kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 10.3.2004, 23:46
kilpirauhasfoorumi :: Keskustelua lääkäreistä, lääkityksestä ja vaihtoehtoisista hoitomuodoista :: masennuslääkkeet sotkivat...
sini
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 2

Tila: Offline

masennuslääkkeet sotkivat...(8.3.2004, 14:07)
Olen uusi täällä ja haluan kertoa oman tarinani. Olen 28 vuotias nainen.Minulla todettiin vajaatoiminta 12-vuotiaana autoimmuunitulehduksen seurauksena. Tuolloin aloitettiin lääkitys 0,1mg Thyroxinia.Tuota samaa määrää söin aikuisenakin veriarvot olivat kohdallaan. Mutta 25-vuotiaana sairastuin burn-outiin/masennukseen ja jäin sairaslomalle.Muistan silloin että tunsin kilpirauhasen painavan ja minulla oli ihottumaa.Veriarvoissa ei kuitenkaan mitään ollut.Sairaslomalla ja yhteensä 2 vuoden ajan minulle syötettiin yhteensä 5 eri masennuslääkettä ja yksi lääke olikin avuksi.MUTTA jouduin lopettamaan lääkkeen sivuvaikutusten vuoksi.Sitten pikkuhiljaa jätin opiskelut,olin väsynyt,ja aloitekyvytön ja painoa tuli koko ajan lisää. Vasta tämän vuoden helmikuussa veriarvoissani näkyi selvä vajaatoiminta,oireita oli ollut jo yli vuoden.Olin rampannut eri lääkäreillä,olin turvonnut ja lopulta puhkesi paha nokkosihottuma ja palelin ihan sairaasti. Olenkin melko katkera koska epäilen että masennuslääkkeet sekoittivat elimistöni ja luultavasti muuttivat verikokeiden tuloksia.Nyt isommalla annoksella olen alkanut voida paremmin kuin TODELLA pitkään aikaan.On kuin olisin ollut ihan joku muu ihminen ja nuo vuodet tuntuvat epätodellisilta.Kammottava ajatus kuinka paljon elämääni on mennyt hukkaan!
IP: Tallennettu
maijaAutoimmuuni tyreoidiitti. Kokemusta ali- ja ylitoiminnasta, diagnoosi vähän epäselvä. Hoitona Thyroxin ja labrat 4krt/v. Nyt tila ok.
Viestejä: 17

Tila: Offline

RE:masennuslääkkeet sotkivat...(8.3.2004, 16:32)
Sinille!

Myös minulla on autoimmuunityreoidiitti ja syön Thyroxinia vajaatoimintaan. Kilpirauhaseni toiminta on kuitenkin ollut ajoittain myös ylitoiminnassa, joten minulla ilmeisesti nimenomaan tuo tulehdus tekee tuhojaan ja tilanne vaihtelee. Vajaatoiminta on vuosien aikana ollut kuitenkin se trendi, mitä kohti arvoni ovat menneet enemmän ja enemmän. Thyroxini on siis minulle tarpeellista, vaikka ajoittaisina ylitoimintajaksoina lääkityksessä on pidetty taukoja.

Olen sinua vähän nuorempi, mutta myös itse olen käynyt läpi rankan loppuun palamisen, jonka taustalla oli vaikeita perheongelmia, hillitöntä opiskelua, älytöntä työntekoa ja alituista huolta toimeentulosta sekä elämästä. Autoimmuunityreoidiittini puhkesi ollessani jo tosi väsynyt, mutta todellinen stoppi tuli vasta noin vuoden myöhemmin. Myös minä olen käynyt läpi masennuslääkityksen ja käyttänyt paljon muitakin psyyken lääkkeitä (unilääkkeet ja rauhoittavat). Veriarvojani on kuitenkin seurattu tiiviisti 3-4 kuukauden välein ja jos muutosta on tullut, niin sitten 1,5 kuukauden välein. Tätä tiheää tarkkailua olen joutunut vaatimaan, mutta siihen on suostuttu, kun huomattiin, miten herkästi TSH-arvoni vaihtelevat viitearvojen ala- tai yläpuolella.

Masennuslääkkeistä haluaisin sanoa sen verran, että en välttämättä usko, että on kyse siitä, että ne ovat sekoittaneet elimistösi. Tietenkään en voi tätä myöskään vääräksi todistaa. Omalla kohdallani olen kuitenkin huomannut, että stressillä on vaikutus kilpirauhaseen. Stressi vaikuttaa myös ihoon ja moneen muuhun asiaan. Kuten kilpirauhanenkin. Kilpirauhanen on umpieritysrauhanen, joka on yhteydessä suoraan aivoihin saaden sieltä "toimintaohjeita". Stressihormonit voivat siis muun elimistön toiminnan lisäksi myös kilpirauhasen toimintaan.

Toivottavasti en loukannut kirjoituksellani. Samassa veneessä tässä ollaan samantyyppisien ongelmien kanssa. Stressin vähentäminen elämästä ja stressin kestämistä kehittävät jutut ovat auttaneet minua jonkun verran. Lääkkeitä tarvitsen niiden lisäksi, mutta toivon, että tilanteeni vielä paranee tästä hieman ja voin vähentää lääkitystä.

Toivottavasti tilanteesi paraneminen jatkuu!
maija
-maija
IP: Tallennettu
OmppuOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 14

Tila: Offline

RE:masennuslääkkeet sotkivat...(8.3.2004, 16:32)
Heippa!

Minullakin meni pitkään ennen kuin oikea syy väsymykseen ja muihin oireisiin löydettiin. Onneksi sait kuitenkin nyt laakityksen kuntoon! Millasia arvoja sinulta mitattiin? Olen usein itsekkin miettinyt mitä kaikkea olisinkaan voinut elää/kokea jos tauti oltaisiin löydetty aikaisemmin. noh, nyt pitää sitten ottaa takaisin Itse toivon että saisin nämä kilot edes pois nyt kun lääkitystäni (thyroxin) taas nostettiin! Voimia!!
IP: Tallennettu
Tiina
Viestejä: 21

Tila: Offline

RE:masennuslääkkeet sotkivat...(9.3.2004, 09:40)

Molempien teidän jutut kuulostaa hyvin samanlaiselta kuin oma tilanteeni. Olen 27-vuotias ja -98 sain Basedowin tauti diagnoosini. Ensin kuitenkin epäiltiin autoimmuunityreoidiittia ja sellaisena liikatoimintaa aluksi hoidettiin. En koskaan ymmärtänyt lääkärin diagnoosin perusteita ja olen itse ollut vähän sitä mieltä että mulla on tyreoidiitti eikä Basedow. Mutta kuten eräs sisätautilääkärini sanoi, ei diagnoosilla ole kovin suurta merkitystä tässä tapauksessa. Kilpirauhanen ei toimi normaalisti, kahdenlaisia vasta-aineita löytyy ja niiden pohjalta mennään. Kilpirauhasarvoni ovat heitelleet 12 vuoden ajan ja nyt sitten päädyin radiojodiin. En jaksa enää vuoristorataa (yli-ali-yli-ali..) ja etenkin liikatoiminta aiheuttaa minulle paniikkia ja ahdistusta. En ole näistä psyykkisistä oireista mitään koskaan lääkärilleni puhunut, vaikka olisi ehkä ollut aihetta. En halunnut masennuslääkkeitä ja ei kai lääkärillä muuta hoitoa olisi ollutkaan tarjota. Luonteeltani olen stressaaja eli ajan itseni helposti loppuun. Teen samaan aikaan kahta työtä ja välillä opiskelen ja käyn töissä. Kun on pikkuhiljaa oppinut kroppaansa kuuntelemaan, on tilannetta oppinut itse säätelemään eli töitä ja muuta "suorittamista" vähentämään.

Tiina
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team