kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Foorumin käyttöohjeet.Tänään on 7.4.2004, 18:49
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi :: Lääkeannoksesta kyselisin ja muutakin..
OmppuOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 32

Tila: Offline

Lääkeannoksesta kyselisin ja muutakin..(4.4.2004, 11:02)
mnulla on nyt siis thyroxin käytössä annoksella 1 ja 1/2 tabl. sitä vahvempaa lääkettä. Ensivookolla tsekataan arvot mutta vointini perusteella epäilen että tsh on vielä koholla. olisinkin kysynyt että kuinka tavallista on että thyroxinia joutuu ottamaan 2tabl? Ja onko täällä ketään joka söisi sitä vieläkin enemmän vai onko sitten jo joku imeytymishäiriö?
Lääkäri jolla kävin oli sitä mieltä että 1.5tabl on jo kamalan paljon..?

Sitten siitä ystävästäni, eilen jo aiheesta kirjoitin mutta vietini taisi kadota. Hänellä nousi tsh uusinta mittauksessa 4.7:n (viitearvot 0.3-5) Lääkäri ei suostunut antamaan thyroxinia (t4v 14) vaan kirjoitti masennuslääkettä..? Hitsit kaverilla on selkeät oireetkin, mitäs mieltä olette? Itse hän ajatteli syödä pariviikkoa noita masennuslääkkeitä ja mennä sitten toiselle lääkätille jos eivät auta.

Aurinkoista päivää!!
IP: Tallennettu
kaarinOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 20

Tila: Offline

RE:Lääkeannoksesta kyselisin ja muutakin..(5.4.2004, 14:45)
Moi,
1 1/2 tablettia ei ole mitenkään hirvittävän iso annos. Kannattaa edetä annosta isonnattaessa nyt todella varovasti. Lääkkeen imeytyminen ja se kuinka paha vajaatoiminta on ja vielä lisäksi se, että mitkä ovat sinun omat luonnolliset arvosi määräävät sen paljonko hormoonia tarvitset. Tästä tyroksiinistahan vasta muodostuu elimistössä se varsinainen hormoni jota tarvitset. Kannattaisi ehkä mitata myös T3-v arvot. Minulle endogrinologi sanoi, että tsh:n pitäisi olla 1-2 välillä ja t4-v: 14-18 välillä yleensä. Mutta jos minulla on t4-v 14 olen todella vajaatoiminnalla. Kaikilla on erilaiset arvot ja se täytyy kokeilemalla hakea omansa. Yksi mikä minulla vaikuttaa lääkkeen imeytymiseen on se, että otan sen aamulla tyhjään mahaan. Ennen otin sen tuntia ennen syöntiä, mutta muutin sen puoleksi tunniksi ja niinhän siinä kävi, että jouduin suurentamaan hormooniannosta. Ei kannata uskoa aina lääkäreitä, sinä itse tiedät mikä sinulle on parhaaksi. Itse en suostuisi syömään masennuslääkkeitä, jos on mahdollista että oireet johtuvat kilpirauhasesta. Ensin kilppari kuntoon, sitten jos ei muuta konstia, niin lääkkeet peliin.
IP: Tallennettu
hanneOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 5

Tila: Offline

RE:Lääkeannoksesta kyselisin ja muutakin..(5.4.2004, 23:00)
Omppu! Minulla juuri nostettiin lääkeannos 1,5 x 0,1 tablettiin noin kuukaus sitten. Voin jo paremmin kuin pitkään aikaan! Toinen kilpirauhaslohko poistettu leikkauksella 1998, jolloin lääkitys 1 x 0,1 mg aloitettiin. Pikku hiljaa vajaatoiminnan oireet vain lisääntyivät, mutta terveyskeskuslääkäreiden mielestä kaikki ok, kun arvot oli viitearvojen sisällä. Nyt kuulostelen tilannetta, riittääkö tämä annostus. Hyvää pääsiäisviikkoa.
IP: Tallennettu
OmppuOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 32

Tila: Offline

RE:Lääkeannoksesta kyselisin ja muutakin..(6.4.2004, 00:05)
Kiitti Kaarin ja Hanne vastauksista! Minulla on labra keskiviikkona ja mielenkiinnolla odotan vastauksia koska edelleen oloni on vajaatoimintainen. Itse mietinkin että millaisiakohan thyroxin annoksia syövät ihmiset joilla ei enää ole koko kilpirauhasta, tai no kai se täältä löytyisi mutta en ole vielä ehtinyt "kaivaa". Entä voiko kilpirauhanen sanoa sopimuksensa kokonaan irti siis ilman että se leikataan pois?
Nyt pitää mennä taas nukkumaan että huomenna jaksaa pikkuisen kanssa


IP: Tallennettu
krisse
Senior Member


mikä ei tapa se vahvistaa
Viestejä: 258

Tila: Offline

RE:Lääkeannoksesta kyselisin ja muutakin..(6.4.2004, 13:38)
kerrothan omppu meillekin sitten tulokset jos voimme antaa mitään vinkkiä
krisse, krooninen kilpirauhastulehdus,kyhmystruuma,vajaatoiminta.
nyt hyvässä kunnossa
IP: Tallennettu
maiju
Junior Member


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 81

Tila: Offline

RE:Lääkeannoksesta kyselisin ja muutakin..(6.4.2004, 19:55)
Moi Omppu,

Lambergin ja Välimäen Kilpirauhasen taudit -kirjan mukaan kilpirauhanen tuottaa normaalisti keskimäärin 75-95 ug tyroksiinia (=T4) ja alle 10 ug trijodityroniinia (=T3) vuorokaudessa. Vajaatoiminnan hoidossa käytettävä annos on keskimäärin 50-150 ug/vrk. Lääkettä täytyy nauttia normaalituotantoa enemmän, koska esim. tyroksiinista imeytyy vain noin 45-80%. Imeytymistähän haittaavat mm. kalsium, rauta, tietyt kolesterolilääkkeet (statiinit) ja e-pillerit. Lääke tulisi myös nauttia tyhjään vatsaan, jotta se kulkeutuisi nopeasti mahalaukusta ohutsuoleen. Tuotannossa, tarpeessa ja imeytymisessä yksilölliset erot ovat suuria.

Kylmäkalle on näillä sivuilla kertonut tyroksiinilääkityksen nyrkkisäännön: keskimääräinen tarve, kun omaa tuotantoa ei enää ole, on noin 1.6 x elopaino kilogrammoina = tyroksiinilääkkeen tarve mikrogrammoina vuorokaudessa.

Eli laskukoneet esiin!

Kroonisessa autoimmuunityreodiitissa, joka on yleisin vajaatoiminnan syy, tyroksiinia tuottavat solut tuhoutuvat. Lopulta kilppari ei siten käsittääkseni tuota tyroksiinia enää lainkaan.
IP: Tallennettu
kylmakalle
Super Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 477

Tila: Offline

RE:Lääkeannoksesta kyselisin ja muutakin..(6.4.2004, 20:04)
Moi Omppu

Kilppari sanoo sopimuksensa irti kroonisessa kilpirauhastulehduksessa, elimistö hyökkää omia kudoksia vastaan ja tuhoaa kilpparisolukon, jossa tota elämää ylläpitävää hormoonia muodostuu, vaihtoehtoja on kaksi, kilppari kutistuu tai turpoaa - toivon tota ensimmäistä omalle kohdalle, ettei tarvitsisi leikkauspöydälle kiivetä. Niin.. annokseni olen nostanut (omin päin) muutama viikko sitten 1,75 tabl. x 0,1( 1,5 ennen), kun tuo olo meni taas aivan poskelleen, pirunmoinen turvotus, alhainen lämpötila ja muuta kivaa aloin kokeilla tabl. jakamista 3 kert. 24h aikana - kiitos Krisselle! toivottovasti sopii minulle, ainakin lämmöt on noussut nyt normaaliin 37 asteeseen ja turvotus alkaa laskemaan - tuota lämpötilaa ei ole ollut ainakaan 20 vuoteen, jos ei parin kuukauden sisällä olo kohene, niin nostan annoksen 2 tablettiin.


Munakasta pääsiäistä kaikille!
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
IP: Tallennettu
OmppuOnko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 32

Tila: Offline

RE:Lääkeannoksesta kyselisin ja muutakin..(6.4.2004, 20:14)
Heippa!

Minulle olikin uutta että thyroxinia "annostellaan" painon mukaan. Minullahan paino nousi tsh tahtiin joten varmaan on annos tarve isompi (pitää kohta laskea) niin ja sitten tuo yksilöllisyys näissä imetymis asioissa, käsittämättömiä eroja niissäkin. Huomenna on labra taitaa vaan mennä tulosten saanti pääsiäisen jälkeen. Ajattelin kyllä itse vähän nostaa annosta vaikka 150:stä 175:n jos lääkäri ei sitä tee ja arvoissa on yhtään varaa kun on tämä olo vielä niin vajaa, eihän se iso synti ole? Pitääkin kokeilla tuota annoksen jakamista kolmeen, auttaako se muuten siihen imeytymiseen?
Hyvää Pääsiäistä täältäkin!
IP: Tallennettu
Katariina
Junior Member


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 50

Tila: Offline

RE:Lääkeannoksesta kyselisin ja muutakin..(7.4.2004, 14:58)

Hei Kylmäkalle,
oletko pysytellyt edelleen Amourin syönnissä, eli tulivatko nuo oireet nyt sen aikana? Miltä T3 lisä on muutoin tuntunut?

Itse söin tyroksinia 115,5 mikrogrammaa ja voin oikein hyvin - kunnes menin labraan jossa TSH oli mittaamattomissa ja T4V 18,8 (tämän labran raja-rvot 9-17,2). Lääkärin määräyksestä vähensin sitten annosta ensin 100:n jolloin edelleen liikatoiminta ja sitten 86,5ug ja nyt on alkanut vanha olo palautua takaisin, väsyttää, masentaa, muisti huononi taas ym, polvetkin ovat uudelleen kipeytymään päin.
Siispä sumplin tässä, että josko elimistölleni sopiva t3 määrä (tyroksiinista)aiheuttaa liian suuren t4 määrän, se ehkä selittäisi olon ja labrojen eron. Niinpä mietin että lisäämällä suun kautta T3a pienenisi samalla T4:n arvo veressä mutta olo pysyisi samana... ajattelin kuitenkin ennen lääkärirumbaa kysäistä mielipidettäsi kokeilusta?

Omalla kohdallani lievä ylitoiminta kunniaan ; ellei sitten aiheuta sekin tätä karseaa hiustenlähtöä kuten oli aiemmin puhetta)- jos, niin dilemma hyvän olon ja hiusten välillä...

Katariina

Diagnoosi: kilpirauhasen krooninen autoimmuunitulehdus, Hashimoton tyreoidiitti. Ollut myös Subakuutti tyreoidiitti. Thyroksiiniannos 1mg/pvä.
IP: Tallennettu
krisse
Senior Member


mikä ei tapa se vahvistaa
Viestejä: 258

Tila: Offline

RE:Lääkeannoksesta kyselisin ja muutakin..(7.4.2004, 17:45)
jaan lääkkeeni aamuun ja iltaan,en sen useampaan osaan.
Gurujen mukaan ja muutenkin pätevien kilpirauhaseen perehtyneiden lääkäreiden mukaan arvot saa olla liikatoiminnan puolella jos ei ole liikatoiminnan oireita, oma tsh:ni on nyt 0,1 ja siinä se pidetään johtuen kovasta vajaatoiminnasta, ja hyvin menee nyt
krisse, krooninen kilpirauhastulehdus,kyhmystruuma,vajaatoiminta.
nyt hyvässä kunnossa
IP: Tallennettu

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team