Puutteenperä

Virkistävää teetä

Kasvisruokia |Kalaruokia |Yrttitietoa |Kumppanuuskasvit |Etikkavinkit |Perinnemaalit |Kompostorin teko-ohje |Kuivikekäymälä |Säästövinkit |Autoilun kustannukset |Linkit |Palaute
Tee ja terveys |Kuinka valmistat hyvää teetä |Teelajit |Vihreän teen valmistusvinkki |Apua! Teetä juova vieras |Teelinkkejä

Teen alkuperä

"Oikea" tee saadaan ikivihreän Camellia sinensis -kasvin kuivatuista lehdistä. Kasvista tulee luonnonvaraisena noin 10 metriä korkea puu, mutta viljeltäessä se leikataan pensaaksi. Alunperin Kiinasta, Intiasta ja Burmasta luonnonvaraisena tavattua Camellia sinensistä alettiin ensimmäisenä viljellä Kiinassa.

Tarinan mukaan kiinalaiset keksivät teen virkistävän vaikutuksen jo vuonna 2737 eKr, kun keisari Shen Nung hoveineen pysähtyi levähtämään ja palvelijoiden keittäessä vettä läheisestä pensaasta lennähti kuivia lehtiä kiehuvaan veteen värjäten sen ruskehtavaksi. Keisari maistoi värjäytynyttä vettä ja totesi sen hyvin virkistäväksi.

Intiassa kerrotaan tarinaa vuodelta 543 eKr, jolloin seitsemän vuoden valveillaololupauksen antanut buddhalainen Prinssi Bhodi-Dharma matkallaan Kiinassa viiden vuoden! valvomisen jälkeen lopen uupuneena hetken mielijohteesta pisti suuhunsa tuntemattoman pensaan lehtiä ja siitä virkistyneenä jaksoi täyttää lupauksensa. Kasvi oli tietenkin teepensas.

Tee ja terveys

Tee lämmittää, rauhoittaa ja virkistää. Vastoin yleistä käsitystä tee ei sisällä parkkihappoa, vaan parkkihapon kaltaisia katekiini-polyfenoleja. Mustan ja vihreän teen sisältämät flavonoidit parantavat immuniteettia, estävät vapaiden radikaalien syntyä, hyökkäävät syöpäsolujen kimppuun ja estävät niitä jakautumasta.

Koska vihreää teetä ei fermentoida, voi sen flavonoidipitoisuus olla jopa kymmenkertainen mustaan teehen nähden. Tutkimusten mukaan vihreän teen korkeat polyfenolipitoisuudet auttavat alentamaan verenpainetta ja näin ollen vähentävät sydän- ja verisuonisirauksien riskiä. Vihreä tee sisältää C- ja B-vitamiineja, magnesiumia, kaliumia, magnaania ja fluoria. Lisää tietoa vihreän teen terveysvaikutuksista.

Teelajit

Musta |Vihreä |Oolong |Kiina |Intia |Ceylon |Japani |Sekoituksia

Musta tee

Lehtien annetaan hapettua tai ne fermentoidaan eli käytetään kosteassa lämmössä noin neljän tunnin ajan, jolloin lehdet tummuvat ruosteenruskeiksi. Mustan teen parkkihapon kaltaiset aineet ovat hajonneet ja aromaattiset öljyt haihtuneet. Mustia teelaatuja ovat esim. Ceylon, Darjeeling, Keemun, Assam, English Breakfast, pergamottiöljyllä maustettu Earl Grey, savunmakuinen Lapsang Souchong. Mustan teen suurin tuottajamaa on Intia.

Vihreä tee

Vihreä tee on fermentoimatonta. Hapetus estetään käsittelemällä lehtiä kuumassa, jolloin ne muuttuvat sinivihertäviksi. Parkkihapon kaltaiset katekiini-polyfenolit ja alkaloidit ovat vihreässä teessä tallella, vain entsyymit ovat hajonneet. Vihreä tee on yleensä kiinalaista ja siinä on alhaisempi kofeiinipitoisuus kuin mustassa teessä. Vihreitä teelaatuja ovat esim. Gunpowder, Chunmee, Hyson, Imperial Green ja japanilainen Gyokuro.

Oolong tee

Oolong on mustan ja vihreän teen välimuoto, joka käy läpi lyhyen fermentoinnin. Esim. Black Dragon, China Oolong, Mainland Oolong ja Formosa Oolong. Oolongia valmistetaan Kiinassa sekä Taiwanissa.

Kiina

Keemun
Kiinan pohjoisosissa kasvatettava perinteinen teelaatu. Sopii hyvin kiinalaisen ruoan kanssa. Päinvastoin kuin muut teelaadut Keemun-teet paranevat vanhetessaan.

Lapsang Souchong
Savunmakuinen suurilehtinen kiinalainen tee

Jasmiinitee
Alkuperäinen jasmiinitee on kiinalaista vihreää Pouchong-teetä, joka on maustettu aidoilla jasmiininkukilla

China Caravan
Kamelikaravaaneilla Venäjälle Kiinasta vuorten yli ja erämaiden kautta tuotu tee

Gunpowder
Virkistävä vihreä tee, jonka lehdet ovat kiharalle kiertyneitä ja muistuttavat ruutia. Oma suosikkimme.

Pouchong (kantonilainen), Lung-Ching, Pi-Lo-Chun ja viilentävä Dragonwell
Kiinalaisia vihreitä teelaatuja

Formosa Oolong
Kiinalainen (taiwanilainen) osittain fermentoitu, persikankukilla maustettu kallis teelaatu

Ti Kuan Yin
Tunnetuin kiinalainen Oolong-tee

Yunnan
Musta tee, jota kasvatetaan Yunnanin maakunnassa

Pu-Erh
Yunnanin maakunnassa viljelty suurilehtinen teelaatu, josta tehdään mustaa, vihreää ja oolong-teetä ja jota arvostetaan enemmän lääkinnällisten ominaisuuksiensa kuin makunsa takia. Sekoitetaan usein kuivattujen krysanteemin kukkien kanssa.

Valkea tee
Harvinaislaatuinen kiinalainen tee, jonka kullankeltaiset lehdet ovat fermentoimattomia esim. Pai Mu Tan

Intia

Assam-tee
Pohjois-Intiasta Assamista kotoisin oleva maltainen, täyteläisen vahva tee. Muista teistä poiketen Assam-tee saadaan Camellia Assamus-lajikkeesta.

Darjeeling
Himalajan rinteillä kasvatettava muskatellin makuinen tee, teelaatujen samppanjaksi mainittu

Nilgiri
Etelä-Intian Sinisillä vuorilla kasvatettu vaalea ja täyteläinen tee

Ceylon (Sri Lanka)

Ceylon
Kevyt, mutta täyteläinen musta tee

Queen Mary
Ceylonilaista Orange Pekoe -teetä

Japani

Bancha
Yleinen mitään sanomaton arkinen perustee

Sencha
Japanilaisten ruokien kanssa yleisesti tarjottu teelaatu

Genmaicha
Vihreän sencha-teen ja paahdetun riisin sekoitus, myös "pop corn -teeksi" kutsuttua

Gyokuro
Usein sellaisenaan ilman ruokaa nautittava hieno tuoksuva japanilainen vihreä tee

Matcha (=nestemäinen jade)
Japanilaisessa teeseremoniassa käytetty maailman hienoimmaksi vihreäksi teeksi kutsuttu teelaatu, jossa teelehdet on jauhettu hienoksi.

Sekoituksia

English Breakfast
Intialaisten ja ceylonilaisten teelaatujen täyteläinen sekoitus, brittien suosikki

H.M. Blend
Alkuaan kuningatar Victorialle tehty hieno teesekoitus

Earl Grey
Mustaa kiinalaista teetä, Darjeeling-teetä ja bergamottiöljystä koostuva sekoitus, jota kiinalainen mandariini lahjoitti Greyn jaarlille.

Kuinka valmistat hyvää teetä

  • Kuumenna raikas kylmä vesi kiehumapisteeseen, älä keitä.
  • Esilämmitä teekannu kaatamalla siihen kiehuvaa vettä, kaada vesi muutaman minuutin päästä pois.
  • Lusikoi kannuun teelusikallinen teetä kupillista kohden ja yksi ylimääräinen kannulle.
  • Kaada kiehuva vesi teelehtien päälle.
  • Hauduta mustaa teetä 3 - 5 minuuttia, vihreää 2 - 3 minuuttia.
  • Kaada teekuppiin tai -mukiin ja nauti.
Teen voit halutessasi maustaa hunajlla, sokerilla, vadelmahillolla, sitruunalla jne.

Säilytä tee hyvin suljetussa tiiviissä purkissa pimeässä ja viileässä.

Vihreän teen valmistusvinkki

Toisin kuin mustaa teetä vihreän teen lehtiä voi ja kannattaa käyttää useamman kerran. Lehtien tulee olla käyttökertojen välillä veden peitossa. Itse teemme vihreän teen mittaamalla 6 - 8 kukkuraista teelusikallista teenlehtiä esilämmitettyyn litran teekannuun, kaadamme kiehuvan veden päälle ja annamme hautua muutamia minuutteja. Tätä vahvaa teetä kaadetaan teemuki puolilleen ja muki täytetään keitetyllä vedellä. Aina kun teetä on otettu teekannusta, se täytetään kiehuvalla vedellä. Seuraavalla kerralla mukiin kaadetaan noin puolet teetä kannusta ja puolet kiehuvaa vettä. Näin samoista teelehdistä riittää teetä kahdelle hengelle noin kolmeksi päiväksi. Kesähelteillä teekannu kannattaa panna käyttökertojen välillä viileään tai tee alkaa käydä.

Apua! Teetä juova vieras

Huomaavainen isäntäväki muistaa varata teetä niitä vieraita varten, jotka eivät halua/voi terveydellistä syistä juoda kahvia. Jos et tiedä vieraasi teemieltymyksiä, on varminta varata aivan tavallista maustamatonta mustaa teetä vierasvaraksi. Irtoteetä hauduttamalla teet vaikutuksen, mutta pussiteekin on parempi kuin ei mitään. Todellisen vaikutuksen teet kysymällä haluaako vieras mustaa vai vihreää teetä. Nykyisin niin suositut maustetut teet ovat ongelmallisia allergikoille ja todellinen teenystävä kiertää kaikenlaisilla esansseilla maustetut teet kaukaa. Älä lämmitä teevettä vieraallesi mikroaaltouunissa.

Teelinkkejä

Tri Tolosen tietoa vihreän teen terveysvaikutuksista

The Tea Man's Tea Talk - Online Information About Tea

High Teas London - hyvälaatuisen teen nettikauppa

"Vaikka luonnoltaan karkeammat ihmiset halveksivatkin teetä, se tulee aina olemaan älymystön suosikkijuoma."
Thomas de Quincey (1795-1859)

Kasvisruokia |Kalaruokia |Yrttitietoa |Kumppanuuskasvit |Etikkavinkit |Perinnemaalit |Kompostorin teko-ohje |Kuivikekäymälä |Säästövinkit |Autoilun kustannukset |Linkit |Palaute
Puutteenperä
©1998-2010 Päivi Mynttinen, Erkki Merta