kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 13.12.2003, 18:39
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi :: Kysymyksiä vajaatoimintaisille!
ekdahlsSateen jälkeen paistaa aina aurinko!
Viestejä: 6

Tila: Offline

Kysymyksiä vajaatoimintaisille!(1.12.2003, 19:28)
Haudi kanssasisaret & -veljet!

Vuosien miettimisen jälkeen sain kuin sainkin aikaseksi etsiä nämä sivut käsiini!

Haluaisin kuulla teidän kaikkien kommentteja & kokemuksia seuraavista asioista yhdistettynä kilpparin vajaatoimintaan:
- onko lisäthyroxin tuonut teille tasapainon?
- muun lääkityksen vaikutus?
- vaihtoehtohoidot (e.g. homeopatia)?
- elintavat?
- matkustaminen?
- työssäkäyminen?

Tässä pohjaksi mun tarinani:
Mulla puhkes vajaatoiminta vuonna 95, ollessani 21 vuotias. Olen aina ollut varsin vilkas ja energeettinen tyyppi; joskin ajoittaiset masennukset kuulunevat normaaliin elämään. Kuitenkin syksyllä 95 alko käsittämätön "musta" masennus; mikään ei kiinnostanut, mitään en jaksanu tehdä, paino nousi. Kävin YTHS:llä kolmella lääkärillä, joista jokainen suositteli kääntymistä alakerran psykologin / psykiatrin puoleen. Äitini (sairaanhoitaja) kanssa asiaa puituamme en kuitenkaan antanut periksi, vaan pyysin verikokeiden ottoa neljänneltäkin lääkäriltä. Tämä suostui, ja ihmekseen verestä voitiin todeta vajaatoiminta. (kävin myös vyöhyketerapeutilla juuri ennen yo.lääkäriä, ja hän ihmetteli hetken käsiteltyään jalkojani, että minkähän takia aineenvaihdunnan ja kilpirauhasen pisteet ovat erityisen koholla?)
Lääkitys aloitettiin jonkin ajan kuluttua, mutta tasapainoa ei tahdottu löytää. Hyppely vajaatoimintaisesti reilusti ylitoimintaiseen vei voimat minulta ja läheisiltäni.
Painoni nousi kaikenkaikkiaan 15kg reilun puolentoista vuoden aikana. Olen entinen kilpaurheilija, joten painonnousu urheilusta huolimatta oli varsin kova isku. Tällöin yritin ensimmäistä kertaa elämässäni laihduttaakin - tuloksetta.
2,5 vuotta sairastettuani rakastuin, ja muutin ensimmäistä kertaa asumaan yhteen. Tästä n.2kk kuluttua painoni laski yllättäen yli 10kg; muuttamatta mitään elintavoissani tai lääkityksessäni. Minut tutkittiin perusteellisesti, mutta mitään ongelmaa ei löytynyt. OYS:in sisätautilääkäri tuumasi, että todennäköisesti tulehduksen jälkioireena jäänyt vajaatoiminta saattaa joskus helpottaa & tasapainottua ja todennäköisesti jotain tällaista tapahtui minulle.
Söin siis edelleen thyroxinia; olin opetellut kuuntelemaan elimistöäni ja olen hiven eri mieltä länsimaisen lääketieteen ajatuksesta, että kilpirauhasarvot muuttuvat vain pitkällä aikavälillä. Minun kokemuksieni mukaan omat arvoni heilahtelevat täysin päivästä toiseen; riippuen elintavoistani ja päivän fiiliksestä.
Ollessani popsinut 3,5 vuotta thyroksinia, menin käymään homeopaation konsultaatiossa. Tarkoituksenani ei ollut keskittyä kilppariin, vaan muihin oireisiin. (vuosi kilpparin vajaatoiminnan alkamisesta alkoivat ongelmani nais-värkin kanssa) Ollessani käyttänyt homeopaattista lääkitystä n.kk:n verran, päätin kokeilla ja olla ilman thyroksinia. -ja fiilis oli, kuin olisi poistanut mustan hunnun silmien edestä! Olo tasapainottui reilusti, ja tunsin jälleen olevani oma itseni! Kokemukseni mukaan thyroxin moninkertaisti aallonpohjani & -nousuni; nyt kun jätin thyroxinin pois, olin jälleen oma vanha temperamenttinen itseni.

Olen nyt ollut 3,5 vuotta syömättä thyroxinia. Painoni on sama, kuin ennen kilpparin ongelmia; tosin se vaihtelee useita kiloja riippuen elintavoistani. Verikokeissa havaitaan lievää vajaatoimintaa, mutta kieltäydyn silti lääkityksestä. Kilpparissani on myös muutama myhky tullut vuoden 95 jälkeen lisää, mutta nekin ovat edelleenkin niin pieniä, ettei niistä saa ohutneulalla näytettä.
Kilpparini tuntuu hykertelevän onnesta, jos menen joka ilta nukkumaan samaan aikaan, ja herään seuraavana aamuna samaan aikaan kuin edellisenäkin aamuna. Lisäksi tasainen ruokailurytmi sekä säännöllinen liikunta tuntuvat tasapainottavan sitä. Luonnollisesti tasapaino tunne-elämässäkin tasapainottaa kilpirauhasta. Kokonaisuus
Matkustaminen sen sijaan horjuttaa herkkää balanssia. Jo tunnin lentomatkalla Oulusta Helsinkiin nestettä kertyy elimistööni valtavasti, verenpaine heittelee ja väsymysaste kasvaa. Myöskään e-pillereiden syöminen ei sopinut minulle alkuunkaan.

Tässäpä tämä, tarinani.
Nyt haluaisinkin kuulla teidän kokemuksia, onko kenelläkään ollut mitään vastaavaa?
Onko kukaan muu miettinyt, miksi kilpirauhasen vajaatoiminta yleensä puhkeaa?
Voiko ympäristön säteilyllä olla vaikutuksia asiaan (esim.Tshernobylin onnettomuus); säteilyn haittavaikutuksethan näkyvät meissä ihmisissä vasta 10-15 vuoden päästä?
Onko kukaan muu löytänyt helpotusta pehmeämmistä hoitomuodoista?
Ja, onko muilla, naispuolisilla, ollut mitään ongelmia nais-värkin kanssa samoihin aikoihin?

Eipä muuta,
mukavaa joulunalusaikaa kaikille!

IP: Tallennettu
Jossu*Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 12

Tila: Offline

RE:Kysymyksiä vajaatoimintaisille!(4.12.2003, 14:14)
Hei!

Minulla ei juuri nyt ole aikaa kirjoitella enempää. Mutta tuo naisvärkki-asia sai huomioni. E-pillerit eivät sovi laisinkaan, maksa-arvot kohoavat heti ja kiukustuttaa ja päätä särkee. Mitä muita oireita sulla on ollut? Mulla on ilmeisesti liian kuivat limakalvot, ja se on inhottavaa. Todettiin kaksi vuotta sitten vajaa-toiminta ja olen nyt 23.
IP: Tallennettu
herttisOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 17

Tila: Offline

RE:Kysymyksiä vajaatoimintaisille!(5.12.2003, 20:43)
On kuulkaa nais-värkin kans ongelmia! Joudun käyttää öljyä ja ovestinia kun limakalvot kuivat. Ilman niitä en pärjää. Ja vaihkareihin on sentään vielä kymmenenkin vuotta.
Että ottaa aivoon!
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team