Puutteenperä

Kotitekoinen tofu ja soijamaito

Kasvisruokia |Virkistävä tee |Kalaruokia |Kumppanuuskasvit |Etikkavinkit |Perinnemaalit |Kompostorin teko-ohje |Kuivikekäymälä |Säästövinkit |Autoilun kustannukset |Linkit |Palaute
Kotitekoinen tofu |Kotitekoinen soijamaito |Pikasoijamaito soijajauhosta |Okara |Juoksetteesta |Ruokaohjeita

Soijamaito

on terveellinen, laktoositon ja kolesteroliton vaihtoehto tavalliselle maidolle, mutta ainakin vielä pienen kysyntänsä vuoksi kaupasta ostaen kallista. Itse tehden tulee puolen kilon pussillisesta soijapapuja viitisen litraa soijamaitoa. Soijamaitoa voi tehdä myös soijajauhoista, jolloin valmistus on nopeampaa.

Soijamaitoa voi käyttää aamiaismurojen ja puuron kanssa, korvaamaan kerman ja maidon keitoissa, kastikkeissa, pannukakuissa, leivonnassa. Siitä saa hyviä pirtelöitä, vanukkaita ja kiisseleitä. Kaakaon voit tehdä soijamaitoon ja kahvinkin sekaan voi lorauttaa maidon tai kerman sijasta soijamaitoa tai -kermaa.

Tofu

on tuorejuustoa, joka valmistetaan soijapavuista. Maultaan neutraalina, mutta hyvin itseensä makuja imevänä se sopii marinoitavaksi. Tofua voi grillata, paistaa, käyttää papupihveihin, kakkuihin, pirtelöihin. Pehmeällä tofulla voi korvata maidon ja kerman kastikkeissa ja jälkiruoissa. Tofusta tulee myös erinomaista majoneesia ja dippikastiketta.

Tofu on

  • erinomainen valkuaisainelähde sisältäen 8 tärkeää aminohappoa
  • kalsiumpitoista, keskimäärin 150 mg - 350 mg/100 g vs. maito 123 mg/100 g, erittäin tiivis kalsiumsulfaatilla juoksetettu tofu saattaa sisältää jopa yli 680 mg kalsiumia 100 grammassa!
  • kolesterolitonta
  • vähärasvaista, rasvapitoisuus 2 - 10 % riippuen tofulaadusta
  • laktoositonta ja kaseiinitonta, sopii maitoallergikoille ja laktoosi-intolerantikoille
  • hyvin sulavaa, ei aiheuta ilmavaivoja
  • lisäaineetonta
  • luontoystävällistä

Kotitekoinen soijamaito ja tofu

Tarvikkeet:

  • 10 litran kattila
  • 10 litran ämpäri
  • lihamylly, tehosekoitin, mehulinko tms.
  • puukauha tai -lasta
  • harsokangasta
  • siivilä

  • 500 g soijapapuja
  • 20 g kalsiumsulfaattia
  • 5 litraa vettä
Huuhtele soijapavut ja liota niitä runsaassa vedessä vähintään 8 tuntia tai yön yli noin 12 tuntia. Pavut turpoavat kaksinkertaisiksi. Kaada liotusvesi pois ja huuhtele pavut ensin kylmällä vedellä ja vielä toisen kerran kiehuvan kuumalla vedellä.

Jauha pavut hienoksi. Vanhanaikainen käsikäyttöinen lihamylly on erinomainen tähän tarkoitukseen. Voit käyttää myös tehosekoitinta tai mehulinkoa. soijapapujen jauhaminen

Kuumenna 10 litran kattilassa 5 litraa vettä kiehuvaksi ja lisää jauhetut pavut. Sekoita seosta puukauhalla ja anna kiehua hiljalleen 20 - 30 minuuttia. Huom! Seos kuohuu yli ja palaa pohjaan erittäin helposti, joten älä jätä kattilaa vartioimatta.

Vuoraa siivilä harsokankaalla ja aseta ämpärin päälle. Kaada papuvesiseos siivilään. Purista neste massasta tarkkaan. Jäljelle jäänyttä kuivaa papumassaa eli okaraa voit käyttää esim. papupihveihin, muhennoksiin tai sämpylä- ja leipätaikinaan. Ämpärissä on nyt viitisen litraa soijamaitoa, jonka voit halutessasi maustaa hunajalla tai sokerilla ja ripauksella suolaa. Soijamaidon pitäisi säilyä kuumalla vedellä steriloidussa kannellisessa astiassa jääkaapissa ainakin viikon verran.

Jos tarkoituksesi on tehdä tofua, unohda maustamiset ja jatka seuraavasti:

Huuhtele kattila ja kaada ämpäriin valunut soijamaito kattilaan ja kuumenna kiehumispisteeseen. Ota kattila liedeltä ja anna soijamaidon jäähtyä 80-asteiseksi ennen kuin lisäät juoksetteen.

Sekoita 20 g (noin 5 tl) kalsiumsulfaattia huolellisesti pariin desilitraan lämmintä vettä. Kaada varovaisesti noin 3/4 juoksetteesta soijamaidon joukkoon sekoittaen koko ajan hitaasti. Odota hetki ja lisää loppu juoksete joukkoon sekoittaen vain aivan pinnalta. Anna juoksettua rauhassa kymmenisen minuuttia.

Nostele muodostunut tofu reikäkauhalla kattilasta harsokankaalla vuorattuun siivilään. Käännä harsokangas massan päälle ja aseta paino päälle, jotta neste valuu hyvin pois. Anna olla puolisen tuntia tai kunnes heraa ei enää valu.

Vinkki: Hyvän tofumuotin saa kahdesta muovisesta sisäkkäin menevästä kilon hillopurkista. Poraa toisen pohjaan ja sivuille 2 - 3 mm:n reikiä, joista neste pääsee valumaan pois. Aseta harso reiällisen purkin sisälle ja täytä tofulla. Taittele harso tofumassan päälle ja paina toinen purkki päälle. Käsin päällimmäistä purkkia painamalla saat nesteen hyvin pois ja tofusta tulee kiinteää. Jos et halua/jaksa käsin painaa, aseta päällimmäisen purkin pohjalle jokin sopiva paino ja jätä valumaan muutamaksi tunniksi.

Valmista tofua tulee puolisen kiloa. Säilytä tofu kylmään veteen upotettuna suljetussa astiassa jääkaapissa. Säilyy 5 - 7 vrk, mutta vesi tulee vaihtaa päivittäin. Tofun voi myös pakastaa.

Jos haluat tofusta pehmeää tuorejuustomaista, käytä vain 3 tl juoksetetta. Mausta valuttamisen jälkeen valkosipulilla, pippurilla, merisuolalla, yrttimausteilla, sitruunanmehulla sekä tilkalla oliiviöljyä ja säilytä kannellisessa rasiassa jääkaapissa. Erinomainen voileipälevite.

Juoksetteesta

Kalsiumsulfaattia eli kipsijauhetta saa apteekista. Helmikuussa 2002 100 g maksoi 0,85 euroa. Kalsiumsulfaatin etuna on, että se lisää valmiin tofun kalsiumpitoisuutta huomattavasti. Nyrkkisääntönä on, että juoksetteen määrän tulisi olla noin 0,25 - 0,5 % keitetyn soijamaidon painosta.

Kalsiumsulfaatin tilalla voit käyttää 2 - 4 tl luontaistuotekaupoista saatavaa nigaria tai 2 - 4 tl magnesiumsulfaattia (Epsom-suola).

Myös omenaviinietikkaa ja sitruunamehua voi käyttää juoksetteena, mutta ne antavat tofuun oman makuvivahteensa. Ylläolevaan tofuohjeeseen niitä tarvitaan 4 - 6 rkl ja ne lisätään laimentamattomana.

Okara

Okara on soijamaidon tai tofun valmistuksessa jäljelle jäänyt kuiva kuitupitoinen papumassa. Jos soijamaitoa ei ole valmistusvaiheessa ennen okaran poistamista keitetty vähintään 15 - 20 minuuttia, tulee okaraa keittää vedessä noin 20 minuuttia ennen käyttöä. Okaran voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten. Okarasta voit tehdä todella herkullisia okarakaurapihvejä. 100 grammaa okaraa sisältää 77 kcal ja 80 mg kalsiumia.


Pikasoijamaito soijajauhoista

1 dl soijajauhoja
10 dl vettä

Yhdistä "kypsentämättä käyttövalmiit" soijajauhot kiehuvan kuumaan veteen. Sekoita hyvin. Mausta halutessasi sokerilla tai hunajalla. Jos käytät maidon leivontaan tai ruoanlaittoon, sitä ei tarvitse makeuttaa, vaan voit käyttää sen sellaisenaan. Jos teet maidon kypsentämättömistä soijajauhoista, tulee maitoa keittää puolisen tuntia ennen käyttöä. Säilytä jääkaapissa kannellisessa astiassa ja sekoita ennen käyttöä. Maultaan ja koostumukseltaan huomattavasti parempaa maitoa tulee soijapavuista itse tehden.

Ruokaohjeita tofusta, soijamaidosta ja okarasta

Okarakaurapihvit
Okarapihvit tomaattikastikkeessa
Suklaavanukas soijamaidosta
Banaani-suklaamuffinsit

Fatfree.comista löytyy paljon tofun käyttöohjeita.
International Vegetarian Unionin sivujen reseptiosuus on tutustumisen arvoinen.

Kasvisruokia |Virkistävä tee |Kalaruokia |Kumppanuuskasvit |Etikkavinkit |Perinnemaalit |Kompostorin teko-ohje |Kuivikekäymälä |Säästövinkit |Autoilun kustannukset |Linkit |Palaute
Puutteenperä
©1998-2005 Päivi Mynttinen, Erkki Merta