kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 6.1.2004, 22:55
kilpirauhasfoorumi :: Keskustelua lääkäreistä, lääkityksestä ja vaihtoehtoisista hoitomuodoista :: Mäkelän kirja - Huuhaata???
MikkeOnko 15 vuotta sitten todettu piilevä vajaatoiminta ollutkin koko ajan näkyvä?
Viestejä: 8

Tila: Offline

Mäkelän kirja - Huuhaata???(11.12.2003, 14:08)
Morjes,

Sain käsiini Reijo & Anu Mäkelän kirjan Kilpirauhanen - terveyden avain (toimittanut Paula Mäkelä).

Silmäilin kirjan läpi eilen illalla ja tein seuraavia havaintoja:

-Kirjassa viitataan lukuisiin tutkimuksiin, mutta ei anneta lähdeviitteitä.
-Lukuisia väittämiä ei juurikaan viitsitä perustella.
-Kirjallisuusluettelo on suppea ja subjektiivinen.
-Kirja on omakustanne.
-Kirjan alkulause ja jälkisanat pistivät arvelemaan, että kirjoittajilla ei ole ns. "kaikki kotona".
-En ole alan ihmisiä, mutta ensimmäiseksi tuli mieleeni, että tämä on täyttä humpuukia. Varmasti teoksessa on oikeaa tietoakin, mutta miten tavallinen maallikko kilpparipotilas sen pystyy erottamaan?

Toivoisin että Mäkelän kirjoja lukiessanne harrastaisitte pientä kriittisyyttä ja käyttäisitte maalaisjärkeä. Varsinkin silloin, kun lainaatte näiden teoksien tekstiä täällä kilpirauhasfoorumilla.

Kävin Googlesta etsimässä Reijo Mäkelää. Tässä mielenkiintoinen linkki:

personal.eunet.fi/pp/ske/skepsis/makela.html

Lukekaa juttu kriittisesti, ehkä totuus ei löydy siitäkään. Hauskin kohta siinä on kommentti Mäkelän kirjasta "Elämän ja terveyden sähköinen kipinä, sähkö-fysiologisia tutkimuksia ja kuntoutustuloksia" vuodelta 1993.

"Mielestäni kirja on höperyydessä kammottavinta, mihin Suomessa olen törmännyt."

Olisi hauska kuulla jonkun asiantuntijan kommentti Mäkelän teeseistä, eihän sitä siedä vaikka hän olisi oikeassa?

Mutta niin kaun kunnes toisin todistetaan, minä pidän hänen teorioitaan täytenä höpöhöpönä.

Kommentoikaa

Jouluisin terveisin, (uskon muuten Joulupukkiin)
Mikke
IP: Tallennettu
cahhaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 11

Tila: Offline

RE:Mäkelän kirja - Huuhaata???(11.12.2003, 16:02)
Hei!

Vaikken juuri lääketieteen asiantuntija ole, niin yleensäkin tutkimuksen tekemisestä ja tieteellisestä kirjoittamisesta minulla on jonkin verran kokemusta, ja sen mukaan kuulostaa kyllä aika epäilyttävältä kirjalta. Varsinkin nuo:

-Kirjassa viitataan lukuisiin tutkimuksiin, mutta ei anneta lähdeviitteitä.
-Lukuisia väittämiä ei juurikaan viitsitä perustella.
-Kirjallisuusluettelo on suppea ja subjektiivinen.
-Kirja on omakustanne.

kertovat jostain ihan muusta kuin hyväksyttävästä tavasta tehdä tutkimusta tai edes kirjoittaa noinkin tärkeästä aiheesta "asiantuntijana". Kuulostaa tosiaankin huuhaalta. Ja varsinkin sen jälkeen kun kävin tutustumassa noihin skeptikkosivuihin. Hauskoja juttuja sieltä kyllä löytyi

IP: Tallennettu
Tintti
Viestejä: 4

Tila: Offline

RE:Mäkelän kirja - Huuhaata???(11.12.2003, 22:25)
Hellurei ja hellät tunteet! Olipa mielenkiintoinen saitti tuo Mäkelän linkki! Kiitti vinkistä. Sain kirjan tänään kirjastosta - tilasin kaukolainana, kun joku kehui. En ole vielä kirjaa aukaissutkaan, luetaan siis huumormielellä .

Hyvää joulunodotusta kaikille kilpparipotilaille!

Tintti
IP: Tallennettu
yllapito
Junior Member


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 98

Tila: Offline

RE:Mäkelän kirja - Huuhaata???(13.12.2003, 20:30)
Kerro heti, jos täällä olevissa lainauksissa on jotain todistettavasti virheellistä tietoa, että tiedetään. Pelkkä lähdeviitteiden puute ei vielä tee juttua perättömäksi, on sitä perätöntä tietoa saatu aikaan tieteellisillä tutkimuksilla yliopistotasolla asti ja Nobelin palkintojakin jaettu teorioille, jotka myöhemmin on todettu täysin paikkansa pitämättömiksi.

Itse (kuten Kylmäkallekin) olen tutustunut ainoastaan nelinkertaisen tohtorin(ilmeisesti Australiassa opiskellut, joten en tiedä miten vastaavat Suomen tohtorin arvoja ja joskus tavallinen maallikkokin ja innokas asianharrastaja voi tietää asioista enemmän kuin ns. kirjanoppineet, joten siinä mielessä pelkillä titteleillä ei ainakaan minuun, eikä minuunkaan, huutaa Kylmäkalle tuolta väliin, tehdä vaikutusta) Anu Mäkelän kirjoittamaan "Kilpirauhanen terveytemme säätelijänä" -nimiseen kirjaan, Anuhan on jo edesmennen Reijo Mäkelän tytär, joten noista muista Mäkelöiden kirjoista en voi sanoa mitään.

Muuta kattavaa suomen kielistä kirjallisuutta kilpirauhastaudeista ei valitettavasti ole. Kilpirauhasliitto on julkaissut ohuen vihkomaisen "kirjan", jossa ei ole kuin perusasiat ja Endokrinologia-kirjassa muutamia sivuja kilpirauhastaudeista.

Avointa mieltä peliin! Akupunktiokin oli ensin huuhaata, mutta nyt lääkäreiden käytössä ja Galileita pidettiin hulluna, kun väitti maan olevan pyöreä. Skeptikot jätän kokonaan omaan arvoonsa, melko tosikkomaista porukkaa.

Samanlaista tietoa, jota Anu Mäkelän kirjassa on kilpirauhasesta löytyy kyllä englanniksi lääkäreiden, yliopistojen ja lääketieteellisten julkaisujen sivuilta, jos englantia taitaa. Aina kannattaa tutustua useisiin tietolähteisiin ja sitten niiden pohjalta tehdä oma yhteenvetonsa.

Voitko laittaa lainauksen tai lyhyen yhteenvedon kirjan alkulauseesta ja jälkisanoista? Mikä niissä on sellaista, mikä sai sinut ajattelemaan, että kirjoittajilla ei ole ns. "kaikki kotona"?

Joskus aikoinaan olen kuunnellut Tuomo Talven ohjelman Kansanradiosta Reijo Mäkelästä, mutta silloin en ollut vielä kiinnostunut kilpirauhasvaivoista, mutta muistan, että mielenkiintoinen tuo ohjelma oli.
Päivi
Kylmäkallen kaveri
IP: Tallennettu
KatariinaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 15

Tila: Offline

RE:Mäkelän kirja - Huuhaata???(30.12.2003, 14:45)

Hei vain,
olen myös lukenut Anu ja Reijo Mäkelän suomenkieliset teokset/vihkoset, sekä käynyt molempien vastaanotolla akupunktiossa reilu neljä vuotta sitten kesällä. Kävin siellä häntäluuni takia, mutta koska se oli jo yhdeksän vuotta kipuillut ja asettunut silloin murruttuaan väärään paikkaan, ei hoidoista ollut siihen apua ja se leikattiinkin pois samana syksynä, hyvin tuloksin. Vaan leikkauksen jälkeen en päässytkään enää sängystä kunnolla ylös, simahdin täysin ja kilppariarvot tutkittiin ensi kerran ja olivat kunnolla vajaalla, TSH noin 5. (lääkitys aloitettiin neljän vuoden laajan oireikirjon jälkeen vasta 2kk sitten!).

Akupunktiot (6kertaa) virkisti hetkellisesti ja samalla tuli ensi kertaa ilmi että kilpirauhaseni ei pelaa aivan kunnolla, joten sitäkin hoidettiin joka kerta. Kuitenkin heti hoitojen päätyttyä (leikkauksen jälkimainingeissa) kilpparini sitten 'romahti' eli itselleni ei hoidoista ollut hyötyä, paitsi muutaman päivän kestänyt mukavampi olotila

Kirjojen sisältöön ja sisällön tieteellisyyteen puuttumatta, Anu Mäkelän kirjoitustyyli on asiallinen kun taas Reijo Mäkelän tyyli vähemmän (tunteellisuutta mukana). Kirjan mainituista loppukommenteista henkii mielestäni lievä katkeruus, samaa olin havaitsevinani tavatessani hänet (siitä miten muu tiedeyhteisö suhtautui häneen), vaikka muuten olikin mukavan oloinen.

Koska itse joudun työkseni olemaan tieteellisten julkaisujen parissa, olisin tapani mukaan myös kaipaillut lähdetietoja (jo pelkän mielenkiinnonkin takia), niin myös skeptiksen sivuille (tarkempia).

Katariina

IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team