Puutteenperä Kasvisruokaohjeita
Virkistävä tee |Kalaruokia |Yrttitietoa |Kumppanuuskasvit |Etikkavinkit |Perinnemaalit |Kompostorin teko-ohje |Kuivikekäymälä |Säästövinkit |Autoilun kustannukset |Linkit |Palaute
Kotitekoinen soijamaito ja tofu |Kananmunan korvaaminen |Kasvislasagnet |Salaatit ja lisäkkeet |Pastakastikkeet |Kaaliruoat |Uuniruoat |Papu- ja herneruoat |Leivonta |Puurot, kiisselit, jälkiruoat |Ohjeita leipäkoneelle |Jouluruokia |

Puutteenperän wap-sivut! Osa ruokaohjeista selattavissa osoitteessa tagtag.com/kasvis

Lue tämä

Kotitekoinen soijamaito ja tofu

Kananmunan korvaaminen

Kasvislasagnet:
Herkkusienilasagne
Kesäkurpitsalasagne
Kukkakaalilasagne
Munakoisolasagne
Nokkoslasagne
Parsakaalilasagne
Papulasagne
Sipulisoijarouhelasagne
Suppilovahverolasagne

Salaatit ja lisäkkeet:
Homejuustosienet
Kaalisalaatti
Kikhernetahna
Marinoidut oliivit
Marinoidut sipulirenkaat
Marinoitu kesäkurpitsa
Marinoitu munakoiso
Munakoisotahna
Papusalaatti
Pastasalaatti
Paahdetut maapähkinät
Pesto
Riisironi
Riisisalaatti
Valkosipulipavut

Kaaliruoat:
Kaalilaatikko
Kaalikääryleet
Kaalipiirakka
Kukkakaaligratiini
Parsakaali-herkkusienipaistos
Parsakaalipaistos
Parsakaalivuoka
Ruusukaaligratiini

Uuniruoat:
Kesäkurpitsamakaronilaatikko
Kesäkurpitsa-tomaatti-sipulipaistos
Perunalaatikko
Maissiperunalaatikko
Munakoisopaistos
Täytetyt munakoisot
Täytetyt tomaatit
Täytetyt paprikat
Uuniriisi
Vihannespaistos

Puurot, kiisselit, jälkiruoat:
Kaurapuuro
Maidottomat ja munattomat kauravohvelit
Maidoton ja munaton lettutaikina
Ohrauunipuuro
Pannukakku vuohenmaidosta
Suklaakiisseli
Suklaapuuro
Suklaavanukas soijamaidosta
Uuniomenat
Vaniljakastike
Vispipuuro

Papu- ja herneruoat:
Hernekeitto
Kikhernemureke
Linssikeitto
Linssiriisimuhennos
Okarakaurapihvit
Okarapihvit tomaattikastikkeessa
Papupyörykät

Pastakastikkeet
Jogurttipasta
Herkkusienikastike
Kesäkurpitsapaprikakastike
Kesäkurpitsapasta
Munakoisoherkkusienikastike
Munakoisopasta
Purjo-homejuustokastike
Valkosipulijogurtti

Leivonta:
Helppo omenapiirakka
Kauratoscalevy
Korvapuustit
Lättänä juusto-oliivileipä
Maidottomat ja munattomat banaanisuklaamuffinsit
Maidoton ja munaton pullataikina
Munattomat piparkakut
Mustikkapiirakka (munaton)
Ohrarieskat
Omenapiirakka
Raparperipaistos (munaton)
Raparperipiirakka
Röpörieska
Sienisipulikäärö
Sämpylät
Vegaaninen suklaakakku

Ohjeita leipäkoneelle
Kauraleipä
Kauraseesamileipä
Lese-seesami-valkosipulileipä
Pellavansiemen-ruisrouheleipä
Ruisleipä
Rusinapulla
Siemen-jyväleipäuusi
Sipuli-parmesaanileipä

Jouluruokia:
Imelletyn perunalaatikon perusohje
Imelletty perunalaatikko I
Imelletty perunalaatikko II
Lanttulaatikko ilman munaa
Lanttulaatikko
Porkkanalaatikko ilman munaa
Munattomat piparkakut
Taatelikakku

Yrttiohjeet:
Nokkostee
Siankärsämötee
Siankärsämöuute
Piparminttujäätelö
Piparminttulikööri
Öljyyn säilötty basilika
Salviatee kipeälle kurkulle
Kehäkukkatee


Yleistä

Ohjeiden joukossa on puhtaasti kasvisruokaohjeita sekä ohjeita, joissa on käytetty maitotuotteita (luomua, jos mahdollista) ja munia (omien onnellisten kanojen tietenkin). Vähintä mitä jokainen voisi tehdä, on siirtyä ostamaan onnellisten kanojen munia. Itse aikoinaan hankimme muutaman lemmikkikanan juuri siitä syystä, että emme halunneet tukea teollista munantuotantoa ja tuolloin ei onnellisten kanojen munia kaupasta saanut.

Suurin osa ohjeista on omia kehitelmiäni, joten jos jaat niitä eteenpäin esim. tuttavillesi, voit mainita lähteenä Puutteenperän kotisivut. Ohjeiden kopioiminen sellaisenaan muille Internet-sivuille tai painotuotteisiin ilman lupaani on kielletty. Linkin sivujen ohjeisiin voit laittaa vapaasti kotisivuillesi.

Oma tapani kokata on sellainen, että otetaan mitä kaapista löytyy ja sävelletään niistä. Hyvin harvoin ruokaa tulee ohjeiden mukaan laitettua. Erilaisten keittokirjojen lukeminen jättää kuitenkin alitajuntaan kaikenlaista, joka sitten pulpahtaa esiin ruoanlaittotilanteessa.

Perusohje, jolla pärjäät pitkälle on, että kuullotetaan pannulla öljyssä 1- 2 pilkottua sipulia ja 3 - 5 pilkottua valkosipulinkynttä. Lisätään suikaloitu paprika ja kesäkurpitsanpaloja, jos sellaisia kaapista löytyy sekä 5 - 7 paloiteltua tomaattia tai purkillinen tomaattimurskaa. Tästä pohjasta voi sitten eri aineksia ja mausteita lisäämällä tehdä pasta- tai lasagnekastiketta, muhennosta tai keittoa.


herkkusieni


Ohjeissa ei ole muutamaa poikkeusta lukuunottamatta käytetty lainkaan porkkanaa tai muita porkkanansukuisia kasveja ( tilli, persilja, korianteri, anis, kumina, kirveli), koska itse olen allerginen niille, mutta mikään ei estä sinua käyttämästä niitä.

En ole aina laittanut mausteiden tarkkoja määriä, lisää niitä oman makusi mukaan ja vaihtele mieltymyksiesi mukaan. Valkosipulin määrää voit halutessasi vähentää tai jättää kokonaan pois (paitsi valkosipulijogurtista). Itse olen valkosipulin suurkuluttaja. Ohjeissa suluissa olevat ainekset eivät ole välttämättömiä, mutta parantavat lopputulosta.

Suolaa en paljon käytä, vaan korvaan sen kiinalaisella soijakastikkeella (suolapitoisuus 14 - 17 %), jota tuleekin lisättyä ruokaan kuin ruokaan. Voit lisätä ohjeisiin suolaa makusi mukaan.

Hauskoja ruoanlaittotuokioita toivotellen

allekirjoitus

 

Virkistävä tee |Kalaruokia |Yrttitietoa |Kumppanuuskasvit |Etikkavinkit |Perinnemaalit |Kompostorin teko-ohje |Kuivikekäymälä |Säästövinkit |Autoilun kustannukset |Linkit |Palaute
Puutteenperä
©1998-2006 Päivi Mynttinen, Erkki Merta