kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Moi yllapito, sinulla on yhteensä 0 viestiä.


Tänään on 4.11.2003, 23:33
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi :: Esittäytymistä
HeidiOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 3

Tila: Offline

Esittäytymistä(13.10.2003, 14:08)
Hei!

Olen ihka uusi tällä palstalla, jonka ilokseni löysin hakiessani netistä tietoa hypotyreoosista. Harvempi ymmärtää, jollei itsellä ole ko. vaivaa, miten kokonaisvaltaisesti näinkin pieni vaiva voi haitata.

Minulla todettiin dx. struuma 2001, ollessani 19-vuotias, ihan perusterveystutkimuksen yhteydessä. Itse olin havainnut sen jo pari vuotta aiemmin, mutten osannut säikähtää "muljusta kaulallani", kun se ei mitään ihmeempiä selviä oireita antanut (kipu tms). Struuma ultrattiin ja silloin otettiin myös biopsia, syövän poissulkemiseksi.

Minulla on koko ajan ollut hypotyreoosin oireita (jo ennen diagnoosia), jotka koko ajan vain pahenevat. TSH ja S-T4-V ovat kuitenkin olleet koko ajan normaaliviitteiden sisäpuolella. Johtunee varmasti myös siitä, että TK:sta minun käskettiin olla syömättä 12h ennen kokeita, kukaan ei vain puhunut siitä, ettei saisi tupakoida ennen kokeita. Eikä paastoakaan tarvita . Nämäkin sain tietää sairaanhoitajaopintojeni edetessä.

Nyt kävin vuosikontrollissa, jossa TSH todettiin hiukan kohonneeksi, S-T4-V on ihan normaali. Odottelen lääkärin mielipidettä tilanteesta.

Oireina minulla on ollut jo pitkään voimakasta väsymystä, mikä vain lisääntyy nukkumalla. Pää on ihan "pöhnäinen" ja tuntuu ettei ajatus oikein juokse, muisti pätkii toisinaan; unohtelen tapahtumia lähimenneisyydestä. Iltaisin aina muuten paleltaa, mutta jalat kuumottavat ja polttavat, levottomat jalat -syndrooman tapaan. Hiukset ja iho ovat kuivahtaneet, kasvojen ihoa ihan "pistelee"/kihelmöi toisinaan. Tuntuu, että kuulo on huonontunut. En tosin tiedä johtuuko se siitä, että minulla olisi mahdollisesti keskittymiskyvyn puutetta, kuulen mutten kuuntele.

Mieliala on alavireinen, arvottomuuden tunteitakin esiintyy toisinaan. "Minusta ei ole mihinkään", mikä on sikäli outoa, sillä koulussa pärjään loistavasti ja parisuhdekin on kunnossa, samoin suhteet perheeseen, ystäviin ja tuttaviin. Vastapainona esiintyy sitten äreyttä, josta avomieheni saa kyllä tuta toisinaan, onneksi hän on ymmärtäväinen luonne.

Nyt struuma on myös ilmeisesti kasvanut, sillä selällään nukkuminen on vaikeutunut. Struuma painaa henkitorvea ja aiheuttaa painon tunnetta. Kuorsaaminen on myös tullut kuvioihin

Näillä esittelyillä taustoistani astun "samanhenkisten" joukkoon jakamaan kokemuksia. Vertaistuki kyllä saa mielen paremmaksi. Olisi kiva kuulla, onko muilla samantyyppistä kavalkadia oirekuvassa.IP: Tallennettu
AuroraOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 39

Tila: Offline

RE:Esittäytymistä(13.10.2003, 15:51)
Moi Heidi!
Itselläni on kilpirauhasen tulehdus, joten en ole struuman asiantuntija, mutta oireet ovat tuttuja kyllä. Minunkin kilpparini on suurentunut, mutta sisäänpäin, ja ei se tietääkseni mikään truuma ole?! Olen tässä menossa pian lääkäriä taas kiusaamaan, vaan onko siitä mitään hyötyä...

>Olen ihka uusi tällä palstalla, jonka ilokseni löysin hakiessani netistä tietoa hypotyreoosista.

Mukavaa, jos löysit palstalle, ja olet vieläpä aktiivinen, sillä aina parempi mitä useampi kertomassa vaivoistaan.

>Harvempi ymmärtää, jollei itsellä ole ko. vaivaa, miten kokonaisvaltaisesti näinkin pieni vaiva voi haitata.

Teidän, mutta niin se on vähän joka asian ja taudin kanssa. Jos ei ole omakohtaista kokemusta, niin ihmisellä on helposti tapana vähätellä toisen ongelmia - tosin ei tässä mitään sääliä kaivata!

>Minulla todettiin dx. struuma 2001, ollessani 19-vuotias, ihan perusterveystutkimuksen yhteydessä.

SE on hyvä että olen saanut diagnoosin, eikä ole tarvinnut sairastaa montaa vuotta tietämättä mitään.

>Struuma ultrattiin ja silloin otettiin myös biopsia, syövän poissulkemiseksi.

Hyvä että sekin on poissuljettu.

>Minulla on koko ajan ollut hypotyreoosin oireita (jo ennen diagnoosia), jotka koko ajan vain pahenevat. TSH ja S-T4-V ovat kuitenkin olleet koko ajan normaaliviitteiden sisäpuolella.

Olithan verikokeissa aamulla klo 8 ? Se on erittäin tärkeää kun selvitetään kilpparin toimintaa!!! Iltäpäivällä saattaa näyttää arvot olevan rajojen sisällä.

>Johtunee varmasti myös siitä, että TK:sta minun käskettiin olla syömättä 12h ennen kokeita, kukaan ei vain puhunut siitä, ettei saisi tupakoida ennen kokeita.

Joo, en minäkään ole paastonnut, vaan syönyt aamulla ennen koetta, mutta lääke vasta sen jälkeen. Tupakasta en tiedä, kun en harrasta.

>Eikä paastoakaan tarvita . Nyt kävin vuosikontrollissa, jossa TSH todettiin hiukan kohonneeksi, S-T4-V on ihan normaali. Odottelen lääkärin mielipidettä tilanteesta.

Jos mahdollista,niin mene endolle, saa paremman avun. Jos on oireita ja kilppari on suurentunut, niin kyllä se on lääkkeen paikka minusta. Arvot pitäisi selvittää oikeaan aikaan ja tarkkailla muutenkin.
Oireittesi perusteella sinulla on monet vajaatoiminnana haitat, ja joku voi jopa sanoa, että olet vain masentunut, mutta älä usko sitä! Koeta löytää lääkäri joka osaa asiansa, mielellään alan asiantuntija. Se maksaa, mutta usko pois, että vuosien kituminen tai kertamaksu, niin kannattaa valite se maksu Jos ei vanhemmat auta, niin sossusta sitten kerjäämään.

>Mieliala on alavireinen, arvottomuuden tunteitakin esiintyy toisinaan. "Minusta ei ole mihinkään",

Se johtuu siitä, että olet masentunut, mutta se johtuu vain kilpparin aiheuttamasta aineenvaihdunnan häiriöstä, et ole masentunut sillä tavalla kuin joku muu tautia sairastamaton.

>mikä on sikäli outoa, sillä koulussa pärjään loistavasti ja parisuhdekin on kunnossa, samoin suhteet perheeseen, ystäviin ja tuttaviin. Vastapainona esiintyy sitten äreyttä, josta avomieheni saa kyllä tuta toisinaan, onneksi hän on ymmärtäväinen luonne.

Parisuhde paranee, kun vain saat apua vaivaasi. Hyvä jos on tukea läheisiltä, kannattaa pyytää apua tässä asiassa. Jos itse ei jaksa ajaa etujaan, niin on hyvä että vaikka siippa tekee sen yhdessä kanssasi.

>Nyt struuma on myös ilmeisesti kasvanut, sillä selällään nukkuminen on vaikeutunut. Struuma painaa henkitorvea ja aiheuttaa painon tunnetta. Kuorsaaminen on myös tullut kuvioihin

Tuttu juttu! Mulla ei vaan auta mikään... Joskus parempi joskus huonompi, taitaa sitten liittyä johonkin muuhun. Mutta sinä et siis ole saanut vielä mitään lääkitystä? Ensimmäinen asia tosiaan on se lääkärin löytäminen, ja sitten kun pääsee kokeilemaan josku tyroksiini auttaa, niin on jo paljon viisaampi...tai sitten ei

Aurora

Ps. jos teksti oli jotenkin sekavaa, niin puolustuksekseni voin sanoa, että olen aivan katki...

IP: Tallennettu
HeidiOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 3

Tila: Offline

RE:Esittäytymistä(17.10.2003, 22:38)
Aurora: hmm..käsittääkseni kyllä kilpirauhasen suurentuminen on struuma, kasvoi se sitten ulos- tai sisäänpäin. Voin toki olla väärässäkin, mutta sanakirjojen ja sh-koulun oppikirjojen mukaan struuma = kilpirauhasen suurentuminen.

"Olithan verikokeissa aamulla klo 8 ? Se on erittäin tärkeää kun selvitetään kilpparin toimintaa!!! Iltäpäivällä saattaa näyttää arvot olevan rajojen sisällä."

Juu, kokeissa olin klo 8.00. Tupakka, kahvi, tee ainakin varmasti nostavat arvoja. Omalla päättelykyvyllä arvoituna veikkaisin myös esim. suklaan (kaakaon) nostavan arvoja. Harmi vain, ettei kukaan maininnut asiasta etukäteen, joten pari vuotta kävin kokeissa "turhaan", koska arvot olivat vääristyneitä. Vasta koulutukseni puitteissa tuli ilmi se, kuinka oikeasti kuuluu valmistautua kilpparikokeisiin, tajusin huomioida nuoksin seikat. Olisi kiva, että TK:kin hoitsut tietäisivät tällaiset asiat

TK-lääkrini haluaa vielä tarkkailla arvoja, joten joulukuun alussa taas kokeisiin. Ajattelin nyt odotella, että mitä tuleman pitää. Kyllähän tässä muutaman kuukauden vielä jaksaa, kun olen jo useamman vuoden tiedostamattani oireideni kanssa elänyt. Nyt kuitenkin tiedän mistä kaikki johtuu Jollei lääkärini ota vieläkään kantaa arvoihin, pyydän lähetettä erikoissairaanhoidon puolelle. Paikallisessa keskarissa on kuitenkin pätevä endokrinologi. Toinen juttu onkin sitten se, että heruuko sitä lähetettä.

Olen nyt muutaman päivän lueskellut ihan "taustalta" tämän palstan tarinoita esittäytymiseni jälkeen. Mitä enemmän luen, sitä enemmän löydän yhteyksiä itseeni. Alkaa pikkuhiljaa tuntua, että tämä menee hypokondrian puolelle. Mutta muutamia esimerkkejä: myös minulla on ollut jo useita vuosia peruslämpö alle 36 C. Kuumetta ei ole ollut pitkiin aikoihin, vaikka kuumeen tunnetta onkin ollut sairastaessa. Mittari on vain silloin näyttänyt vähän reilua 36 C. Mittarissa ei ole vikaa, koska se avolla toimii ihan hyvin.

Toinen minkä huomasin muiden kirjoituksista on ongelmat painon kanssa. Muutamia vuosia sitten painoni kohosi lyhyessä ajassa (n. puoli vuotta) kymmeniä kiloja, mutta liitin sen silloin ehkäisypillereisen aloittamiseen ja saattoihan se siitä johtuakin. Joka tapauksessa painon pudottaminen on hankalaa. Vaikka harrastan liikuntaa (no, kuntopyörällä poljen 10 km/pv, ei se nyt suunnatonta kuntoilua ole) ja syön vähemmän kuin mielestäni kulutan, paino vain pysyy pilvissä. Loistava esimerkki on edellinen kesä; kolme kuukautta poljin fillarilla mäkisiä teitä työmatkani 7km/suuntaansa n.15min, viitenä päivänä viikossa. Söin tavallisemmin päivässä ruispalan, rasvattoman jogurtin ja omenan, kerran päivässä kevyt lämmin ruoka perus-ruokalautasmallin mukaan ja 2-3 litraa vettä, ja varmaan puoli pannua kahvia maidon kanssa päivittäin. Kuitenkin syksyllä paino oli noussut 10 kg - taas! Hiukkasen meni nuo laihdutusinnot taas hetkeksi

No, joka tapauksessa en arvannut, että kilpparivaivaisen sairauden kuva voi olla niin laajakirjoinen mitä täällä on tullut ilmi. Ja näitä kertomuksia lukiessani, en voi kuin ihmetellä, miksi minulla ei ole lääkitystä.

Tuosta edellisestä viestissä mainitsemistani masennuksen oireista sen verran, että vaikka se "masennusta" onkin, niin sekä minä että lääkärini tiedostaa, ettei se ole depressiota, vaan liittyy kilppariin. Hän vain jostain ihmeen syystä haluaa vetkutella sen tyroksiinin kanssa.


IP: Tallennettu
AuroraOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 39

Tila: Offline

Kyllä vain (21.10.2003, 12:14)
Moi,
olet aivan oikeassa, että suurentuma on struuma, mutta se ei ainakaan ole minun diagnoosini. Itse asiassa sitä asiaa tässä mietitään taas uudelleen, että mikähän se vois vaikka olla
Mutta - mikä on se syy? Pelkkä suurentuma, tulehduksen aiheuttama, vajaatoiminta, liikatoiminta? Sinun tapauksessasi se ei ole vielä ilmeisesti selvä, vai ymmärsinkö oikein? Puhuit arvoista, mutta lääkettä ei ole vaikka kaikki taudin oireet sinulla jo on.
Joka tapauksessa, koskaan ei ole puhuttu minulle struumasta sen enempää, ja kaulani ei ole ollut turvonnut ulospäin vaan kilppari on kasvanut sisäänpäin, ja toooosi kivalta on tuntunut

Aurora

IP: Tallennettu
HeidiOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 3

Tila: Offline

RE:Esittäytymistä(28.10.2003, 18:37)
Minullakin suurentuma alkaa vasta nyt näkyä, aikaisemmin se oli vain tunnusteltavissa. Mutta ehkä kilpparin kasvamiselle on muitakin diagnooseja olemassa kuin "struuma".

Minulla kilpparin kasvun syytä ei ole edes pyritty selvittämään, itse epäilen sen liittyvän traumaan.Tosin suvussani aika monella on ollut struumaa, että kai siihen jokin perinnöllinen alttiuskin on olemassa. Veikkaan, ettei sitä edes yritetä selvittää ainakaan TKlääkärin toimesta.

Alan pikkuhiljaa tässä kallistua vaatimaan lähetettä endolle, sanoi tohtorini sitten mitä hyvänsä joulukuussa.
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team