kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 15.3.2004, 18:59
kilpirauhasfoorumi :: Keskustelua lääkäreistä, lääkityksestä ja vaihtoehtoisista hoitomuodoista :: Kilpirauhasen labratutkimukset?!?
maijaAutoimmuuni tyreoidiitti. Kokemusta ali- ja ylitoiminnasta, diagnoosi vähän epäselvä. Hoitona Thyroxin ja labrat 4krt/v. Nyt tila ok.
Viestejä: 17

Tila: Offline

Kilpirauhasen labratutkimukset?!?(8.3.2004, 16:53)
Hei.

KYSYMYKSIÄ:
1. Onko teille sanottu kellon aika, jolloin kilpirauhaskokeet täytyy ottaa?

2. Labra-aamuna ei saa Thyroxinia ottaa, mutta onko teille annettu ohjeita syömisestä ja/tai juomisesta? Millaisia?

3. Kuinka usein käytte kilpirauhaskokeissa?

4. Millaiset viitearvot laboratoriollanne on?


Sain tänään tuoreet labratulokset kilpparistani. Minun kilppariarvojahan labrataan neljästi vuodessa eli noin kolmen kuukauden välein. Arvojani tutkitaan näin usein, koska sairastan autoimmuunityreoidiittia ja arvoni ovat olleet kolmen vuoden sairastelun aikana jo neljästi ylitoiminnan puolella, vaikka pääosin arvot ovat vajaatoiminnan puolella. Nyt arvot ovat olleet 1,5 vuotta yhtä lievää ylitoimintajaksoa lukuunottamatta ihannearvossa eli TSH 1,5-2,5. T4v minulla on ollut pääosin hyvä noin 11-12 paria alkuvaiheen ala-arvoa lukuunottamatta.

Tänään saamissani tuloksissa TSH-arvoni oli valitettavasti mennyt taas vajaatoiminnan puolelle. Edellisestä mittauksesta oli kulunut noin 4 kuukautta. Tänä aikana oli ollut oireita, joita olin pitänyt talviväsymyksenä ja talven aiheuttamana ihonkuivumisena. Nyt Thyroxin-lääkitystäni päätettiin nostaa pikkuriikkisesti, koska pelkona on aina tuo ylitoiminta.

Itseäni mietitytti kuitenkin se, että kun nyt katsoin paperilta neljää viimeistä labraa, niin niissä on selvää yhteyttä myös näytteenoton ja TSH-arvon suhteen. Eli mitä myöhemmin aamupäivällä verinäyte on otettu, sen alhaisempi TSH on ollut. Toissa kerralla labrassa sanottiin, että heille on tullut uudet ohjeet, että kilpparikokeet täytyy ottaa klo 8.00-10.00. He ottivat kuitenkin kokeen silloin klo 11.15 ja kehoittivat tulemaan seuraavalla kerralla aiemmin. Näin teinkin ja nyt klo 9.05 testi oli siis ylitoiminnan puolella. Olen aina käynyt labrassa klo 11-12 yhtä kertaa lukuunottamatta. Tällöin verikokeeni otettiin 10.30 ja sekin oli harvinaisen korkea TSH-arvo. Ainakin tulevaisuudessa aion käydä labrassa määräaikana, mutta onko teille muille kerrottu tämmöisestä aikarajasta? Omassa labrassani myös kilpirauhasarvojen viitearvot muuttuivat noin vuosi sitten niin, että TSH:n viitearvo kapeni ja T4V:n viitearvo leveni. Onko muilla vastaavia kokemuksia?

Minä olen saanut myös ristiriitaisia ohjeita tuon suhteen, että saako syödä ja juoda ennen verikoetta. Olen kuullut, että juoda ja syödä saa, mutta olen nyt kuitenkin ollut aina syömättä ja juomatta edellisillan klo 22.00 lähtien, koska osa labran työntekijöistä siihen puuttuu.

Oman labran viitearvoni ovat tällä hetkellä:
TSH 0.6-4.2
T4V 9-20

maija,
joka ottaa huomenna isomman annoksen Thyroxinia ja menee 1,5 kuukauden päästä tarkistuslabraan

-maija
IP: Tallennettu
kylmakalle
Super Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 472

Tila: Offline

RE:Kilpirauhasen labratutkimukset?!?(8.3.2004, 23:45)
Moi Maija!

1.
Mulle on sanottu, että klo 8-10 on se oikea aika, jolloin kokeet tulisi ottaa, muutoin tuloksilla ei tee mitään, heitot lisääntyy mitä myöhemmin menee kokeisiin.
2.
Minua on kehoitettu olemaan syömättä ja juomatta 10-12 tuntia ennen kokeita, Huom. vettä on saanut juoda.
3.
Viimeksi kävin alkuvuodesta, tuskin viitsin käydä kovin usein, kun siitä ei mielestäni ole kohdallani mitään hyötyä, tiedän missä mennään ilman verikokeitakin - säätelen lääkitystä oloni mukaan, kukaan muu kun minä ei voi tietää tilaani eikä pelkän verikokeen perusteella sanoa voinko hyvin tai huonosti.
4.
Viitearvot
TSH 0.4-6.0 (saattaa olla jo alle 5)
T4V 9-21

Sairastan autoimmuunityreoidiittia ja arvoni pitäisi olla suunnilleen niin, että TSH olisi n. 0, T4V 18-20 tai muuten voin tosi huonosti.

Ihmettelen noita T4V lukemiasi 11-12, jotka ovat vielä selvästi alitoimintaan viittaavia, M. Välimäki muistaakseni suositteli Ben F:n ohjelmassa T4V lukeman alarajaksi 14(täytyy tarkistaa). Itse en kyllä olisi elävien kirjoissa tuolla T4V lukemalla, olisin horroksessa kaiken aikaa

Monilla TSH täytyy olla alle 1, että voi hyvin, tietysti yksilöllisiä vaihteluita on.
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
KatariinaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 45

Tila: Offline

RE:Kilpirauhasen labratutkimukset?!?(9.3.2004, 09:44)

Laboratorioiden viitearvoista,

Oulun kaupunginsairaala ja OYS
S-T4-V 10.2-21.0
S-TSH 0.3-4.0

YTHS (ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö)
S-T4-V 9,6-17,1
S-TSH 0,4-4,5

YTHS:n labran määritysten mukaan TSH:ni 18 on ylitoiminnassa, ja vastaa siis esim. OYS.n labran arvoa 22. Kysyin asiaa YTHS:ltä ja määritysmenetelmät ovat vähän erit ja siksi myös viitearvojen rajat erit, näin heillä myös monissa muissa verikokeissa. (t4-v:ni oli alle 0,05 eli mittaamattomissa)

Olisikin ehkä hyvä laittaa labransa viitearvot mukaan viesteihin silloin kun kertoo omat arvonsa, enimmäkseen rajat ovat onneksi samahkot.

Katariina
Diagnoosi: kilpirauhasen krooninen autoimmuunitulehdus, Hashimoton tyreoidiitti. Ollut myös Subakuutti tyreoidiitti. Thyroksiiniannos 1mg/pvä.
IP: Tallennettu
minttuOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 31

Tila: Offline

RE:Kilpirauhasen labratutkimukset?!?(9.3.2004, 13:01)
Mielenkiintoista;
Itse asun Tukholmassa, ja täkäläist (Karoliinisen sairaalan) viitearvot ovat:

TSH 0,2 - 4,0
ST4 10 - 20

Mistähän moinen johtuu?
...paistaa se aurinko risukasaankin...Minttu
IP: Tallennettu
BeaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 5

Tila: Offline

RE:Kilpirauhasen labratutkimukset?!?(9.3.2004, 13:40)
Hei!
Ilmeisesti on olemassa vähän eri menetelmiä joilla ko. arvoja mitataan. En ihan tarkkaan tiedä missä labrassa mun arvot mitataan kun työterveyshuollosta ne laitetaan eteenpäin. No, joka tapauksessa viitearvot siellä on:
TSH: 0.3 - 4.0
T4V: 11 - 21
IP: Tallennettu
maijaAutoimmuuni tyreoidiitti. Kokemusta ali- ja ylitoiminnasta, diagnoosi vähän epäselvä. Hoitona Thyroxin ja labrat 4krt/v. Nyt tila ok.
Viestejä: 17

Tila: Offline

RE:Kilpirauhasen labratutkimukset?!?(10.3.2004, 01:02)
ERI LABROJEN ARVOJEN vaihteluista tiedän sen, minkä BEA:kin mainitsi, että eri labroissa on käytössä hieman eri menetelmät. Muutenkin mittaukset eri asioissa (esimerkiksi yliopiston tutkimuksissa) tulisi tehdä niin, että tutkimusolosuhde on samanlainen eri kerroilla. Esimerkiksi eri tutkijat voivat tehdä tutkimuksia hieman eri tavoin ja tämä voi aiheuttaa pientä mittavirhettä. Tämä on yleistä ja koskee kaikkia aloja yleensä, mutta toki eri aloilla on hyvin erilaisia yksityiskohtia.

Eri maissa on myös erilaisia viitearvoja käytössä. Myös lääketieteen kehittyminen ja uudet tutkimukset antavat viitteitä siitä, mihin suuntaan viitearvoja tulisi muuttaa, jos tarvetta on. Näinhän on tapahtunut esim. TSH:n arvolle, jolle toiset asiantuntijat suosittelevat jopa viitearvoa 0,2-2,0. Kuten pienestä gallupistakin kuitenkin kävi ilmi, erot Suomen eri paikoissakin vaihtelevat.

MINTTU: Ai, sinä ole Karolinskan asiakas. Olen ollut siellä kesäharjoittelussa ja sukulaisia on siellä töissä. Sitä kautta minäkin saan hoito-ohjeeni, jotka sitten sanelen terveyskeskuksen kuukausittain vaihtuville ”omalääkäreille”.

KYLMÄKALLE: Niin. Tuosta T4v-arvostani ei olla paljon keskusteltu. Välillä se arvoni on kuitenkin ollut 18-20 ja yli kahdenkymmenenkin. TSH-arvoni ihanteeksi on asetettu 1,5-2,5, koska oloni on tällöin ollut ihan hyvä ja minun kohdallani on koko ajan olemassa myös ylitoiminnan pelko. Minulla on neljästi ollut ylitoimintavaihe ja mielestäni se oli monta kertaa pahempaa kuin lievät vajaatoiminnan oireet. Ei kai tässä täysin terveeksi itseään saa millään ;-)? Eli paras yrittää löytää se itselleen paras mahdollinen tila. Kiitos muuten kauheasti tämän foorumin perustamisesta, sinä kai kuulut syyllisiin?

Tosiaan tuo vanhojen labra-arvojen ja kellon aikojen tutkiminen vähän herätti. Multa on pari vuotta otettu kilppariarvo liian myöhään. Vajaatoiminnan oireita on jonkun verran, joten lääkettä lisäämällä olo voisi parantua. Lisäsin eilen Thyroxin-annostani kokonaista 12,5 mikrogrammaa. Seuraavalla kerralla menen labraan ajoissa ja katsotaan, millaisia arvoja sieltä sitten tulee. Kovin paljon ja/tai nopeasti lääkitystäni ei voida muuttaa, sillä minun kohdallani täytyy varoa sitä himputin ylitoimintaa...

Hyvä kuitenkin, että tuo verikokeiden kellon aika selvisi. Tuntuu, että tämän sairauden kanssa joutuu jokaisen asian oppimaan kantapään kautta (ja opettamaan ammatti-ihmisille).

maija
-maija
IP: Tallennettu
maijaAutoimmuuni tyreoidiitti. Kokemusta ali- ja ylitoiminnasta, diagnoosi vähän epäselvä. Hoitona Thyroxin ja labrat 4krt/v. Nyt tila ok.
Viestejä: 17

Tila: Offline

RE:Kilpirauhasen labratutkimukset?!?(10.3.2004, 14:48)
KYLMÄKALLE!

Näin silloin vain osan siitä Furmanin ohjelmasta. Jos sinulla on se nauhalla ja voit siitä tarkastaa tuon T4V-arvon, mitä Välimäki suositteli, niin olisin kovin kiinnostunut siitä.

Aion tarkastaa vanhoista labra-arvoistani tuota T4V:tä. Ylitoiminnan aikaan se oli huono, mutta todellakin arvot 11-12 ovat melko alhaisia. Eli jos pystyisin helpottamaan vajaatoiminnan oireitani menemättä liikatoiminnan puolelle, tilanne olisi ihanteellinen.

maija
-maija
IP: Tallennettu
kylmakalle
Super Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 472

Tila: Offline

RE:Kilpirauhasen labratutkimukset?!?(11.3.2004, 19:58)
Moikka Maija

Katselin tuo ohjelman uudelleen ja Timo oli se joka sanoi arvojen nostamisesta hyvälle tasolle (14-18), olen kuullut muualtakin vastaavaa arvojen hyvästä tasosta, no eihän tätä hyvää tasoa voi kirkossa kuuluttaa varmaksi, koska me kaikki olemme hieman erilaisia, omat tuntemukset olotilasta ovat (taas jälleen) se paras mittari, pieni arvojen heilahtelu suuntaan tai toiseen voi aiheuttaa olossa jo huomattavankin muutoksen.
M. Välimäki ei aikaan tyrmännyt tuota Timon heittämää kommenttia hyvästä tasosta, sitä en tiedä oliko Timo, Välimäen potilas vai ei.

Korjaus
Timo oli Välimäen potilas

Oikean tason löytäminen voi viedä vuosia ja sittenkään ei kaikki oireet tunnu häviävän, on tää pirullista

Todennäköisesti olet hyvin herkkä thyroksiinin vaikutukselle?
Mulla on ongelmana elimistön thyroksiinin sietäminen, vaikka arvot näyttäisivät ylitoimintaa ei elimistössä mitään siihen viittaavaa tapahdu, sydän kestää ilman että tulisi mitään muutoksia tai rytmihäiriöitä, vaikka sanotaan sydämen olevan se ensimmäinen jossa muutokset nopeimmin näkyvät, tiedä sitten mistä johtuu, olenkohan jotenkin immuuni tolle synteettiselle valmisteelle - solutasolla se ei toimisikaan kunnolla.

Tähän viittaa kokemus Armourista, arvot olivat huonommat esim. T4V oli 8.5 - olo kuitenkin parempi ver. synteettisen popsimiseen.


Sanotaanko näin, minä olen se toinen syyllisistä, kustannukset ja vastuu foorumin pyörityksestä kuuluu tänne meille, mutta eihän tällä palstalla mitään tekisi jollei olisi aktiivisia jäseniä, siis teitä, jotka teette omalta osaltanne hyvää työtä vastailemalla kysymyksiin kaikkien meidän hyväksi,kantapään kautta saatavaa tietoa ei koskaan ole liikaa tarjolla, kiitos siitä

Toivon että saat arvosi/olosi hyvälle mallille.
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team