kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 28.10.2003, 18:34
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen ylitoiminta eli hypertyreoosi :: Liikatoiminta synnytyksen jälkeen
magdaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 16

Tila: Offline

Liikatoiminta synnytyksen jälkeen(20.7.2003, 13:00)
Hienoa, että vauva-lehden palstalta joku osasi antaa linkin näille sivuille. Olenkin lukenut paljon muiden kokemuksia. Itselläni on paniikkihäiriö taustaa. Oli täysin oireeton raskauden ajan. Synnytyksestä kolme kuukautta ja oireet alkoivat. Menin lääkärille joka halusi ottaa kilpirauhaskokeen (TSH) Sillä hetkellä hymyilytti koska ennen paniikkihäiriödiagnoosin saamista minua on tutkittu päästä varpaisiin. Yllätys olikin melkoinen kun labratulos antoi viitteen liikatoiminnasta TSH oli 0,07 kun viitearvot ovat kuulemma 0,2-5,0. Määrättiin joukko lisäkokeita (S-T4-V, B-La, PVK, fS-Ca, S-K ja S-Na) Tulokset tulevat ensi vkolla. Ihmettelen kuitenkin oireitani. Nyt kuumalla oloni on todella tuskallinen, hiki lentää, pumppu hakkaa jotka ovat vissiin tyypillisiä oireita. Lisäksi kyselisin seuraavista; olen epätavallisen väsynyt, en jaksa tehdä MITÄÄN, nipinnapin vauvan hoitaa. Olo on kuin sumussa, pää tokkurainen, lihaksia särkee... Onko kenelläkään tietoa kun lääkäri sanoi, että synnytksen jälkeinen liikatoiminta on yleensä ohimenevää eikä tarvitse hoitaa lääkityksellä. En tällaista olotilaa kauan jaksa. Mieskin jo hermostuu kun mihinkään en jaksa mennä, mitään en jaksa tehdä. Odotan vaan koko ajan, että olisi ilta, vauva yöunilla ja itse saisi vain maata hiljaa paikallaan...
Tekstini on varmaan TODELLA sekavaa mutta olisin kiitollinen kaikista vinkeistä, kommenteista ja pienestä lohdutuksesta....
IP: Tallennettu
kylmakalle
Senior Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 308

Tila: Offline

RE:Liikatoiminta synnytyksen jälkeen(20.7.2003, 21:10)
Hei Magda

Heti ensiksi täytyy sanoa tuohon paniikkihäiriöön, ettei se ole välttämättä mikään "erillinen" sairaus, vaan johtuu kilpirauhasen toimintahäiriöstä, joten saattaa olla ettei sinua kuitenkaan tutkittu kunnolla. Liikatoiminta voi siis aiheuttaa alakuloisuutta ja ahdistus- ja pelkotiloja. Hoitona käytetään beetasalpaajaa, jota ehkä sinun tapauksessa voisi kokeilla.

Ruokavalio olisi myös kokeilemisen arvoinen. Kaikki stimulantit pois, ruoka-aineet jotka sisältävät jodia kiihdyttävät kilpparia, joten niiden saantia pitäisi vähentää (maitotuotteet). Lisää aiheesta löydät otsikolla Info "kielletyistä" ruoka-aineista, tästä samasta ryhmästä.

Stressin välttäminen olisi hyväksi, positiivisiä ajatuksia kannattaa ajatella, kirjoitella vaikka paperille mitä kaikkea hyvää minulla on, niitä hyviä juttuja varmasti löytyy.
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
magdaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 16

Tila: Offline

RE:Liikatoiminta synnytyksen jälkeen(21.7.2003, 11:08)
Kiitos nopeasta vastauksestasi.
Ihan varmasti löytyy positiivisiakin asioita. Joskus ne vaan tuppaa hukkumaan tähän kaikkeen oireiluun.
Beetasalpaajia lääkäri ehdottikin mutta alkoi sitten epäröimään kun verenpaineeni on kovin alhainen ja nehän saattavat sitä laskea entisestään. Huimaus on muutenkin pahin paniikkihäiriöön (tai mihin tahansa) liittyvä juttu joten niin paljon pelkään kaikkea mikä sitä aiheuttaa, että taitaa jäädä salpaajat ottamatta. Ainakin toistaiseksi.
Odottelun nyt muiden kokeiden tuloksia ja katsotaan taas missä mennään.
Harmittaa kun en netistä löytänyt juuri mitään tästä nimenomaan synnytyksen jälkeisestä liikatoiminnasta. Englanniksi varmaan löytyisi mutta ei taida ymmärrys riittää lääketieteelliseen sanastoon.
IP: Tallennettu
kylmakalle
Senior Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 308

Tila: Offline

RE:Liikatoiminta synnytyksen jälkeen(21.7.2003, 22:30)
Hei Magda

Minua hämää toi sun verenpaine ja huimaus, oletko mittaillut pulssiasi ja lämpöäsi, ylitoiminnassa pulssi ja lämpötila nousevat, rajana pulssille n. 80-85 ja lämmölle n. 37.2 astetta, ne kertoisi jotakin - ohjeen mittaustavasta löydät "Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi" puolelta otsikolla "Infoa Epäiletkö kilpirauhasen vajaatoimintaa".

Normaalitilanteessa oireesi häviäisivät, mutta kun sanoit että olet kärsinyt oireista jo ennen lapsen syntymää,(Oli täysin oireeton raskauden ajan)niin se saattaa muuttaa tilannetta. Raskauden aikana elimistössäsi ollut ylitoimintatila - jos se sitä oli, on hävinnyt lapsen tarpeisiin ja ei ole näkynyt tai vaikuttanut sinuun millään tavalla, siis syntymätön lapsesi on käyttänyt tuon ylitoimintatilan omaan kehitykseensä, vähän vaikeasti sanottu, mutta en osaa sitä paremminkaan selittää. Taustalla voi toki olla muutakin, joka olisi syytä selvittää - kaikki kilppariin liittyvät kokeet olisi otettava.

Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
magdaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 16

Tila: Offline

RE:Liikatoiminta synnytyksen jälkeen(22.7.2003, 09:51)
Kiitos taas!

Täytyypä mittailla pulssia ja lämpöä. Tosin tuntuu, että sydän hakkaa aikas tiuhaan.
Sain juuri vastaukset lisäkokeista. S-T4-V oli 19. Ja kaikki muutkin arvot ihan normaaleja...
Ärsyttää vaan tämä outo hetkittäin ilmenevä hengenahdistus. Tosin saattaahan sitten olla, että paniikkihäiriö on alkanut oireilla uudelleen.
Tuntuu vaan, että on niin väsynyt jatkuviin epämääräisiin oireisiin. Mistään ei löydy mitään vikaa mutta olo ei ole normaali...
TSH kontrolliin minua pyydettiin menemään syyskuussa.
Katsotaan nyt sitten...

Muuten loistojuttu, että löysin tämän palstan!
IP: Tallennettu
kylmakalle
Senior Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 308

Tila: Offline

RE:Liikatoiminta synnytyksen jälkeen(22.7.2003, 18:43)
Moi Magda

Oireilusi sekä TSH ja kertomasi S-T4-V vahvistanee käsitystäni ylitoiminnasta
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
magdaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 16

Tila: Offline

RE:Liikatoiminta synnytyksen jälkeen(25.7.2003, 10:26)
Kiitti taas Kylmäkalle.

Päivystyksen kautta yksityislääkärillä sain sen ensimmäisen labralähetteen jossa selvisi tuo TSH. Sitten sain vastauksetkin päivystävältä ja lähetteen noihin lisäkokeisiin. Taas kun soitin niin päivystävälle... eli tämä tarkoittaa sitä, että joka kerralla on ollut eri lääkäri ja jutut sen mukaisia. Ainoastaan tämä ensimmäinen lääkäri otti asian asiana. Toinen sanoo, että kontrolloidaan TSH tämän kuun lopussa ja toisen mielestä ihan turhaan. Vasta joskus syyskuussa...

Viimeksi kun soitin tuloksista niin lääkäri sanoi, että minulla on autoimmuunitulehdus, ohimenevä, ei hoitoa...

Pitäisiköhän lääkärille mainita, että meillä on suvussa runsaasti kilppari juttuja?

Saan ilmeisesti tämän ekan lähetteen ja jonkinlaista asiaakin puhuneen lääkärin kiinni 27.7. puhelimitse. Täytyy varmaan vielä häneltä kysyä mitä mieltä.


IP: Tallennettu
kylmakalle
Senior Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 308

Tila: Offline

RE:Liikatoiminta synnytyksen jälkeen(25.7.2003, 20:49)
Moi Magda

Mainitse ihmeessä tosta kilppari jutusta, jos lääkäri on "oikea" lääkäri ottaa mainintasi tosissaan!


Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
hyper
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 3

Tila: Offline

RE:Liikatoiminta synnytyksen jälkeen(28.10.2003, 13:33)
Vanha aihe, mutta....Minulla on alkanut liikatoiminta luultavasti myös synnytyksen jälkeen eli 1 1/2vuotta kärsin siitä ja luulin, että minulla oli paniikkihäiriö, sitten kun kilpirauhanen alkoi painamaan kurkussa hakeuduin lääkäriin, silloinkin oli normaali gynekologinen takastus ja ohimennen mainitsin oireista.
Luulin, että hengästyminen/väsymys johtui vaan huonosta kunnosta (lepopulssi 140) käsientärinän/vapinan panin paniikkihäiriön piikkiin...en minulla kylläkään paniikkihäiriötä ole, mutta luulin niin, käsien tärinä/vapina/hikoilu on aika noloa, kun seisot kaupan kassalla ja koitat kaivella lompakosta kolikoita...Tuntuu ihan paniikkihäiriöltä
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team