kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 1.2.2004, 19:45
kilpirauhasfoorumi :: Muut kilpirauhassairaudet :: Leikkauksesta toipuminen
Maria
Viestejä: 14

Tila: Offline

Leikkauksesta toipuminen(25.11.2003, 10:03)
Minulta on leikattu kilppari ½ vuotta sitten.
Haukotellessa tuntuu edelleen kuin olisi köntti kurkussa.
Onko kenelläkään kokemusta tällaisesta?
Entä kuinka kauan teillä on mennyt lääkityksen saamisessa
kohdalleen, leikkauksen jälkeen?

IP: Tallennettu
MinnaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 26

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(26.11.2003, 10:52)
Kilpparini leikattiin (subtotaali tyroidektimia, jäljelle jätettiin vain osa toisesta lohkosta) noin 2½ kk sitten. Arpi on edelleen kosketusarka, ja osasta kaulaa on tunto kadonnut. Mutta nieleminen tai haukotteleminen eivät tunnu missään. Tällä hetkellä mun TSH on 0.69 ja T-4V on 21, syön tyroksiinia 0.1 mg päivässä. Arvot ovat samaa luokkaa kuin ennen leikkaustakin. Mulla ei ole vajaa- tai liikatoiminnan oireita. Fyysinen kunto ei ole ihan sama kuin ennen leikkausta, mutta vasta viime viikot olen liikkunut samaan tyyliin kuin ennen leikkausta. Katsotaan, kuinka olo kehittyy.
IP: Tallennettu
herttisjaksaa ja ei jaksa
Viestejä: 48

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(26.11.2003, 19:29)
Moi! Joo köntti kurkussa oli tuttu tunne leikkauksen jälkeen. Kävin sitä yhtenään valittaa sillo. On kuulemma arpikudosta ja herkät ihmiset tuntee sen näin. Ajan myötä se sitten kai väheni tai sitten totuin siihen pikkuhiljaa. Ja nyt muistankin, tutkittiin sitä sen verran että gastroskopia tehtiin ja oli refluksitauti tullut. Mahanestettä nousi ruokatorveen. Hoidettiin lääkkeellä. Tilanne muuten parani sen jälkeen huomattavasti. Krooninen gastriitti sitten myöhemmin todettiin, eli suomeksi mahakatarri. Stressiä veti sen kilpparivaivan kans ja leikkaus oli mulle paha paikka.
IP: Tallennettu
Maria
Viestejä: 14

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(28.11.2003, 13:54)
Kuulostaa ihan loogiselta se arpikudos juttu. Taidan olla niitä herkkätuntoisia
Miten on, onnistuuko laihtuminen kun saa vajaatoiminnan lääkityksellä kuntoon? Vaatiiko se enempi töitä ja sisua vai meneekö paino ihan kohtuullisen helposti kohdalleen?
Odotan niin kovasti sitä normaalia olotilaa. ½ vuoden leikkauksen jälkeen olen edelleen vajaatoiminnalla. Lääkitystä haetaan koko ajan. Toivossa on hyvä elää Mukavaa andventti aikaa kaikille!
IP: Tallennettu
herttisjaksaa ja ei jaksa
Viestejä: 48

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(28.11.2003, 20:46)
Mulla leikkusksen jälkeen vajiksessa painoa ehti tulla lisää about 4 kiloa, ja puolessa vuodessa siitä oli kaksi itsekseen hävinnyt ja sitten en enää seuraillut.
IP: Tallennettu
helmyOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 34

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(28.11.2003, 20:50)
Vihdoinkin: 3 vuoden jonottamisen jälkeen sain eilen aamulla tietää, että pääsen struuman poistoleikkaukseen jo ensi viikon tiistaina! Yes Vielä en tiedä viedäänkö kilppari kokonaan vai vaan osa. No, pääasia, että pääsee tuosta "kuristusrenkaasta" eroon! Jos vielä kävisi sellainen nakki, että pääsis dos. Välimäen pakeille (Meikkuun ollaan menossa), niin olisipa jonkin verran kysyttävää aiheesta Thyroxin/Armour/synteettinen T3/T4 -yhdistelmä.

Haluaisinkin kohtalontovereilta kuulla, mihin pitää varautua: menikö ääni? - mulla on äänihuulikontrolli korva-nenä- ja kurkkutautipolilla ennen ja jälkeen operaation. miten nopeasti leikkaushaava parantuu? (mulla onnettomalla tavallisetkin "pipit" parantvat tosi hitaasti - lieneekö vajaatoiminnan mukanaan tuoma ongelma?) jatkettiinko kilpparilääkitystä samalta tasolta, joka ennen leikkausta oli? kuinka pian löytyi lääkityksen tasapaino?

Pitäkäähän peukkuja ja kiitokset etukäteen kokemusten jakamisesta!
Helmy
IP: Tallennettu
Maria
Viestejä: 14

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(30.11.2003, 17:57)
Tsemppiä Helmy leikkaukseen! Hyvin se menee. Itse olin keväällä ja kaikki sujui hyvin. Molemmat lohkot poistettiin. Lääkitystä haetaan edelleen. Jotenkin se ei vain hevillä näy menevän kohdalleen.
Minulla lisäkilpirauhaset otti nokkiinsa kopeloinnista, kuten lääkäri sanoi ja kalkkitasapaino horjui. Jouduin syödä kalkkitabletteja, varmaan jotain toista kuukautta. Sitten se homma alkoi toimia itsestään. Ääni toimi ihan ok. Mutta vajaatoiminta aiheutti kyllä välillä äänen painumista sitten leikkauksen jälkeen, joskus kolmannella viikolla leikkauksesta. Mutta se ongelma poistui lääkityksen jatkuessa. Kesällä jalat oli ihan tönköt, vajaatoimintaa? Paino nousi tämän vuoden puolella hurjasti yli 10 kg. Sen kanssa en ole jaksanut kauheasti yrittää mitään. Toivon kait edelleen ihmettä tapahtuvaksi

Mutta joka tapauksessa, leikkaus oli ok ja kyllä siitä paranee mielestäni aika nopeasti. Mutta me ihmisethän ollaan erilaisia. Kirjoittele Helmy uudestaan miten meni. Pidän peukkuja!
IP: Tallennettu
MinnaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 26

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(1.12.2003, 09:52)
Mulla oli kurkku kipeänä ja ääni painuksissa muutaman päivän leikkauksesta. Kyselin jo huolestuneena, olivatko äänihuuleni kunnossa leikkauksen päätteeksi -ne ainakin pitäisi tarkistaa silloin. Ääni parantui muutamassa päivässä sen jälkeen entiselleen. Nieleminen oli muutaman viikon vaivalloisempaa kuin ennen leikkausta, mutta sekin on parantunut. Mun tyroksiinilääkitys nostettiin 0.05 mg:stä 0,1 mg:een heti leikkauksen jälkeen. Ainakin jälkitarkastuksessa arvot olivat ok. Arpi on edelleen arka, kirurgi vähän pelkää keloidia.

Kyselisin, onko muilla tullut tuntohäiriöitä kaulan iholle? Multa nimittäin on arven yläpuolelta kadonnut ihosta tunto sentin-kahden levyiseltä alueelta. Hermojen pitäisi tulla sivusta, ettei ihoviillonkaan pitäisi olla syypää.
IP: Tallennettu
MinnaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 26

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(1.12.2003, 09:59)
Toipumisesta vielä vähän, noin viikon leikkauksesta vain lepäilin, mutta sen jälkeen aloin pikku hiljaa kuntoilla. Ensimmäinen viikko oli rauhallisia noin puolen tunnin-tunnin kävelylenkkejä lepäillen tarpeen mukaan kesken lenkin, seuraavalla viikolla otin sauvatkin varovasti käyttöön ja siitä pikku hiljaa nostin intensiteettiä. Reilu kuukausi leikkauksesta kokeilin uimista ja muutenkin reippaampia lajeja. Kaksi kuukautta leikkauksen jälkeen liikuntani olivat jo kutakuinkin samalla tasolla kuin ennen leikkausta. Voi kuulostaa hurjalta, mutta olen edennyt täysin oloni mukaan.
IP: Tallennettu
HanneleOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 14

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(1.12.2003, 13:36)
Ihanaa, kun olette kertoneet leikkauskokemuksianne! Minullakin on leikkaus edessä ensi vuoden puolella ja puhetyöläisenä pelkään äänen huonontumista kaikkein eniten. Kertoisitteko te leikkauksen läpikäyneet, oliko leikkaava lääkäri jotenkin erikoistunut kilpirauhasleikkauksiin vai osaako kilpirauhasen leikata vaikka vastavalmistunut peruskirurgikin? Itse asun suht pienessä kaupungissa enkä ole ihan satavarma meidän sairaalan kirurgeista, kaikella kunnioituksella heidän ammattitaitoaan kohtaan :-).
IP: Tallennettu
Maria
Viestejä: 14

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(1.12.2003, 14:56)
Minut leikkasi Oulun Diakonissalaitoksella kirurgi joka oli erikoistunut mm:ssa näihin kilpparileikkauksiin. Tarkkuuttahan se leikkaus vaatii ja luulisin, että kokemusta kyllä. Juuri niiden äänihuulien läheisyyden takia.

On minullakin edelleen jotenkin tunnottoman tai oudon tuntuinen leikkausarpi. Jääneekö lie semmoiseksi? Empä tiedä. Vaikka eihän tuo haitanne, kun sitä harvoin tulee kopeloitua. Mielestäni tärkeintä on tosi huomaamaton viilto. Sitä ei juuri näy enää. Eli siinä mielessä parani hyvin.

Leikkaus on aina leikkaus ja muistan itsekin miten jännitin sitä. Mutta tsemppiä, hyvin se menee. Yleensä lääkärit on tosi taitavia.
IP: Tallennettu
marikuusOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 17

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(1.12.2003, 15:37)
Tsemppiä vaan leikkaukseen minunkin puolestani! Kerrohan sitten miten meni! Minulla leikkaus myös jossain vaiheessa edessä ja on kiva kuulla muiden kokemuksista!
Marika
IP: Tallennettu
MinnaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 26

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(1.12.2003, 16:29)
Helmy, tsemppiä! Kyllä se siitä. Ensimmäiset päivät ovat kurjimmat.

Olisi erittäin hyvä, jos kirurgilla olisi kokemusta kilpirauhasleikkauksista. Kilpirauhasen lähellä ovat äänihuulten hermot sekä kilpparin takapinnalla on lisäkilpirauhaset. Hyvänlaatuisen kasvaimen leikkauksessa riskit ovat pienemmät, mutta ne ovat silti olemassa.
IP: Tallennettu
helmyOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 34

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(1.12.2003, 20:26)
Suurkiitos kaikille kommenteista!!

Huomenaamulla se sitten tapahtuu. Koko kilppari lähtee! Äänihuulia kontrolloidaan oikein olan takaa: tänään etukäteen foniatri tutki, anestesialääkäri kertoi, että heti herättyäni vielä leikkauspöydällä maatessani hän tarkistaa ne ja vielä ennen kotiinlähtöä äänihuulet kontrolloidaan. Eli varmaankin heti alkaa äänihuulien kuntoutus, jos haavereita sattuu. Lisäkilpparitkin saattavat vaurioitua (oli mulle uutta) ja jos vaurioituvat, joutuu kalkkikuurille.

Kaikkein hurjin juttu on se, että joudun tänään itse pistämään itseeni verenohennuslääkkeen . Apuva! Kyllä tää nykyinen "kotisairaanhoito" on hurjaa - kas kun potilaat eivät saa mukaansa pikku kotileikkausboxia ja hoida koko hommaa itse . Mä menin ihan sanattomaks, kun sairaanhoitaja antoi mulle ruiskun ja kotiohjeet. Piikejä ja rokotuksia en pelkää, mutta mä en kyllä itse kykene pistämän itseäni - onneksi ukkokulta lupasi hoitaa asian! No, oppia ikä kaikki!

Ei - nyt piikille!

Kirjoittelemisiin
Helmy
IP: Tallennettu
MinnaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 26

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(2.12.2003, 09:17)
Helmy, täh? En mä vaan joutunut Mulle itse asiassa tuli ylimääräinen sairaalassaolopäivä (yhteensä 2½) kun vuoto oli ensimmäisenä päivänä sen verran runsasta, jopa trombosyyttien määrä tarkistettiin. Haavaan joka tapauksessa laitetaan pieni dreeni, joka imee leikkausalueelle kertyvän nesteen jottei se pääse turvottamaan kurkkua ja hengitysteitä. Pidän peukkuja!
IP: Tallennettu
helmyOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 34

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(4.12.2003, 20:27)
Täällä ollaan taas - kotona ja lähes äänettömänä.

Leikkaus onnistui hyvin, kaikki oli ihan kivutonta, hoitsut ihan superpakkauksia! Leikkaus oli heti tiistaina aamulla ja se loppupäivä meni "pilvessä" - eilen olin sitten jo oma itteni ja tänään puolilta päivin kotiin.

Leikkaus oli odotettua pidempi ja hankalampi, struuma oli ISO ja vaikeasti irroitettava. Oli jouduttu venyttämään vasemman äänihuulen hermoa, minkä seurauksena vasen äänihuuli ei nyt liiku ja ääni on matalaa kähinää. Jos ääni ei itekseen korjaannu, siihenkin sitten saan apua foniatrilta ja puheterapeutilta. Puhua pitää ja tehdä "huutoharjoituksia". Leikkaushaava on kiinni hakasilla (ei mikään kaunis näky), jotka otetaan pois ensi maanantaina.

Nyt sitten lepäilyä - sairaalassahan ei voi levätä, kun siellä osastollakin on yötä päivää aikamoinen säpinä, Töihin takaisin vasta joulun jälkeen, jos vain tuo puhe korjaantuu.

Lääkitys jatkuu vanhalla tasolla ... labbiskontrolli 3 kk:n päästä.

Eli periaatteessa kaikki hyvin

Tsemiä
Helmy
IP: Tallennettu
marikuusOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 17

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(5.12.2003, 10:18)
Moi! Hyvä, että leikkaus meni hyvin! Toivotan pikaista paranemista! Kerro sitten jossain vaiheessa miten olet parantunut! On meinaan mielenkiintoista tietää millainen tuo paranemisprosessi on, koska se kuitenkin on itsellä jossain vaiheessa edessä, vaikka se onkin jokaisen kohdalla yksilöllistä.

Tsemppiä!
Marika
IP: Tallennettu
MinnaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 26

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(5.12.2003, 11:56)
Hei Helmy! Harmi, että äänihuulesi kärsivät leikkaukssta Toivottavasti ajalla ja tarvittaessa terapialla saat äänesi kuntoon. -Multa hakaset poistettiin jo sairaalassa ja haavateipit laitettiin tilalle.

Mulla oma toipumisvaihe meni oikeasti aika hyvin, itse vain olin hirveän kärsimätön kunnon kohentumisen suhteen. Mulla oli jonkinlaisia vaikeuksia nielemisessä ensi alkuun, aluksi piti nielaistessa painaa leuka alas, että se onnistui. Sekin on parantunut ajan kanssa. Kunto oli leikkauksessa kadonnut lähes täysin. Aloittelin varovaisia kävelylenkkejä varmaan noin viikon kuluttua leikkauksesta. Istuin huilimaan aina tarvittaessa -ensimmäisellä lenkillä noin 10 minuutin välein. Toisella sairaslomaviikolla mieheni jo ihmetteli, miksi noin hyväkuntoisella on sairaslomaa -olo oli oikeasti ihan hyvä Kontrolli oli 6 viikon kuluttua leikkauksesta, TSH 0.69 ja T4V 21. Tällä hetkellä eniten häiritsee tuo arpi. Se kiristelee ja on kosketusarka, toivottavasti senkin aika hoitaa.
IP: Tallennettu
MinnaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 26

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(5.12.2003, 12:41)
Helmy, piti vielä kysyä. Miten lisäkilpirauhasten kävi? Onko kalkkitasosi jo normaali? Mulla oli leikkausta seuraavana päivänä alle alarajan ja kehotettiin seuraamaan oireita (kasvojen ja/tai sormien tai varpaiden puutumista tai pistelyä). Mitään ei ilmennyt ja kontrollissa se olikin jo normaalitasolla.
IP: Tallennettu
Maria
Viestejä: 14

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(5.12.2003, 13:13)
Hieno Helmy, että leikkaus meni hyvin. Ja olet mukavasti toipumaan päin.
Säästyikö ne lisäkilpirauhaset, vai jouduitko kalkkikuurille?
Mukavaa itsenäisyyspäivää kaikille!
IP: Tallennettu
ElsaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 6

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(5.12.2003, 14:44)

Arpi-ongelmiin suosittelen apteekista saatava arpivoidetta BM Regenerative. Omasta leikkauksestani (koko kilpirauhanen poisto struuman vuoksi) on reilut puoli vuotta ja leikkausarpi on parantunut niin hyvin, etten sitä muista ollenkaan. Ei ole mitään tuntemuksia ja arpi sinällään on ohut viiva ihossa. Muutoinkin struuma-aika on enää kuin paha muisto. Kalkkitabletteja joudun syömään, mutta se menee samalla iltarutiinilla kuin aamulla thyroksiini. Leikkauksen ansiosta pysyn nykyisin puhumaan ihan normaalisti ja laulamaankin, mikä ennen leikkausta oli mahdotonta. Miinuksena paino nousu kymmenen kiloa, mutta on vähäisempi haitta, kuin kuristava struuma.

Leikkauksesta yleensä se, että leikkaavan lääkärin pitää olla kilpirauhasleikkausten suhteen kokenut, mielellään n. 100 leikkausta vuodessa.
IP: Tallennettu
helmyOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 34

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(5.12.2003, 17:40)
Moi taas,
Lisäkilpparit taisivat säästyä, kun arvot olivat ihan OK enkä alkanut puutuilemaan tms. Labbiskontrollissa toki vielä otetaan toi Ionis.Cal. -testikin vielä.

Kunto on ihan hyvän oloinen. Tänään kävin jo pienellä kävelylenkillä, kun piti käydä terkkarissa tilaamassa aika hakasten poistoon. No - takasinpäin tullessa pitikin jo huilia. Tuppas pikkuisen huippaaman ja tuli huono olo. Kyllä se (=leikkaus ja narkoosi) näköjään koville ottaa, vaikka olisi kuinka hyväkuntoinen.

Joku mainitsi noi nielemisvaikeudet: niitä on vähän vieläkin. Vesi ja ihan "ohut neste" tuntuu aina menevän väärään kurkkuun ja sitten köhitään. Mehukeitot tms. "paksut nesteet" ovat helpompia nieltäviä ja esim. lääkkeet menevät helpommin alas niiden kanssa. Tässäkin pikkuharmissa tilanne päivä päivältä paranee. Ja yllätyksekseni puheterapeutti soitti tänään, että olisi aikaa jo ensi tiistaina - saadaan tuo äänen kuntoutus alkuun! (Juuri ja juuri sain kähistyä puhelimessa) Kaikki hyvin länsirintamalla!

Oikein hyvää "itsepäisyyttä" kaikille. Sitä me kilpparipotilaat tarvitsemme!
Helmy
IP: Tallennettu
herttisjaksaa ja ei jaksa
Viestejä: 48

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(5.12.2003, 17:40)
Moi. Mulle ei mitään hakasia laitettu silloin 10 v sitten. Arpi alkoi kasvattaa "keloidia" joten kirurgi pisti arpeen noin puolen vuoden kuluttua kortisonipiikin ja tämä paksu kelles ikäänkuin suli pois. Kärsin arvesta vuoden verran, poolokaulus aina päällä. sitten se himmeni ja uskalsin jo kulkea kaula avoimena. Meni monta kuukautta kun olo parani, vaikka multa otettiin vain toinen kilppari pois. Mutta sain leikkauksen jälkeen ihmeellisen ahdistuksen ja minusta tuli "jännittäjä". tällaisesta en kärsinyt koskaan ennen.!! Mulla vaan ahdisti ja ihmisiä kohdatessa jännitti, enkä itsekään tiennyt että mikä!! Se vähän vuosien saatossa laimeni, mutta on sitä vieläkin. Onko se vain sattumaa että just siihen leikkauksen ajankohtaan mulle tuli tällaista? Vai kuuluneeko kilpparivaivaisille?
Tsemppiä Helmy!
Onko kellään leikattu kahdesti?
Itse pelkään että tuo toinen tuossa kasvaa koko ajan ja joudutaan sekin leikkaamaan
IP: Tallennettu
helmyOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 34

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(12.12.2003, 16:31)
Moi! Toipilas raportoi:

Nyt on operaatiosta kulunut 10 päivää - Draculan hakaset pois kaulalta ja fyysinen olo alkaa kohentua. Ei enää kaupassakäynnit/ulkoilut huimaa. Leikkaushaavahan ei ole ollut yhtään kipeä koko aikana - hakaset tietty kiristelivät. Nielussa sisällä välillä tuntuu "möykky" (lienee ylirasittunut kurkunpää tai äänihuuli), mikä tekee sellaisen tunteen, ettei saisi tarpeeksi ilmaa sisäänsä. Ainoa oikeesti kosketusarka ja hellä paikka on ollut koko ajan - ja on vieläkin - keskikaula eli alue leuan alaosata leikkaushavan keskikohtaan. Kovasti en anatomiasta tiedä, mutta oletan, että se on se kohta ruoka/henkitorven päällä, missä kilppari on ollut kiinnittyneenä kehoon. Eli siitä kohtaa on runneltu!

Mä onneton sitten mahduin niihin 5 %:iin (vai oliko se 1 %:iin), joilla äänihuulten kanssa käy köpelösti. Eli vasen on kokonaan pois pelistä ... lopullisesti. Puheterapia alkoi viikko leikkauksesta ja jatkuu hamaan tulevaisuuteen. Kotiläksyjä tehdään päivittäin = ääniharjoituksia, joilla pyritään mm. vahvistamaan tervettä äänihuulta. Sitkeyttä ja sisua tämä projekti vaatii, jos tuloksia haluaa...siihen olen varautunut!

Kai se tässä elämässä on niin, että kun jotain saa, niin jostain pitää luopua , vai ...

Viikonloppuja!
Helmy
IP: Tallennettu
herttisjaksaa ja ei jaksa
Viestejä: 48

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(12.12.2003, 17:24)
Voimia Sinulle Helmy!
Uskotaan ja toivotaan että harjoitus tekee tehtävänsä.
Näin se elämässä valitettavasti itsekelläkin sitä akuankan tuuria.
Kaikkea hyvää Sinulle!
IP: Tallennettu
MinnaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 26

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(15.12.2003, 11:50)
Kehno juttu, Helmy Voimia joka tapauksessa!
IP: Tallennettu
sirkauOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 10

Tila: Offline

Ääni meni(19.12.2003, 10:53)
Terveisiä kilpirauhasen poistoleikkauksesta. Minut leikattiin viikko sitten. Fyysinen toipuminen on mennyt hyvin, paitsi että ääni ei toimi. Vasemman puoleinen hermo on kuulemma vaurioitunut. Helmylle on käynyt suht´samoin. Miten teillä muilla leikatuilla? Minulle sanottiin, että ääni palautuisi 1- 3 kuukauden kuluessa. Nyt haluaisin tietenkin lukea teidän muiden saman kokeneiden kokemuksita.

Ja muilla leikautuilla: millainen se psyykkinen olo oli?
Minä olen tunnistavinani itsessäni ahdistusta ja vapinaa, sellaista paniikin ja masennuksen kaltaista oloa. Luulen, että johtunee siitä, kun elimistä ja homronitoiminta menee ylhäältä alas ja sitten ei ole ollnekaan. Päättelen, että aikansa tätä oloa kestää, kunhan hormonit taas tasapainosssa toimisivat ja elimistä tähän uuteen juttuun tottuu. Vaan miten kauan tämä vie aikaa? Ja onko teillä leikkauksen jälkeen ollut tällaisia tuntemuksia.

Tällaista näin joulun alla: joulustressiäkö: ei ollenkaan!
IP: Tallennettu
Maria
Viestejä: 14

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(19.12.2003, 14:04)
Minulla ei ole vieläkään lääkitys kohdallaan, vaikka leikkauksesta on se puoli vuotta. En tiedä kuinka kauan tässä menee. Kiinnostaisi kuulla, jos jolla kulla on kokemuksia. Olo on ollut välillä tosi kehno, mutta nyt sentäs kohtuullinen.

Minä olen niitä onnekkaita joilla äänihuulet pysyi kunnossa. Leikkauksen jälkeen oli viikon päästä äänen painumista ja temppuilua, mutta se kuulemma johtui vajaatoiminnasta. Ja kyllä korjaantuikin suhteellisen pian. Vaikka muita ikäviä oireita on piisannut kyllä riittämiin. Esim. jalkojen jäykkyys on ollut hurja kokemus. Saati paino-ongelma joka näyttää istuvan minussa tosi sitkeässä. Mitähän sillekkin tekisi sellaista joka oikeasti laittais painon laskusuuntaan? Syömättömäksi kun en osaa heittäytyä.

Kaikesta huolimatta Oikein Rauhaisaa ja Leppoisaa Joulun aikaa ihan kaikille!
IP: Tallennettu
MinnaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 26

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(19.12.2003, 14:31)
Taas kerran vastaukseni katoaa bittiavaruuteen

Ilmeisesti olen ollut todella onnekas leikkaukseni suhteen Tällä hetkellä olo on loistava ja kunto on hyvä -punttisalilla nousee enemmän rautaa kuin keväällä. Ikävin sivuvaikutus oli tunnon katoaminen ihosta leikkaushaavan yläpuolelta. Ehkä senkin kanssa pystyy elämään. Parempi kai se, ettei tunne mahdollisesti kiristäviä kauluksia siihen verrattuna, että kaikki kiristivät. Toukokuussa on seuraava kontrolli, odotan tuloksia mielenkiinnolla.
IP: Tallennettu
helmyOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 34

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(3.1.2004, 23:18)
Hyvää uutta vuotta Sirkau, Minna, Maria, Herttis & muut kohtalontoverit!

Ensimmäinen työpäivä on takana, fyysiset voimat ovat palautuneet - ääni on tosin lähes samassa jamassa kuin joulun alla. Paino noussut n 5 kg (kääk)! Henkiset voimat eli ”vajis olo” jatkuu entisenlaisena..... Nielussa tuntuu pientä ”klöntin” tunnetta, oletan että se on tuo koville joutunut terve äänihuuli & kurkunpää. Enpä enää tukehdu öisin ja pystyn nukkumaan selälläni!!! Struumani oli niin iso, että tietyllä tavalla selällään nukkuessa saattoi tulla huono olo ja huimausta – struuma varmaankin painoi joitakin suonia heikentäen verenkiertoa aivoihin.

Sirkau, miten sun toipuminen on edistynyt? Mitens ääni...??

Minna, kuinka pian leikkauksen jälkeen aloititkaan punttisalin? Mulla alkais ens viikolla vuorot (5 viikkoa leikkauksesta) ja mieli tekis jo mennä! Treenais niin, ettei tule painetta kaulan seudulle.

Onko kenelläkään teistä arpi jäänyt rumaksi? Tällä hetkellä mulla on leikkaushaavan ylä- ja alapuolella kummalliset, osittain tunnottomat makkarat. Yläpuolen makkara on isompi ja ihoa on jäänyt sen alle kiinni. Leikkausviilto itsessään on ohuehko tumma raita, joka varmaankin ajan kanssa vaalenee, mutta häipyvätkö nuo makkarat? Mielestäni arpi on tosi ruma näky: kuin ”huulet” – mutta eivät ne, jotka ovat kasvoissa !!! mrrrr

Millaisen epikriisin saitte sairaalasta? Mulla siinä oli pari selvää virhettä (esim: toipuu komplikaatioitta) ja itse leikkauksesta ei ollut minkäänlaista tiivistelmää, saatika anestesia- tai leikkaavan lääkärin nimeä. Kyllähän lääkärit esittäytyivät operaatiota edeltävänä päivänä, mutta eipäs jääneet nimet mieleen. Ajattelin kyllä pyytää korjausta epikriisiini – eihän sitä koskaan tiedä, missä sitäkin paperia tarvitsee.

Tammikuisin terveisin

Helmy
IP: Tallennettu
MinnaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 26

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(5.1.2004, 09:35)
Helmy, kävin ensimmäisen kerran salilla noin 6 viikkoa leikkauksesta, silloin tein pitkiä sarjoja (20 toistoa kaikkialla) kohtalaisilla painoilla -olihan edellistreenistä ehtinyt kulua aikaakin. Se ei ollut ensimmäinen rasittava liikuntani. Ensimmäisen kerran olin uimassa vähän yli 4 viikon kuluttua leikkauksesta (siis heti kun kuukauden rasituskielto päättyi ) Mulla ei paino noussut tippaakaan toipumisvaiheen aikana, mutta sen jälkeen laihistelu on ollut yhtä tuskaa. Tosin olen nyt treenannut huomattavan rankasti, joten lihaksissa on nyt nestettäkin eri lailla.

Jos aloitat varovasti, eiköhän se suju. Kuulostele oloasi.

Mulla ei taida olla missään epikriisissä anestesiologin nimeä. Yritän muistaa tarkistaa, mitä omassani lukee.
IP: Tallennettu
rauhaRauhassa on hyvä elää :-D
Viestejä: 8

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(5.1.2004, 15:29)
Hei Helmy,

noista "makkaroista"...

minulle tehtiin aika pian leikkauksen jälkeen muutaman kerran kevyt lymfahoito arven lähelle (erityisesti yläpuolelle), jotta nestekierto alkaisi sujua. Turvotus katosi lähes saman tien. Tuttu terapeutti neuvoi myös "kotipaineluohjeet", joita ahkerasti noudatinkin.

Saman tien sain arven venyttelyohjeet, ettei tulisi kiinnittymiä. (2 sormea ylä- ja 2 alapuolelle, sormenpäät toisiaan hipoen, toisella kädellä painetaan kevyesti alaspäin, toisella nostetaan arpea ylöspäin. Tehdään tavallaan kyljellään olevaa s-kirjainta).

Vielä vinkiksi:
paranemisen nopeuttamiseksi kannattaa voidella arpea A-vitamiinia sisältävällä voiteella. Apteekissa suosittelivat Widmerin tuoksutonta silmänympärysvoidetta, koska siinä on paljon A-vitamiinia.

Näillä konsteilla sain oman arpeni paranemaan aika nopeasti.

talviterveisin rauha
IP: Tallennettu
herttisjaksaa ja ei jaksa
Viestejä: 48

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(5.1.2004, 18:29)
moikka.
tosta olosta leikkauksen jälkeen....
mulla oli just tuollaista oloa (tuskaa, masennusta paniikkioireiluakin tuli myöhemmin )ja se sitten vähän tasottui kun puolen vuoden päästä (vasta!! vaikka tsh oli alussa jo yli 8)sain kilpparilääkkeet.
Mutta; valitettavasti jäin kai ikuisesti vähän jännittäjätyypiksi, (vaikka en sitä leikkausta ennen ollut!) ja on tässä opeteltu kymmenen vuotta elämään tätä "uutta elämää" ts. masennun herkästi, olen herkkä muutenkin kaikin puolin ja aina lihakset varsinkin niskalihakset jumissa. Helposti "möykky rinnassa"-tunne.
Mutta tän kans on oppinu elämään, pakotan itseäni tilanteisiin jotka jännittävät, se on ehkä auttanut. Ja kaiken lisäksi tunsin jotenkin häpeää arvestani, etten ollut enää "sama minä" minulta puuttui jotain arvokasta.
Saattaa kuulostaa ihan hullulta mutta se oli tosi raskasta.
Ihmettelin sillon miksi mun elämä meni yhtäkkiä tällaseks vaikka "muu elämä" ei muuttunut mikskään.Että miten se leikkauksen jälkeen mun elämä näin muuttui.Itkin että haluun entisen elämän takasin, ja turhaan tietty. Vuosia Myöhemmin kun luin asiasta ja tajusin että niinpä niin, kait mä sitten siinä leikkauksessa oikeasti jotain "menetin", sen entisen elämän. Mutta aina ei elämä mee niinku toivoo, lohdutan itseäni että voisi olla huonomminkin.
Arpi vaaleni aikaa myöten ja kävin solariumissa kesää vasten, että se ruskettui eikä näkyny niin valkoisena - muka.
IP: Tallennettu
sirkauOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 10

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(6.1.2004, 12:25)
Kilpirauhasen poistoleikkauksesta alkaa olla melkein neljä viikoa aikaa. Ääni on edelleen poissa, kun vasemmalta puolelta hermo vaurioitui. Toinen ongelma on hengästymisen tunne. En siis ole hengästynyt, mutta en saa vedettyä henkeä sisään. Se vaivaa esim. kun menin uimaan ja kun pää on pinnan yläpuolella ja siinä nopeasti vedän happea sisään niin se on tosi raskasta. Samoin on kävelyssä. Ja puhuessa. Siitä ajattelinkin, onkohan vika samassa hermossa kuin mikä on puheeni vaurioittanut. Kontrolliaikoja minulla on 22.1., joten siihen asti seurailen. Nyt olen tilailemassa aikaa vyöhyketerapeutille saadakseni nesteet kiertoon elimitössäni. Kunto tuntuu ihan hyvältä: reilun tunnin sauvakävelylenkkejä olen jo tehnyt. Arpi on ja sen ympäristö on oudon, tunnottoman tuntuinen. Muta kai nyt edes se siitä jotenkin paranee. Olen käyttänyt homeopaattista Arnica-lääkettä toipuakseni leikkauksesta. Olo on ok. En tiedä, mikä se olisi ilman Arnicaa.

Sirkau
IP: Tallennettu
helmyOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 34

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(6.1.2004, 23:10)
Hei taas ja kiitoksia kommenteista ja neuvoista!

Sirkau, minulla on ihan samanlaisia “ilmansaantiongelmia”. Rasituksessa ja joskus muutoinkin tuntuu, ettei saa tarpeeksi ilmaa sisäänsä. Silloin ei mun auta muu kuin pysähtyä – hengitellä korostuneen rauhallisesti pitkiä sisäänhengityksiä. Jos olen sisällä, useasti tulee tarve mennä ulos pihalle tai parvekkeelle hengittelemään raitista ilmaa. Oletan, että johtuu juuri tuosta leikkauskomplikaatiosta – äänihuulihermon vaurioitumisesta. Samoin ilma saattaa loppua puhuessa ja se ainakin johtuu paikalleen jämähtäneestä vasemmasta äänihuulesta, joka päästää puhuessa ohitsensa ilmaa. Ymmärsinkö Sirkau oikein, ettei sulla aloitettu heti puheterapiaa. Mut tutki foniatri ennen kuin pääsin sairaalasta kotiin ja hän totesi, että nämä puhe”vauriot” harvoin itsekseen korjaantuu ja terapia aloitettiin heti. Äänihuulihermo on mulla käsittääkseni lopullisesti pois pelistä (=äänihuulihalvaus) ja sitä mikään terapia ei tuo takaisin. (Tosin puheterapeuttini sanoi, että on olemassa äärimmäisen harvinaisia tapauksia, joissa hermo on parantunut.... ) Ihmeitäkin voi siis sattua!!

Nyt toivotan kuitenkin hyvää yötä!


Helmy
IP: Tallennettu
sirkauOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 10

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(7.1.2004, 11:34)
Helmy moi

Ennen sairaalasta lähtöä kävin pikaisesti korva- ja kurkkupuolen lekurilla. Nyt 22.1. minulla on sinne uusi aika, jolloin tuota äänijuttua tutkitaan tarkemmin. Mutta ei minulla ole mitään puheterapiaa aloitettu. Millaisia harjoituksia sinä teet? Tarkoittaako tuo sinun tapauksesi sitä, että et kykene enää puhumaan normaalilla äänellä koskaan? Et laulamaan jne? Tämä kurkku- ja korvalekuri sanoi, että ääni saattaa palautua 1-3 kuukauden aikana. Minä en ole muutosta havainnut tapahtuvat.
Oireet, joita kuvailit tuosta äänestäsi, sopivat minuunkin oikein erinomaisesti. Voi pahuksen pahus!!!!!!!!!!!!!!IP: Tallennettu
helmyOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 34

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(20.1.2004, 20:53)
Moi kohtalontoverit!

Jippii.....ääni senkun VOIMISTUU . Pystyn jo lähes huutamaan perheen miesväelle !! Tosiaankin viime viikolla yhtäkkiä tajusin, että mun ääni ei enää väsy kähinäksi ja että siinä alkaa olla volyymia. Tiedä sitten onko se puheterapian & harjoitusten aikaan saamaa kehitystä vai onko "aika parantanut haavat". Nielemisongelmat ja "ilmanloppumiset" ovat myös ohi! Leikkuuhaava on edelleen ruma entinen... poolopaidat on POP!

Sirkau, miten sun äänes laita on nyt?

Sain muuten korjatun epikriisinkin. Kirurgi myönsi puutteen alkuperäisessä tiivistelmässä ja lisäsi uuteen diagnoosin tuosta äänihuulen liikkumattomuudesta ja liitti pyynnöstäni siihen mukaan vielä kopion leikkauskertomuksesta. Ihan mielenkiintoinen paperi sekin!

Ollaan kuulolla!
Helmy
IP: Tallennettu
jaanisOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 3

Tila: Offline

RE:Leikkauksesta toipuminen(21.1.2004, 23:00)
heipparallaa!
Lueskelin tässä muiden leikkausjutuista ja ajattelin kertoa omia kokemuksiani, kun kuulosti tarinat niin tutuilta.
Minä olin n. kolme vuotta sitten kilpirauhasleikkauksessa.
Leikkauksessa halvaantu toinen äänihuuli ja lisäkilpirauhanen. Olin viikon sairaalassa HYKSISSÄ. Mulle tuli juuri suun,käsien ja jalkojen pistelyä, oli tosi pelottava tunne. Ihmettelin,että mitä mulle tapahtuu, mistä johtuu. Hyksi korvasi minulle viisi foniatrikäyntiä, mutta jouduin käymään useammin ja maksamaan ne itse. Puhuessani hengästyin, en jaksanut puhua pitkiä juttuja pitämättä taukoa. Ääni ei kantanut. En pystynyt huutamaan, puhe oli epämääräistä mörinää. Minulla oli myös vaikeuksia lausua joitain sanoja esim. jos sanoin Hanna niin se kuulosti ihan siltä kuin olisin sanonut anna. Minulla kesti varmaan n. puolivuotta, että ääni taas toimi kunnolla. Sairaalassa olin viikon ja kotona olin sen jälkeen 5 päivää, kun jaksoin jo lähteä liikkumaan. menin muuten keikalle tavastialle. Siellä olin vaan hiljaa kun ystäväni ei kuullut mitä puhuin,mutta kivaa oli.
Tällä hetkellä syön kalkkia,D-vitamiinia ja thyroxinia joka päivä. Vieläkään en ole löytänyt sopivaa lääkemäärää. Tänään juuri kuulin tuloksistani ja lääkäri sanoi että arvot on liian korkealla eli liikatoiminnan ireita.
Ihmettelin kun joulunalla en lihonnut vaikka söin kaikkia herkkuja.. No nyt kokeillaan uutta määrää ja kolmen viikonpäästä uusiin kokeisiin.
Arpi on muuten todella siisti ja leikkauksen jälkeen mulla oli semmosia outoja muljahduksia,mitkä on nyt häipynyt.
Mutta en hirveästi koskettele kaulaa, jotenki tekee pahaa ja se on semmonen arka,herkkä. Joskus olen huomannut, että kaulani on arven kohdalta kylmempi kuin muu osa kaulasta.
Tässä minun tarinani..

Kaikkea hyvää kaikille
jaana perälä
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team