lähtölista uusittiin uudestaan ja lähtöaikoja viivästettiin 15 minuuttia. Perjantain tulokset eivät ole vielä virallistuneet (eikä niitä kisan lähtöpaikalla ole näkyvissä lainkaan), vielä jotain kuulema säädetään - liittyisiköhän sportidentiin? Alustavasti kuitenkin Söndergaard-Mörup-Kulmala olisi kolmen kärki. Kympin sakista löytyvät lisäksi ilmeisesti Mikkelsen, Heikkilä, Hansen, Åstrand, Rousku ja Mamia. Mutta tämä on siis hyvin epävirallista.

Katsotaan nyt mitä ilta tuo tullessaan. Ilma on rapsakka, hiukan plussan puolella ja taivas on pilvessä. Tiet ovat kuivia mutta metsässä on todella märkää. Reitillä on ennakkotiedon mukaan mittaa 160 km, josta jälleen noin puolet siirtymää. Kaikilla meikäläisillä on tekniikka kunnossa ja reippain mielin on jokainen lähdössä matkaan.

Lähtöaikamme on noin puolen tunnin kuluttua, joten päätän raporttini tällä kertaa tähän.
2014-11-08 klo 3:45 EET tunnelmia perjantain kapinasta

Skruvatrundan kurvailtu

Dodih, päätösviikonloppu on korkattu. Ennakkotietojen perusteella oli odotettavissa mukava iltapuhde, 85 km kisa josta noin puolet suunnistusta. Siis parin tunnin keikka + myöhät. Mutta aina ei kaikki mene kuin elokuvissa...

Iltakahdeksalta lähdimme reitille tihkusateiseen ja pimeään iltaan. Ja aamuyöllä yhden jälkeen saavuimme maaliin. Suurin piirtein puolet oli vielä reitillä ja tuloksia oli laskettu kaksi (2) kpl. Läppäri (ja eväät) olivat jääneet kämpille 30 km päähän joten online jäi jälleen haaveeksi, heh. Mutta kun kisakeskuksessa ei juuri mitään näyttänyt tapahtuvan päätimme lähteä kämpille. Ja laittamaan lyhyen kisaraportin vaikka nyt tuloksia ei tulekaan.

Kaikki ajoivat kisan pimeässä. Reitti oli melkoisen haastava, märkä ja liukas. Suunnistusosuuksilla oli mukavasti sekä tiivistä snurrausta tuliterillä 1:2.000 kartoilla että vanhoilla 1:50.000 kartoilla isoa kovaa kurvailua. Kilpiä oli paljon. Jotain osviittaa kilpailun vaativuustasosta kertonee Esa Yliniemen ja Stefan Åstrandin alustava tulos: 275. En muista että ihan vähään aikaan Å olisi Ruotsissa yli sataa virhepistettä kerännyt...

Teknisiltä murheiltakaan emme tässä kisassa välttyneet: kaasuläpän palautusjousi katkesi puolivälissä kilpailua ja sen jälkeen olikin nopeus säädettävä kytkintä ja jarrua käyttäen.

... ja tiedoksi, lauantain lähtöluettelo on uusittu, koska alkuperäinen ei ollut NEZ-sääntöjen mukainen...
2014-11-04 klo 14:15 EET - päivitys 2014-11-05 @8:20 lähtöluettelot - Jännittävä päätösviikonloppu lähestyy

Jännitys kohoaa

Ilmoittautuminen on päättynyt ja lähtöluettelot tulivat viimein julki. Osanottajalista on hyvin mielenkiintoista luettavaa: kaksi "eläköitynyttä" PM/NEZ-kultamitalistia on ilmoittautunut leikkiin mukaan: Riku Bitter kuljettajanaan V-M. Lundahl sekä Stefan Åstrand kera vakikuskinsa E. Yliniemen. Joukkuekultakin alkoi kiilua silmissä jos he NEZ-pisteistä tosissaan ovat tulossa kilvoittelemaan. Stefanhan kävi jokunen vuosi sitten kiusaamassa paikallisia kansallisessa luokassa, Rikulla sen sijaan on reilusti yli vuosikymmenen tauko ruåtsalaistyylisestä reitinmäärittelystä. Rutiinihan ei mihinkään katoa ja nykyisillä puurtajilla onkin kova paikka näyttää vanhoille mestareille osaamistaan. Suomelta on nyt joka tapauksessa todella kova joukkue kehissä.

Sarjan mestaruus on kahden kauppa, kuten kotimainen SM:kin ennen päätöskisaa. Voisi toivoa, että Ruotsissa tarkkuus ja taidot ratkaisevat mestaruuden eikä tuuri ja tekniikka. Jaa juu, totta, kaiken pitää naksahtaa paikalleen ja sehän on tämän jutun suola.

Söndergaardit eivät tänä vuonna vie kultaista mitalia Tanskaan vaan sen ansaitsee joko erinomaista "ensimmäistä kauttaan" ajava Ulf Andersson (kuljettajaksi vaihtui kauden alussa Björn Henriksson) tai sitten tarkkaakin tarkempi suomalaispari Tomi Viitala-Juha Heikkilä - tai molemmat. Teoriassa, eikä edes kovin kaukaa haettuna, on siis nyt mahdollista, että NEZ-säännöt eivät saa eroa kahden parhaan välille ja kultamitali menee jakoon.

Helpolla ei hopeamitalikaan kenellekään tule. Mitalipaikoille on tunkua kuten on ollut nykyisen pistelaskusysteemin aikana aina päätösosakilpailuissa: hyvän matkaa kolmattakymmentä paria voi vielä saavuttaa tällä hetkellä sarjan kolmantena olevan pisteet. Reilulla parillakymmenellä on mahdollisuus ylittää tämän hetken kakkospaikalla olevan pisteet. Leikki leikkinä, oikeasti mitaleista kilvoittelee yhdeksän autokuntaa. Perinnetiedon mukaan yli 230 sarjapistettä pitäisi saada kerättyä mitalisyrjään kiinni päästäkseen, siis mitskut menevät kolmelle seuraavista: Henriksson-Andersson, Viitala-Heikkilä, Söndergaard-Söndergaard, Spiegelhauer-Johansen, Jalonen-Rousku, Jensen-Mikkelsen, Turtiainen-Kulmala, Koivusaari-Mäkelä ja Holm-Mörup. Ja heti mitskukolmikon takana on tosiaan iso kourallinen noita nälkäisiä kympin sakkiin kurottelevia...

Säätkin näyttävät kääntyvän edes suhteellisen suosiollisiksi; rankkasateita ei ole enää luvassa kuin torstaiksi eikä viikonloppuna sitten ihan välttämättä pakastakaan. Vielä muutama päivä sitten sääennusteet heittivät hurjan haasteen: perjantaihin asti sataa vettä kaatamalla ja sitten sukelletaan muutamaan miinusasteeseen. Äkkiähän tuo sää kyllä muuttuu jos on muuttuakseen.

Koetan taas raportoida... jostain... jotain... paikan päältä. Toivottavasti tekniikkamurheet ovat sitten siinä vaiheessa jo taakse jäänyttä elämää. Ainakin kilpuri näyttää taas kilpurilta ja "uusi" kännykkäkin keskustelee jo sujuvasti läppärin kanssa...
2014-10-06 klo 9:15 EET - Ruotsi kutsuu

Sarjan päätösviikonlopun kutsut on julkaistu

Ruotsi kutsuu! Kuukauden päästä kurvaillaan jännittävän NEZ-sarjan päätösosakilpailut jossain Norrtäljen ja Uppsalan välimaastoissa... Ilmoittautumislinkit on lisätty kilpailut -sivulle.