Puutteenperä Kalaruokia
Kasvisruokia |Virkistävä tee |Yrttitietoa |Kumppanuuskasvit |Etikkavinkit |Perinnemaalit |Kompostorin teko-ohje |Kuivikekäymälä |Säästövinkit | Autoilun kustannukset |Linkit |Palaute
Kalariisivuoka |Kalavuoka |Manteliseipaistos |Marinoitu uunikala |Pastasalaatti | Riisisalaatti |Simpukkakastike |Tomaattisei |Tonnikalakastike |Tonnikalalevite |Tonnikalaspagetti |Uunisilakat |

Uunisilakat

800 g silakkafileitä
oliiviöljyä
puolen sitruunan mehu
100 - 150 g tomaattipuretta
2 puserrettua valkosipulinkynttä
1- 2 tl hunajaa
(tl sinappijauhetta)
rkl paprikajauhetta
valko- tai mustapippuria
rkl soijakastiketta
timjamia
rakuunaa tai basilikaa
100 g sinihome- tai valkosinihomejuustoa

vähähiilihydraattinen (jätä hunaja pois)

Valmistus:

Levitä puolet silakkafileistä nahkapuoli alaspäin uunipellille. Sekoita muut ainekset juustoa lukuunottamatta tahnaksi. Voit käyttää halutessasi sitruunamehun tilalla ruokalusikallisen balsamiviinietikkaa. Levitä tahna silakkafileille ja murustele homejuusto päälle. Peitä lopuilla fileillä (nahkapuoli ylöspäin), kaada pinnalle hieman öljyä ja paista uunin yläosassa mielellään grillilämmöllä (250) asteessa rapeiksi ja kypsiksi.



Marinoitu uunikala

kalafileitä (lohi, kirjolohi, ahven)

Marinadi:
1 - 2 sitruunan mehu
2 rkl soijakastiketta
3 - 5 puserrettua valkosipulinkynttä
pippurirouhetta
rkl hunajaa
oliiviöljyä
timjamia
rkl paprikajauhetta
basilikaa
(tl sinappijauhetta)


vähähiilihydraattinen (jätä hunaja pois)

Valmistus:

Sekoita marinadi. Laita kalafileet paistopussiin ja kaada marinadi kalafileiden päälle. Anna maustua puolisen vuorokautta. Paista uunissa 175 - 200 asteessa marinadeineen kypsäksi.


Kalavuoka

400 g pakasteseitä tai puna-ahventa
öljyä
2 - 3 valkosipulin kynttä viipaleina
puolikas paprikaa paloina
10 - 15 cm:n pala purjoa
timjamia
soijakastiketta
1/2 sitruunan mehu
basilikaa
rakuunaa
valkopippuria
3 tomaattia viipaleina

Juustokastike pinnalle:
2 dl kermaa
1 dl vettä
½ dl vehnäjauhoja
25 g sulatejuustoa
(parmesanraastetta)
10 emmentaljuustoviipaletta
pippuria

Valmistus:

Leikkaa pakastekala viipaleiksi ja pane puolet viipaleista pyöreän öljytyn uunivuoan pohjalle. *Purista viipaleille sitruunamehua ja mausta timjamilla, pippurilla ja soijakastikkeella. Ripottele puolet purjo-, paprika- ja valkosipulipaloista pinnalle. Peitä tomaattiviipaleilla, joille ripottelet basilikaa ja rakuunaa. Nyt loput kalaviipaleet ja toista *:stä.

Tee juustokastike sekoittamalla neste ja vehnäjauhot tasaiseksi kattilassa. Laita kattila liedelle, lisää sulatejuusto ja kypsennä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes sakenee. Lisää juustoviipaleet ja anna sulaa kastikkeeseen. Mausta ja kaada vuokaan tomaattiviipaleiden päälle.

Paista 200 asteessa 35 - 45 minuuttia. Laita samaan aikaan uuniin 3 dl tummaa riisiä ja 6 dl vettä, niin saat kätevästi lisäkkeen kalalle.


Kalariisivuoka

400 g pakasteseitä tai puna-ahventa
2 dl tummaa riisiä
puolikas paprikaa kuutioina
2 - 3 valkosipulinkynttä
10 - 15 cm:n pala purjoa renkaina
soijakastiketta
mustapippuria
timjamia
(tilliä tai rakuunaa)
½ sitruunan mehu
paprikajauhetta
3 tomaattia
emmentaljuustoa
4 dl kiehuvaa vettä
öljyä
Valmistus:

Voitele 2 litran pyöreä uunivuoka öljyllä ja kaada 1 dl keittämätöntä riisiä pohjalle. Ripottele puolet purjorenkaista, puolet paprikakuutioista ja puolet viipaloidusta kalasta riisin päälle. Mausta paprikajauheella, soijakastikkeella, pippurilla, timjamilla, sitruunamehulla ja viipaloiduilla tai murskatuilla valkosipulinkynsillä. Peitä tomaattiviipaleilla. Seuraavaksi loput riisit, purjosuikaleet ja paprikapalat, joiden päälle loput kalaviipaleet. Mausta kuten ensimmäinen kalakerros ja peitä tomaattiviipaleilla ja juustoviipaleilla tai juustoraasteella. Kaada 4 dl kiehuvaa vettä vuokaan ja kypsennä uunissa 200 asteessa, kunnes riisi on imenyt nesteen ja kypsynyt.



Manteliseipaistos

400 g pakasteseitä
(2 - 3 valkosipulinkynttä)
soijakastiketta tai suolaa
mustapippuria
timjamia
paprikajauhetta
basilikaa
100 g juustoraastetta
25 g mantelilastuja
2 dl kermaa
öljyä


vähähiilihydraattinen

Valmistus:

Voitele uunivuoka öljyllä ja asettele paloiteltu pakastesei siihen. Mausta paprikajauheella, soijakastikkeella, pippurilla, timjamilla, basilikalla ja halutessasi viipaloiduilla tai murskatuilla valkosipulinkynsillä. Peitä kala juustoraasteella, jonka päälle ripotellaan mantelilastut. Kaada lopuksi kerma vuoan pinnalle. Paista uunissa 200 asteessa 30 minuuttia tai kunnes kala on kypsää ja ruoan pinta ruskistunut.



Tomaattisei

400 g pakasteseitä
400 g tomaattimurskaa
öljyä
sipuli
1 - 2 paprikaa
timjamia
soijakastiketta
basilikaa
1 - 2 tl hunajaa
musta- tai valkopippuria
2 - 3 rkl parmesanraastetta
1/2 sitruunan mehu


vähähiilihydraattinen (jätä hunaja pois)

Valmistus:

Viipaloi sipuli ohuiksi viipaleiksi ja paprika suikaleiksi ja peitä niillä öljyllä voidellun uunivuoan pohja. Asettele viipaloitu sei päälle ja purista sitruunanmehu kalapalojen pinnalle. Sekoita hunaja, mausteet ja parmesanraaste tomaattimurskaan ja peitä vuoan pinta seoksella. Halutessasi voit vielä ripotella juustoraastetta pinnalle. Paista 40 minuuttia 200 asteisessa uunissa.


Tonnikalakastike

öljyä
iso sipuli ohuina viipaleina
3 - 6 valkosipulinkynttä viipaleina
400 g tomaattimurskaa
rkl paprikajauhetta
paprika suikaleina
timjamia
1 - 2 rkl soijakastiketta
musta- ja/tai valkopippuria
(chiliä tai cayennepippuria)
(kuivattuja tatteja tai mustatorvisieniä)
tlk tonnikalaa
(50 g sulatejuustoa)
(½ - 1 dl kermaa)
rakuunaa, basilikaa


vähähiilihydraattinen

Valmistus:

Kuullota sipuleita öljyssä paistokasarissa. Lisää valkosipuli ja paprikasuikaleet sekä vähän ajan päästä paprikajauhe, soijakastike, pippuri, chili, tomaattimurska, murennetut sienet (1 - 2 rkl) sekä tonnikala. Anna hautua hiljaisella lämmöllä kannen alla jonkin aikaa. Sekoita sulatejuusto ja kerma joukkoon. Mausta lopuksi rakuunalla ja basilikalla.



Tonnikalaspagetti

öljyä
2 sipulia
1 punainen tai vihreä paprika
timjamia
10 mustaa oliivia
1 tlk tonnikalaa öljyssä
1 - 2 rkl soijakastiketta
mustapippurirouhetta
paprikajauhetta
1 - 2 valkosipulinkynttä murskattuna
basilikaa
parmesanraastetta
Valmistus:

Halkaise sipulit ja viipaloi ne. Suikaloi paprika. Poista oliiveista kivet. Kuullota sipulia öljyssä pannulla ja lisää jonkin ajan kuluttua paprika ja oliivit. Mausta timjamilla ja paprikajauheella ja anna hautua miedolla lämmöllä.

Kaada tonnikala öljyineen toiselle pannulle ja paista. Purista valkosipuli kalan joukkoon ja mausta soijakastikkeella ja paprikajauheella. Mausta kala lopuksi basilikalla.

Keitä spagetti, valuta vesi pois ja sekoita sipuli-paprikaseoksen kanssa. Jaa lautasille ja lisää annoksen päälle paistettua tonnikalaa ja parmesanraastetta.



Tonnikalalevite

1 prk tonnikalaa öljyssä
1 prk (70 g) tomaattipuretta
1 - 2 valkosipulinkynttä puristettuna
1 - 2 tl soijakastiketta
timjamia
mustapippuria
basilikaa
(rkl oliiviöljyä)


vähähiilihydraattinen

Valmistus:

Hienonna tonnikala esim. haarukalla ja sekoita tomaattipure ja puristetut valkosipulit joukkoon. Mausta yrteillä ja pippurilla, halutessasi voit lisätä hieman oliiviöljyä joukkoon. Levite on herkullista ruisleivän päällä ja lämpimissä voileivissä.


Simpukkakastike

1 sipuli viipaleina
10 - 15 cm:n pala purjoa
öljyä
2 - 5 valkosipulinkynttä
3 tomaattia
rkl paprikajauhetta
paprika suikaleina
70 g tomaattipuretta
timjamia
rakuunaa
valko- ja/tai mustapippuria
1 - 2 rkl soijakastiketta
(kuivattuja herkkutatteja)
prk simpukoita
50 g sulatejuustoa
1 - 1,5 dl kermaa
(basilikaa)
Valmistus:

Kuullota sipuliviipaleita ja purjorenkaita öljyssä paistokasarissa. Lisää viipaloidut valkosipulinkynnet, paprikasuikaleet, pilkotut tomaatit, mausteet (basilikaa lukkunottamatta) ja murennetut sienet. Anna hautua hiljaisella lämmöllä kannen alla jonkin aikaa. Lisää simpukat, sulatejuusto ja kerma joukkoon. Mausta lopuksi basilikalla ja tarjoile spagetin kanssa.

Kasvisruokia |Virkistävä tee |Yrttitietoa |Kumppanuuskasvit |Etikkavinkit |Perinnemaalit |Kompostorin teko-ohje |Kuivikekäymälä |Säästövinkit |Autoilun kustannukset |Linkit |Palaute
Puutteenperä
©1998-2007 Päivi Mynttinen, Erkki Merta