kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 8.9.2003, 18:36
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen ylitoiminta eli hypertyreoosi :: Jälleen yksi potentiaalinen kilppariongelmainen
Mandy
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 7

Tila: Offline

Jälleen yksi potentiaalinen kilppariongelmainen(19.8.2003, 11:16)
Morjens kaikille,

ja heti kärkeen anteeksi "spämmäys"; laitan tämän viestin sekä vajaa- että liikatoiminnan puolelle, koskapa en ole laisinkaan varma, kumpi minulla on (jos on). Olipa todella mukavaa löytää tämä sivusto, ja olisi vielä hienompaa jos saisin kuulla teiltä kommentteja asiaani. Voipi mennä vähän asian ohikin, mutta suokaa anteeksi

Olen vasta 26-vuotias nuori neito , mutta olen jo käytännöllisesti katsottuna sairastanut 7 vuotta. Sairauteni eivät ikinä ole olleet "tavallisia" (paitsi ehkä atooppinen ihottumani) ja nopeasti ohimeneviä, vaan aina jotain kummallista. Minulta on diagnosoitu ortostatismi (verenpaineen lasku pystyasennossa) 7 v sitten. Sain siihen lääkkeet, jotka toimivat hienosti n. 4 vuotta, mutta sen jälkeen olenkin ollut enemmän tai vähemmän sairas lähes jatkuvasti. Oireitani on vähätelty eikä minua ole oikein otettu todesta. Vuosien aikana minulla on ollut sydämentykytystä, nopeaa pulssia, väsymystä (esim. teatterireissu, josta nautin kovasti, aikaansaa sen että olen seuraavana päivänä ihan katkiväsynyt), liikunnan sietämättömyyttä, jalkojen heikotusta seistessä, pyörryttävää oloa, silmävaivoja (roskan tunnetta, vuotamista, sameutta), päänsärkyä, muistiongelmia (olen täysin varma että muistini toimi huomattavasti paremmin lukioaikoina kuin nyt), hengenahdistusta (tästä olin perusteellisissa tutkimuksissa, mitään syytä ei löytynyt), matalan verensokerin tuntemuksia (näistä olin jopa sairaalassa, ei sielläkään syytä tiedetty), hermostuneisuutta ja jopa ahdistuskohtauksia. Kävin keväällä neurologin tutkimuksissa ja hän sanoi lääkkeeni todennäköisesti olevan syypää vaivoihini. Epäili myöskin kilpirauhasen liikatoimintaa (jota minulle on muutenkin ehdoteltu MONESTI vuosien mittaan. Kokeita on otettu aina silloin tällöin, mutta koskaan niissä ei ole ollut mitään _merkittävää_. Kerran työterveyslääkärillä käydessäni kuulemma jokin lukema oli mennyt vähän liikatoiminnan puolelle, mutta ilmeisesti niin vähän, ettei mitään tarvinnut tehdä?). Kävin myös jopa psykologilla selvittääkseni, voiko vika olla päässäni (masentuneeksi en ole itseäni tuntenut missään vaiheessa, paitsi ymmärrettävästi silloin kun on tuntunut siltä ettei kukaan ota oireitani todesta), eikä ilmeisesti mitään erityistä löytynyt sieltäkään (paitsi yleinen hulluus .

Tänä keväänä oireet olivat varsin pahat. Minulla oli kauhea pulssi (istuessa jotain 95, ihan vain seistessäkin > 100). Verenpaineet myös ylhäällä seistessä, vaikka ne aina ovat olleet alhaiset. Sain ahdistuskohtauksia ja olin hermostunut ja jännittynyt jatkuvasti. Minulle huomauteltiin myös siitä, että olen "aina valmis toimeen" - heilutan jalkojani istuessa, pureksin kynsiäni, raavin niskaani jne. Vähensin lääkkeen käyttöä, ja pulssini laskikin "normaalitasolle" ja oireet helpottivat joksikin aikaa. Nyt kuitenkin muutama päivä ennen lääkkeen lopettamista korkea pulssi (tällä kertaa istuessa n. 100, seistessä n. 120) palasi takaisin väsymyksen, muistikatkojen, voimattomuuden ja pahoinvoinnin kera. Olo oli vkonloppuna todella sairas, ja menin päivystykseen. Kilppari aristi lääkärin tutkiessa sitä. EKG:n ja perusverikokeiden oltua ok tuli käsky kilpirauhaskokeisiin. Taas. Toivon todella, että nyt tärppäisi, sillä itsekin olen jo monta vuotta miettinyt kilpparia syypääksi vaikka koko jupakkaan (tai ainakin lisääntyneisiin oireisiini).

Tämän pitkän selityksen jälkeen haluaisinkin kysäistä teiltä, että
a) onko teillä ollut taustalla jotain autoimmuunisairautta ennen kilpparivaivoja (minun ortostatismini syyksi epäiltiin flunssan jälkeen sairastettua monihermotulehdusta, joka ilmeisesti on juurikin autoimm.?)
b) miten kauan katsotte itse sairastaneenne ennen kuin kilpparivaivat tulivat ilmi? Ts. onko teillä ollut samanlaista monien vuosien lääkäreillä juoksua ja normaaleja arvoja ennen vaivojen toteamista?
c) miten on sukuhistorian kanssa? Isälläni ja kahdella tädilläni on ollut vajaatoiminta, se saattanee aiheuttaa minullekin jonkinmoista rasitetta?

Huh mikä purkaus Kertokaa, jos tämä herätti teissä ajatuksia tai jos tapaukseni kuulosti tutulta. Tällä kertaa aion selvittää asian perin pohjin ja marssin vaikka yksityiselle endokrinologille, jos on tarvis. Ei ole laitaa, että lääkärit vain pyörittelevät päätään, kun ongelmia ja vaivoja kuitenkin on. Tsemppiä kaikille!IP: Tallennettu
Sumutyttö
NewbieViestejä: 11

Tila: Offline

RE:Jälleen yksi potentiaalinen kilppariongelmainen(19.8.2003, 15:10)
Hei Mandy!

Olen 23-vuotias nainen, ja tarinasi kuulostaa tutulta! Kirjoitin tilanteestani keväällä tänne palstalle, eikä se ole muuksi muuttunut. Minulla ei ole todettu mitään muuta fyysista vaivaa kuin vaikea laktoosi-intoleranssi, mutta silti tuntuu että välillä normaalin elämän eläminen on mahdotonta.

Ensinnäkin minua väsyttää jatkuvasti, vaikka olisin nukkunut miten paljon, saatan aamulla olla niin väsynyt että tekisi mieli itkeä. Väsymys on sekä fyysistä että henkistä. En jaksa nykyisin enää urheilla (aiemmin kävin salilla 3 kertaa viikossa, pyöräilin, jumppasin...). Nyt hengästyn ja jalat väsyvät jos kiipeän rappuset ylös. Töiden jälkeen en jaksa kuin maata sängyssä.

Minua hikoiluttaa ja saan kuumotuskohtauksia aivan yllättäen, vaikka olisin aivan rauhassa yksikseni kotona. JÄnnittämisestä siis tuskin on kyse. Silmäni ovat arat ja sameat, monesti särkevät. Käteni vapisevat, samoin koko kroppa jos väsymystä uhmaten kuitenkin urheilen jotain. En tahdo saada seistyä tuolloin, vapina on niin voimakasta. Pulssini on lääkärissä todettu huomattavan nopeaksi, ja minulla on sydämessä myös muljahtelun ja epätasaisuuden tuntemuksia.

Usein tulee myös sellainen olo, että verensokeri on todella alhaalla, että pyörtyy ja taju menee samantien. Ruokailemiset tai ruokailematta jättämiset eivät tunnu vaikuttavan noihin tuntemuksiin. Minulla on myös elohiiriä ja nykimisiä siellä täällä, ja usein herään öisin hirvittävään kipuun, kun pohkeet kramppaavat.

En nykyisin ymmärrä mitään, kuule mitään enkä muista mitään. Saan kysyä jatkuvasti mitä, mitä sanoit? ja käydä varmistamassa minulle annetut ohjeet (esim. töissä), lisäksi puhun mitä sattuu. Minulla on kurkussa ja kaulalla vihlomista ja paineen tunnetta, ääni käheänä ja painuneena, ja lisäksi rintalastan yläosa punoittaa ja kutisee. Vatsa on aina sekaisin ja löysä, vatsa on myös monin eri tavoin kipeä.

Yhdistin vaivani kilpirauhaseen jo keväällä, jolloin veriarvot olivat viitearvojen sisällä ja ultraääni oli normaali. Kävin vapinoista ja nykimisistä myös neurologin vastaanotolla, ja kokeiden jälkeen hermostoni todettiin terveeksi. Neurologin mukaan kr ei voi aiheuttaa hermoston oireita jos veriarvot ovat viitearvojen sisällä.

En ole myöskään masentunut tai luulosairas. Elämäniloa ja -halua olisi vaikka muille jakaa, mutta voimat eivät anna myöten. Kävin nyt syksyllä uudestaan verikokeissa, jolloin arvot olivat menneet huonompaan suuntaan, mutta edelleen liikutaan "normaalin" rajoissa. Sukurasitusta löytyy ja olen itse 100 % varma että kilpirauhanen on vaivojeni syy. En vain tiedä mitä hyötyä tiedosta on, kun apukeinoa ei tilanteeseeni ole.

Terv. Sumutyttö


IP: Tallennettu
pikku-t
Junior Member


Minussako vikaa...
Viestejä: 61

Tila: Offline

Tervehdys Mandy!(19.8.2003, 16:30)
Tutultapa kuulostaa; sydämentykytystä, kovaa väsymystä (ja toisaalta unihäiriöitä), liikunnan sietämättömyyttä (krooninen vika ), jalkojen heikotusta, pyörryttävää oloa (jonka olen kokenut juuri matalan verensokerin tuntemuksena – kun on tullut yhtäkkiä kaupungilla olo, että ellei heti mene ostamaan sokeripitoista juotavaa ja pysähdy juomaan sitä paikallaan, voi taju lähteä), silmävaivoja (roskan tunnetta, vuotamista, väsymistä ja luomiturvotusta), muistiongelmia (kaikki muistettava on puhelimessa muistutuksina), hengenahdistusta (luulin, että loppuisi tupakanpolton loppuessa – mutta ei), hermostuneisuutta, ärtyneisyyttä, itkuisuutta ja ahdistuskohtauksia (paniikkihäiriöitä..?).

Mainitsemiesi oireiden lisäksi olen kärsinyt ainakin kovasta ripulista (joka alkoi mennä jo mahdottomaksi), liikahikoilusta (varsinkin kädet suorastaan valuvat välillä hikeä, jos puristaa jotakin kädessä), yleisestä ihon kutinasta (myös alapäässä), paksun liman tunteesta kurkussa (jonka myös toivoin loppuvan tupakoinnin lopettamisen jälkeen – mutta ei) ja liiallisesta karvoituksesta. Nyt olen jopa pohtinut aikuisiän aknen, kynsimuutoksen (jota kynsisienenäkin kalliisti hoidettiin) ja maksaläiskien runsaan ilmaantumisen yhteyttä kilpparin häiriöihin.

Myös "levottomat jalat" haittasivat unen saantia. Ja kuten "Sumutytöllä" pohkeet kramppailivat juuri levossa – siihen saattoi herätä yöllä ja itkua vääntää.

a) Aikaisemmin ei ole löydetty – joskoskaan etsittykään muita sairauksia kuin alle kouluikäisenä (ala-asteelle asti) löytynyt krooninen virtsatietulehdus (jolloin jonkinlaista munuaisvikaakin kuulemma epäiltiin, muttei löydetty).
b) Olen ollut aina huono lääkärillä kävijä (sukuvika) ja hakenut näihin kiusallisimpiin vaivoihin apua lähes kaikista myytävänäolevista itsehoitotuotteista Tai sitten olen hakenut apua yksittäisiin vaivoihin, kuten esim. pukamat ja vatsavaivat. Lähes kaikki oireeni ovat olleet minulla ainakin kymmenkunta vuotta – elleivät jo lähemmäs kahtakymmentä vuotta... (Olen nelikymppinen.)
Vasta viime kesänä luin Kodin Kuvalehdestä kattavan jutun kilpirauhasen liika- ja vajaatoiminnasta – ja olin ymmälläni, miten nämä kaikki "yksittäiset vaivani" voivatkaan liittyä toisiinsa – ja kilpirauhaseen. Kun vihdoin pääsin terveyskeskuksen testeihin (lääkäri oli ensin nauraa minut pihalle "KodinKuvalehtineni") olivat arvot niin pielessä, että homma eteni yllätysvauhtia ja pääsin heti sisätautilääkärin hoitoon. Tällöin siis selvisi, että olin todellakin liikatoimintainen.
c) Sukurasite on meillä ilmeisen paha – niinkuin sinullakin vaikuttaisi olevan. Lääkärin pitäisi ottaa vakavasti sukurasite huomioon. Meillä on äidin puolelta ilmeisesti kolmessa polvessa. Äidinäidin äidillä ja äidin äidillä on hoidettu struumaa – sen tarkempaa taudinmääritystä ei tiettävästi ole tehty. Äidilläni on kyllä kaikki mahdolliset vajaatoiminnan oireet – ollut jo vähintään kymmenen vuotta – mutta lääkärit eivät joko ole asiaa tutkineet, tai ovat katsoneet tulokset sellaisiksi, ettei lääkitystä tarvita Myöskään äitini ei ollut tietoinen kilpirauhasen aiheuttamista oireista ennen kyseistä lehtijuttua.

On ilmeisen vaikea saada hoitoa, elleivät nämä veriarvot heitä häränpyllyä – ja siinä voi mennä käsittämättömän pitkään, jos ne nyt kaikilla edes menevät ihan tolkuttomiin lukemiin missään vaiheessa

Yritä pysyä tiukkana vaan – joku selitys ja hoito pitää nykylääketieteen keinoin oireisiisi löytyä, ellei oma diagnoosisi kelpaa. Sen olen saanut turhan usein kuulla ja lukea, etteivät lääkärit kestä potilasta, "joka kuvittelee tietävänsä lääkäriä paremmin"
pikku-t
IP: Tallennettu
Mandy
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 7

Tila: Offline

RE:Jälleen yksi potentiaalinen kilppariongelmainen(20.8.2003, 11:15)
Hei sumutyttö, pikku-t ja muut,

sain tänään kokeideni tulokset. TSH 2.6 ja T4-V 14.4. Eli labra-arvojen mukaan kaikki kunnossa(?). Sain kuitenkin työterveydestä lähetteen yksityiselle sisätautilääkärille vaivojeni takia (lääkäri sanoi että näytän kyllä ihan siltä että minulla olisi kilpirauhasvaivoja!!! Niin on sanonut moni muukin lääkäri). Yksityisen kautta sitten keskussairaalaan tutkittavaksi, jos (ja toivottavasti kun) hän kokeita määrää. Työterv.lääk. kysyi, onko minusta koskaan tehty hormonimäärityksiä - itse asiassa tietääkseni ei ole, mitä ne edes ovat? Onko teillä tietoa? Ilmeisesti olisivat kuitenkin minullekin tarpeen kun tuota hypotoniaakin on, ja senkään syy ei ole koskaan oikein virallisesti selvinnyt. Olen kyllä tosi huojentunut siitä että kohdalle osui työterv.lääk., joka todella otti asiani omakseen ja TEKI JOTAIN eikä todennut että parin päivän levolla se selviää...

Sumutyttö, miten ihmeessä jaksat käydä töissä? Minulla on tällä hetkellä sellainen olo etten tosiaankaan pystyisi siihen (tykyttää ja muisti pätkii tosi pahasti), ja sainkin sairaslomaa ilman muuta. Pikku-t: olen ehdottomasti sitä mieltä että puoliaan on pidettävä ja jaksettava etsiä syytä vaivoilleen, vaikka mikä olisi. Hienoa että sinun vaivoillesi löytyi selitys!
IP: Tallennettu
Sumutyttö
NewbieViestejä: 11

Tila: Offline

RE:Jälleen yksi potentiaalinen kilppariongelmainen(20.8.2003, 20:36)
Hei Mandy,

niinpä niin, itsekin ihmettelen miten joka aamu saan raahattua luuni bussiin ja torkuttua työpöydän äärellä neljään saakka...

Mutta jos ei kerran vikaa löydy, niin kukapa minulle sairaslomaa antaisi. En tiedä, en oikeastaan enää edes jaksa välittää.

Voimia sinulle!
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team