kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 1.2.2004, 19:59
kilpirauhasfoorumi :: Keskustelua lääkäreistä, lääkityksestä ja vaihtoehtoisista hoitomuodoista :: tulehdus
angel04Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 2

Tila: Offline

tulehdus(6.1.2004, 22:16)
moi! mun kilpparit on tulehtunu, ne on kuvattu ja otettii näyte..lääkitys ollu jotai pari kk...millä tulehdus saadaan pois? ei kai mitää leikkausta??
kortisoni? mitä vaikutuksia??
s
IP: Tallennettu
kylmakalle
Super Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 428

Tila: Offline

RE:tulehdus(7.1.2004, 21:27)
Hei Angel04

Onko kyseessä ohimenevä kilpirauhasen tulehdus vai krooninen versio?

Linkkeistä löytyy juttua mm.kortisonista

koti.mbnet.fi/thyroid/kilppari/post.php?fid=3&cat=1&pid=14
koti.mbnet.fi/thyroid/kilppari/post.php?cat=1&fid=1&pid=243
koti.mbnet.fi/thyroid/kilppari/post.php?cat=2&fid=1&pid=29
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
angel04Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 2

Tila: Offline

RE:tulehdus(8.1.2004, 13:40)
kiitos vastauksesta..tosin kävin lääkärissä,aivan turha reissu.tulehdus on melko paha, joudun syömää tyroksiiniä luultavasti lopun elämää..lääkäri hoki vaa et joo on se tulehtunu,joo no jatka sitä tyroksiiniä ja katellaa mitä tapahtuu..ei mitää uutta!alko lukee mun papereit vasta ku menin sisää(mitä ennen olin joutunu odottaa sitä idioottia ainaski tunnin no ei kurkku oo kipee vähä turvonnu. ajan kanssa se paranee,joo...kortisonii ei mun tapaukses kulma kannata alottaa,tulehdus lähtee itestää...palelu ja väsymys lähti ku alotin lääkityksen,nyt ku nostin annostusta lääkärin määräyksestä..tuntuu et taas väsyttää,kait se on iha normaalii..
ja mua ärsyttää ku on ollu tuhat eri lääkärii ja aina saa selittää samat asiat,tosin yks lääkäri oli musta niin huolissaan et soitteli joulun tienoilla, ihan kiva..
leikkaukseen en taida joutua(huh,pelkäsin jo)
enköhän mä jää henkiin... =D
s
IP: Tallennettu
pateOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 26

Tila: Offline

RE:tulehdus(8.1.2004, 20:38)
Mä sain hetki sitten diagnoosiksi Hashimoton autoimmuunityreoidiitin eli krooninen kilpirauhastulehdus. Kyselin kovasti hoidosta ja muusta, sain vastaukseksi seuraavaa:

Tulehdusta ei voi hoitaa, siihen ei auta kortisooni tai antibiootti. Sen sijaan tulehdus aiheuttaa usein vajaatoiminnan (harvemmin liikatoimintaa) johon auttaa sitten tyroksiini. Tyroksiini myös hillitsee autoimmuunivaiheessa olevaa kilpirauhastulehdusta. Tulehdus ei koskaan häviä, vasta-aineet lääkärin mukaan yleensä häviää ajan kanssa.
Pate
IP: Tallennettu
kylmakalle
Super Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 428

Tila: Offline

RE:tulehdus(8.1.2004, 22:50)
Tulehdus kilpparissa ja krooninen kilpparin "tulehdus" eivät ole sama asia. Krooninen kilpirauhastulehdus on autoimmuunithyreoidiitti eli geenivika, joka laukeaa "otollisissa olosuhteissa". Krooninen kilpirauhastulehdus on ehkä hieman harhaan johtava nimitys, koska se ei näy esim. senkassa. Ainut tapa saada selvyys asiaan on tehdä TPO- vasta-aine-määritys tai jos potilaista ei löydetä vasta-aineita, vaikka kyseessä on autoimmuunitulehdus, todetaan "tulehdus " kudosnäytteellä (biopsialla).

Sairaus, joka johtuu immuunivasteen kohdentumisesta kehon omiin antigeeneihin. Elimistön toimiessa oikein immuniteetti suojaa vierailta aineilta, mikrobi-invaasiolta, tuumoreilta jne., mutta saattaa myös olla isännälle vaarallinen, kuten tässä kroonisessa kilpirauhastulehduksessa. Elimistö on hyökännyt kilpirauhasta vastaan ja pyrkii tuhoamaan sen. Vähän samaan tapaan kuin kudossiirrännäisten kanssa - hylkii vierasta kudosta.

Lainaus kirjasta: Kilpirauhasen taudit
Bror-Axel Lamberg ja Matti Välimäki

"Subakuutti saattaa olla äkillinen kilpirauhasen tulehdus tai sitten se on bakteerien aiheuttama märkäinen kilpirauhasen tulehdus, joka on harvinainen ja edellyttää jonkin infektio pesäkkeen olemassa oloa.
Subakuutti autoimmuunithyreoidiitistä paranemismahdollisuus on hyvä(vajaatoiminta jää harvoin pysyväksi) Taudista ei jää mitään jälkiseurauksia, ellei ole muita kilpirauhaseen liittyviä ongelmia samanaikaisesti olemassa"


Eiköhän vasta-aineet häviä vasta sitten kun kilpparin kudokset on tuhottu - ei ole enää tarvetta vasta-aineille, kun ei ole enää mitään tuhottavaa - surkastunut rusina kaulassa


koti.mbnet.fi/thyroid/kilppari/post.php?fid=3&cat=1&pid=1Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
maiju
Junior Member


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 64

Tila: Offline

RE:tulehdus(9.1.2004, 15:29)
Tarkennukseksi:

Hashimoton tauti -nimeä käytetään Suomessa sellaisesta autoimmuunityreodiitin muodosta, jossa kilpirauhanen jää suurentuneeksi. Muut ovat "vain" autoimmuunityreodiitteja.

Esim. Englannissa ja Amerikassa Hashimoton tauti -nimeä käytetään kaikista autoimmuunityreodiiteista. Meikäläinen Hashimoton tauti on heillä nimeltään Struma Hashimoto. Tämä kannattaa ottaa huomioon esim. nettaillessaan ulkomaisilla kilpparisivuilla.

IP: Tallennettu
pateOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 26

Tila: Offline

RE:tulehdus(9.1.2004, 21:13)
Minun kilpirauhanen ei ole suurentunut vaikka minulla on tämä Hashimoto. Ultrassa näkyi, että se on ilmeisesti vaan tulehduksen kovettama. Siitä johtuisi myös tuntemukset kaulalla. Struumaa ei kuulemma välttämättä tule ollenkaan.

Mitä tästä Hashimotosta ihmiset tietävät? Itselle vielä outo juttu osittain, kovasti olen etsinyt tietoa täältä ja muualta netistä.

Pate
IP: Tallennettu
maiju
Junior Member


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 64

Tila: Offline

RE:tulehdus(17.1.2004, 10:18)
Hei Pate,

oletko jo hankkinut Kilpirauhasliiton myymän Bror-Axel Lambergin ja Matti Välimäen kirjoittaman Kilpirauhasen taudit -kirjan? Se on mun mielestä tosi hyvä opus. Kilpirauhasliiton sivuilla on myös paljon linkkejä eri kilpparisivuille netissä. Lisäksi netissä kannattaa käydä lukemassa Therapia Fennica 1997:n kilppariosuus (sivut löytyvät esim. googlen avulla laittamalla hakusanaksi tuon teoksen nimen). Endokrinologia-kirjaa ovat myös monet kehuneet. Hashimotosta on kirjoitettu ainakin yksi kokonainen kirjakin, mutta mulla ei ole nyt sen tietoja saatavilla. Kirja on englanninkielinen. Noissa (ainakin muissa kuin jälkimmäisessä, sitä en ole lukenut) on kylläkin tietoa lähinnä oireista, diagnoosin tekemisestä ja semmoisesta. Jokaisesta saa kyllä semmoisen kuvan, että kilpparin vajaatoimintainen palautuu tyroksiinikorvaushoidolla entiselleen.

Mulla on itselläni tuo struuma-muoto, ikävä kyllä. Dgn oli aikoinaan semmoinen ja reilut seitsemän vuotta se on jo tuossa ollutkin.
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team