kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.


Tänään on 4.6.2003, 12:51
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen ylitoiminta eli hypertyreoosi :: Miten muut: liikatoiminta ja silmäoireet
outi
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 26

Tila: Offline

Miten muut: liikatoiminta ja silmäoireet(22.1.2003, 09:34)
Huomenta,
Laitanpa tämän nyt molempiin foorumeihin, ihan kokeilumielessä.
Eilen menin kehumaan, etten ole kärsinyt mistään silmäoireista, eipä olisi pitänyt. Illalla aivan yhtäkkiä alkoi melko voimakas kipu oikean silmän lihaksissa, eikä ole vielä kadonnut mihinkään. Aamulla luomi oli turvoksissa kuin siinä olisi ollut nestettä, eli roikkui. Te joilla on ollut silmä oireita aikaisemminkin voisitteko kertoa kuinka ne alkoivat? Ja onko siitä varsinaista vaaraa vai onko vain epämielyttävää? Voiko rasituksesta olla haittaa? Esim jumpasta tai kuntosalista?
Ja sitten olisin vielä kysynyt pätkiikö kenelläkään muulla liikatoimintaa sairastavalla muisti? Minulla pätkii niin, että välillä hävettää. Ihmettelen esim kaupassa hyllyn vieressä mitä ihmettä sieltä piti ottaa. Ja eilen vein palautuspullot kauppaan sisälle (palautuspiste aulassa), unohdin myös samalla reissulla lukita autoni ja talouspaperitkin jäi kärryyn. Voi tietysti mennä myös sen piikkiin, että olen stressaantunut blondi :-) Mutta kertokaa toilailetteko te, ettei ole niin dorka olo yksin.
Outi
IP: Tallennettu
pikku-t
Newbie


Minussako vikaa...
Viestejä: 43

Tila: Offline

Silmäoireet..(22.1.2003, 11:00)
Näin siinä välillä käy, kun yrittää tehdä pienenpienen korjauksen jälkikäteen – tyhjenee koko viesti... Pitää vielä testata – olisinko vaan niin hössö, että painaisin tyhjennä. Mene ja tiedä. Ei se nyt ainakaan toimi samalla tavalla – eli tyhjennä tekstiä aktivoimatta ja poistu viestistä.
pikku-t
IP: Tallennettu
Pirre
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 7

Tila: Offline

RE:Miten muut: liikatoiminta ja silmäoireet(22.1.2003, 21:30)
Minulla oli ensioireena juuri oikean silmän alaluomiturvotus. Kävin joulukuun alussa siitä silmälääkärissä ja sain kortisonivoidetta, koska lääkäri epäili, että syynä olisi allergia. Koska voide ei auttanut, sain lähetteen silmäpolille ja mahdolliseen ct-kuvaukseen. Pääsen polille vasta helmikuun alussa. Itse aloin epäillä kilirauhasen liikatoimintaa tuon silämoireen perusteelle ja olihan mulla myös kuumat kädet, tykytystä, vapinaa, hengenahdistusta...Pääsin labrakokeisiin ja arvot viittasivat liikatoimintaan. Lääkitys aloitettiin viikko sitten Tyrazol ja Propral. Sisätautien polille olen menossa helmikuun puolivälissä.

Eniten minua huolestuttaa ja vaivaa tuo silmäluomen turvotus. Onko siihen mitään apua saatavissa? Eikö se häviä lääkityksen purressa?

Pirre
Pirre
IP: Tallennettu
Anna
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 2

Tila: Offline

RE:Miten muut: liikatoiminta ja silmäoireet(24.1.2003, 15:36)
Silmäoireista en paljoa osaa sanoa kun itse niiltä olen välttynyt, mutta muistihäiriöistä senkin edestä. Jossain opuksessa liikatoimintaista kuvattiin sanoilla "touhukas ja hajamielinen", omalta osaltani tämä tarkoitti ärhäkkää ja täysin tyhjäpäistä. Ajatus kyllä juoksi pikakelauksella, mutta keskittymiskyky lähenteli nollaa. Unohtelin ja sekoilin jatkuvasti mitä yksinkertaisimmissa asioissa ja olin aina valmis kädet täristen haastamaan riitaa milloin mistäkin. Eli, on siinä ollut kotiväellä (ja vähän vieraam-millakin) kestämistä. Lääkäriltä sain reseptin betasalpaajista (Propral) sydänoireisiin, joka auttoi sitten myös näihin muihinkin vaivoihin...
IP: Tallennettu
outi
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 26

Tila: Offline

RE:Miten muut: liikatoiminta ja silmäoireet(27.1.2003, 15:11)
Anna, millaista annostusta Propralia syöt? Sain siihen reseptin viime viikolla, 1 x 40 mg päivässä. Siitä tuli vähän outo olo kesken päivän. Ystäväni farmaseutti neuvoi ottamaan puolet aamulla ja puolet illalla. Kun luin pakkauksen ohjeita niin siinäkin sanotaan, että liikatoimintaan suositellaan 10-20 mg 3-4 kertaa päivässä.
Kiva kuulla etten toilaile yksin! Unohtelu on todella rasittavaa, mutta onneksi on post-it lappuja :-) Minusta on tullut täysin addikti niille. Tärinä tuntuu rauhoittuneen tuon Propralin avulla, mutta muistiin se ei ole vielä ainakaan vaikuttanut.
Outi
IP: Tallennettu
pikku-t
Newbie


Minussako vikaa...
Viestejä: 43

Tila: Offline

Apumuisti (27.1.2003, 17:38)
Minä olen käyttänyt tämän pätkivän muistini apuna matkapuhelimen muistutuksia – joita ilman olisi lääkitykseni täysin retuperällä... Haittapuolena on se, että työtoverini eivät ole järin ihastuneita näihin piippauksiin – minä kun tarvitsen niitä muihinkin tärkeisiin muistettaviin asioihin.
pikku-t
IP: Tallennettu
Anna
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 2

Tila: Offline

Propralia propralia...(28.1.2003, 09:15)
Jaa-a.. kun muistaisi tuon annostuksen . Muistaakseni aloitin siten, että otin puolikkaan tabua aamulla ja toisen illalla. Melko pian jätin toisen puolikkaan pois ja parin viikon sisällä kilpirauhasta rauhittava lääkitys oli tehonnut niin etten enää betasalpaajia tarvinnut... Taisin kyllä ihan eka päivänä kokeilla sitä kokonaistakin (kun reseptissäkin se sallittiin), mutta tehoja tuli vähän liikaakin..
IP: Tallennettu
minna
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 2

Tila: Offline

ollako vaiko eikö olla....(30.1.2003, 19:43)
kirjoitin tuonne vajaatoiminnan puolelle, mut kun en enää itekään tiijä missä mennään. Miten on mahdollista, että molemmissa on niin paljon loppujen lopuksi samoja oireita. Luin tuossa kallen listan liikatoiminnan oireista ja niistä suurin osa tuntui täsmäävän minuun. Mutta vajaaoireitten puolelta löytyy kyllä tuo mahoton väsymys ja jatkuva palelu, en tiijä enää itekään. koearvot on ollut viitearvojen rajoissa, mutta alakanttiin. Eli keskiarvoja alempana reippaasti. eikös se sitten viittaa enämpi liikatoiminnan puolelle. Hikoile en muuten kuin kainoloista ja kylmää hikeä puskee jaloista. Kurkussa on välillä joku piikki ja kaulukset on revitty muodottomaksi, kun mikään ei saa painaa kurkkua. Ultrassa oli pari vuotta sitten kuulema ½ sentin kyhmy, joka ei kuulema ollut mitään...mitä se sitten lie ollut.Fibromyalgia on todettu pari vuotta sitten.
En tiedä mitä meinas se kuin kortisoli arvo oli 18 ja viitteet 150-700. Käskivät syödä pari jotain deksameta..pilleria illalla ja aamulla kokeisiin. Mutta ei se lääkäri ottanut siihen mitään kantaa...ei kai sekään sitten ollut mitään. Tällä hetkellä pahinta on tuo pumpun jyskytys, kun vetää paniikin puolelle, joka halvatun päivä. liikunta kun nostaa sykettä, lävähtää paniikki päälle.Että semmoista. Kirjotin kallelle kans, mut ei ole joutanut vastaamaan, voisko joku ottaa kantaa. Vasuri on muuten minäkin... Minna
Minna Korkatsu
IP: Tallennettu
kylmakalle
Full Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 114

Tila: Online

RE:Miten muut: liikatoiminta ja silmäoireet(30.1.2003, 21:03)
Hei Minna!

Vastasin sinulle heti hen.koht. kun sain 24:n päivän viestisi, sen jälkeen en ole viestejä saanut, jos lähetit, niin se on sitten vissiin kadonnut siihen kuuluisaan mustaan aukkoon

Matalia S-Kortisol-arvoja tavataan lisämunuaiskuoren ja aivolisäkkeen vajaatoiminnassa. Tuo sinun arvosi on matala!!
Oliko se koe virtsasta tehty? Jos oli, niin sitten taisi olla kyseessä deksametasonijarrutuskoe, jossa mitattiin virtsan vapaa kortisoli.

ADDISONIN TAUTI
Lisämunuaisen kuorikerroksen vajaatoiminnan seurauksena kortisolieritys vähenee. Yleisoireina esiintyy mm väsymystä, heikkoutta ja artalgioita(särkyjä). Verenpaine on normaali tai matala- mitenkäs sinulla? Potilaat ovat usein apaattisia, masentuneita ja ärtyisiä. Onko painosi laskenut?
Pöyrryttääkö kun nouset seisomaan? onko suolan himoa?

Tärkein testi on ACTH testi - Onko tehty?
Kilpirauhasen TPO vasta-aineet on myös syytä mitata, jos ei ole mitattu. Se kyhmy oli tod.näk. suurentunut imurauhanen, joka oli heidän mielestään normaalin rajoissa.

Lisää tietoa:
www.niddk.nih.gov/health/endo/pubs/addison/addison.htm
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
outi
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 26

Tila: Offline

RE:Miten muut: liikatoiminta ja silmäoireet(31.1.2003, 12:59)
Nyt on pakko kysyä, kun olen ihmetellyt jo pidempään: miten ihmeessä sinä Kylmäkalle tiedät niin paljon näistä sairauksista?

Ja toinen kysymys kaikille. Onko kellään kokemusta Espoossa siitä kuinka kauan on joutunut odottelemaan pääsyä Jorviin ekoihin tutkimuksiin? Lääkärini laittoi lähetteen viikko sitten ja mietiskelin tässä milloinkohan mahtaa kutsu tulla. Muistelen, että naustentautien klinkalle jouduin odottamaan pari kuukautta, mutta onkohan jonot yhtä pitkät myös sisätautien puolelle?

Mukavaa viikonloppua kaikille "tautisille".
Outi
IP: Tallennettu
kylmakalle
Full Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 114

Tila: Online

RE:Miten muut: liikatoiminta ja silmäoireet(31.1.2003, 18:16)
Hei Outi!

Kun sairastuin, niin kukaan lääkäreistä joiden luona kävin ei ottanut minua vakavasti, eivät edes vaivautuneet kunnolla tutkimaan - luulosairas, ulos

Tuli sellainen hyväksi käytetyn olo - jouduin maksamaan huomattavia summia saamatta minkäänlaista apua. Oli pakko ottaa itse asioista selvää, lukea kaikki mahdollinen mitä vaan käsiini sain ja tehdä "kotidiagnoosi", jonka voimalla takaisin lääkäreiden kykö vaatimaan hoitoa - piti löytää sitä uskottavuutta & tietoa asiasta, johon sitten voisin tarvittaessa vedota.
Lopulta pääsin tutkimuksiin ja olin valitettavasti ollut kaiken aikaa oikeassa - en ollutkaan luulosairas tai muuten päästäni pipi, vaikka monet lääkärit minulle sitä tarjosivat lähes samantien, kun ovesta sisälle astelin.

Tieto lisää tuskaa, sanotaan, mutta mielestäni on parempi tietää missä mennään.

Toinen mikä motivoi:

Nämä sivut on avattu sitä varten, ettei kenenkään tarvitsisi käydä läpi samaa myllytystä, minkä minä jouduin ensi alkuun tietämättömänä käymään. Eli jokainen joka on sairastunut tai epäilee sairastuneensa, tietäisi omasta tilastaan mahdollisimman paljon ja osaisi vaatia hänelle kuuluvaa hoitoa

Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
outi
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 26

Tila: Offline

RE:Miten muut: liikatoiminta ja silmäoireet(3.2.2003, 10:11)
Kyllä oletkin kerännyt paljon tietoa! Minulla ilmeisesti on ollut aivan uskomaton tuuri, kun lääkärini ei suostunut uskomaan minua, kun itse väitin olevani luulosairas. Mutta täytyy sanoa, että olen muiden juttujen takia oppinut menemään juuri tuolle lääkärille, koska hän aina kuuntelee ja määrää tutkimuksiin. Hienoa, että sellaisiakin lääkäreitä vielä löytyy.
Toinen kysymykseni olikin jo aiheeton, kun menin kotiin löysin postilaatikosta kutsun Jorviin ja reseptin Tyrazolille. Nyt sitten vaan odottelen milloin alan lihota ja turvota :-)
Outi
IP: Tallennettu
pikku-t
Newbie


Minussako vikaa...
Viestejä: 43

Tila: Offline

Liikatoiminta ja...(3.2.2003, 14:37)
Vaikka aihe muuttaa muotoaan, niin kertoisin juuri viimeksi puheena olleeseen, että on tosiaankin tärkeää hankkia itse tietoa näistä kilpirauhasen vaivoista. Minäkin pääsin erikoislääkärille hämmästyttävän nopeasti – ja syykin minulle selvisi reilu viikko sitten; liikatoimintaa ei yleislääkäri hoida ja asia on jopa tk-lääkäreiden mielestä otettava vakavasti.

Ja vaikka olen itse hyvinkin tietoinen siitä, että verenkuvaa on seurattava ainakin kuukauden välein – jäin kuitenkin hölmistyneenä odottelemaan kutsua radiojodihoitoon, älyämättä hakeutua kokeisiin, kun erikoislääkärini ei tästä minulle erikseen maininnut. Hän nimittäin kertoi, ettei ehtisi enää ottaa vastaan potilaita ja että kutsu radiojodihoitoon tulee postissa. Luulin kai, että tämäkin tapahtuisi yhtä nopeasti, kuin erikoislääkärin hoitoon pääsy oli käynyt.. Onneksi lääkkeet loppuivat ja piti käydä (yksityis)lääkärin juttusilla. Tämä lääkäri "potki minua p...e", että verenkuvat ja muut on otettava hetimiten. Kyseisellä yksityisellä lääkäriasemalla kokeet olisivat huippukalliit. Soitto terveyskeskukseen palautti minut lopullisesti maan pinnalle. Vaikka tiedossa on, että olen liikatoimintainen ja tarvitsen näitä kokeita ja ettei yleislääkäri voi antaa kuin lämmintä kättä – ei auta kuin odotella pääsyä tk-lääkärin luo. Häneltä yritän saada jatkuvan labramääräyksen, ettei näitä turhia juoksuja ja viivästyksiä enää jatkossa olisi. Jos tämä nyt sitten terveyskeskuksessa onnistuu.
pikku-t
IP: Tallennettu
outi
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 26

Tila: Offline

RE:Miten muut: liikatoiminta ja silmäoireet(3.2.2003, 16:12)
Minä olen vasta menossa ekalle käynille erikoislääkärin luo Jorviin, joten ei ole vielä kokemusta tuollaisesta palloittelusta. Täytyy toivoa, että homma toimii. Onneksi olen kuitenkin lukenut täältä paljon tietoa ja vinkkejä niin tiedän mitä vaatia. Ja onneksi voin aina palata työpaikkalääkärille, joka varmaan laittaa taas lähetteitä jos ei ala muuten tapahtua. Tai ainakin toivon niin...
Outi
IP: Tallennettu
pikku-t
Newbie


Minussako vikaa...
Viestejä: 43

Tila: Offline

Piti vielä sanomani (3.2.2003, 16:46)
Mielestäni on hyvä perehtyä myös vajaatoimintaan ainakin sen verran, että itse tiedostaa mahdollisimman pian sen oireet. Itselläni on tällähetkellä samanlainen tilanne, kuin monilla vajaatoiminnasta kirjoittavilla, että oireita on välillä vajaa- ja välillä ylitoiminnan puolelta. Homma lienee siis kutakuinkin tasapainossa. Mutta kun tämä hoito nyt kaiketi (?) tähtää pysyvään vajaatoimintaan, niin on kai hyvä tietää siitä jo jonkinverran...
pikku-t
IP: Tallennettu
outi
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 26

Tila: Offline

RE:Miten muut: liikatoiminta ja silmäoireet(4.2.2003, 09:08)
Totta puhut pikku-t. Niinhän siinä varmaan tulee käymään, että mennään toisesta laidasta toiseen. Itse en vaan vielä viitsi ottaa asiasta kauheasti stressiä. Enköhän ne oireet siten huomaa kun niitä ilmenee, etenkin kun olen niistä täältä netistä lukenut. Toistaiseksi vielä jaksan luottaa siihen, että kuulun niihin onnekkaisiin, joilla lääkitys saadaan heti oikealle tasolle ja oireet katoaa :-) Minulla on hieman vikaa luulotautiin ja jos alan miettimään onko minulla joitain oireita, niin hetken kuluttua aivan varmasti sitten on, tai kuvittelen niin. Siksi on parempi, etten liikaa asiaa mieti. En siis arvostele muita, tunnen vain itseni sen verran hyvin.
Outi
IP: Tallennettu
pikku-t
Newbie


Minussako vikaa...
Viestejä: 43

Tila: Offline

Totta puhut Outi (4.2.2003, 10:39)
Liika on aina liikaa.. Mutta kun on tutustunut aiheeseen molemmilta kanteilta, niin ei turhaan kärsi rankoista oireista vuosikausia – saati -kymmeniä tk-lääkärin tietämättömyyden vuoksi. Sinne yleislääkärin luo kuitenkin palataan, kun ei hoideta enää ylitoimintaisena. On tietenkin eri asia, jos on ollut niin kaukaa viisas, että omaa vakuutuksen joka (tai niin onnekas, että työnantaja) kustantaa kokeet ja lääkärin yksityisellä.
pikku-t
IP: Tallennettu
Iiris
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 24

Tila: Offline

RE:Miten muut: liikatoiminta ja silmäoireet(4.2.2003, 15:12)
Outi: Mulla on samaa vikaa, eli luulotauti. Kuvittelin juuri että mulla on se sjögrenin syndrooma. Ihan vaa noiden silmäoireiden vuoksi. Luinpa sitten että siihen kuuluu limakalvojen kuivuminen, niin eikös illalla suu ollut aivan kuiva jne ja meikäläinen aivan hysteerinen.Pakko oli nollata tilanne ja nyt on taas tuntemukset aivan normaalit. Mä en siis kans voi lukea mitään etukäteen, oireethan sopii aina kaikkiin tauteihin niin hyvin. Kannattaa antaa mennä vaan päivän kerrallaan ja katsoo mitä tapahtuu, turhaa niitä on oireita puoleen tai toiseen on odotella.
IP: Tallennettu
outi
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 26

Tila: Offline

RE:Miten muut: liikatoiminta ja silmäoireet(4.2.2003, 15:19)
Joo, ja huumori auttaa myös, niin tässä asiassa kuin muutenkin elämässä. Ainakin minua. Parhaiten yleensä saakin nauraa juuri omille toilailuilleen.
Hyvä kuitenkin, että on tälläinen palsta missä voi lukea hyviä ohjeita ja vinkkejä. Sekä myös sen, ettei ole ainoa "kummallinen".
Outi
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team