kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 8.9.2003, 18:34
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen ylitoiminta eli hypertyreoosi :: pikainen esittely
inkku
Newbie


Sairaan kaunis maailma
Viestejä: 6

Tila: Offline

pikainen esittely(30.8.2003, 22:46)
Hei olen kohta 29 v nainen, jolla todettiin perjantaina kilpirauhasen liikatoiminta. Arvoja on otettu n. 5 vuoden välein mutta aina on ollut rajojen sisällä.
Vuosia olen käynyt lääkäreiden luona, milloin verenpaineen, milloin ripulin tai vapinan takia. Pääsääntöisesti on luultu mielenvikaiseksi ja ehdotettu psykiatria, tai laihduttamista ja liikunnan lisäämistä ja suolan vähentämistä. On tutkittu keliakia-mahdollisuus, tähystelty vaikka mistä ym.
Nivelvaivoja on ollut vuosia, ja aamuisin ei meinaa päästä liikkeelle, tosin tämä on mennyt nivelreumaoireilun piikkiin.
Normaali verenpaine on ollut viimeksi 2 vuotta sitten ollessani raskaana, muulloin 140/100 tai vastaavaa, mutta paineita on vain seurailtu, vaikka paino olisi tippunut ja suolaa en käyttänyt moneen vuoteen.

Nyt vapina on ollut välillä niin paha että tiskatessa tippuu astiat käsistä, mutta lopullinen sysäys lääkärille hakeutumisessa oli se että huomasin kilpirauhasen olevan kuin aataminomena joka on valahtanut.
Lääkäri otti asian kerrankin tosissaan, taisi olla pakko, sillä oireet olivat niin selvät, pulssi oli 100, paineet 147/? lääkäri ei siis saanut mitattua ja kilpirauhanen selvästi nähtävissä. Testeissä perjantai aamuna ja soittoaika sitten torstaiksi.
Perjantai iltapäivällä sitten soittaa toinen lääkäri ja kyselee huolissaan minun vintia ja jaksamista, saa sitten vihdoin kakaistua että kun sulla on toi kilpirauhasen liikatoiminta ja arvot on todella hurjat... ei sanonut arvoja kuitenkaan, mutta laitto samantien lähetteen eteenpäin sairaalaan, tosin en kyllä odota mitään pikatoimintaa, sillä kiiireelliseen käsileikkaukseen pääsy kesti kesti 5 kuukautta. Proprenolit kuitenkin tuntuvat auttavan, ainakin sen verran että ensimmäistä kertaa 3 vuoteen saatoin pistää hihallisen paidan ulkolämpötilan ollessa enemmän kuin +5.

eipä tullutkaan mikään pikaesittely, sillä neiti katkoi ajatusta vähän väliä (tosin katkeilee ja sekoilee se muutenkin)
Inkku
IP: Tallennettu
inkku
Newbie


Sairaan kaunis maailma
Viestejä: 6

Tila: Offline

RE:pikainen esittely(31.8.2003, 19:42)
lisää lukeneena voisin jatkaa tarinaa..
Olen perussairaasta suvusta, löytyy l-tyypin diabetes, erilaisia reumoja ym. enkä ole itsekkään säästynyt niiltä.

Fibromyalgia minulla todettiin 1997, erittäin harvinaisessa iässä tälle taudille. Nivelreumaepäilyt alkoivat 1998, mutta reumatekijä on negatiivinen, joten lääkärit eivät uskoneet mahdolliseen reumaan, silloin jäin nivelkipuineni yksin ja vaikka olen esitellyt reumalääkäreillekkin paksuuntuneita niveliäni asiaa ei ole noteerattu juuri verikokeiden tulosten takia.

Akne on tullut minulle 1995, murrosiässä oli ehkä finni/ kk ja nykyisin olen kuin rokkotautinen ja arpinen.

Rannekanavan ahtauma minulta leikattiin 6 kk sitten.

Hoitomuotoja olen pohdiskellut myös ja radiojodia en suostu ottamaan (itsellä 1 v tytär eikä saa olla lasten kanssa tekemisissä useaan päivään jodin oton jälkeen)
Haaveena on myös vielä useampi lapsi, ja edes pienikin mahdollisuus epämuodostumiin kaataa tämän hoidon.

leikkaukseen voin suostua jos lääkehoito ei auta.
Inkku
IP: Tallennettu
inkku
Newbie


Sairaan kaunis maailma
Viestejä: 6

Tila: Offline

RE:pikainen esittely(2.9.2003, 12:19)
Saimpas sitten arvoni kysyttyä
T4v on ollut 51
TSH >0,03
Kolesteroli 3
ja senkka 4

sairaanhoitajakin oli kauhistunut ja käski ottaa yhteyttä jos Propral ei tehoa. Soittoaika kuitenkin on lääkärille jo torstaina
Inkku
IP: Tallennettu
IirisOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 32

Tila: Offline

RE:pikainen esittely(2.9.2003, 13:33)
Etkö saanut Tyrazol-lääkitystä ollenkaan? Arvosi ovat todella reilusti koholla ja kiiresti pitäisi aloittaa tyrazolit, ettei tapahdu mitään vahinkoja.
IP: Tallennettu
inkku
Newbie


Sairaan kaunis maailma
Viestejä: 6

Tila: Offline

RE:pikainen esittely(2.9.2003, 14:44)
juu ei muuta kun toi Propral, tosin torstaina varmasti tulee jotain muutakin..
Ootellaan ja katellaan, olen vain iloinen että nyt otettiin tosissaan ja selitys vuosia koholla olleelle verenpaineelle ym. löytyi. Tuskin viikko tekee enää sen pahempaa jälkeä kuin muutama vuosi.

Inkku
IP: Tallennettu
jaakkleOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 7

Tila: Offline

RE:pikainen esittely(2.9.2003, 17:23)
Hei Inkku ja kamut!

Että selitys löytyi vuosia kohonneelle verenpaineelle - hyvä ja ihana juttu, että olet vihdoin saanut jonkun vakuuttuneeksi! Itselläni oli vuosi sitten kohonneet maksa-arvot ja kolesteroli ja muita "pikkuvaivoja" ollut jo vuosia. Sain otatettua lisätutkimuksia noiden em. arvojen kontrollin yhteydessä ja samalla mitattiin verenpainekin, joka on ollut yläkantissa vuosia sitten tapahtuneissa ajoittaisissa mittauksissa, mutta nytpä se olikin jo pahasti korkea. Lääkäri ei oikein ollut huomaavinaankaan huomautustani, että mielestäni niin kohonneet kolesteroli-, maksa-, kuin verenpainearvotkin viittaavat kilpirauhasvaivoihin. Hänellähän oli tietysti hyvä peruste vähätellä sanomisiani kun tsh ja t4v arvoni olivat raja-arvojen sisällä. Mutta, mutta... sen sijaan TPO arvoni oli 107 ja sain mielisteltyä lähetteen sisätautilääkärille konsultaatiota varten; nyt odottelen mitä tapahtuu.

Verenpaineeni hän kuitenkin otti sen verran vakavasti, että jos ei kahden viikon tiiviimmän seurantavaiheen aikana se laske, aloitetaan lääkitys. Toisaalta harmittaa, koska minulla ei ole vielä mihinkään vaivaan vakituista lääkitystä ja mietityttää ehtiikö verenpainelääkitys sotkea kilpirauhastutkimuksia ja -arvoja ja olisiko tyroksiinilääkitys korjannut verenpaineenkin.

Kuitenkin minulle tuli sellainen fiilis, että lääkäri ei usko, että kohonneet kolesteroli/maksa/verenpainearvot liittyvät kilppariin.

Saa nähdä miten minunkin käy - vieläkö kirjoittelen tänne viiden vuoden päästä ja olen jo hulluuden partaalla kun oireet syöneet naisen loppuun kilppariarvojen vain ollessa "normaaleja" ja lääkärien sanoessa, että terve tyttö, hullujas puhut.

Kyllä tässä pitäisi varmaan keksiä "kilppariarvoverimanipulaatio " aivan kuten suomen dopinghiihtäjillä, että tulisi huomioonotetuksi!

Toiv. Inkku asiasi selkiytyy nopeasti - hyviä vointeja ja onnea jatkossa!
IP: Tallennettu
peppi
Newbie


Kaikki on vinksinvonksin tai ainakin heikunkeikun!
Viestejä: 5

Tila: Offline

RE:pikainen esittely(2.9.2003, 19:59)
Hei Jaakle!

Mulla myös verenpaineet ollut koholla jo kolme vuotta. Myös Maksa-arvot joskus olleet koholla. Itse kuulun kanssasi samaan joukkoon, verikokeet viitearvoissa, eikä lääkitystä ole tullut. Oireet kyllä on juuri muiden vajaatoimintaisten kuvaamia. Mulla tää kilpparijuttu alko niin, että ensin todettiin struuma ja tulehdus. Struuma määriteltiin Hashimotoksi, S-TPO oli >1000 ja vuosi jälkeenpäin struuma oli hävinny, eli ilmeisesti koko kilppari tuhoutuu ajan kans. Mua tutkittiin vuosi ( ku olin luetellut kaikki oireeni) ja lopulta neurologi totes, että oireet täytyy johtua kilpparista, koska TPO noin korkea, mutta koska muut viitearvoissa, niin ei aloittanut läakitystä. Arvot on vaihdellut Tsh 1,69 - 3,6 ja T4-V 11-12.
Mulle määrättiin verenpainelääkkeet samassa yhteydessä kuin struuma todettiin. Tällöin paineet 160/125. Yleensä vain alapaine ollut koholla, mutta tuolloin oli niin rankkaa, että ei ollut ihme, että yläpainekin oli koholla (alapaineen vuoksi kuitenkin lääkitys).
Ylipainoa ei ollut kiloakaan,olin urheillut aika paljon ja syönyt terveellisesti, joten sieltä ei voinnu vikaa kaivaa.
MUTTA! Verenpainelääkitys ei vaan purru! Yks kesä meni mittaillessa ja lääkkeitä lisäessä, niin että söin lopulta kolmea eri tablettia yhtäaikaa. EIKÄ VIELÄKÄÄN APUA. Lopulta lääkäri pani jo rasituskokeeseenkin ja viimein tämä sydänlääkäri käski lopettaa koko lääkkeet, koska ei niistä ollu apua, päinvastoin vain haittaa, sillä niistä johtuen multa meni ihan kestävyys ja sitä myötä kuntokin (nimenomaan beetasalpaajasta, joka ei ollut mitään miedointa).
Ja lääkityksen lopettamisen jälkeen verenpaineet on ollu samaa luokkaa tai paremmat kuin lääkkeitä syödessä. Eihän se hyväksi ole, että alapaine on lievästi koholla jatkuvasti, yleensä 90-95, mutta ei mitään mieltä syödä lääkkeitäkään, joista on vain haittaa.

Minä olen kans täysin vakuuttunut siitä, että verenpaine johtuu kilpparista ja siks lääkkeistä ei ollu apua ja että lääkkeet tässä tapauksessa vain pahensi tilannetta, koska yleensä kilpparisairauksissa beetasalpaajaa syötetään liikatoimintaisille(rytmihäiriöihin), niin eihän se sopinu mulle ollenkaan, kun olo on ollut enemmän vajaatoimintainen. Tämähän laski mun entisestään matalan(55-60) sykkeen vielä matalemmaks 36-40 keskellä työpäivääkin)! Ei kai ihme, että huimas ja oli voimaton!

Nyt odottelen S-Tsab-vasta-ainetuloksia tulee parin viikon päästä. Viimeisimmmät arvot oli TSH 1,69 ja T4-V 11, eli tsh kai ihan ok, mutta T4-V alkaa kai olla jo rajoilla, riippuen mitä viitearvoja katsotaan?

Noista niveloireista kun on puhuttu, niin onkohan kukaan maininnu vielä leukojen paukkumista? Mulla aivan järkyttävää, mies huomauttelee jatkuvasti, eikö noille saa mitään!
IP: Tallennettu
inkku
Newbie


Sairaan kaunis maailma
Viestejä: 6

Tila: Offline

RE:pikainen esittely(3.9.2003, 08:33)
Leuat on mulla paukkuneet koko ikäni, varsinkin kun syö jotain kovempaa ruisleipää tai vastaavaa. Minulla on kyhmyt leukanivelien kuopissa, joiden takia leuat menee myös satunnaisesti sijoiltaan, tosin purentani on niin kova että hampaatkin hajoaa ajan kanssa, tosin tähän vaikuttaa myös sylkeä vähentävä lääkitys, ja tilanne että hampaita ei pääse pesemään aina kun on syönyt (tosin nyt se olisi mahdotonta jatkuvan nälän-> syömisen takia) Purukumit on minulla kiellettyjen listalla juuri leukojen sijoiltaan menoriskin vuoksi.
tämä on kyllä sellaista oravanpyörää kun yhtä oiretta hoidettaessa aiheutetaan sitten muita vaivoja.
Onneksi omaa jääräpäisen luonteen, ja positiivisen asenteen, niin jaksaa (ainakin vielä) taistella hoidon puolesta.
Inkku
IP: Tallennettu
jaakkleOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 7

Tila: Offline

RE:pikainen esittely(3.9.2003, 09:15)
Terve Peppi ja kiitos kovasti verenpainetiedoista! Olen varma, ettei paineeni ensi viikkoonkaan mennessä ole laskenut (ollut luokkaa 152/106) ja lääkkeet tulee. Onpa mielenkiintoista seurata laskevatko niillä. Mikäli ei, on taas yksi pointti lisää ahdistella lääkäriä tällä kilppariasialla.

On se tosiaankin kummallista, että KELA:n korvattavien lääkkeiden listalla myös kilpirauhaslääkkeet ovat ilmeisesti listan kärkipäässä eli vaivan pitäisi olla melko yleinen, mutta íso joukko potilaita joutuu taistelemaan vuosia, että vihdoin saisi edes hoitoa kilpirauhasen vuoksi. Sen sijaan sinä aikana ehtii kehittyä vaikka mitkä taudit ja soppa onkin valmis - ihminen ei välttämättä tervehdy enää koko loppuelämänään. Ja vain sen vuoksi, että lääkitystä kilppariin ei aloitettu ajoissa.

En vieläkään ole täysin ymmärtänyt, että onko "terveydelle" (en tosiaankaan enää ole terve) mitään haittaa siitä, että tyroksiinihoito aloitetaan, vaikka arvot raja-arvojen sisällä? Näin minun lääkärini vihjaili - että tulee vain turhaan huimausta, sydämen tykytystä jne. Niinkuin ei olisi jo nyt! Eli ei välitetä ihmistä murentavista muista oireista, tuijotetaan vain verikoearvoja (kai ne tietty useimmiten todistavatkin jotain, mutta...).

Turhauttaa sekin ajatus, että jos tässä saa ajettua itselleen lääkityksen ja se ei olekaan pitkään aikaan tasapainossa (kuten palstoilta on saanut lukea) ja vointi vaihtelee, niin ei yhtään huvittaisi saada lääkäriltä palautetta, että mitäs minä sanoin, entistä pahempi sotku! Tosin uskon, että tilanne on paljon kauheampi vuosien päästä, jos lääkitystä ei aloiteta.

Onneksi täältä saa tukea ja voi lukea omakohtaisista kokemuksista, joiden avulla voi olla topakampi lääkärissäkin!

Niin ne minun arvoni olivat ne "normaalit" eli TSH 1,38 ja T4V 14 - minkäs teet. Maksa-arvot edelleen koholla ja kolesteroli tällä hetkellä vain 6. Painoa on tullut lisää n. 15 kiloa viimeisen 5 vuoden aikana, kun ei kertakaikkiaan jaksa liikkuakaan säännöllisesti. Henkeä ahdistaa niin, että sanon aina, että koskee siipiin saakka. Ruokatorvea kuumottaa eli närästää aivan kuin raskausaikoina. Kädet, jalat ja nenänpää jäässä useasti. Kantapäässä pistoskipua (jäikin muuten kesken tuo kantapää keskustelu siltä osin, että onkohan mihin viitteitä siitä, kummassa kantapäässä kipu on?). Väsyttää, iltaopiskelu työn ohessa alkoi, eikä virtaa meinaa olla lainkaan, ei saa mitään aikaiseksi. Itku on herkässä ja lapsillekin tulee pamahdeltua joskus aivan yht'äkkiä turhasta/tyhjästä ja jää itsekin ihmettelemään kuinka tässä näin kävi. Varpaan kynnet olleet jo vuosia heikot (välillä irtoilivat ja kasvoivat uudelleen). Naapurin jalkahoitaja katsoi ja sanoi, että voisi johtua liian pienistä kengistä, mutta totesin, ettei todellakaan niin ole. Iho kutisee joskus hirveästi, intiimialueillakin, joka on vihoviimeistä (lie ne maksa-arvot).

Huh, huh - minäpä taas purkaudun - annetaanpa tilaa toisillekin - aurinkoista päivää!
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team