kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.


Tänään on 4.6.2003, 12:46
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen ylitoiminta eli hypertyreoosi :: Tietoa tarvitaan
tanjavan
Viestejä: 6

Tila: Offline

Tietoa tarvitaan(6.5.2003, 20:39)
Koska olen uusi palstalla, kerron lyhyesti tarinani ensin;

Kävin terveyskeskuksessa helmikuussa valittamassa väsymystä, samalla otettiin kilpirauhaskokeet.
Lääkäri tarjosi vaivoihini talvimasennusta...
Nyt kävin uudestaan vatsataudin takia ja lääkäri huomautti korkeista kilpirauhasarvoista. Otettiin uudet kokeet ja yht äkkiä oli kauhea hätä, syö Tyrazolia ja mene sairaalaan. Tänään sairaalassa otettiin verenkuvat ja muut testit. (Lääkärinaika on perjantaina, jolloin kuulen tuomioni).

Aluksi ajattelin ettei minullla ole tautia jota on vain 1% Suomessa, nyt toivon että kuuluisin niihin jotka eivät sairasta Basedowin tautia. Oireista luettuani minulla oli ne kaikki (ainakin omasta mielestäni), nyt tuntuu että eihän minulla voi olla mitään, koska ei minulla ole mitään oireista.

Hain jokatapauksessa terveyskeskuksesta kilpirauhaskokeen tulokset, mutta en ymmärrä niistä mitään...
Mitä mikäkin arvo tarkoittaa? Mikä arvoihin vaikuttaa? Näenkö arvoista onko tämä jokin tulehdusta, oikeaa liikatoimintaa vai basedowin tautia? Mitä tarkoittaa vasta-aineet joista täällä ns. puhutaan?
Kaikesta informaatiosta olisin kiitollinen...
(Koska mielikuvitus laukkaa jo sitä rataa, että kohta olen jo hautakiviostoksilla)
IP: Tallennettu
helmy
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 10

Tila: Offline

RE:Tietoa tarvitaan(6.5.2003, 21:23)
Hei Tanjavan! Ensihätään löytyy perustietoa Kilpirauhasliiton sivuilta ja esim. tätä keskustelua kahlatessa oppii joka päivä murusen lisää ja kommenteista löytyy hyviä linkkejä.


www.kolumbus.fi/kilpirauhasliitto

Voin vain todeta, että itse kannattaa tietoa kaivaa, onneksi sitä esim. netistä löytyy! Hautakivikauppoja ei vielä kannata ajatella . Tsemppiä! T. Helmy
Helmy
IP: Tallennettu
kylmakalle
Full Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 114

Tila: Online

RE:Tietoa tarvitaan(6.5.2003, 23:26)
Hei Tanjavan

Basedowin eli Gravesin tauti kuuluu autoimmuunisairauksien ryhmään. Taudin tausta on geeneissä eli perimässä, alttius sairastua tähän tautiin on perinnöllinen. Perinnöllisyys ei
kuitenkaan yksin riitä sairauden puhkeamiseen, tarvitaan vielä joitakin muita, myötävaikuttavia tekijöitä. Ne tunnetaan varsin huonosti, mutta sellaisia voivat olla esim.
virustaudit ja erilaiset fyysiset traumat ja rasitukset, tupakointi, henkiset stressitilat, kuten perheongelmat ja työttömyys.


Autoimmuunisairauksien ryhmään kuuluvat mm. sokeritauti, ns. perniöösi anemia, joka on veren näivetystauti, ja lisämunuaisten vajaatoiminta (Addison tauti). Paitsi että ne esiintyvät itsenäisinä tauteina, ne voivat ilmaantua Basedowin taudin liitäntätauteina.

Muutokset kilpirauhasen immuunijärjestelmässä johtavat Basedowin tautiin kuuluvien, kilpirauhasen toimintaa kiihdyttävien vasta-aineiden (TSAb, thyroid stimulating antibodies)muodostumiseen kilpirauhasessa. Nämä ovat valkuaisaineita, jotka ovat suunnattuja niitä kilpirauhassolujen pinnassa olevia molekyylejä kohtaan, joihin sitoutuessaan TSH kiihdyttää kilpirauhasen toimintaa. TSAb:t asettuvat täten TSH:n tilalle kiihdyttäen tästä riippumatta kilpirauhasen toimintaa. Koska niiden muodostuminen ei ole riippuvainen aivolisäkkeen ja
kilpirauhasen välisestä tasapainojärjestelmästä, syntyy kilpirauhasen itsesääteinen eli autonominen liikatoiminta, joka johtaa tyreotoksikoosin eli liikatoiminnan syntyyn.

T4= tyroksiini. Seerumin vapaa tyroksiini (T4-V) kohoaa hypertyreoosissa ja laskee hypotyreoosissa. Viitearvo 10-36 pmol/l(HYKS)
T3= trijodityroniini. Kohonneet arvot viittaavat hypertyreoosiin. Vapaa T3 on herkin yksittäinen hypertyreoosin indikaattori. Viitearvo 2.6-6 pmol/l(HYKS)

TSH= aivolisäkkeen kilpirauhasta säätelevän hormoni. Kilpirauhasen toiminnan häiriöiden epäily (ensisijainen koe). Viitearvo 0.2-4 mU/l(HYKS)

Vasta-aineet= Seerumin tyreoglobuliini- (S-TyglAb), tyreoideaperoksidaasi-(S-TPOAb), ja tyreoideamikrosomivasta-aineet (S-TymsAb) ovat tärkeimmät vasta-aineet kroonisen tyreoidiitin (Hashimoton tyreoidiitti, autoimmuunityreoidiitti) diagnostiikassa.

Koska kilpirauhashormonien synteesissä keskeinen tyreoideaperoksidaasi on tärkein mikrosomaalinen
antigeeni, aiemmin käytetyt tyreoideamikrosomivasta-aineet voidaan korvata TPO-vasta-aineilla. Viitearvo S-TPOAb alle 60 kU/l

Kilpirauhashormonien määrää seerumissa kuvastavien laboratoriokokeiden tulokset (T4v ja T3v) ovat suurentuneet ja aivolisäkkeen kilpirauhasta sääätelevän hormonin (TSH) pitoisuus on pienentynyt.
Hypertyreoosin lääkehoitoon käytetään kilpirauhashormonien tuotantoa estäviä lääkkeitä eli tyreostaatteja. Hoitoon saatetaan liittään sydämen lyöntitaajuutta vähentäviä beetasalpaajia ja joskus myös rauhoittavia lääkkeitä. Karbimatsoli(Tyrazol)on Suomessa pääasiallisesti käytetty lääke.

Ylitoiminnassa olisi syytä välttää: maitotuotteet vähintään 3 kuukautta (tämä perustuu maidon sisältämään jodiin), kahvi, tee, nikotiini ja virvoitusjuomat (eli ns. stimulantit)

Lue vielä "Info kielletyistä ruoka-aineista" Löydät sen "Kilpirauhasen ylitoiminta eli hypertyreoosi" aihealueen alta.
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
tanjavan
Viestejä: 6

Tila: Offline

RE:Tietoa tarvitaan(7.5.2003, 09:21)
Kiitoksia, minulla näyttäisi kaikki arvot olevan joko tosi paljon yli rajojen tai alle ja reippaasti.
Eli varmaa on liikatoiminta.
Pidän edelleen toivoa yllä,
että se olisi jokin ohimenevä tulehdus...
IP: Tallennettu
tanjavan
Viestejä: 6

Tila: Offline

Arvojen suomennos(7.5.2003, 21:03)
Laitan nyt myös nämä arvoni, jotka terveysasemalta sain. Tarkemmat verenkuvat saan myöhemmin.

Eli S-TSH 0,006* (tämä 24.4, 14.2 arvo oli <0,001
S-T4-V 27*
S-T3-V 10*
S-CRP-O <10

En tiedä mitä nuo *-merkit tuloksissa ovat, mutta laitoin ne niinkuin ne testipaperissa oli...

Sanovatko nämä arvot teille aiheeseen enemmän tutustuneille mitään?
IP: Tallennettu
kylmakalle
Full Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 114

Tila: Online

RE:Tietoa tarvitaan(7.5.2003, 23:22)
Hei Tanjavan

Lukemat näyttää ylitoimintaa TSH on hieman parantunut.
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
Irma
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 8

Tila: Offline

RE:Tietoa tarvitaan(7.5.2003, 23:50)
Nuo tähdet voivat olla automaattisia merkkejä siitä, että normaalit raja-arvot ovat ylittyneet.

Ainakin itse olen saanut sellaisia tietokonetulosteista labra-arvoista, joissa näin oli. Lääkärin pitäisi tarkkailla juuri näitä tähdellä merkittyjä.


IP: Tallennettu
Iiris
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 24

Tila: Offline

RE:Tietoa tarvitaan(8.5.2003, 08:47)
S-CRP kertoo sen onko jotain tulehdusta. Eli sun tapauksessa ei ole. Muuten arvot ylitoiminnalla.
IP: Tallennettu
tanjavan
Viestejä: 6

Tila: Offline

Näin siinä sitten kävi(9.5.2003, 10:01)
Tulokset tulivat, todennäköisemmin Basedownin tauti sanoi lääkäri. Kun kysyin ruoka-aineista ym. vastaus oli ettei mitään tarvitse välttää/syödä, ainoa asia jonka kehoitti minua tekemään oli tupakanpolton lopettaminen.

Arvot


S-TSH aikaisemmin 0,006* nyt <0,001 *
S-T4-V 27*, nyt 19 onko tämä hyvä juttu?
S-t3-V aikaisemmin 10* nyt 8,6*

Lääkäri kehui kuinka sen näkee että,
lääkkeet ovat alkaneet vaikuttaa.
Ja oli ihmeissään kun kerroin etten ole vielä yhtään ainokaista pilleriä syönyt ...(ennenkuin varmistuisi tauti)
IP: Tallennettu
kylmakalle
Full Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 114

Tila: Online

RE:Tietoa tarvitaan(9.5.2003, 11:22)
Hei Tanjavan

Kyllähän se tiedetään, että lääkäreillä ravinto-oppia ei ole kun muutama viikko koulutuksen aikana. Gointrogeenisiin ruoka-aineisiin jokaisen sairastuneen kannattaa tutustua. Kilpirauhasesi toiminta ei ole tasapainossa ja heittelee - siinä syy lukemiin. Stimulantit ravinnossa eivät ole hyväksi.


Suositeltavia ylitoiminnassa: parsakaali, ruusukaali, kaali, kukkakaali, lehtikaali, sinappikaali, persikka, päärynä, lanttu, nauris, soijapapu,tofu, pinaatti eli kilpirauhasen toimintaa hillitsevät ruoka-aineet.

Ylitoiminnassa olisi syytä välttää: maitotuotteet vähintään 3 kuukautta (tämä perustuu maidon sisältämään jodiin), kahvi, tee, nikotiini ja virvoitusjuomat (eli ns. stimulantit),
munankeltuainen,persilja, aprikoosi, taateli, kuivattu luumu, kala- ja merenelävät, juustot eli kilpirauhasen toimintaa kiihdyttävät ruoka-aineet.
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
maiju
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 3

Tila: Offline

RE:Tietoa tarvitaan(30.5.2003, 12:57)
Hei Tanjavan,

C-reaktiivinen proteiini (CRP) -pitoisuus kohoaa esim. bakteerien aiheuttamissa tulehduksissa, joihin liittyy solutuhoa. Tämmöiset elimistön "omat" tulehdukset, kuten Basedowin tauti, eivät sitä korkealle nosta. Sama senkan kanssa.

Tupakointi pahentaa ylitoiminnan oireita. Siksi lääkärillä on ollut ihan perusteltu syy kehottaa lopettamaan se. (Toiset potilaat tuntevat saavansa siitä kylläkin apua.)

Tsemppiä sinulle!

IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team