kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.


Tänään on 4.6.2003, 12:48
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen ylitoiminta eli hypertyreoosi :: Vajaatoimintaiset vilkaampia?
outi
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 26

Tila: Offline

Vajaatoimintaiset vilkaampia? (18.2.2003, 09:07)
Hei kaikki kilpparivaivaiset. Onko niin, että vajaatoimintaiset ovat vilkkaampia kuin liikatoimintaiset? Ainakin tässä foorumissa on kertynyt paljon enemmän keskustelua sille sektorille. Vai onko niin, että meitä liikatoimintaisia vierailee näillä sivustoilla vähemmän? Vai onko vajaatoiminta peräti yleisempi sairaus? Onko tietoa?
Olisi mukava kuulla mitä muille liikatoimintaa sairastaville kuuluu ja millaisia kokemuksia taudista on ollut. Itse odottelen edelleen pääsyä sisätautilääkärille, mutta en enää kauaa. Viikon kuluttua on aika. Lääkityksellä olen ollut nyt 2-3 viikkoa ja olo on kohtalaisen normaali. Välillä tuntuu, että sydän muljahtelee, mutta muuten oireet ovat mielestäni kadonneet. Saan jopa unenkin iltaisin jo puolen yön aikoihin. Nyt sitten jännään millaisen diagnoosin taudin syystä lääkäri tekee ja millaista hoitoa määrää. Se radiojodi etenkin herättää monenlaisia tunteita.

Tiedättekö onko kukaan parantunut liikatoiminnasta syömällä lääkkeitä ja jos on niin kuinka pitkään niitä on joutunut syömään?

Kirjoitelkaa kuulumisianne. Emmehän voi olla "huonompia" kuin vajaatoimintaporukka, vai mitä?
Outi
IP: Tallennettu
Iiris
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 24

Tila: Offline

RE:Vajaatoimintaiset vilkaampia? (18.2.2003, 09:18)
Käsittääkseni vajaatoimina on yleisempää kuin lliikatoiminta.

Itse söin liikatoimintaan lääkkeitä vuoden verran ja olin ilman puolitoista vuotta, jolloin arvot pysyivät normaalina. Kunnes taas olivat liikatoiminnalla. Lääkkeillä taas saatiin arvot normaaliksi ja lopetettiin lääkitys ja taas puolentoistavuoden kuluttua olin liikatoiminnalla. Eli kyllä se taitaa aina hetken päästä alkaa toimimaan täydellä teholla. Radiojodihoito mulle tehtiin pari vuotta sitten, jonka seurauksena toiminta meni vajaatoiminnalle, kunnes on nyt taas liikatoiminnalla ja lääkitys vajaatoimintaan lopetettiin. Tänään on lääkäri ja saan tietää missä nyt mennään. itse epäilen liikatoimintaa, kun nukkuminen on vähän taas vaikeaa ja pulssi on aika kova. Enpä usko että tästä vaivasta voi ´parantua ilman lääkitystä, muuta kuin ehkä hetkellisesti.
IP: Tallennettu
outi
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 26

Tila: Offline

RE:Vajaatoimintaiset vilkaampia? (18.2.2003, 15:22)
Iris, toivottavasti oireesi selviävät lääkärissä ja saat taas oikean lääkityksen. Ilmeisesti radiojodi ei sinunkaan kohdallasi ollut kovin toimiva ratkaisu. Itse alan pikku hiljaa toivomaan, ettei minulle sitä ehdotetakaan, ettei tarvitse miettiä mitä asian suhteen tehdä.
Luin joltain kilpirauhassivuilta, että joissain tapauksissa sairaus paranee, kun syö Thyrazolia riittävän pitkään. Riippukohan se siitä mistä tausti alunperin johtuu? Minä kun en sitä vielä tiedä omalta kohdaltani.
En millään haluaisi hoitoa joka aiheuttaisi pysyvän vajaatoiminnan, se kun kuulostaa olevan vielä hankalampi olotila.
Kerro kuulumisia siitä mitä lääkäri sinulle kertoi nykyisestä tilastasi.
Outi
IP: Tallennettu
ktiina
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 2

Tila: Offline

RE:Vajaatoimintaiset vilkaampia? (19.2.2003, 09:27)
Liikatoimintainen täällä... Basedowin tauti todettiin -99 ja olen syönyt lääkkeitä siitä lähtien . Pari kertaa on yritetty lääkitys lopettaa, huonoin tuloksin! Nyt pitäisi päättää nielasenko radiojodin vai leikataanko koko rauhanen pois!!! Raskauden aikana söin lääkkeitä vain pari kuukautta ja kohta raskauden jälkeen tauti uusiutui.

Samat asiat mietityttää, että voisikohan vielä kuitenkin päästä taudista eroon ilman kumpaakaan toimenpidettä!? Aionkin vielä tänään varata ajan homeopaatille, kaikki keinot kun meinaan kokeilla kokeilla! Itse olen aivan varma että liiallisella liian pitkään jatkuneella stressillä on osansa tähän olotilaan, onko muilla samanlaisia tuntemuksia??? Olenkin tässä miettinyt, että miksi minulle on diagnisoitu Basedowin tauti, kun suvussa ei ole todettu minkäänlaisia liikatoimintaisia juttuja ja olen ymmärtänyt, että tauti on geeneissä... Lääkärikin viimeeksi ihmetteli, kun ei sukulaisilla ole !
IP: Tallennettu
outi
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 26

Tila: Offline

RE:Vajaatoimintaiset vilkaampia? (19.2.2003, 11:22)
Ei meilläkään ole suvussa (tietääkseni) ollut mitään kilpirauhasvaivoja. En tiedä tuosta Basedowin taudista, mutta olen ymmärtänyt, ettei välttämättä kilpirauhassairaudet ole perinnöllisiä. Siis voi esiintyä ilmankin.
Onko sinulle kukaan lääkäri kertonut onko siitä mitään haittaa, jos syö lääkettä pidempäänkin? Jos leikataan tai annetaan radiojodia niin silloinhan todennäköisesti kärsii vajaatoiminnasta loppuelämänsä ja joutuu syömään lääkkeitä. Onko sillä eroa kumpaan vaivaan niitä lääkkeitä sitten popsii? Odotan todella, että pääsen ensi viikolla sinne lääkäriin ja pääsen kyselemään kaikkea. Saas nähdä onko pian hankalan asiakkaan maine Tapana kun on kysellä "tyhmiä" rasittavuuteen asti.
Homeopatiaa en tunne juuri, mutta itse en luottaisi siihen niin paljon, että jättäisin muun lääkityksen pois. Mutta ehkä kannattaa kokeilla. Eläimien homeopatia aineista on ainakin se kokemus, että ne maksoivat aivat törkeän paljon. Toivottavasti ihmisillä ei ole sama juttu.
Vielä kysymys tuosta Basedowin taudista; mistä lääkäri tietää, että on kyse siitä eikä jostain muusta kilpirauhas sairaudesta?
Outi
IP: Tallennettu
yllapito
Junior Member


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 69

Tila: Offline

RE:Vajaatoimintaiset vilkaampia? (19.2.2003, 13:00)
Hei ktiina, vaihtoehtoista hoitoa liikatoimintaan:

Yrteistä Lycopus virginicus (Bugleweed) tai Lycopus europaeus eli rantayrtti hidastavat kilpirauhasen toimintaa, nautitaan teenä tai tippoina kolmasti päivässä. Kasvi mainitaan lääkelaitoksen lääkeluettelossakin. Kasvin vaikutus on miedompi kuin synteettisten lääkkeiden, mutta sen sanotaan olevan turvallinen pitkäänkin käytettynä. Alentaa pulssia ja tukee heikkoa sydäntä, erityisesti jos esiintyy nestekeräytymiä. Auttaa myös yskänärsytykseen. Yrttiä on ennen käytetty keuhkotaudin hoitoon. Kasvaa yleisenä Suomessakin.

http://www.purplesage.org.uk/profiles/bugleweed.htm
http://www.holistic-online.com/Herbal-Med/_Herbs/h108.htm

Kilpirauhasen toimintaa hillitsevät ruoka-aineet: parsakaali, ruusukaali, kaali, kukkakaali, lehtikaali, sinappikaali, persikka, päärynä, lanttu, nauris, soijapapu, pinaatti

Välttää kannattaa maitotuotteita (juustot myös) vähintään 3 kuukautta (tämä perustuu maidon sisältämään jodiin), kahvia, teetä, nikotiinia ja virvoitusjuomia (eli ns. stimulantteja) sekä suolaa, antihistamiinilääkkeitä ja sulfalääkkeitä.
Päivi
Kylmäkallen kaveri
IP: Tallennettu
ktiina
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 2

Tila: Offline

RE:Vajaatoimintaiset vilkaampia? (19.2.2003, 15:08)
Lääkäri kyllä viimeeksi sanoi, että voin kyllä jatkaa lääkkeiden popsimista, mutta se on vain jommankumman toimenpiteen siirtoa! En ole varma olenko oikeassa, mutta jotenkin minulla on semmoinen mielikuva, että thyroxin on jotain samaa ainetta mitä ihmisellä on itselläänkin ja tyrazol taas joku aivan vieras aine? Silloin ehkä kannattaisi olla mieluummin vajaatoimintainen ja syödä thyroxinia, vaan enpä tiedä...

Noista ruoka-aineista; Anu Mäkelän (Kilpirauhanen terveyden säätelijänä) kirjan mukaan kaali ym. kyllä hidastavat kilpirauhasen toimintaa, mutta samalla ne aiheuttavat niiden kasvua!!! Rantayrttiuutetta nappailen aika-ajoin: Löysin vielä sellaisen pullosen luontaistuotekaupasta. Sitä ei kuulemma enää valmisteta! Mutta kiva tietää, että sitä kasvaa Suomessa, täytyy kesällä kulkea kasvikirjan kanssa ja tehdä litkut ite. Luulen, että kyseinen "juoma" jonkun verran helpottaa oloa, mutta nyt oli niin ärtsyt arvot ja sen kaltainen olo, että ei se vielä ihan autuutta tuonut!

Juu, ja se homeopatia on KALLIS!!! Yritin löytää siitä apua koiralleni muutama vuosi sitten, mutta eipä auttanut... Eräs ystävä vaan kerran sanoi, että miksi et ite kokeile niitä luontaishoitoja kun vaan koiria kuljettelet.
IP: Tallennettu
Pirre
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 7

Tila: Offline

RE:Vajaatoimintaiset vilkaampia? (19.2.2003, 16:26)
Mulla todettiin kilpirauhasen liikatoiminta n. kuukausi sitten, jolloin erikoislääkäri aloittin Tyrazol- ja Propral-lääkityksen. Tänään sit kävin keskussairaalassa sis.pkl:lla kuulemassa tarkempien verikokeiden tulokset. Diagnoosiksi tuli Basedowintauti, löyty siis vasta-aineita. T4V oli jo normaalirajoissa ja TSH edelleen <0.03. Tyrazolannosta puolitettiin, enään 5 mg 1x2 ja Propralia voin napsia tarpeen mukaan.

Hoitoa jatketaan lääkityslinjalla eikä radiojodihoitoa nyt ajatellakkaan, koska mulla on silmäoireita. Elikkä oikean silmän alaluomi on turvoksissa ja yläluomi on hieman vetäytynyt ja näyttää jonkin verran tuijottavalta. Muutaman kerran oon myös nähnyt kaksoiskuvia. Kilppari ei tunnu suurentuneelta eikä kyhmyiseltä, joten ei leikkaustakaan tarvita.

Uusi labrakontrolli on kolmen viikon kuluttua, soitan sit vastauksista ja kontrollikäynti harkitaan sen mukaan. Kolmen viikon päästä menen myös pään CT-kuvaukseen, silmälääkäri lähetti mut siihen juuri tuon silmäluomiturvotuksen vuoksi.

Toivon vaan, että päästä ei löydy mitään ylimääräistä ja selviän "pelkällä" pitkäaikaisella lääkityksellä tästä kilpparivaivasta.

Itse uskon, että stressi voi laukaista sairauden. Itselläni on meneillään erokriisi ja muutakin stressaavaa harmia on ollut jo pidempään. Tunnistatteko te muut sairastumisen ja stressaavan elämäntilanteen yhteyttä?
Pirre
IP: Tallennettu
kylmakalle
Full Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 114

Tila: Online

RE:Vajaatoimintaiset vilkaampia? (19.2.2003, 16:57)
Hei Outi!

Basedowin eli Gravesin taudin tunnistaa vasta-aineista. Nämä ovat valkuaisaineita, jotka ovat suunnattuja niitä kilpirauhassolujen pinnassa olevia molekyylejä kohtaan, joihin sitoutuessaan TSH kiihdyttää kilpirauhasen toimintaa.

Basedowin/Gravesin tauti kuuluu autoimmuunisairauksien ryhmään ja taudin tausta on geeneissä eli perimässä, joten alttius sairastua tähän tautiin on perinnöllinen. Samassa suvussa voi olla useita samaa tautia sairastavia potilaita, mutta periytymistapaa ei ole vielä täysin selvitetty.

Eniten tautia esiintyy naisilla, miehiin verrattuna sairastavuus on n.8 kertainen. Perinnöllisyys ei yksin riitä sairauden puhkeamiseen, vaan tarvitaan vielä joitakin muita, myötävaikuttavia tekijöitä. Ne tunnetaan varsin huonosti, mutta sellaisia voivat olla esim. virustaudit ja erilaiset fyysiset traumat ja rasitukset, tupakointi tai henkiset stressitilat.
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
yllapito
Junior Member


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 69

Tila: Offline

RE:Vajaatoimintaiset vilkaampia? (19.2.2003, 22:29)
10 asiaa, joita lääkärisi ei ehkä ole kertonut sinulle kilpirauhasen liikatoiminnasta:

The 10 Things Your Doctor May Not Have Told You About Graves? Disease
thyroid.about.com/library/weekly/aa10things.htm

Tuolla suositellaan vähentämään jodia ruokavaliosta (suola pois), syömään kilpirauhasen toimintaa hillitseviä goitrogeenisiä ruoka-aineita, vähentämään stressiä ym.

College of American Pathologistsin mukaan stressi on pääsyy liikatoiminnan puhkeamiseen. Muita tekijöitä ovat liika jodinsaanti, estrogeenit ja tietyt kemikaalit kuten aspartaami. Yli 150 mcg:n jodin saanti vrk:ssa saattaa laukaista liikatoiminnan siihen perinnöllisen alttiuden omaavilla. Keskimäärin amerikkalaiset saavat ruoastaan 300-700 mcg/vrk jodia ja pikaruokia syövät saavat jopa 1000 mcg!
Päivi
Kylmäkallen kaveri
IP: Tallennettu
vanamo
Junior Member


Sattuuhan sitä, mutta tottuuhan siihen, kun aina sattuu!
Viestejä: 82

Tila: Offline

RE:Vajaatoimintaiset vilkaampia? (20.2.2003, 07:00)
Päivi, mainitsit niin kiinnostavia asioita liikatoiminnnan puhkeammiseen liittyen, että on pakko kysyä: Onko vajaatoiminnan puhkeamiseen löytynyt vastaavia "linkkejä" ruuista tai stressistä?

Tuo aspartaami vaikuttaa aika mielenkiintoiselta aineelta muutenkin ja sitähän käytetään todella paljon makeuttamiseen. Itse ostan kaupasta esim. pelkästään sokerilla makeutettuja mehuja.
Elämä voittaa - kesä tulee!
IP: Tallennettu
Iiris
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 24

Tila: Offline

RE:Vajaatoimintaiset vilkaampia? (20.2.2003, 09:07)
Pirre! Kävitkö tavallisella silmälääkärillä, vai jollain sairaalan lääkärillä. Haluaisin kans päästä niihin silmäkuvauksiin kun luomi on lievästi vetäytynyt ja alaluomet turvoksissa. Jos siellä jotain on, niin voisi ajoissa puuttua siihen asiaan.

IP: Tallennettu
Iiris
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 24

Tila: Offline

RE:Vajaatoimintaiset vilkaampia? (20.2.2003, 09:21)
Niin Outi pyysi kerotmaan mitä lääkäri kertoi. Vasta-aineet ovat lievästi koholla, T4V on normaali mutta TSH 0,01. Eli aivan metsässä. Olo on itselläni aivan hirveä ja todella hermostunut. Tänään kävin labrassa ja ensi torstaina saan taas soittaa. Toivottavasti saan jotain pillereitä. Nyt alkaa jo iskeä hysteria päälle eikä öisin pysty nukkumaan. Hohhoijaa. Mitenkäs teillä muilla ne vasta-aineet, onko saatu pois kun lääkitys on aloitettu ja mitä kamalaa se tarkoittaa koko vasta-aineet?
IP: Tallennettu
Pirre
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 7

Tila: Offline

RE:Vajaatoimintaiset vilkaampia? (20.2.2003, 10:26)
Iiris, ensin kävin ykistyisellä silmälääkärillä, jonka lähetteellä pääsin reilun kuukauden kuluttua keskussairaalan silmäpolille. Siellä silmälääkäri kirjoitti lähetteen siihen ct-kuvaukseen. Kuvaus on vasta ensi kuussa.

Tää silmäoire oli siis se ensimmäinen sysäys, jolloin otin yhteyttä lääkäriin. Lähetettä odotellessa silmäpolille sit itse keksin tän kilpparivaivan ja pyysin toiselta lääkäriltä lähetteen verikokeisiin.

Luin edellisestä viestistäsi, että olet kärsinyt tästä kilpparivaivasta (Basedowintaudista) jo pitkään. Milloin sulla alkoi se alaluomiturvotus ja yläluomen vetäytyminen? Onko tilanne muuttunut huonommaksi vai paremmaksi?


Pirre
IP: Tallennettu
outi
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 26

Tila: Offline

RE:Vajaatoimintaiset vilkaampia? (20.2.2003, 11:25)
Iiris, ikävä kuulla että olosi on noin surkea. Toivottavasti saat nappeja pian. En halua pelotella, mutta ystäväni minulle sanoi, että jos TSH on noin alhaalla (minulla oli myös) niin pitää päästä hoitoon todella vilkkaasti. Muuten voi tulla todella pahaa jälkeä jos se pääsee siitä vielä laskemaan.
Minulla on ensi tiistaina eka sisätautilääkäri aika, silloin varmaan kuulen syyn omaan tautiini. Hieman jännittää.

Toivon todella, että olosi paranee pian. Oletko muuten joutunut olemaan sairaslomalla? Minulla oli yhdessä vaiheessa tuollainen tosi hermostunut olo ja oli aika ikävää olla töissä, etenkin kun piti istua palaverissa muka keskittyneenä muutaman tunnin. Kyllä siinä itsehillintä kasvaa.....
Outi
IP: Tallennettu
Iiris
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 24

Tila: Offline

RE:Vajaatoimintaiset vilkaampia? (20.2.2003, 12:06)
Outi, siis mitä pahaa jälkeä se TSH voi aiheuttaa??? En oo varma haluunko kuulla.... TSH on aina alhaalla liikatoiminnassa, kuuluu kuvioon. Se n pitäisi nousta sit kun arvot on normaalit. Sairaslomalla en ole ollut.

Pirre, kiitos tiedoista, koitan kans jotain konstia että pääsisin tutkimuksiin. Ilmoittelehan mitä sulle sanottiin. Mulla on nyt vasta alkanut nämä silmäoireet. Aiemmin ei ole ollut mitään. Silmät on jollain tapaa kipeät ja luomi on vetäytynyt pari milliä, nyt alkoi pari päivää sit toi alaluomen turvotus, joka on kyllä tosi lievää. Katsotaan mitä siitä sanotaan. Äidilläni oli kaikki arvot aivan metsässä, eikä hänelle ole tullut mitään silmäoireita. Hän sai kaksi kertaa radiojodia ja nyt on selvinnyt jo monta vuotta siten, että ottaa yhden tabletin aamuisin.

Minulle on selvittänyt moni lääkäri (samoin äidilleni) että vajaatoiminta on turvallisempi ja harmittomampi vaihtoehto kuin liikatoiminta, joka kuluttaa todella paljon elimistöä. Kaikki kun käy tuplateholla. Siihen en usko että lääkkeillä pääsee koko taudista eroon. Jossain vaiheessa se kuitenkin tulee takaisin.
IP: Tallennettu
outi
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 26

Tila: Offline

RE:Vajaatoimintaiset vilkaampia? (20.2.2003, 12:33)
Ystäväni ei osannut tarkkaa kertoa mitä kaikkea tapahtuu, mutta hänelle on lääkäri kertonut, että riski on TSHn katoaminen kokonaan ja sitä ei sitten voida enää korjata. En tiedä kuinka ajantasalla olevaa tietoa tuo on. Ystäväni sairastui jo 25 vuotta sitten. Kuulemma siihen TSHn katoamiseen voi nopeastikin kuolla ja siksi liikatoimintaan pitäisi suhtautua vakavasti. Esimerkkinä ystäväni kertoi, että (muistaakseni se oli) Paavo Haavikon ensimmäinen vaimo joka kuoli siihen, että liikatoimintaa ei hoidettu heti. Nämä nyt ovat tälläisiä kauhutarinoita mihin ainakaan itse en ihan kauheasti kiinnitä huomioita. Parempi kuitenkin muistaa, että sairautta pitää hoitaa. Ystäväni kertoi näitä juttuja minulle, koska oma suhtautumiseni tähän tautiin on ollut melko välinpitämätön enkä ole pitänyt sitä millään tavalla vaarallisena.
Sinä kun olet jo lääkärin valvonnassa niin hätää ei varmasti ole.

Outi
IP: Tallennettu
kylmakalle
Full Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 114

Tila: Online

RE:Vajaatoimintaiset vilkaampia? (20.2.2003, 20:11)
Kannattaa suhtautua ylitoimintaan ja hoitoonsa vakavasti, koska jos rytmihäiriö yllättää, niin kuolema saattaa seurata välittömästi
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
Niina
Newbie


Positiivisuus luo voimia!
Viestejä: 14

Tila: Offline

RE:Vajaatoimintaiset vilkaampia? (12.3.2003, 09:04)
Hei! Vajaatoimintainen täällä kommentoi. Vajaatoimintaisia on tietääkseni huomattavasti enemmän, joten vilkkaus johtuu ihan siitä. Olin juuri keskusteluryhmässä, jossa kaikki olivat vajaatoimintaisia. Tosin monihan oli ensin ollut liikatoimintainen ja sitten esim. kilpparin poistamisen jälkeen vajaatoimintainen. Ymmärtääkseni liikatoiminnan hoito kestää 1-2 vuotta, joten sitä sairastetaan kohtalaisen lyhyen aikaa. Leikkaushoito on sitäkin nopeampi, kun taas vajaatoimintaiset ovat lähes aina koko elämänsä vajaatoimintaisia.

Tämä on tällaista MUTU-tietoa, joka on kerätty näiltä palstoilta ja lääkäreiltä:
Totta on, että vajaatoiminta on paljon vähemmän vaarallisempaa. Läkärit suosittelevat niin paljon sitä leikkausta siksi ja myös siksi, että vajaatoimintaa on paljon helpompi hallita.

Kaikkea hyvää teille "serkuillekin"!
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team