Puutteenperä Säästövinkit
Kasvisruokia |Virkistävä tee |Kalaruokia |Yrttitietoa |Kumppanuuskasvit |Etikkavinkit |Perinnemaalit |Kompostorin teko-ohje |Kuivikekäymälä |Autoilun kustannukset |Linkit |Palaute
Asuminen |Autoilu |Kodinkoneet ja laitteet |Lehdet ja kirjat |Rahankäyttö |Ruokatalous

Rahankäyttö

Säästäväisellä on mistä ottaa, kun tulee tarve.

Lähipiirissäsi voi olla ihminen, joka ansaitsee saman verran tai jopa vähemmän kuin sinä ja jonka pakolliset menot ovat suunnilleen samat kuin sinulla, mutta silti hänellä on varaa lähteä vaikkapa lomalla ulkomaille, kun taas sinulla on aina matti kukkarossa. Miten tämä on mahdollista? Selitys on varmaankin se, että sinä heittelet euroja ympäriinsä ajatellen, että pari euroa sinne tai tänne ei merkitse mitään, mutta muista, että pienistä summista kertyy ajan mittaan suuria. Euro päivässä tekee jo 365 euroa (2170,19 mk) vuodessa ja sillähän saa jo vaikka mitä! Älä siis väheksy muutaman kymmenen sentin säästöjä.

Älä osta osamaksulla!

Osamaksulla ostaen tuotteen loppuhinta on aina kalliimpi kuin käteisellä. Jos pystyt jälkikäteen maksamaan tuotteen osamaksuerät, miksi et pystyisi etukäteen säästämään samaa summaa vähitellen, jolloin voit saada ostotilanteessa jopa käteisalennusta! Ota tavaksesi jättää joka kuussa jonkin verran (vaikka kuinka vähän) säästöön. Säästämisestä on myös se etu, että kun eteesi tulee jokin tosi edullinen tarjous, on sinulla rahaa ostaa vaikkapa enemmän kerralla.

Pidä kirjaa menoistasi

Kirjaamalla parin kuukauden ajan kaikki menosi saat kuvan mihin rahasi hupenevat. Voit hämmästyä, kuinka paljon rahaa kuluu johonkin asiaan, jota ilman tulisit aivan hyvin toimeen. Hyviä ohjeita talouden suunnitteluun löytyy kuluttajaviraston taloussivuilta.

Erinomaista tietoa, miten kuluttaa vähemmän ja elää ympäristöystävällisemmin löytyy Opiskelijan Ympäristöoppaasta, jonka vinkit sopivat hyvin myös vanhemmallekin väelle.

Harkitse ja vertaile

Mieti ensin, tuletko toimeen ilman tai voitko siirtää ostamista tuonnemmaksi. Ennen ostamista vertaile hintoja, malleja ja lue testituloksia. Kuluttajaviraston sivuilta löydät hintavertailuja tuotteista ja palveluista. Halvin ei aina ole edullisin eikä kallein paras. Älä kiirehdi. Tee pitkän tähtäimen suunnitelmia, seuraa hintakehitystä ja kun eteesi tulee edullinen tarjous, osta!

Tinkiminen

Ihmiset eivät usein kehtaa tinkiä, koska luulevat, että myyjä pitää heitä köyhänä. Tinkimisellä ja sillä, onko sinulla paljon rahaa vai ei, ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Aina vähänkin kalliimman ostoksen ollessa kyseessä on tyhmää olla tinkimättä, koska hintaan on usein lisätty "neuvotteluvaraa".


Ruokatalous

Ruokaostokset

Jos käyt ruokaostoksilla 4 - 5 kertaa viikossa, vähennä kertoja ensin kahteen kertaan viikossa ja lopuksi kertaan viikossa. Säästät aikaa (kuka nyt haluaisi viettää vapaa-aikaansa ruokaostoksilla) ja rahaa, koska heräteostokset jäävät vähemmälle. Melkein kaikki omistavat pakastimen ja jääkaapin, joten säilytysongelmillakaan ei voi perustella jatkuvaa kaupassa laukkaamista.

Vastoin yleistä luuloa sama elintarvike isommassa pakkauksessa ostettuna ei aina ole halvempi kilohinnaltaan kuin pienempi pakkaus. Ole siis tarkkana ja vertaile hintoja.

Muista ottaa oma kassi kauppaan, niin vältyt muovipussin ostamiselta.

Ota tavaksesi tarkistaa kassakuitti ennen kuin poistut kaupasta, sillä yllättävän usein hyllyn reunassa ilmoitettu hinta ja kassalla peritty hinta poikkeavat toisistaan. Tarkkaile, että saat tarjoustuotteen tarjoushinnalla, etkä joudu maksamaan siitä normaalia hintaa, koska kauppias on "unohtanut" laittaa tarjoushinnan kassaohjelmaan.

Kylmälaukku toimii myös lämpölaukkuna

Kylmälaukkua voi ja kannattaa nimestään huolimatta käyttää myös ruokien hauduttamiseen ja lämpimänä pitämiseen. Kylmälaukku hoitaa saman homman kuin TV:n ostoskanavalla kaupattu Aromipesä, mutta murto-osalla hinnasta.

Ideana on, että ruoka kuumennetaan kiehumispisteeseen, minkä jälkeen kattila tai pata siirretään kylmälaukkuun. Laita kylmälaukun pohjalle ja kattilan päälle sanomalehtiä lisäeristeeksi. Pitkää keittoaikaa vaativat ruoat voit 2 - 3 tunnin päästä kiehauttaa uudelleen ja panna takaisin laukkuun hautumaan. Säästät energiaa ja ruoka valmistuu kuin itsestään. Erityisen hyvin tämä menetelmä sopii hernekeitolle, papu- ja kaaliruoille sekä ohrapuurolle.

Uuniruoat ja sähkönsäästö

Kun teet uuniruokia, älä laita uunia etukäteen päälle. Voit aivan hyvin laittaa uunin päälle samaan aikaan, kun panet ruoan uuniin. Sammuta uuni noin 15 min ennen ruoan uunista ottamista, jälkilämmössä ruoka kypsyy aivan hyvin. Tämä ei tietenkään käy tarkkaa paistolämpötilaa vaativien ruokien tai leivonnaisten kohdalla (kohokkaat, marenki, pikkuleivät, kakut, muro- ja voitaikinat), mutta laatikot, pullat ja sämpylät onnistuvat ilman esilämmitystä.

Pullat

Pullataikinan voi tehdä korvaamalla maidon vedellä. Jos leipuri osaa asiansa, lopputuloksesta ei pysty päättelemään onko maitoa käytetty vai ei ja maidon imeytymishäiriöstä kärsivätkin ovat tyytyväisiä. Myös muna on pullataikinassa aivan tarpeeton. Tapa käyttää maitoa pullaan on varmaankin jäänne ajoilta, jolloin taloissa oli lehmiä ja maitoa oli käytettävä joka paikkaan ettei se happanisi.

Pullat voi aivan hyvin paistaa voitelematta tai halutessa käyttää vettä, sokerivettä tai kahvia voitelemiseen.

Leivo sämpylöitä

Voit tehdä ihania sämpylöitä ja vaikka käyttäisit taikinaan kalliiksi miellettyjä seesamin- ja pellavansiemeniä, kauralesettä, vehnänalkioita, kokojyväviljaa ym. tulevat sämpylät silti kilohinnaltaan halvemmiksi kuin kaupasta valmiina ostettu valkoinen hötöleipä, joka ei pidä nälkää. Voit toki halutessasi tehdä sämpyläsi pelkistä vehnäjauhoista, jolloin ne tulevat todella halvoiksi, mutta eivät ole ravintoarvoltaan kummoisia. Kannattaa opetella leipomaan ja leipoa usein, jolloin homma sujuu rutiinilla ja aikaakaan ei kulu paljon.

Käytä vehnänleseitä korppujauhojen sijasta

Korppujauhot ovat kalliita ja sisältävät yleensä terveydelle haitallista suolaa. Käytä kakkuvuokien jauhottamiseen korppujauhojen sijasta vehnänleseitä. Myös laatikkoruokien pinnalle vehnänleseet sopivat mainiosti.

Jäätelö

Jäätelö kannattaa ostaa vähintään litran paketeissa. Pienille tötteröille, puikoille ym erikoisjäätelöille tulee pahimmassa tapauksessa jopa kymmenkertainen (!) litrahinta paketteihin verrattuna. Lisäkkeeksi voit ostaa vohveleita, suklaata ym. ja koota todella ruhtinaallisen annoksen ja vielä jää rahaa ylikin.

Eväät

Säästät pitkän pennin tekemällä omat eväät ja teetä tai kahvia termospulloon pitkille automatkoille. Muista myös aina varata iso pullollinen vettä autoon. Varsinkin kesäaikaan on mukava pysähtyä tienvarren levähdyspaikoille kahvi- tai teetauolle.

Lihaliemikuution korvaaminen

Käytä liperiä eli lipstikkaa korvaamaan lihaliemikuutiot. Jos asut omakotitalossa tai omistat kesämökin, kasvata pihallesi taimesta tai siemenistä liperi, joka on monivuotinen erittäin helppohoitoinen maustekasvi. Lehdet voit kuivata talven varalle. Säästät rahaa ja vältyt lisäaineilta ja suolalta, jota kuutiot ovat pullollaan. Liperillä voit myös korvata suolan ruoanlaitossa. Kuivattua liperiä saat hyvinvarustetuista maustekaupoista.

Kerää ja kuivaa nokkosia ja muita luonnonkasveja

Kuivaa nokkosia talven varalle ja lisää lettu- ja sämpylätaikinaan, keittoihin, kastikkeisiin ym. Kaikkeen mihin käytetään pinaattia voit käyttää nokkosta tilalle. Muita keräämisen arvoisia kasveja ovat mm.siankärsämö, peltokorte, mesiangervo, vadelmanlehdet, orapihlajan- ja ruusunmarjat, muista marjoista ja sienistä puhumattakaan. Harkitse kuivurin hankkimista. Hyvänä sienivuonna kuivuri maksaa itsensä äkkiä takaisin. Kuivata voit melkein mitä vain ja kuivatut tuotteet menevät pieneen tilaan ja säilyvät jopa vuosia.

Tee itse salaatti- ja grillauskastikkeet

Salaatti- ja grillauskastikkeiden valmiina ostaminen on todellista rahanhaaskausta, koska niitä on niin helppoa ja yksinkertaista valmistaa itse lisäämällä kasviöljyyn esim. viinietikkaa tai sitruunamehua, sinappia, soijakastiketta, paprikajauhetta, hunajaa, pippuria, yrttimausteita, valkosipulia ym. Hyvä sekoitussuhde on 3 osaa öljyä ja 1 osa viinietikkaa. Jälleen säästyt myös lisäaineilta ja voit käyttää lempimausteitasi. Säilytä valmis kastike viileässä.

Osta mausteet irtonaisena

Katso mausteita ostaessasi, että niihin ei ole lisätty suolaa (joissakin saattaa olla jopa yli 50 %). Miksi maksaisit valtavan kilohinnan suolasta? Mausteita ei kannata ostaa pienissä pusseissa ruokakaupasta, osta ne sen sijaan irtomausteita myyvästä liikkeestä esim. monet karkkikaupat myyvät myös mausteita. Jos matkailet, tuo tullessasi mausteita.

Tee vaniljasokerisi itse

Osta vaniljatanko ja kilo erikoishienoa sokeria. Kaada sokeri tiiviiseen purkkiin ja hautaa pariin kolmeen osaan katkaistu tanko joukkoon. Voit käyttää samaa tankoa useamman sokerikilon ajan niin kauan kun tangosta aromia irtoaa. Edullista ja paljon parempaa kuin teollinen vanilliinisokeri.

Koneet ja laitteet

Pakastin

Jos taloudessasi on vähemmän lämpöä tarvitseva huone (varasto, askartelu- tms. huone) ja sinulla on säiliöpakastin, sijoita pakastin ko. tilaan. Pakastimen hukkalämpö lämmittää huoneen ja voit säästää energiakuluissa. Itsellämme on askarteluhuoneessa (15 neliötä) säiliöpakastin ja käytännössä muuta lämmitystä ei tarvita. Lämpötila on talvisin pakkasista riippuen n. 10 - 15 astetta eli juuri sopiva nikkaroimiseen tai mattojen kutomiseen.

Tee lista pakastimen sisällöstä ja suunnittele etukäteen mitä sieltä tarvitset, ettei kantta tarvitse jatkuvasti availla.

Imuroi pakastimen lauhdutussäleikkö vähintään kaksi kertaa vuodessa. Sähköä kuluu vähemmän ja kompressorin ikä pitenee.

Osta uusi pakastin ja jääkaappi vasta sitten, kun vanha on kulutettu loppuun. Säästät energiaa ja ympäristöä, vaikka kodinkonemyyjät toisin väittävätkin! Uusi sähköäsäästävä kylmäkoneesi on nimittäin jo entinen siinä vaiheessa, kun olet sen säästämän sähkön avulla saanut kokoon koneen ostohinnan. Koneen ostohintaahan ei koskaan oteta huomioon liikkeiden energiansäästölaskelmissa. Vanhasta hyvinpalvelleesta säiliöpakastimesta voikin sitten tehdä kompostorin.

Puhelin

Kännykkäliittymää hankittaessa kannattaa tarkkaan tutkia, mikä operaattori tulee omassa tapauksessa edullisimmaksi. Asiaan vaikuttaa mm. keiden operaattoreiden liittymiin useimmiten soitat, soitatko usein lankaliittymiin ja miten paljon lähetät tekstiviestejä.

Paristolaturi

Jos käytät paljon paristoilla toimivia laitteita, kannattaa hankkia paristolaturi. Voit ladata akkuparistot uudelleen jopa tuhat kertaa. Nykyään on myytävänä laitteita, jotka mahdollistavat Ni-Cd-paristojen lisäksi tavallistenkin paristojen lataamisen 8 - 20 kertaa. Hyvä laturi, jolla voit ladata erilaisia paristoja (AAA-, AA-, C- ja D-kokoa) maksaa noin 50 euroa. Esim. neljän AA-sormipariston lataus maksaa pari kolme senttiä! Säästö on melkoinen ja jätteet vähenevät. Paristojen paras säilytyspaikka on jääkaappi.

Astianpesukone

Vesijohtoa omistamattomana ihmettelen, että ihmiset, joilla tämä mukavuus on eivät jaksa tiskata. Astianpesukone maksaa paljon, kuluttaa energiaa ja konetiskiaineet ovat kalliimpia ja luonnolle haitallisempia kuin tavalliset tiskiaineet. Väitteet, että koneet kuluttaisivat vähemmän vettä kuin käsintiskaus eivät välttämättä pidä paikkaansa, vaan kaikki riippuu tiskaustavasta. Kahta vatia tai allasta käyttäen pesee isonkin tiskin jo 15 litralla vettä. Tämä edellyttää, että aloitetaan puhtaimmista astioista ja viimeiseksi pestään likaisimmat ja rasvaisimmat eikä laiteta kaikkea kerralla altaaseen. Kannattaa myös "kierrättää" astioita, eikä ottaa joka vesi- tai mehulasilliselle uutta lasia.

Hyvä tiskin vähennyskeino on hankkia joka perheenjäsenelle omat toisistaan erottuvat nimikkolasit, -mukit ja -lautaset, joiden tiskauksesta jokainen pitää itse huolen. Muista myös, että kukaan ei pakota sinua tiskaamaan joka päivä. Yhden isomman tiskin hoitamiseen kuluu suhteessa vähemmän aikaa ja vettä kuin monen pienen.

Pesukone

Pese vain täysiä koneellisia. Jos käytössäsi on halvempaa yösähköä, ajasta koneesi pesemään yöllä. Käytä pesuainetta vain puolet suositusmäärästä. Puhdista koneen nukkasuodin parin kuukauden välein. Kuluttajaviraston kodinkonesivuilta löytyy hyödyllistä aihetta sivuavaa luettavaa.

Televisio ja videot

Television ja videonauhurin johdot kannattaa ottaa yöksi irti verkosta, koska valmiustilassa ollessaan ne kuluttavat sähköä. Ukkosenilman uhatessa on syytä ottaa television, videon, puhelimen ja tietokoneen johdot seinästä. Tupakansavu lyhentää videoiden elinikää.

Ruohonleikkuri

Ruohonleikkuri aiheuttaa melu- ja hajusaastetta sekä vähentää vapaa-aikaasi. Unohda ruohonleikkaus ja tee pihastasi pienoisniitty, jossa luonnonkukat, perhoset ja siilit viihtyvät. Opettele käyttämään siistimiseen viikatetta. Unohda myös trimmerit ja muut nurmikonreunansiistimislaitteet.

Asuminen

Energiansäästö

Pidä huonelämpötila korkeintaan 21 asteessa. Muutaman asteen pudotus säästää noin 5 % lämmityskuluissa. Jos haluat nukkua todella hyvin, säädä makuuhuoneen lämpötila 16 - 17 asteeseen. Liian korkea huonelämpötila altistaa hengitystieinfektioille, joten säästät myös lääkäri- ja/tai lääkekuluissa.

Vaihda hehkulamppujen tilalle energiansäästölamput, jotka kuluttavat yli viisi kertaa vähemmän sähköä kuin tavalliset lamput ja ovat noin kymmenen kertaa pitkäikäisempiä. Säästöä siis syntyy vaikka ostohinta tuntuukin korkealta.

On turhaa vaihtaa vanhaan taloon kolme- tai nelilasisia ikkunoita, selektiivi- tms. puhumattakaan, koska energiansäästön nimissä et koskaan tule saamaan ikkunoihin laittamaasi rahaa takaisin. Panosta ennemmin vanhojen ikkunoiden korjaukseen, huoltoon ja tiivistykseen. Tiivistä sisimmäinen ikkuna ns. liimapaperilla, jolloin vedontunne häviää. Jos asut puulämmitteisessä talossa, jätä liimapaperi pois ikkunan yläreunasta; näin lämmityskautena lattianrajassa tuntuva veto pienenee tai häviää, kun ilma vaihtuu ikkunan yläosan kautta.

Vedensäästö

Vaihda vesipisteiden hanoihin säästösuuttimet. Vedenkulutus pienenee noin kolmanneksen. Jos asut kerrostalossa, ehdota yhtiökokouksessa säästösuuttimien hankkimista kaikkien asuntojen hanoihin. Vuositasolla säästöä kertyy taloyhtiölle useita tuhansia markkoja.

Vaihda heti ensitilassa uusi tiiviste tiputtavaan hanaan.

Säästät energiaa laskemalla lämminvesijärjestelmän lämpötilan 55 asteeseen.

Älä tiskaa astioita juoksevalla vedellä vaan käytä allasta tai vatia.

Nuohous

Jos pystyt itse puhdistamaan uunit ja tuhkaluukut, älä anna nuohoojan nuohota muuta kuin piipun hormit, koska kaikki muu on lisätyötä eikä kuulu pakolliseen nuohoukseen. Näin säästät monta kymppiä. Jos et pääse nuohoojan kanssa sopimukseen, mikä on pakollista mikä ei, voit varmistaa asian kunnan palopäälliköltä.

Autoilu

Kannattaako autoa hankkia?

fiiu Jos työmatkasi on alle viisi kilometriä ja/tai paikkakunnallasi on toimiva joukkoliikenne ja muuten tarvitset autoa vain satunnaisiin matkoihin, on halvempaa käyttää tarvittaessa taksia kuin ylläpitää omaa autoa hankinta-, vakuutus-, polttoaine-, korjaus- ym. kuluineen. Auton todellisten käyttökulujen laskurin löydät Autoilun kustannukset-sivulta.

Polttoaineen kulutuksen vähentäminen:

Huolla tai huollata autosi säännöllisesti ja puhdista sytytystulpat 5000 km:n välein. Vaihda moottori-, vaihteisto- ja vetopyörästö-öljyksi synteettinen öljy (ainakin talveksi).

Tarkista renkaiden ilmanpaine vähintään kerran kuussa. Tyhjä rengas kuluu epätasaisesti, lisää vierintävastusta ja polttoaineen kulutus kasvaa.

Käytä aina lohkolämmitintä, kun ulkolämpötila on +5 tai vähemmän. Kovillakaan pakkasilla ei tarvitse lämmittää kahta tuntia kauempaa. Ajastimen avulla voit säätää sopivan lämmitysajan.

Laskettele mäet vapaalla aina kun voit, edellyttäen että autossasi ei ole polttoainesyötön katkaisua (koskee ruiskumoottoria), jolloin on parempi ajaa alamäet vaihde päällä ja jalka pois kaasulta.

Poista auton katolta suksiboxit ja taakkatelineet aina kun et niitä tarvitse. Poista myös auton sisältä kaikki tarpeeton roina.

Suunnittele ostos- ym. automatkat niin, että voit samalla kerralla hoitaa mahdollisimman monta asiaa.

Lähde tapaamisiin ajoissa, jolloin voit alentaa ajonopeutta. Ennakoi edessäoleva liikenne, jolloin vältyt turhilta jarrutuksilta ja kiihdytyksiltä, jotka lisäävät polttoaineen kulutusta. Muista turvallisuusväli. Jos pysyt lukemaan edessä ajavan rekisterinumeron, olet liian lähellä.

Yleistä

Voit käyttää lukkosulaöljyn tilalla ompelukoneöljyä, joka on edullisempaa ja pitää lukot paremmassa kunnossa. 4 - 5 euroa maksava 125 ml:n pullollinen riittää vuosiksi.

Voit ostaa kuluneisiin tuulilasinpyyhkimiin vain pelkät kumit, näin säästä rahaa ja luontoa.

Osta tuulilasinpesuneste isossa esim. 10 litran astiassa tarjouksesta. Litran pakkauksina ostaen joudut maksamaan monta markkaa enemmän. Pidä autossa aina varalla valmista seosta.

Osta kesärenkaat myöhään syksyllä ja talvirenkaat keväällä, näin saat renkaat halvemmalla.

Lehdet ja kirjat

Sanomalehti

Jos olet tilannut nimeltä mainitsemattoman valtakunnallisen sanomalehden, niin merkkaa merkkauskynällä viikon ajan siitä kaikki kohdat, jotka todella luet ja mieti sitten, onko lehti tilaushintansa arvoinen. Päivän sanomalehden voi lukea myös työpaikalla, kirjastossa tai lainata naapurilta. Uutisia voit sanomalehden sijasta seurata radiosta, tv:stä, teksti-tv:stä tai internetistä.

Käytä kirjastoa

Opettele käyttämään kirjaston palveluita, ne ovat ilmaisia. Kirjastoissa voit lukea ja lainata sanoma- ja aikakauslehtiä, käyttää internetiä, lainata levyjä, videoita, tieto-, kauno- ja lastenkirjallisuutta. Kaukolainauksen avulla saat melkein minkä tahansa kirjan, lehden tai artikkelin luettavaksesi.

Kasvisruokia |Virkistävä tee |Kalaruokia |Yrttitietoa |Kumppanuuskasvit |Etikkavinkit |Perinnemaalit |Kompostorin teko-ohje |Kuivikekäymälä |Autoilun kustannukset |Linkit |Palaute
Puutteenperä
©1998-2010 Päivi Mynttinen, Erkki Merta