kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 6.1.2004, 22:06
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi :: Hypotyreoosi ja masennus
konnaOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 1

Tila: Offline

Hypotyreoosi ja masennus(10.12.2003, 12:19)
Olen sairastunut kilpirauhasen vajaatoimintaan kilpirauhasen tulehduksen jälkeen ollessani seitsemän vuotias. Nyt olen siis käyttänyt Thyroxinia kohta 11 vuotta. Päiväannos tällä hetkellä 0.1mg. Välillä se riittää, toisinaan ei.

Muistan sairastumisestani sen, että lihosin, masennuin, minua itketti ja olin jotenkin vakava ja ylikiltti lapsi. Halusin miellyttää, kuulla jotain hyvää itsestäni koska tunsin itseni epäonnistuneeksi. Sain kuulla lihavuudestani päivittäin koulussa.

Minusta tuntuu, että sain aikuistua liian aikaisin. Osasin ajatella jopa kiusaajistani aikuisella tavalla, yrittäen ymmärtää heitä. Ja ymmärsin. Siispä en itselleni antanut armoa. Olin viallinen.

Koin syyllisyydentunteita myöhemmin turhilta tuntuvista asioista niin kovasti, että saatoin itkeä kuukauden ajan itseni uneen. Ja kun edellinen murhe oli helpottanut, tuli seuraava. Ymmärsin jo 12-vuotiaana, että tulen aina potemaan masennusta. Se tuntui jotenkin väärältä.

En hakenut apua, en osannut luottaa hoitohenkilökuntaan, koska pienempänä kuulin mös lääkäriltäni ylipainosta. Ennen kuin minut ymmärrettiin laittaa kokeisiin, lääkäri syytti vanhempiani huonosta ruoasta, karkin ja mehun ylenpalttisesta tuputtamisesta yms. Häpesin suunnattomasti, ja surin sitä jo seitsenvuotiaasta asti.

Syvän aallonpohjan, ihan mustan kauden jälkeen ystäväni ja vanhempani huolestuivat minusta. Olin valvonut kolmen vuoden aikana tuhottomasti, saanut paniikkikohtauksia tuon tuosta, itkin tunneilla ja poissaoloja oli yläasteella muutaman sataa tuntia.

Pääsin suoraan aloittamaan psykiatrisen hoidon. Koulun kuraattori sanoi olevansa kyvytön auttamaan noin pahassa tilanteessa, ja vei minut psykologille. Kävin siellä monen vuoden ajan, kerta tai kaksi viikossa. Kokeilin erilaisia lääkkeitä, mutta tuntui kuin ne olisivat vain tukkineet ajatukseni, turruttaneet.

Vieläkin käyn psykiatrilla ja psykologilla. Harvemmin tosin, en suostu enää hukkaamaan aikaani puhumiseen asioista ja ongelmista joita ei ole.

Olen usein miettinyt, kuinka paljon vaikutusta on hypotyreoosilla. Olen kuukauden ajan ollut taas huolissani tilastani. Hiuksia lähtee, paino nousee, muisti huononee, nukun jatkuvasti, itkeskelen enkä jaksa tehdä mitään. Paniikkihäiriö nostaaa taas päätään.

Onko muilla samankaltaisia kokemuksia? Aiheuttaako vajaatoiminta psyykisiä ongelmia? Siihen saa usein terveysalan ihmisiltä kovinkin ristiriitaisia vastauksia. Olisi kiva kuulla ihmisiltä omia kokemuksia, ei lukea kirjoista teorioita. Tiedän, että Thyroxin-hoito altistaa paniikkikohtauksille, sen jopa lääkärini suostuu myöntämään.

Haluaisin itse valmistua paremmaksi terveys- ja sosiaalialan ammattilaiseksi kuin minua hoitaneet. Siinäpä tavoite, mutta niitähän täytyy olla. =)
AnNa MyRbErG
IP: Tallennettu
Jossu*Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 17

Tila: Offline

RE:Hypotyreoosi ja masennus(10.12.2003, 14:52)
Hei!

Olen itse kokenut painiikkokohtauksia ja masennusta sairastuessani, mutta en ole ikinä kuvitellut enkä kuullut että lääke altistaisi kohtauksille. Enkä kyllä haluaisi uskoa sen olevan totta, suorastaan pelottavaa! Olen syönyt thyroxinia pari vuotta eikä ole ollut kuin pari paniikin alkua. Ennen lääkitystä niitä kohtauksia tuli aika usein. Sanoiko se lääkärisi muuta tästä aiheesta?
IP: Tallennettu
krisse
Full Member


mikä ei tapa se vahvistaa
Viestejä: 179

Tila: Offline

RE:Hypotyreoosi ja masennus(10.12.2003, 18:41)
vaadi jos ei jo oteta tsh ja t-3v kokeita ja ota tulokset itsellesi voi olla ettei annostus ole kohdallaan se voi tarve muuttua ja vaihdellakin välillä.

paras olo on useimmilla jos tsh on + - 1. toisilla vielä ihan nollan tuntumassa.

minun mielestäni sinun tsh.si on liian ylhäällä oireiden mukaan, ja laita vaikka tänne meillekin ne tulokset niin voimme tarvittaessa auttaa,neuvoa eteenpäin, tuo ei kuulosta mitenkään normaalilta
krisse
IP: Tallennettu
omppuOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 32

Tila: Offline

RE:Hypotyreoosi ja masennus(11.12.2003, 13:54)
Hei, konna.

Kerroit, että tyroksiiniannoksesi on tällä hetkellä 0.1mg. Ja että olet huomannut, että välillä se riittää, toisinaan ei.

Ja nyt kuukauden ajan sinulla on ollut oireita, jotka taitaisivat sopia vajaatoimintaan ja kertoa, että tällä hetkellä lääkityksesi ei riitä.

Tuli vaan mieleen, että endokrinologini kertoi huomanneensa, että monet vajaatoimintaa sairastavat tarvitsevat pimeään vuodenaikaan suuremman annoksen lääkettä oireiden pahentuessa. Voisikohan sinullakin olla nyt sellainen tilanne?

Niin, kyllä vajaatoimintaan ymmärtääkseni (ymmärrykseni ei tosin ole suuren suuri... ) voi liittyä myös psyykkisiä oireita, esim. masennusta ja ärtyneisyyttä, mutta ne ovat siis seurausta hormonitoiminnan häiriöistä ja oireiden pitäisi hävitä, kun lääkitys on kohdallaan.

Tuota minäkään en ole mistään kuullut tai lukenut, että Thyroxin altistaisi paniikkikohtauksille Mistä olet kuullut/lukenut? Olisiko sinulla antaa vaikka linkki?
IP: Tallennettu
InkeriOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 46

Tila: Offline

RE:Hypotyreoosi ja masennus(11.12.2003, 16:19)
Kun totuttelin puolen vuoden ajan tyroksiiniin (TSH oli 170), minulla oli pitkän aikaa aina lääkitystä hiljalleen nostettaessa paniikkikohtauksia ja surkea olo. Olin masentunut. Olen ihan oikeasti perusonnellinen ja aikaansaapa ihminen, mutta silloin psyykeni oli todella koetuksella. Ymmärtäväinen lääkäri sanoi, että pitkän tyroksiinivajeen jälkeen uudelleentotuttelu elämyksiin voi olla kivuliasta henkisestikin.

Allekirjoitan kokemuksesi. Se mitä kerroit on tuttua minulle. Lapsuudesta asti masennus on ollut aina silloin tällöin ongelmana, vaikka parempiakin aikoja on ollut. Olen oppinut pärjäämään ja olemaan onnellinen niissä puitteissa, jotka on suotu. Vajaa- ja normaalijaksot ovat vaihdelleet ja mieli niiden mukana.

Tsemppiä. Kun tyroksiini puree, kun olet kaikin puolin sen kanssa sinut, sinulla tulee olemaan hyvä olo.
IP: Tallennettu
ruusuOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 15

Tila: Offline

RE:Hypotyreoosi ja masennus(14.12.2003, 21:17)
Hei Konna!
Olen käynyt osittain läpi samaa kuin sinä. Jo vuosia sitten mietin, voisiko tähän väsymykseen olla jotain elimellistä syytä. Stressasin ja uuvuin työn kanssa ja myös se väsytti.
V. 2000 todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta, jonka olen saanut sukuperintönä. Silloin alkoi myös lääkitys, joka saatiin kahden vuoden jälkeen johonkin malliin. Onko se kohdallaan nyt, on ?
Vuosi sitten olin sairaslomalla syynä burn out.
Koen nämä kahdeksi erilliseksi asiaksi ja olen siitä oikeastaan aivan varma. Jälkimmäisen olen selvästi hankkinut töistä. Syön masennuslääkkeitä ja käyn terapiassa. Ja aion tästä selvitä. Sairasloman aikana sain paniikkikohtauksen ja siihen lääkityksen. Se lääkitys on tosin lopetettu ajat sitten. Se oli riippuvuutta aiheuttava lääke.
On kyllä aikoja, jolloin ei tiedä, mistä mikäkin olotila johtuu. Oireet ovat masennuksessa ja vajaatoiminnassa niin samanlaisia.
Usein psyykelääkkeet tuomitaan ja niin tein itsekin, kun niitä ensimmäisen kerran tyrkytettiin. Musta se on vähän niinkuin muoti-ilmiö, että niitä vastustetaan. Miksi? Ja varsinkin miksi siinä tapauksessa, jos ne auttavat? Kaikista lääkkeistä ei tule psyykkistä riippuvuutta.
Lääkkeistä huolimatta en ole pilvessä eikä elämä ole muuttunut vallan ruusuilla tanssimiseksi, mutta näillä konsteilla olen päässyt alkuun ja osaan jo ottaa vähän iisimmin.
Se, mitä oikeastaan halusin sanoa on, että mulla nämä kaksi juttua ovat syntyperältään eri laisia. Mutta molemmat vaikuttavat nykyiseen olotilaan ja sitä on vaikea erotella. Aivan vielä en ole valmis lopettamaan masennuslääkkeitä, mutta sekin aika koittaa.
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team