kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Moi yllapito, sinulla on yhteensä 0 viestiä.


Tänään on 15.11.2003, 22:22
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen ylitoiminta eli hypertyreoosi :: Jodin ja kilpparin yhteydestä
anhaseOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 1

Tila: Offline

Jodin ja kilpparin yhteydestä(29.10.2003, 10:45)
Heippa!

Vaikka itse olen kärsinytkin 2,5 vuotta kilpirauhasen liikatoiminnasta Basesdowin taudin muodossa, surfailen silloin tällöin myös tuolla vajaatoimintaisten puolella. Siellä lueskelin keskustelua jodin vaikutuksesta kilpirauhasen toimintaan otsikolla "Armourin vahvuus?" ja erityisesti silmiini pisti väite, että liika jodin saanti (esim. ruokasuolasta) hidastaa kilpparin toimintaa.

Minulle on tästä asiasta kerrottu vallan päinvastaista asiaa, eli että jodi nimenomaan kiihdyttää kilpirauhasen toimintaa ja sen takia minun liikatoiminnasta kärsivänä pitää ehdottomasti vaihtaa jodioitu ruokasuola esim. merisuolaan ja välttää muutenkin suolaisia ruokia, sipsejä jne. Olen koko ikäni "kärsinyt" myös suhteellisen alhaisesta verenpaineesta ja minulle on aikaisemmin aina sanottu, että voit syödä suolaista ruokaa ja salmiakkia, jotka ovat sattumoisin intohimoni. Kertokaapas nyt kohtalotoverit ja muut asiasta tietävät, saanko syödä jodipitoista suolaa vai tuleeko minun välttää sitä...

Kiitos kun sain kysyä, toivottavasti joku ehtii kommentoimaan! Terv. Hannele
IP: Tallennettu
kylmakalle
Senior Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 333

Tila: Offline

RE:Jodin ja kilpparin yhteydestä(29.10.2003, 20:22)
Hei anhase

Siis liiallinen tai liian vähäinen määrä jodia aiheuttaa erilaisia häiriöitä kilpirauhasen toiminnassa.

Väite perustuu

Ravinnon mukana saatava jodi saadaan yleensä kaliumiin sitoutuneena. Solun sisäisellä kaliumilla on tärkeä tehtävä jodin pääsylle solun sisälle siis kohtuullinen määrä kiihdyttää kaliumin liikettä ja auttaa jodin pääsyä solun sisälle. Mikä "annos" on suuri ja se ylittää solukalvon sietokyvyn, kalium-ionit enää liiku ja jodin saanti loppuu. Vähentämällä jodin saanti norm. tasolle parannetaan jodin pääsyä solukalvon läpi soluun.

Suomalaisten suolan saanti on edelleen kaksinkertainen suositukseen nähden. Keskimäärin syömme noin 10 g suolaa päivässä, vaikka alle 5g riittäisi vallan hyvin. Vaikka et lisäisi mihinkään suolaa tai suolaa sisältäviä aineita saat päivittäin ruokasuolaa elimistöösi n. 1 g, jo yksi normaalisuolainen ruisleipäviipale sisältää suolaa 0,4g ja jos syöt suositusten mukaisesti 6-9 viipaletta päivässä on suolan saanti leivästä jo 2,4g - 3,6g lukemissa.

Olet kyllä saanut typerän ohjeen alhaisen verenpaineen hoito suolalla on kyllä aivan väärä tapa. Vaikka ihmisellä ei olisikaan ongelmia kohonneesta verenpaineesta, runsas suolansaanti lisää vaaraa sairastua ja kuolla sydän- ja verisuonitauteihin.
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
Tiina
Viestejä: 11

Tila: Offline

RE:Jodin ja kilpparin yhteydestä(8.11.2003, 18:32)

Niin tai siis liika suolansaanti nostaa verenpainetta, joka altistaa muille sydän- ja verenkierron sairauksille. Korkea verenpaine myös rasittaa munuaisia.
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team