kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.


Tänään on 4.6.2003, 12:46
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen ylitoiminta eli hypertyreoosi :: Voisiko minulla olla?
Sumutyttö
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 9

Tila: Offline

Voisiko minulla olla? (7.4.2003, 10:54)

Kilpirauhasessa häikkää?? Tai voisi varmaan, mutta mitäs sanotte oireideni perusteella, olen rampannut lääkärissä viime aikoina milloin mistäkin syystä, ja siksi en nyt kehtaisi mennä taas uuden taudin kanssa...

Suurimmat ongelmani tällä hetkellä ovat tajuton väsymys ja voimattomuus sekä kova kurkkukipu. Kurkkukipu alkoi helmikuussa flunssan yhteydessä, parani, ja tuli sitten parissa päivässä takaisin. Mitään muita flunssan oireita ei enää ole, ei kuumetta tms. ja välillä kurkku on parempikin, mutta kipu ei ole missään vaiheessa lähtenyt kokonaan pois. Tuntuu eniten haukotellessa, aivastaessa ja nieltäessä. Menin kurkkulääkäriin kaksi viikkoa sitten, lääkäri katsoi kurkun ja sanoi ettei näytä miltään vakavalta, että limakalvot ovat hieman ärtyneen näköiset. Lisäksi kun kysyin, voisiko johtua kilpirauhasesta, sanoi että kilppari on kyllä suurentunut, mutta että se aristaisi jos se johtuisi siitä. (????)

Hän määräsi viikon antibioottikuurin tulehduksen varalta ja kiitos näkemiin. Söin kuurin ja aluksi tuntuikin helpottavan, mutta nyt on olo taas entistäkin pahempi. Kurkku on myös käheä ja jatkuvasti on pala kurkussa, saan olla köhimässä ja rykimässä. Ääni on myös painuneen kuuloinen. Lisäksi kun käännän päätä oikealle, kaulan vasemalla puolella tuntuu kipua. Pahin on oloni aamuisin, posket helottavat kuumeisen punaisina, vaikkei kuumetta ole, ja kasvot tuntuvat jotenkin turvonneilta. Myös silmät ovat turvonneet, ja varsinkin aamuisin on ihan järjettömät silmäpussit.

Sitten tämä väsymys, välillä tulee sellaisia täydellisiä uupumuksen hetkiä, ei jaksa kävellä askeltakaan, vaan kaikki on harmaata ja utuista ja tekee vain mieli nukkua. Tällä hetkellä elämäntilanteeni on se, että todellakin voin nukkua niin paljonkuin haluan ja vaikka nukun yli 10 tunnin yöunia, silti olen päivällä väsynyt. Lisäksi minulla on jatkuvasti ihan tolkuton nälkä, voisin syödä koko ajan. Vessassa ramppaan myös yhtenään, pissalla varmasti kuusi-seitsemän kertaa päivässä ja toisellakin asialla n. kolmesti päivässä. Toisaalta en ole laihtunut, päinvastoin hieman talven aikana lihonut, kun en ole mitään liikuntaa jaksanut harrastaa. Samoin saan sellaisia kuumia aaltoja, tulee hikoiluttava ja kuuma olo, vaikkei muilla huoneessaolijoilla olisi yhtään kuuma. Tosin en tiedä, kuvittelenko vain kun tiedän että sellainen kuuluu taudinkuvaan. Samoin minulla on ollut sydämessä outoja tuntemuksia, pompottelua ja muuta, mutta ei nyt taas n. viikkoon. Lepopulssini on hieman yli 80, eli melko korkea, mutta senkinhän voi itse saada aikaan. Minulla on ollut niin pitkään niin vaikea olo, että oikein toivon että minulla olisi tämä liikatoiminta tms. ja sitten saisin lääkkeet siihen, mutta pelkään että kuvittelen itselleni oireita jotka viittaavat siihen. Voihan sitä väsyttää muustakin syystä.

Periytyvätkö kilpirauhassairaudet missä määrin? Äitini sairastaa vajaatoimintaa, tämäkin tietysti on lisännyt omalla kohdallani epäilyä. Minulla on ollut suolisto-ongelmia jo usean vuoden ajan, joiden takia olen lääkärissä rampannut, viime kerralla olin jo niin epätoivoinen kun kokeissa ei ole löytynyt mitään vikaa, että pyysin lääkäriltä lähetettä psykologille. Sitä en saanut, ja olen hieman paremmin pärjännyt vatsani kanssa, (vaikea laktoosi-intoleranssi on todettu, mutta ei auta vaikka noudatan ruokavaliota) enkä kehtaisi mennä taas valittamaan uutta vaivaa kun varmaan lääkäri muutenkin pitää ihan luulosairaana.

Olisi kuitenkin ihanaa saada olo kuntoon, olen 23 vee ja tuntuu että elämä menee ohi sängyssä maatessa. Onko teistä minulla syytä vakavissani epäillä jotain kilppariongelmia?

Kiitos avusta!
Päivät menevät sumussa ohi, loppuuko väsymys ikinä?
IP: Tallennettu
kylmakalle
Full Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 114

Tila: Online

RE:Voisiko minulla olla? (7.4.2003, 12:25)
Hei Sumutyttö

Luin tuon kertomuksesi ja minun mielestäni sinua ei ole kuunneltu tarpeeksi ja tehty tarvittavia kokeita asian selvittämiseksi. Mene uudestaan lääkärille ja pyydä (vaadi) tekemään täydellinen verenkuva + TSH, T4v ja kaikki vasta-ainetestit, pyydä myös kaikki laboratorio tulokset itsellesi. Vetoa siihen että äidilläsi on vajaatoiminta (periytyvyys on suuri). Kilpirauhasongelma(t) on siitä inhottav(i)a, että lamaavat koko elimistön päästä varpaisiin ja saattaa aiheuttaa mitä moninaisempia lisätauteja. Mitä nopeammin alat saada hoitoa, niin sen parempi, joten älä luovuta.

Tuo kurkkulääkärin maininta kilpirauhasen suurentumisesta, pitäisi johtaa/auttaa sinua pääsemään lisätutkimuksiin esim. ultraääni. Sinulla saattaa tuo kilpirauhanen olla epästabiilissa tilassa eli välillä kärsit ylitoiminnasta ja välillä alitoiminnasta. Yli- ja alitoiminta voivat olla yhtäaikaa.


Hyvän lääkärin, joka ottaa sairastuneen ihmisen asiat ns. omikseen ja haluaa todella auttaa, löytäminen on vaikeaa.


Älä välitä siitä mitä lääkäri sinusta ajattelee, samalla tavalla on käynyt myös minulle ja *mutu* lähes kaikille kilpirauhasvaivoista kärsiville tai valittaville. Tämän muistamalla uskon sinun jaksavan eteenpäin, et ole yksin. Uskon, että kaikki täällä foorumilla olevat ovat henkisesti puolellasi.
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
pikku-t
Newbie


Minussako vikaa...
Viestejä: 43

Tila: Offline

Voisipa hyvinkin! (7.4.2003, 12:37)
Tuohon kurkkukipuun on vaikea ottaa kantaa, kun se ei "tavalliseen" ylitoimintaan tietääkseni kuulu – ei ollut ainakaan minun riesanani. Mutta ylitoimintaan voi olla useampiakin syitä, joita en tunne. Ja osa oireista voi lukemani mukaan viitata juuri päinvastaiseenkin suuntaan... Nuo vatsaoireet, jatkuva nälkä ja jano viittaavat kyllä vahvasti ylitoimintaan – ne olivat itsellänikin se sietämättömin ongelma, johon hain apua jo vuosia ennen diagnoosia. Samoin sydämentykytys viittaa vahvasti ylitoimintaan. Väsymys kuuluu sekä vajaa- että ylitoiminnan oireisiin. Itse olenkin sitä mieltä, että jo pelkät ruuansulatusongelmat ripuleineen veivät energiat aika tehokkaasti

Se jaksaa hämmästyttää, ettei näitä yksinkertaisia verikokeita älytä tai haluta ottaa, vaikka oireet selkeästi viittaisivat kilppariin ja yksittäisiä oireita sitten tutkittaisiinkin eri tavoin Kyllä nämä kilpparisairaudet ovat senverran vahvasti perinnöllisiä, että kannattaa painottaa lääkärille äidin sairastavan vajaatoimintaa. On myös aivan mahdollista, että äidilläsikin on aiemmin ollut ylitoiminta, joka on itsestään mennyt vajaatoiminnalle, ennenkuin koko kilppariasiaa on edes älytty tutkia. Epäilen näin käyneen omalle äidilleni jo pitkästi toistakymmentä vuotta sitten

Toivottavasti pääset kokeisiin ja asian laita selviää pian. Pyysin itsekin päästä kilpparikokeisiin, kun olin lehdestä lukenut aiheesta, joten lääkärin aloitteesta ei minullekaan kokeita tehty.
pikku-t
IP: Tallennettu
krissemikä ei tapa se vahvistaa
Viestejä: 38

Tila: Offline

RE:Voisiko minulla olla? (7.4.2003, 14:29)
hei sumutyttö, tervetuloa joukkoon joka sumussa vaeltaa eli me kaikki, lue näitä juttuja, varmaan olet niin tehnytkin
me olemme vähän kaikki samassa veneessä. tosiaan vaadi nuo kokeet joissa edellisessä mainittiin.
itsekin olen nyt oppinut että vitamiinit ovat elintärkeitä, itselläni on krooninen kilpirauhastulehdus joka niitä
tuntuu kaipaavan muuten en pysyisi hereillä thyroksiini pelkästään ei auta onneks kylmäkalle on antanu tietonsa käyttöön
krisse
IP: Tallennettu
Sumutyttö
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 9

Tila: Offline

RE:Voisiko minulla olla? (7.4.2003, 21:01)
heippa ja kiitokset vastauksistanne! Tällä hetkellä olo on sen verran kehno, että heti huomenna varaan ajan lääkäriin. Eiköhän asiat sitten labrassa selviä! Tosi hyvät sivut nämä ja tarpeelliset! Olen jo äitini tilannetta seuratessani saanut huomata, miten vaikeaa monilla kilpirauhaspotilailla on, kun oireet ovat moninaiset ja luulosairasepäily on heti päällä. Kirjoitellaan!

Sumutyttö
Päivät menevät sumussa ohi, loppuuko väsymys ikinä?
IP: Tallennettu
outi
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 26

Tila: Offline

RE:Voisiko minulla olla? (8.4.2003, 10:54)
Moi,
nuo sinun kurkku oireesi ovat tuttuja minulle. Minulla todettiin vähän aikaa sitten toksinen kyhmystruuma ja siihen liittyvä liikatoiminta. Ennen kuin olin edes ymmärtänyt mennä lääkäriin ihmettelin koko syksyn kun aina välillä oli kurkku kipeänä, mutta ei mitään muita flunssan oireita. Yleensä kurkku oli vain toiselta puolelta kipeä, mutta ihan kuin jossain nielutulehduksessa. Samoihin aikoihin kun minulta otettiin ekat verikokeet huomasin aristavan kohdan kaulallani. Se oli sitten ne kyhmyt. Ja useasti rasituksessa tuntuu kipua kaulalla aatamin omenan kohdalla.
Nyt minut on on hoidettu radiojodilla ja odottelen sen vaikutusta. Toivottavasti kyhmyt lakkaa kasvamasta....
Outi
IP: Tallennettu
Inkeri
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 10

Tila: Offline

RE:Voisiko minulla olla? (9.4.2003, 15:16)
Sumutyttö!
Minulla on autoimmuuni tyreoidiitti, mutta oireesi kuulostavat niiltä, joita minulla oli nuorempana. Silloin vajaatoiminta ja ylitoiminta vuorottelivat. Vasta nyt tajuan, että kilpparihan se on äksyillyt.

Korosta lekurille, että äidilläsi on kilpparivaivoja. perinnöllisyys on vahva!

Kunhan tyroksiinit - tai muu lääkitys - osuvat kohdalleen, löydät itsesi. Homeopatiasta on apua myös, jos olo jatkuu epätoivoisena!
IP: Tallennettu
Sumutyttö
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 9

Tila: Offline

RE:Voisiko minulla olla? (9.4.2003, 20:16)
Hei Inkeri!

Mitkä oireistani täsmäävät tuohon mainitsemaasi tyreoidiittiin? Tarkoitatko kurkkukipua?

T. Sumutyttö
Päivät menevät sumussa ohi, loppuuko väsymys ikinä?
IP: Tallennettu
Inkeri
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 10

Tila: Offline

RE:Voisiko minulla olla? (11.4.2003, 14:22)
Kurkku oli kipeä, kasvot milloin turvonneet, milloin taas "normaalit". Väsymys oli kamala, kuukautiset kivuliaat ja runsaat. Sydän hakkasi. Vajaatoimintavaiheeseen päästyäni olin apaattinen ja väsynyt. Pulssi 50. Verenpaine olematon. Paleli!
IP: Tallennettu
Sumutyttö
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 9

Tila: Offline

RE:Voisiko minulla olla? (15.4.2003, 09:35)
Moikka taas!

Kävin eilen taas lääkärillä, ja tämä eri lääkäri oli sitä mieltä, että kilpparini ei ole suurentunut. Sain lähetteen sekä ultraan että verikokeisiin ja olin ultrassa jo eilen, ja lääkärin mukaan kilpirauhasessa ei ole mitään vikaa, se on kuulemma niin terve kuin olla voi, eivätkä oireeni voi johtua siitä. Nyt ei varmaan edes kannata mennä kalliisiin verikokeisiin, vai voiko kilppari olla normaalin näköinen jos jotain häikkää kuitenkin on?

t.sumutyttö
Päivät menevät sumussa ohi, loppuuko väsymys ikinä?
IP: Tallennettu
krissemikä ei tapa se vahvistaa
Viestejä: 38

Tila: Offline

RE:Voisiko minulla olla? (15.4.2003, 12:04)
aivan ehdottomasti kannattaa ottaa verikokeet,eikä jättää niitä väliin, ne kertoo sen todellisen tilanteen
krisse
IP: Tallennettu
kylmakalle
Full Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 114

Tila: Online

RE:Voisiko minulla olla? (15.4.2003, 14:21)
Hei Sumutyttö

Oman kokemukseni mukaan kilpirauhanen voi olla normaalin näköinen/kokoinen ja siitä huolimatta se ei toimi normaalisti. Ultra ei näytä kaikkea, esim. kilpirauhasen takapuolta sillä ei luotettavasti näe. Ultralla "skannaaja" kehoitti minua menemään kurkkulääkärille, jotta saisin toisen mielipiteen/varmistuksen *kilpirauhaseni* tilasta.

*Minulle on tullut kauhean läheinen suhde tuon "mötykän" kanssa*

Kuten Krisse tuossa jo aiemmin sanoi, niin kyllä verikokeet tulisi ottaa ja varsinkin vasta-ainetestit, joita yleensä ei oteta jollei potilas niitä vaadi. Kun tuo sukurasite on todistetusti olemassa, niin uskoisin edelleen itseeni & kurkkulääkäriin ja jatkaisin selvittelyä niin pitkälle, kun tarves vaatii.
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
Sumutyttö
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 9

Tila: Offline

RE:Voisiko minulla olla? (30.4.2003, 10:38)
Terve vielä,

nyt olen saanut kilpirauhaskokeet ja vasta-ainekokeet ja tulehdusarvot tai siis niiden tulokset ja vastaus oli: "kyllä nää mun mielestä on ihan viitearvojen sisällä". MUN MIELESTÄ!? Se lääkäri, jolla kävin on vain kerran viikossa paikalla ja juuri sinä päivänä en pääse ottamaan häneen yhteyttä, joten sain tulokset joltain labraihmiseltä, mutta eiköhän tuohon ole luottaminen. Eli kilpirauhasessa ei todellakaan ole mitään vikaa. Käyn vielä hakemassa tulokset kirjallisesti itselleni, vähän jäi kaivelemaan tuo "mun mielestä". Oireet on mulla ennallaan, saa nähdä miten nyt tästä eteenpäin. Kiitos teille kuitenkin avusta ja jaksamista kilpparin kanssa, samoin kuin oikein hauskaa vappua!

T. Sumutyttö
Päivät menevät sumussa ohi, loppuuko väsymys ikinä?
IP: Tallennettu
kylmakalle
Full Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 114

Tila: Online

RE:Voisiko minulla olla? (30.4.2003, 14:55)
Hei Sumutyttö

Tuo "kyllä mun mielestäni..." on sitä samaa höpinää mitä minullekin tarjottiin monen lääkärin voimin - en kyllä_vielä_luottaisi tuohon arvioon. Kun saat tulokset itsellesi, voisitko laittaa tulokset tänne?
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
Sumutyttö
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 9

Tila: Offline

RE:Voisiko minulla olla? (4.5.2003, 12:25)
Juu, ilman muuta laitan tuloksia kun ne saan!
Päivät menevät sumussa ohi, loppuuko väsymys ikinä?
IP: Tallennettu
Sumutyttö
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 9

Tila: Offline

RE:Voisiko minulla olla? (6.5.2003, 19:34)
Moikka,

no, nyt on tulokset käsillä: S-TSH 2.5, S-T4-V 19, S-TPOAb <35, B-La 6, S-CRP <10. Kaikki on tosiaankin viitearvojen sisällä, tuo S-T4-V on ylärajoilla, viitearvo 10-21, en tiedä tarkoittaako se sitten mitään.

T. Sumutyttö
Päivät menevät sumussa ohi, loppuuko väsymys ikinä?
IP: Tallennettu
kylmakalle
Full Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 114

Tila: Online

RE:Voisiko minulla olla? (7.5.2003, 19:27)
Hei Sumutyttö

S-TSH:si on nousussa. Nuorella ihmisellä pitäisi lukema olla alle 1. S-T4-V 19 on yläkantissa, viitearvot 9-22

Noilla kilpirauhaslukemilla on vaikea saada lääkitystä, jos ei löydä sellaista lääkäriä joka määrää lääkityksen oireiden perusteella, eikä tuijota niinkään verikokeiden tuloksia

S-TPOAb <35, sinulla ei ole kilpirauhasen autoimmuunisairautta.
B-La 6 Ok, viitearvot naiset 1-10 mm/h
S-CRP <10, viitearvo aikuiset 0.1-3.7 mg/l, terveillä noin 0.6 mg/l

Herkän C-reaktiivisen proteiinin määritystä käytetään piilevän tulehduksen tai infektion diagnosointiin ja seurantaan.
*jos on yli viitearvojen*
Sinulla saattaa olla tulehdus, todennäköisesti kilpirauhastulehdus(mainitsit kurkkukivun yms. siihen liityvää). Jos on tulehdus, niin se häiritsee kilpirauhasesi toimintaa. Tarkempi selvitys on paikallaan.
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
Sumutyttö
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 9

Tila: Offline

RE:Voisiko minulla olla? (8.5.2003, 10:00)
Hei,

kävin vielä eilen uudestaan kurkkulääkärillä tuskaisen kipeän kurkkuni kanssa ja nyt tämä (eri lääkäri taas) kiinnitti heti huomiota ärtyneen näköisiin nielurisoihini, joissa kuulemma on krooninen tonsilliitti eli nielurisatulehdus. Tökättyään toiselle puolelle kurkkua hän sai puulastaan selvää märkäisyyttä, eli taisipa viimeinkin syy löytyä vaivoihini. Liekö sitten nämä nielurisat ärsyttäneet jonkin verran sitä kilppariakin. Nyt olen sitten leikkausjonossa, joka voi olla vuodenkin pituinen... Mutta tärkeää on, että tiedän nyt mistä vaivani ovat johtuneet!
Päivät menevät sumussa ohi, loppuuko väsymys ikinä?
IP: Tallennettu
kylmakalle
Full Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 114

Tila: Online

RE:Voisiko minulla olla? (8.5.2003, 20:26)
Hei Sumutyttö

Hyvä, että syy selvisi, mutta toi jonotusaika on kyllä täysin käsittämätön
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
Sumutyttö
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 9

Tila: Offline

RE:Voisiko minulla olla? (10.5.2003, 19:44)
Kylmäkalle,

ajattelin sen verran vielä palata asiaan, että kun lueskelin vanhoja juttujasi niin huomasin, että mainitsit kilpirauhasverikokeiden yhteydessä sen, että testi ei ole luotettava jos potilas ei ole ollut syömättä 10 tuntia ennen koetta. Minä kun menin kokeisiin, ja varmistin vielä ajanvarauksen yhteydessä että täytyykö olla syömättä, niin vastattiin että ei tarvitse. Niinpä sitten aamulla ennen kokeisiin menoa söin normaalin tukevan aamiaisen! Toivottavasti tuo ei nyt sitten haitannut tuloksia. Mistä olet kuullut, että ei saisi syödä?
Päivät menevät sumussa ohi, loppuuko väsymys ikinä?
IP: Tallennettu
kylmakalle
Full Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 114

Tila: Online

RE:Voisiko minulla olla? (10.5.2003, 22:45)
*Tässä(kin) asiassa on pari eri koulukuntaa*

Osaltaan perustuu omakohtaiseen kokemukseen, vahingossa tulin maininneeksi syöneeni aamulla, laboratoriotäti ei ottanut koetta, vaan lähetti minut pois ja sanoi:"tule huomenna uudestaan", ei oikein mieltä lämmittänyt ajaa yli 60 kilometriä turhaa

Toinen syy: goitrogeeniset ruoka-aineet, katso "Info kielletyistä ruoka-aineista"

Varminta, että saat tasan tarkkaan samanlaisen tuloksen on paastota se 10 tuntia.

Ruokailu vaikuttaa hormonitoimintaan ja jos välillä syöt, toisinaan et, tulos ei ole täysin vertailukelpoinen.

Ei se mitään, jos on aamulla syönyt, kunhan vastedes tekee samalla lailla. Tuo verikoe ei kyllä ole kun osatotuus, potilaan vointi on se paras mittari, johon enemmän pitäisi kiinnittää huomiota. Sinun tapauksessasi(sukurasitus)arvoja pitäisi tarkkailla tiiviisti, ettei arvot pääse liian ylös. Jos olisin lääkäri, en epäröisi hetkeäkään, vaan määräisin sinut lääkitykselle.
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team