kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 22.7.2003, 22:14
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi :: Esittäytyminen ja tietoa liotyroniinista
-MerjaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 3

Tila: Offline

Esittäytyminen ja tietoa liotyroniinista(9.7.2003, 12:12)
Hei!

Löysin tämän keskustelufoorumin sattumalta eilen ja minusta on hieno juttu, että kotimaan kielelläkin voi aiheesta keskustella.

Minulle diagnosoitiin vuoden 2000 lopulla Basedowin tauti lievillä silmäoireilla. Liikatoiminta hoidettiin radiojodilla pian diagnoosin jälkeen ja olen nyt todennäköisesti loppuikäni hypotyreoottinen radiojodihoidon ansiosta.

Omatoimisen tiedonhaun ja kommervenkkien jälkeen olen nyt sekä tyroksiini- että liotyroniinilääkityksellä. Kotimaamme terveydenhuollossa saa tosiaankin sen käsityksen, että tyroksiini on Suomessa ainoa lääkitys kilpirauhasen vajaatoimintaan mutta näin ei asia ole vaan myös trijodityroniini on mahdollinen lääke. Se on erityisluvallinen lääke mutta tk- ja ta- ja yksityislääkärit eivät ole tästä seikasta tietoisia.

Lääkelaitoksen nettisivuilla ja laitoksen julkaisemassa TABU-lehdessä nro 6/2000 on asiasta tietoa. TABU-lehti on lääkäreille suunnattu mutta sitä julkaistaan myös verkossa vuodesta 2000 lähtien.

www.laakelaitos.fi/uploads/tabu/tabu2000_6.pdf

Minä sain erityisluvallisen liotyroniinini näyttämällä ta-lääkärille yllä mainitussa numerossa olevaa Jorma Salmen artikkelia kilpirauhasen toimintahäiriöiden lääkehoidosta. Tertroxin-merkkinen lääke maksaa vajaat 70 €/100 kpl 20 µg eikä Kela korvaa erityisluvallisia lääkkeitä. Erityislupa maksaa 10 € kpl.
-Merja
IP: Tallennettu
kir si
Viestejä: 22

Tila: Offline

RE:Esittäytyminen ja tietoa liotyroniinista(9.7.2003, 14:15)
Ai kun ois hienoo jos saataisiin sellainen lääke mikä siinä artikkelissa oli mainittu - jossa oisi molempia! Samalla lisääntyisi asian tuntemus lääkäreillä. ?
Millainen olo sulla oli ennen liotyroniinia - ja on nyt?
IP: Tallennettu
maijuOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 24

Tila: Offline

RE:Esittäytyminen ja tietoa liotyroniinista(9.7.2003, 15:34)
Hei Merja!

Olisin kiinnostunut tuosta lääkityksestäsi eli onko 12.5 ug:lla trijodityroniinia korvattu yksi 50 ug:n osuus levotyroksiiniannoksestasi? Tai siis onko se yleisesti käytetty annostustapa?

Oma lääkkeeni on tällä hetkellä Armour Thyroid, joka sisältää sekä levotyroksiinia että trijodityroniinia. Yksi tabletti vastaa noin 75 ug:aa levotyroksiinia. Purkissa on 100 tablettia, ja se maksaa melkein 100 euroa. Tuo (synteettinen) liotyroniini tulisi siis huomattavasti halvemmaksi!?


IP: Tallennettu
-MerjaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 3

Tila: Offline

Oloni ennen liotyroniinia oli kuten täällä saa lukea(10.7.2003, 13:27)
eli ennen kaikkea kokoaikainen väsymys, joka ei mennyt nukkumalla ohi. Tämä ja tahmea ajatuksenjuoksu rassasi mieltä, sillä tutkijan työssäni tarvitaan aivokapasiteettia, ja sitä ei tuntunut olevan palkkani edestä. Harrastukseni eivät jaksaneet juuri kiinnostaa, olin itkuinen ja pessimistinen kaiken suhteen. Lisäksi hiuksia lähti normaalia enemmän, iho oli kuiva, suupieli halkeili (selkeä oire TSH:n noususta), paleli jossain määrin. Paino-ongelmia ei ollut mutta ei ollut puhtiakaan. Veriarvo TSH:n osalta oli viimeisimmässä mittauksessa ennen liotyroniinia 0,009 mutta olotila ei vastannut lukemaa.

Aloittaessani liotyroniini-lääkkeen ottamisen huomasin eron entiseen olotilaan jo parin päivän kuluttua, sillä puhtia rupesi löytymään aivan eri tavalla kuin ennen. Päiväsaikainen väsymys kaikkosi, hiustenlähtö väheni normaaliin ja ajatus tuntui olevan liukkaampi kuin ennen, kykenin jopa vitsailemaan. Olotila muuttui selkeästi paremmaksi kuin pelkällä tyroksiinilla.

Tyroksiiniannostus oli ennen liotyroniinia 125 µg/pvä, ja kun liotyroniini 10 µg/pvä (1/2 tabl.) otettiin mukaan, tyroksiiniannos laskettiin 100 µg:aan /pvä. Salmen artikkelissa oleva annostus on käsittääkseni esimerkki lähtöannostuskombinaatiosta, voi se olla jokin muukin yksilön tarpeiden ym. seikkojen mukaan. Esimerkiksi pulleanpyöreästä tabletista (20 µg), jonka halkaisija on n. kuusi millimetriä, on hankala ottaa täsmälleen 12,5 µg:n annosta.

Minulla 125 µg tyroksiinia vaikuttaa silmiin tunteena, jota voisi kuvailla sanoilla "kuiva hiekka". Syke nousee myös hieman. Liotyroniinilla ei ole tuntunut sivuvaikutuksia em. annoksella. Voin tunnustaa, että silloin tällöin olen niellyt koko liotyroniinitabletin eli 20 µg eikä sivuvaikutuksia ole tuolloinkaan ilmennyt. Kokeiluni ovat tietenkin omalla vastuullani.

Odottelen parhaillaan verikoetuloksia (TSH, T4v, T3v)runsaan puolen vuoden kombinaatiolääkityksen käyttämisen jälkeen. On mielenkiintoista nähdä, miltä veriarvot näyttävät. Erityislupa on vuodeksi kerrallaan, joten senkin uusimisen aika alkaa olla käsillä. Olen kovasti tyytyväinen ta-omalääkäriini ja hänen myötämielisyydelleen tässä asiassa.

Hinnoista sen verran, että tyroksiinihan on varsin halpaa Kela-korvauksen jälkeen, vuoden annos (0,1 mg/pvä) maksaa n. 20 € ja minulle vuoden annos Tertroxin-liotyroniinia (200 tabl.) maksaa n. 130 € + 10 € erityisluvasta. Yhteensä siis n. 160 € vuodessa kilpirauhasongelmien lääkityksen osalta.

Vaistoni sanoo, että tulevaisuus tuo tullessaan myös T4/T3 -kombinaatiolääkkeen. Tutkimuksia ja julkaisuja saisi vain olla aiheesta enemmän. Tässä on idea tutkimusorientoituneelle yliopistosairaalan sisätautilääkärille. Luulisi tähän aiheeseen rahoitustakin saavan.
-Merja
IP: Tallennettu
maijuOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 24

Tila: Offline

RE:Esittäytyminen ja tietoa liotyroniinista(10.7.2003, 14:45)
Hei Merja,

kiitos vastauksestasi! Kuulostavatpa tuntemuksesi oireiden suhteen samanlaisilta omieni kanssa. Mulla on hävinnyt myös jatkuva haukottelu ja sykkeen hetkittäinen putoaminen neljäänkymmeneen (ja sen allekin), ja myös sydämen "muljahtelut" ovat vähentyneet. Kädet ja jalat pysyvät nykyään lämpiminä. Päänsäryt ovat myös vähentyneet. Väsynyt olen edelleenkin, mutta se ei ole enää sitä luokkaa, mitä aiemmin. Pää "pelaa" paremmin.

Mulla on kanssa edessä vuodenvaihteessa reseptin uusiminen ja uusi luvan hakeminen. Voisin pyytää silloin reseptin trijodityroniiniin ja tyroksiiniin erikseen. Armourilla lääkitys tullee kohdallani maksamaan noin 600 euroa vuodessa. Kela ei korvaa siitä mitään.

Armour on siis Yliopiston Apteekin maahantuoma amerikkalainen lääkevalmiste, jonka tyroksiini ja trijodityroniini on eristetty porsaan kilpirauhasesta. Siinä on siis molempia, mutta se ei ole synteettinen valmiste. Joku tällä palstalla kirjoitti aiemmin, että lääkeyrityksille oli esitetty tietoa yhdistelmälääkkeen tarpeellisuudesta kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidossa osalla potilaista. Yritykset eivät olleet kiinnostuneita. Syynä oli se, että lääkkeet (tyroksiini ja yhdistelmälääke) kilpailisivat markkinoilla keskenään, eikä se olisi yritykselle taloudellisesti kannattavaa liiketoimintaa.

IP: Tallennettu
kylmakalle
Senior Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 218

Tila: Offline

RE:Esittäytyminen ja tietoa liotyroniinista(10.7.2003, 20:10)
Hei Maiju

Mitenkä olet tuon Armourin ottanut, nielaissut masuun?
Paras teho kuulema saadaan, jos pilleri sulaa suussa kielen alla Nitron tavoin, siirtyy verenkiertoon heti. Tehoa lisäämään suositellaan ottamaan seleeniä päälle. Itse aion siirtyä tuohon tapaan.

Tieto on peräisin Yahoo groupsin postituslistalta(Natural thyroid hormones)

Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
maijuOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 24

Tila: Offline

RE:Esittäytyminen ja tietoa liotyroniinista(10.7.2003, 20:37)
Hei Kylmäkalle,

olen ottanut Armourin aamulla tyhjään vatsaan veden kera ja pyrkinyt olemaan lääkkeen jälkeen vähintään tunnin syömättä. Seleeninkin olen ottanut vasta illalla. Mielenkiintoinen tuo toinen tapa, pitääpä kokeilla! Kiitos vinkistä!

Eikös ole muuten aika jännä juttu, miten paljon enemmän Armourissa on mukana kaikkea informaatiota verrattuna kotimaiseen Thyroxiniin? Esimerkiksi muiden lääkkeiden imeytymisvaikutuksista. Noistahan puhutaan jo esimerkiksi myös Kilppariyhdistyksen asiantuntijalunnoilla, mutta asiaan vihkiytymättömät lääkärit eivät niistä Suomessa yleensä taida tietää.

Kantsii muuten lähteä uuden purkin hakureissuun aina vähän ennakolta. Nytkään sitä ei ollut maahantuojalta saatavissa kolmeen viikkoon.

IP: Tallennettu
kylmakalle
Senior Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 218

Tila: Offline

RE:Esittäytyminen ja tietoa liotyroniinista(10.7.2003, 21:32)
Hei Maiju

Se pitkä "lista" sais olla vaikka metrin, tietoa ei ole koskaan liikaan, mitä enemmän luulen tietäväni, pian huomaan, etten tiedä paljon mitään. Alkuvaiheessa olin hukassa kun kukaan 5 TK-lääkäristä ei selittänyt mitään, oli pakko alkaa itse tonkia. Nyt olen huomannut, ettei ne mitään olisi pysyneet kertomaan. Sisätautilääkärit(2) oli lähes yhtä surkeita!

Ihan totta, siksi olisi tosi tärkeetä saada TK-lääkäritkin noille luennoille, että oppisivat edes ne perusasiat kun kohtaavat potilaan, jos en ite sairastais en varmaan uskoisi tilanteen olevan näin huonon


Mä otin eilen kaikki 200kpl, ettei tarvii jatkuvasti Lahdessa asti ajella, lisää kustannuksia liikaa. Mitenkäs pitkäksi aikaa olet ton reseptin saanut?
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
maijuOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 24

Tila: Offline

RE:Esittäytyminen ja tietoa liotyroniinista(11.7.2003, 08:31)
Moi Kylmäkalle,

sain sen reseptin kuuteen purkkiin eli noin vuoden tarpeisiin. Ja se luparumba menee sitten taas uusiksi. Tämä on kai tätä, mistä moni niin paljon puhuu: krooninen sairaus, mutta viranomaisten mukaan tilanne lääkityksen tarpeellisuuden suhteen saattaa muuttua?

Joo, tieto tuo turvaa, mutta joskus kyllä huomaa olevansa tosi korkealentoisissa ajatuksissa. Kun esimerkiksi alkaa funtsimaan, että mitä noissa tyroksiinin eri biokemiallisissa reaktioissa itse asiassa tapahtuu. Löysin jo itseni aminohappomäärityssivuiltakin... Monta kertaa olen ajatellut myös sitä, miten pulassa olisin ilman englanninkielentaitoa ja nettiä.

Se kromi muuten alkaa puremaan. Kiitos sinulle siitäkin vinkistä!

IP: Tallennettu
kylmakalle
Senior Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 218

Tila: Offline

RE:Esittäytyminen ja tietoa liotyroniinista(11.7.2003, 20:45)
Hei Maiju

Hyvä tietää, että voi edes vuodeksi reseptin ruikuttaa. En kyllä tiedä kun yhden tapauksen, jossa tarpeellisuus voi muuttua
Aika orpona olisin, ties missä, jos ei nettiä olisi - oli korvaamaton apu alkuaikoina.

Hyvä juttu kun alkaa kromi toimimaan, voit testata tilaasi esim. suklaalla, tuleeko "ällö"olo ja kuinka nopeasti, mitä nopeammin alkaa ällöttää, sitä tehokaammin kromi elimistössä toimii, lopulta ei halua syödä makeaa tai jos syö, niin olematon pala riittää makeanhimon tyydytykseen.
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team