kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.


Tänään on 4.6.2003, 12:47
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen ylitoiminta eli hypertyreoosi :: Basedowin tauti
mimosa
NewbieViestejä: 2

Tila: Offline

Basedowin tauti(7.3.2003, 23:37)
Moi,

Kerronpa ensin oman tarinani Basedowin taudin vaiheista.

Syksyllä –95 olin liioittelematta valmis hyppäämään asuntoni vieressä virtaavaan koskeen – olo oli sen verran karmea. Väsytti, vapisutti, vitutti pienetkin vastoinkäymiset, hikoilutti ja kuumotti, en saanut nukuttua ja masensi kun en tiennyt mikä vaivasi vai olenko tulossa hulluksi. Työpäivän jälkeen saatoin hyvinkin itkeä parikin tuntia. Eli kaikki tyypillisiä liikatoiminnan oireita. Kenenkään en ole kuullut kertoneen hikasta mutta minua se vaivasi vähän väliä. Kaikki oireet oli tulleet niin hiipimällä etten itse tajunnut olevani oikeasti sairas mutta onneksi äitini huomasi patin kaulallani ja lopulta hänen vaatimuksesta menin työterveyslääkärille. Hän tuntui huolestuvan heti kun näki minut – vapisin kuin haavanlehti ja lepopulssikin oli 110. Sain lähetteen moniin verikokeisiin ja kilpirauhasesta löyty selitys –THS mittaamattoman alhaalla ja T4V oli 141 (luit oikein, sataneljäkymmentäyksi, en ole vielä tavannut ketään jolla olisi ollut noin korkealla ?).

Siitä sitten alkoi kolmivuotinen juokseminen OYS:ssa ja diagnoosi Basedowin tauti. Heti alkuun kova Tyrazol lääkitys jolla T4V tipahti kuukaudessa 141 => 7.7 ja olo entistä karmeampi. Tuo T4V:n romahtaminen aiheutti sen että kaikki voimat katosi lihaksista – heikoimmillani pari askelta tukea ottaen tuntui olevan liikaa, en pystynyt puhumaan pitkään ja nieleminenkin oli vaikeaa. Siinäkin vaiheessa kuoleman ajatukset kävi mielessä – tuntui parina iltana etten varmaankaan herää enää aamulla kun olo oli niin heikko. T4V:n romahtaminen kai myös laukaisi silmäoireet – ainakin ilmaantuivat samassa yhteydessä. Silmät pullotti, vuoti, oli valoherkät, hiekan tunnetta, paljon kaksoiskuvia ja tuijotuskatsetta. Silmien puolesta tunsin olevani frankenstainin hirviö jota kaikki vastaantulijat kavahti.

Ensi diagnoosista 2kk päästä söin radioaktiivisen joditabletin. Silmäoireisiin sain kortisonia pulssihoitona 3 ja 4 kk kuluttua ensi diagnoosista ja kortisonia myös tablettina suuren annoksen + sädehoitoa silmien takaosaan puoli vuotta ensi diagnoosista. T4V ja TSH arvojen vakiintuminen tavoitealueelle vei pari vuotta – Thyroxinin määrää tosin muutettiin vielä moneen kertaan. Lihasheikkouden häviäminen kesti myös kauan mutta kaikista kauimmin kesti silmien palautuminen ennalleen – mutta onneksi n. kolmen vuoden kuluttua tunsin melkein kaikkien silmäoireiden kadonneen, myös pullotuksen. Silmäleikkausta ei minulle edes ehdotettu - onneksi, kun silmät palautui muutenkin ennalleen.

Radioaktiivisen joditabletin syömistä en osannut edes kyseenalaistaa vaikka lääkäri kertoi sen todennäköisesti aiheuttavan vajaatoiminnan. Joditabletti annettiin niin aikaisessa vaiheessa, että olin vielä koko sairastamisesta pyörällä päästäni. Mutta en ole sitä katunut hetkeäkään, oikean lääkityksen löytyminen helpottui kun saatoin jättää Tyrazolin pois ja keskittyä Thyroxiniin. Joudun syömään sitä todennäköisesti nyt lopun elämääni mutta menee nykyään niin automaattisesti ettei haittaa mitään. Nykyisin syön thyroxinia 0.1 mg/pv. Stressiä yritän välttää koska se selvästi laukaisee silmäoireita - kaksoiskuvia, tuijotustunnetta, valoherkkyyttä. Pari vuotta sitten jouduin syömään vahvan kortisonikuurin uudestaan silmäoireiden takia – onneksi auttoi.

Onko muita joilla silmäoireet ovat palanneet ja oletteko huomanneet stressin aiheuttavan oireita ?

Toivon kaikille sairautensa kanssa painiville jaksamista ja sisua !
IP: Tallennettu
Iiris
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 24

Tila: Offline

RE:Basedowin tauti(17.3.2003, 15:05)
Millaisia silmäoireita sulla nyt on? Itselläni silmäoireet laukesivat kun kilpparintoiminta pamahti vajaatoiminnalle vauhdikkaasti. Omat silmäoireeni ovat ilmeisesti hyvin lieviä. Silmät ovat hieman kuivat ja jotenkin väsyneet. Toisesta silmästä on yläluomi vetäytynyt 2mm.
IP: Tallennettu
Pirre
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 7

Tila: Offline

RE:Basedowin tauti(18.3.2003, 12:53)
Mulla todettiin Basedowin tauti tammikuussa. Nyt on T4V normaali ja TSH melkein normaali. Tyrazol-annos nykyään 5mg x1.
Silmäoireena (ja ainut ongelma koko taudissa) oikean alaluomen turvotus sekä yläluomen hienoinen vetäytyminen. Tänään vihdoin sain tietää silmäalueen ct-kuvauksen tuloksen; mitään poikkeavaa ei löytynyt. Silmälääkäri sanoi, että oire on siis basedowin taudista johtuvaa ja mitään lääketieteellistä konstia ei ole saatavilla. Leikkaus ja sädehoito tekevät enemmän hallaa kuin hyötyä. Täytyy vain tyytyä oireita lievittäviin kylmiin hauteisiin ja sängyn pääpuolen kohotukseen. Nyt keskitytään vain pitämään kilppariarvot kurissa, jotta oireet eivät pahene.

Kolmen viikon kuluttua menen taas kokeisiin ja sispolille. Radiojodia en missään tapauksessa suostuisi ottamaan vaikka sitä ehdotettaisiinkin. Ihan tyytyväisenä käyn tiuhaan verikokeissa ja kontrolleissa jatkuvasti ja syön Tyrazolia.
Pirre
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team