kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 22.7.2003, 22:17
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi :: Autoimmuuni thyreoidiitti
Viivi VäsynytOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 34

Tila: Offline

Autoimmuuni thyreoidiitti(3.7.2003, 20:39)
Moi

Taas tuli muutama kysymys mieleen kun lääkärit tuntuvat olevan sitä mieltä ettei mitään tarvitse selittää. Sain puhelimitse tietää että niitä vasta-aineita on mutta en kuitenkaan mitä vasta-aineita ja miten paljon. Lääkäriksi itseään nimittävä henkilö ilmoitti lisäksi että kyseessä siis on autoimmuuni thyreoidiiti ja käski taas laboratorioon elokuussa. TSH:n sain tietää ja se on nyt laskenut noin 2:een. Koska tässä on ollut pakko itse itseään lääkäröidä kysyisin nyt, voiko ajatella että Thyroxin-annos on sopiva kun lämpö ja pulssi molemmat normaaleja eli yli 36 ja noin 60 vaikka vajaatoiminnan oireita aina välillä on? Ja pitäiskikö vielä soittaa työterveyshoitajalle että sais tietää mistä vasta-aineista oli kyse?

Viivi Väsynyt joka palelee auringossakin
IP: Tallennettu
kylmakalle
Senior Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 218

Tila: Offline

RE:Autoimmuuni thyreoidiitti(3.7.2003, 21:04)
Moi Viivi Väsynyt

Soita ja kysy tai käy pyytämässä tulokset kirjallisena. Se että onko sopiva riippuu ihan siitä miten voit, sun olotila on se ykkönen joka määrää.

Pajonko yli 36? - pitäisi olla siinä 36.5, että olisi hyväksyttävä, entäs toi pulssi alle 60? en kyllä hyväksyisi, mielellään lähempänä 70 tai edes 65 - omani on ollut 68-72 normaalitilassa ja nyt hädin tuskin pääsen 60
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
Viivi VäsynytOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 34

Tila: Offline

RE:Autoimmuuni thyreoidiitti(4.7.2003, 10:25)
Moi taas,

ja kiitos Kylmäkalle. Soitin niistä vasta-aineista ja toimistoapulainen kertoi että kyseessä on TP (?) ja että arvo oli 690 ja että viitearvo on alle 50. En näistä numeroista juurikaan viisastunut mutta kai se autoimmuunihomma sillä varmistui. Onko tähän syytä reagoida millään tavoin vai vain jatkaa Thyroxinin säätämistä oikealle tasolle?

Mahdollisimman mukavia kesäpäiviä kaikille!

Viivi Väsynyt


IP: Tallennettu
krisse
Junior Member


mikä ei tapa se vahvistaa
Viestejä: 79

Tila: Offline

RE:Autoimmuuni thyreoidiitti(4.7.2003, 11:50)
täytyypä muistaa elokuussa kun menee taas kokeisiin muistaa että tarkistetaan taas noi vasta-aineet
edellisen kerran oli 1256, niin näkee onko seleeni vaikuttanu minkäverran
krisse
IP: Tallennettu
maijuOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 24

Tila: Offline

RE:Autoimmuuni thyreoidiitti(4.7.2003, 13:34)
Hei Viivi,

Kyseessä ovat varmaankin tyreoideaperoksidaasivasta-aineet eli S-TPO-Ab/S-TyrP-Ab. Yhtyneillä laboratorioilla TPO-Ab -tiitterin raja-arvo on 60 kU/l; harmaa alue on 60-100 kU/l (www. yhtyneetlaboratoriot.fi ja haku "TPO-Ab"). Kohonnut tiitteri viittaa krooniseen tyreodiittiin. Osalla oireettomasta väestöstä tavataan myös kohonneita tiittereitä.

Arvosi varmistaa nyt siis sitä, että sinulla on krooninen tyreodiitti. Näitä vasta-aineita mitataan yleensä vain kerran diagnostisessa mielessä. Vasta-aineet jäävät elimistöön loppuiäksi. Ne siis tuhoavat kilpirauhasen tyroksiinia tuottavia soluja. Ne voivat aiheuttaa ogelmia myös raskauksissa. (Näistä on puhuttu esim. kilppariliiton lääkäriluennoilla.)

Vasta-aineet eivät varsinaisesti vaikuta hoitoon, eikä pelkkä kohonnut tiitteri ole syy lääkitykseen. Sitä vastoin esim. tyreodiitin aikaansaama hypotyreoosi hoidetaan lääkityksellä.

Kannattaa käydä katsastamassa vaikkapa Therapia Fennicaa (luku 10, netissä).
IP: Tallennettu
kir si
Viestejä: 22

Tila: Offline

RE:Autoimmuuni thyreoidiitti(7.7.2003, 10:20)
Mitä ongelmia se voi aiheuttaa raskauksissa? siis noi vasta-aineet?
IP: Tallennettu
maijuOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 24

Tila: Offline

RE:Autoimmuuni thyreoidiitti(7.7.2003, 12:20)
Hei Kirsi,

Ulla Slama kertoi Kilpirauhasyhdistyksen lääkäriluennolla viime syksynä, että autoimmuunityreodiitin vasta-aineet on yhdistetty keskenmenoriskiin. Luvuista en tiedä.

Lisäksi jonkun tutkimuksen mukaan olisi autoimmuunityreodiittiäitien lapsilla todettu hidastunutta kehitystä jne., mutta tähän tutkimustulokseen hän suhtautui epäilevästi (pieni otos).

(Basedowin taudin vasta-aineet voivat aiheuttaa myös keskenmenoja, mutta ne liittyvät siis tapaukseen, jossa äidillä on raskauden aikana ylitoiminta.)
IP: Tallennettu
kir si
Viestejä: 22

Tila: Offline

RE:Autoimmuuni thyreoidiitti(7.7.2003, 14:16)
toi mua just kauhistuttaa eniten että kun se syy ei ole mahdollista vissiin poistaa eli sitä autoimmuunitautia eli ne vasta-aineet jää elimistöön ja tuhoavat siellä kaikenlaista...ja tulee kai niitä koko ajan lisääkin? voidaan vaan korvata aineilla mitä pystytään. jostain luin että jos kilppari ei toimi ollenkaan niin solutasolla muutos ei tapahdu. no ilmeisesti koko ajan vasta-aineet tuhoaa lisää kilppistä...ja mitä muita?
??????????????
onko jotain tehtävissä sille itse autoimmuunitaudille?

IP: Tallennettu
kylmakalle
Senior Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 218

Tila: Offline

RE:Autoimmuuni thyreoidiitti(7.7.2003, 20:04)
Eipä sille ole paljon tehtävissä, geenivirhe, joka on ollut jo syntymästä lähtien, on vaan AIT ootellut sopivaa hetkeä, milloin olisi aika iskeä . Autoimmuunitaudit kulkevat monasti käsi kädessä, eli jos on yksi päällä, on selvästi suurempi riski saada myös toinen, liitännäistauteja riittää aika liuta!, joten toivottavasti ei lisäänny.

Seleenillä on tutkimuksissa ollut positiivinen vaikutus kilppariin ja eikä ne muutkaan vitamiinit ja hivenaineet pahaa tee. Ruoka-aineet(goitrogeniset) olisi myös hyvä ottaa mukaan "Info kielletyistä ruoka-aineista". Elintavoilla taitaa olla suuri(n) merkitys, miten tässä lopulta käy!
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
kir si
Viestejä: 22

Tila: Offline

RE:Autoimmuuni thyreoidiitti(11.7.2003, 13:26)
Lääkäri sanoi että hänen muistaakseen muilla tapauksilla oli vasta-aineet pienenneet kuukausien päästä tyroksiinilääkityksen aloittamisesta. Aloitettu tyroksiinilääkitys myös alkaa hillitseen kilpirauhastulehdusta joka on autoimmuunimuodossa.
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team