kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 10.3.2004, 23:37
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi :: Arvot vajaa vai liikatoiminta
PäiviOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 3

Tila: Offline

Arvot vajaa vai liikatoiminta(9.3.2004, 18:58)
Minkälaiset arvot ovat kun on vajaa- tai liikatoiminta?
TSH ja T4V.
IP: Tallennettu
Liisasyöpa nakerteli kilppariani ja kirurgi vei loput
Viestejä: 23

Tila: Offline

RE:Arvot vajaa vai liikatoiminta(9.3.2004, 21:45)
HYKSin labran mukaan normaalit arvot ovat
TSH 0,2-4 mU/l
T4V 9-19 mol/l


Parjäilkää!
Liisa
IP: Tallennettu
kylmakalle
Super Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 471

Tila: Offline

RE:Arvot vajaa vai liikatoiminta(9.3.2004, 23:10)
Hei Päivi

Joku saattaa vetää sanomisistani herneen nieluun, mutta sanonpahan kuitenkin


Riippuu lääkäristä, on lääkäreitä joille ei mikään riitä!! Tiedossa on että TSH lukemalla 20 kaikki saavat oireita, vaikka eivät välttämättä osaisikaan niitä yhdistää vajaatoimintaan. Suositukset sanovat maailmalta rajaksi 2.5 ja jos kilpirauhaseen liittyviä oireita on, tulisi lääkitys aloittaa. Matti Välimäki on lääkityksen kannalla, jos potilas oirehtii ja on yrittänyt myös opettaa muitakin kuuntelemaan potilaita, eikä sokeasti tuijottamaan labra-arvoja.

Meillä jokaisella on yksilölliset arvot, jotka eivät aina satu kovin hyvin viitearvoihin :-( joten kysymyksesi on hyvin vaikea eikä siihen ole yhtä oikeata vastausta.

Parasta jokaisen sairastuneen olisi opetella tunnistamaan oireet ja hoitamaan itseään sen mukaan, ihan samaan tapaan kun diabeteksessa tehdään.

Tärkeimmät oireet joita silloin tällöin seuraamalla tunnistaa onko kyseessä yli- vai alitoiminta - pulssi, lämpötila, periaatteessa ei paljon muuta tarvita. Jos on opetellut myös muut ali- ja ylitoimintaan liittyvät oireet ei verikokeen tulos sitä sen kummemmksi muuta, apunahan se tietysti voi olla, mutta siihen sokeasti tuijottaminen on typerää, koska kukaan lääkäri ei kuitenkaan tiedä miltä potilaasta tuntuu olkoon TSH 3.33 tai 5.4.

Sanotaan tämäkin vielä kerran! Kyseisen TSH kokeen kehittäjä on myöntänyt, ettei koe ole kovin luotettava.

Sisäelimet reagoivat thyroksiiniin eri tavoin, se mikä voi olla sydämelle liikaa, ei välttämättä riitä solutason normaaliin toimintaan.

T4V:n haitari on laaja, lukemasta 9-24 - riippuen labrasta missä seerumi tutkitaan. Kukaan ei voi varmasti sanoa, missä kohtaa minulla tai sinulla tuota asteikkoa on hyvä olla, tähänkin olotila antaa parhaimman vastauksen. Itselläni lukema on tällä hetkellä n.18-20, enkä vieläkään ole päässyt kaikista oireista eroon ja ompa minulla ollut lukema yhteen aikaan yli 30 enkä siitä huolimatta kärsinyt mistään ylitoiminnasta lääkärin väitteistä huolimatta. Pelkkä viitearvoihin tuijotus ei auta potilasta, jos kaikki muu tautiin liittyvä unohdetaan, ei ihminen ole pelkkä seerumin veriarvo, systeemisairaus on paljon laajempi kokonaisuus, johon pitäisi myös kiinnittää huomiota.

Lääkärit pelkäävät määrätä thyroksiinia, koska kuvittelevat sen aiheuttavan kilpirauhasen sammumisen tai vastaavaa, tutkimuksissa ole mitään tuollaista havaittu, kun hormonia on syötetty terveille ihmisille.

Umpieritysrauhasten sairaudet on mutkainen kokonaisuus, niin monimutkainen että osa lääkäreistä, olkoonkin vaikka sisätautilääkäreitä, ei välttämättä osaa tätä tautikirjoa oikein hoitaa. Yli -ja alilyöntejä tapahtuu joka päivä. Tämän olen ihan itse vuosien kokemuksella huomannut. Lopullinen vastuu on meillä jokaisella itsellämme, niin karmealta kun se kuullostaakin, tilanne on tämänkin taudin kohdalla luisunut pois hallinnasta, niitä entisaikojen työlleen omistuneita, potilasta kuuntelevia lääkäreitä tapaa tosi harvoin, raha on mennyt kaiken edelleTsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
Tiina
Viestejä: 21

Tila: Offline

RE:Arvot vajaa vai liikatoiminta(10.3.2004, 09:10)

Lievästi liiikatoimintainen on tietty siinä mielessä kiva olla ettei liikakiloja kerry ja energiaa riittää.
Itse viihdyn paremmin lievästi vajaatoimintaisena, pää toimii paremmin kunnon yöunilla. Kun arvot ovat siinä kiikun kaakun eli ovat joko ylös tai alaspäin menossa, en pysty erottamaan kummasta on kyse. Tiedän vain tuntemusten perusteella sen että jompaan kumpaan suuntaan ollaan menossa. Tässä vaiheessa T4V on yleensä vielä normaalin rajoissa (noin 15) mutta T3 on pielessä.
Liikatoiminnan oireet eivät välttämättä heti vaivaakaan, itsekin kuuntelin niitä 2 vuotta ilman suurempia ongelmia. Tuo T4V=30 kuulostaa aika hurjalta ollakseen normaalia..pidemmän päälle.

Tiina

IP: Tallennettu
PäiviOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 3

Tila: Offline

RE:Arvot vajaa vai liikatoiminta(10.3.2004, 13:16)
Kiitos kaikille.
Sellainen kysymys vielä. Jos arvot menee TSH 0,2-4 rajojen alle tai yli, samoin T4V 9-19. Kumpa on vajaa vai liikatoiminta kyseessä.
Osasinko kertoa mitä tarkoitan.
IP: Tallennettu
krisse
Senior Member


mikä ei tapa se vahvistaa
Viestejä: 239

Tila: Offline

RE:Arvot vajaa vai liikatoiminta(10.3.2004, 13:34)
itse voin nyt hyvin kun omat arvoni ovat tsh=0.1 ja t4v=16,risat ja lääkärini sanoo onnekseni että nämä arvot pidetään oma vajaatoimintani on niin voimakasta laatua, enkä omaa minkään laisia liikatoiminnan oireita lisäksi jaan annoksen otan aamulla 1 tbl ja illalla puolikkaan ja olo on parantunut huomattavasti
krisse
IP: Tallennettu
cahhaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 29

Tila: Offline

RE:Arvot vajaa vai liikatoiminta(10.3.2004, 13:40)
Vajaatoimintaan viittaavat arvot:

TSH > 4
T4V < 9

Liikatoimintaan viittaavat arvot:

TSH < 0,2
T4V > 19

Tämä siis, jos katsotaan arvoja noiden yllä olevien HYKSin viitearvojen mukaan. Laboratorioiden viitearvot voivat hieman vaihdella.
IP: Tallennettu
Jossu*
Viestejä: 48

Tila: Offline

RE:Arvot vajaa vai liikatoiminta(10.3.2004, 14:58)
Meidän Lääkärikeskuksen labrassa tsh minimi on 0,400 (maksimia en muista) ja t4v 12-22. Joten heittelee noi arvot paikasta riippuen.
IP: Tallennettu
PäiviOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 3

Tila: Offline

RE:Arvot vajaa vai liikatoiminta(10.3.2004, 19:13)
Kiitokset kaikille.
Nyt ymmärrän.
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team