kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 29.11.2003, 23:11
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen ylitoiminta eli hypertyreoosi :: basedowin tauti ja raskaus
mustikkaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 2

Tila: Offline

basedowin tauti ja raskaus(10.11.2003, 21:45)
Hei,

Minulla on radiojodihoidolla hoidettu basedowin tauti. Toivomme mieheni kanssa lapsia, ja mietin, että vaikuttaako basedowin tauti (suuri vasta-aineiden määrä veressä) mahdollisuuteen tulla raskaaksi? Onko keskustelijoiden joukossa ketään, jolla olisi tästä tietoa/kokemusta?
IP: Tallennettu
inkkuSairaan kaunis maailma
Viestejä: 24

Tila: Offline

RE:basedowin tauti ja raskaus(11.11.2003, 12:49)
MInullakin on basedovin tauti ja silti tulen äärimmäisen herkästi raskaaksi, ongelma on että neljästä raskaudesta yksi on ollut täysiaikainen ja kolme mennyt kesken keskimäärin raskausviikolla 8.

Kannattaa jutella lääkärin kanssa asiasta
Inkku
IP: Tallennettu
HanneleOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 10

Tila: Offline

RE:basedowin tauti ja raskaus(11.11.2003, 15:04)
Heippa!

Minullakin on Basedowin tauti, mutta ei ole onneksi yhtään keskenmenoa tullut. Yksi terve vauva on syntynyt ja raskautta seurattiin aika tarkasti.
Terv. Hannele
IP: Tallennettu
HanneleOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 10

Tila: Offline

RE:basedowin tauti ja raskaus(11.11.2003, 15:09)
Hei vielä, ja sori kun unohdin vastata varsinaiseen kysymykseen. Raskautta yritimme muistaakseni puolisen vuotta, eli sellainen suht normaali aika. Käsittääkseni Basedowin tauti ei vaikuta raskaaksi tuloon sinänsä eikä Helsingin Naistenklinikan sisätautilääkäri sanonut sen vaikuttavan myöskään keskenmenoon. Sen sijaan liikatoiminnasta vajaatoimintaan siirtyminen voi hoitamattomana aiheuttaa keskenmenon, hän kertoi. Toivon vilpittömästi, että teillä (ja sinulla Inkku) tärppää ja saatte terveen, ihanan vauvan! Voimia koitokseen.
Terv. Hannele
IP: Tallennettu
jasuOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 12

Tila: Offline

RE:basedowin tauti ja raskaus(11.11.2003, 17:16)
Mulla todettiin basedow 1999 ja syksyllä 2001 syntyi terve tyttövauva (rv 40+2) hyvin sujuneen raskauden jälkeen. Raskauden jälkeen tauti taas sai uutta tuulta purjeisiin ja sain sit radiojodin. Raskaus aika oli pasrata aikaa koko sairaushistoriassani, olin ilman lääkitystä ensimmäisen raskauskolmanneksen jälkeen imetyksen lopettamiseen eli kesään 2002.
Tsemppiä!
Jasu
IP: Tallennettu
Tiina
Viestejä: 12

Tila: Offline

RE:basedowin tauti ja raskaus(11.11.2003, 21:24)

Itselläni ei ole kokemusta asiasta, mutta olen melko samanlaisessa tilanteessa eli Basedowin tauti ja lapsia haluaisin. Koska olen jo kerran syönyt 1,5 vuoden Tyrazol-kuurin, nyt täytyisi mennä radiojodihoitoon. Sisätautilääkäri antoi kuitenkin armonaikaa ja syön nyt taas Tyrazolia ja yritän hankkiutua raskaaksi. Ei ole hänen mielestään mikään hankala yhdestelmä (Basedow+raskaus), kunhan ei ole liian paljon yli/alitoimintaa. Toinen sisätautilääkäri selitti minulle, että parasta olisi ensin hoitaa liikatoiminta vajaatoiminnaksi, on terveellisempää vauvalle. Toisaalta lapseen vaikuttavat juuri vasta-aineet, jotka siis läpäisevät istukan. Vasta-aineita voi olla veressä vaikka olisi radiojodilla hoidettu tai söisi Tyrazolia. Jos kilpirauhanen on kokonaan poistettu, ei vasta-aineita pitäisi muodostua. Vasta-aineet saavat aikaan lapsella liikatoiminnan, joka korjautuu, kun synnytyksen jälkeen äidin vasta-aineet ja hormonit poistuvat lapsen verenkierrosta.
Vajaatoiminta (äidillä) voi hankaloittaa hedelmöittymistä ja liikatoiminta lisää keskenmenoriskiä.

Tulipas pitkä juttu..

IP: Tallennettu
pikku-t
Junior Member


Minussako vikaa...
Viestejä: 88

Tila: Offline

RE: basedowin tauti ja raskaus(12.11.2003, 13:21)
Olen nyt raskaana viikoin 17+1 ja Tyrazol-lääkityksessä, jota tiputettiin raskauden aikana kahdesta tabusta yhteen ja mahdollisesti lääkitys voidaan lopettaa kokonaan loppuraskaudesta. Ennen "lääkärin raskaaksihankkiutumislupaa" tiputettiin lääkitystä aika nopeaan tahtiin, että päästiin tuohon kahteen nappiin. Radiojodia en ole ottanut – vaan halusin itse ensin kokeilla tätä pitkäaikaislääkitystä. Basedow-diagnoosin sain vuosi sitten syksyllä.

Raskaaksitulon nopeus yllätti meidät täysin – hormonikierukan poiston jälkeen ehti olla kahdet kuukautiset ja ikää minulla on 38
pikku-t
IP: Tallennettu
mustikkaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 2

Tila: Offline

RE:basedowin tauti ja raskaus(12.11.2003, 18:31)
Hei,

Kiitos kaikille teille vastauksista. Oli helpottavaa tietää, että basedowin tauti sinällään ei vaikuta todennäköisyyteen tulla raskaaksi. Sellaista vain vielä mietin, että onko tuolla radiojodihoidolla jotain haitallista vaikutusta asiaan. Lääkäri suositteli sitä minulle, vaikka tiesi vauvahaaveeni ja siksi en kyllä usko, että niin voisi olla. Mutta onkohan se sitten niin, että radiojodihoidon seurauksena hormonit lähtevät heittelemään enemmän kuin lääkehoidolla ja se siinä mielessä viivyttää mahdollisuutta tulla raskaaksi. Itse olen kyllä ymmärtänyt, että radiojodihoidon säteilyllä ei missään nimessä pitäisi olla mitään huonoa vaikutusta tähän asiaan? Onko teille kerrottu jotain muuta tähän radiojodihoitoon liittyen kuin minulle?


IP: Tallennettu
pikku-t
Junior Member


Minussako vikaa...
Viestejä: 88

Tila: Offline

RE: basedowin tauti ja raskaus(13.11.2003, 09:20)
Sekä "oma sisätautilääkärini" että radiojodihoitoon erikoistunut (tosi mukava naislääkäri, jonka nimeä en ulkoa muista) Meilahdessa olivat kyllä sitä mieltä, ettei radiojodihoito olisi ollut yhtään sen huonompi vaihtoehto raskautta ajatellen – mutta sain kuitenkin itse päättää / muuttaa mieleni hoidon suhteen.

Se taisi vielä jäädä mainitsematta, että raskauttani seurataan nyt normaali neuvolakäyntien lisäksi Naistenklinikan äitiyspolilla – jonne siis Basedowin hoito siirtyi kokonaan, kun tulin raskaaksi. Siellähän käyvät myös mm. diabetes yms. mammat.

Toivotaan, että sinäkin pääset pian masua kasvattamaan
pikku-t
IP: Tallennettu
pikku-t
Junior Member


Minussako vikaa...
Viestejä: 88

Tila: Offline

radiojodi ja raskaus (13.11.2003, 19:56)
http://koti.mbnet.fi/thyroid/kilppari/post.php?fid=1&cat=1&pid=197

Yritän tässä laittaa linkin tuonne vajaatoimintaisten puolelle - kun siellä yksi vastaus sivusi tätä radiojodia ja raskautta.
pikku-t
IP: Tallennettu
jasuOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 12

Tila: Offline

RE:basedowin tauti ja raskaus(15.11.2003, 10:49)
Mulle lääkäri sano sillon radiojodia suunnitellessa 11kk synnytyksen jälkeen, et olis hyvä jossen vuoteen uutta raskautta harkitsisi. Ja sitten kun sain siitä puolen vuoden kuluttua uuden radiojodin, niin lääkäri uteli etukäteen kyllä raskaushaaveet ja sano, et ne olis ainakin mun kohdalla estäny sillon toisen radiojodin. ja nyt siis vauvahaaveet toistaiseksi unohdettu.

Jasu
IP: Tallennettu
TinkaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 1

Tila: Offline

RE:basedowin tauti ja raskaus(15.11.2003, 16:44)
Minulla oli hyvin vaikea Basedowin tauti yhdistettynä raskauteen. Veressäni oli paljon vasta-aineita ja ne menivät istukan kautta myös vauvan verenkiertoon. Raskautta seurattiin hyvin tarkasti koko ajan. Mm. kuukausittain verikokeet ja kontrollit sekä sisätautilääkärillä, että Naistenklinikalla. NORMAALISTI Basedowin tauti rauhoittuu raskauden edetessä ja Thyrazolin määrää voidaan vähentää, mutta muutamassa tapauksessa, kuten minun tapauksessani, Basedowin tauti riehaantuu entisestään raskauden edetessä. Käytännössä raskauteni oli jatkuvaa kilpajuoksua. (Kumpi kasvaa nopeammin; struuma vai vauva.) Lopulta söin 8 tbl. Thyrazolia ja ½ - 1 tbl. beetasalpaajia per päivä ja struuma vain kasvoi, hitaammin mutta kuitenkin. (Loppusuoralla Thyrazol vihdettiin Tiotil-nimiseen lääkkeeseen.)
Synnytys käynnistettiin heti lasketun ajan tultua käsille, koska ei haluttu vauvan altistuvan vasta-aineille sekä lääkkeille enää enempää ja koska struumani oli jo 116 gramman suuruinen. (Kuristi jo koko ajan.) Vauvalla oli syntyessään vajaatoiminta johtuen lääkityksestäni. Kun lääkkeiden vaikutus hänen elimistössään loppui ja istukan läpi menneiden vasta-aineiden vaikutus vielä jatkui, muuttui hänen kilpirauhasensa toiminta liikatoiminnan puolelle viidentenä päivänä syntymästä. Tämä tarkoitti siirtoa teho-osastolle tarkkailuun ja hänen kilpirauhasensa toiminnan lamaannuttamista. Vasta-aineeni vaikuttivat tyttöni elimistössä noin puolen vuoden ajan. Tänä aikana hänen kilpirauhasensa lamaannutettiin kolme kertaa ja yritettiin siten "nollata" tilanne. Thyrazolista yms. lääkityksestä hän pääsi eroon reilun 6kk vanhana. Tyttöni tuli ensimmäistä kertaa kotiin 2kk ikäisenä, mutta seuraavalla viikolla kontrolleissa todettiin taas liikatoimintaa ja hän jäi taas Lastenkilinikalle osastolle tarkkailuun. Lopullisesti hän tuli kotiin noin 3 kuukauden vanhana. Siitä lähtien hoidin itse lääkityksen aluksi kuusi kertaa vuorokaudessa ja siitä vähitellen kertoja ja annos suuruuksia vähentämällä. Pulverilääkkeiden antaminen imeväisikäiselle oli suoritus sinänsä, mutta ajan myötä tekniikkakin kehittyi. Suurta hermopainetta aiheutti lääkkeiden annon muistaminen samoihin aikoihin useita kertoja vuorokaudessa. Onneksi sitä ei kestänyt puolta vuotta kauemmin. Nyt hän ei tarvitse mitään lääkitystä. Kontrollitkin on lopetettu.
HYKS:n Lastenkilinikalla ollessaan tyttöni oli eräänlainen kandien "nähtävyys", koska sielläkään ei oltu tällaista tapausta nähty moneen vuoteen. (Joku mainitsi 10 vuotta, mutta en tiedä varmasti.) Tällaisia lapsia on maksimissaan muutama vuodessa koko Suomessa, joten joka sairaalaan ei "esimerkkitapausta" osu.
Itselleni tehtiin täydellinen kilpirauhasen poistoleikkaus muutaman viikon kuluttua synnytyksestä. Sen jälkeen voimat olivat täydellisesti poissa.
Lääkärinäni Basedowin taudin osalta raskausaikana oli Matti Välimäki ja häntä voin vain kehua. Hän on todella mahtava lääkäri. Hän huolehti hyvin hoidostani ja sen organisoimisesta sekä Sisätautiosaston, että Naisten klinikan puolella.
Keskenmenoihin en osaa sanoa mitään. Koko raskauteni ajan sellaista pelättiin, mutta kaikki meni siltä kannalta hyvin. Kohdun ulkopuolisia raskauksia minulla on ollut useita. Niiden syytä ei tiedetä.
Kehotan vaatimaan kunnollista ja säännöllistä tehotarkkailua koko raskauden ajaksi, jotta mitään yllättävää ei tapahdu.
Parhainta onnea!
Tinka
IP: Tallennettu
pateOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 12

Tila: Offline

RE:basedowin tauti ja raskaus(18.11.2003, 23:01)
Täällä kun keskustellaan Basedowin tautiin liittyvistä jutuista niin ajattelin kysyä, että liittyykö em. tautiin arvojen vaihtelu liikatoiminnan ja vajaatoiminnan välillä? Tällainen tieto on jäänyt lääkärin sanomana mieleen.

Minulla on vasta epäilty Basedowin tautia (tämän vuoden alussa). Hoitoa saan luultavasti sitten, kun arvot menee viitearvojen ylle tai alle. Nyt on ollut muutaman kuukauden liikatoimintaan viittaavia oireita: käsien vapinaa, väsymistä (mitä on ollut jo useamman vuoden). Onko "hömelö" olo (ajatus ei kulje, asioiden unohtelu, muissa maailmoissa olo, jne.) kilpirauhassairauden oire? Entä se, että hermostuu helposti eikä jaksaisi keskittyä kovin pitkään varsinkaan kovaa ajattelutyötä vaativiin asioihin?
Pate
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team