kilpirauhasfoorumi
Kerro oma tarinasi!Tänään on 3.7.2003, 19:49
kilpirauhasfoorumi :: Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi :: Luulotautinen (?) ja uusi täällä
Henkka
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 3

Tila: Offline

Luulotautinen (?) ja uusi täällä(4.6.2003, 19:14)
Hei kaikki!

Tietääkö kukaan kuinka yleisesti kilpirauhasongelmat periytyvät? Molemmalla isoäidilläni on ollut liikatoiminta (ja hoidon jälkeen molemmilla on ollut vuosikymmeniä vajaatoiminta).
Olen lueskellut juttuja tällä foorumilla, ja mielestäni joitakin oireita minullakin on, tai on ollut. En vaan enää tiedä mikä on normaalia ja mikä ei...

Ongelmani on se, etten ole tuntenut itseäni terveeksi enää vuosiin - ja aiemmin olin todella terve kuin pukki. On ollut epämääräistä lämpöilyä ja hurjaa väsymystä, joiden takia menin aikoinaan työterveyslääkärille. Otettiin kaikenlaisia kokeita (myös kilpirauhaskoe) ja kaikki arvot olivat normaaleja: lääkäri sanoi, ettei tiedä mikä minussa on vialla ja käski mennä gynekologille. End of story.

Samoihin aikoihin iho kuivui käytännöllisesti katsoen yhdessä yössä (talvi-ihottuma, kuulemma - kesällä), alkoi tulla painoa lisää, ensin hiljalleen ja sitten isompina kerta-annoksina (viimeksi tammikuussa 5 kiloa) ja "luonnollinen jojo-ilmiö", osa lähtee aina itsellään pois. En ole vielä koskaan elämässäni ollut ylipainoinen, mutta eiköhän sekin tule pian koettua...

Sitten tulivat keskittymisvaikeudet ja muistihäiriöt ja mielialan heilahtelut. Ja lopulta masennus(?). Masennuksen diagnosoi yleislääkäri n. 20 minuutin keskustelun pohjalta, jonka sitten hiljaisesti hyväksyin, koska olo todella oli niin kamala. Masennuslääkkeet vaan eivät auta, enkä niitä yleensä kovin monta kuukautta jaksa sen tähden käyttääkään. Väsyttävät entisestään ja vievät sen vähäisenkin jäljelläolevan keskittymiskyvyn ja mielenkiinnon asioihin. Stressinsietokyky (aiemmin huippuhyvä) on hävinnyt lähes olemattomiin.

Niin ja sitten on ne kurkkukivut ja äänen pettäminen ja huojumiset ja ovenkarmeihin ja pöydänkulmiin törmäilyt. Välillä paleltaa aivan käsittämättömän paljon. Niveliä särkee, raajat puutuvat ja väsyvät todella helposti. Silmiä särkee joskus harvoin, välillä rutikuivat ja välillä vuotavat solkenaan.

Aamulämpöä olen mittaillut pari viikkoa, se on aina 35.9-36.2 välillä, tosin saattaa iltaa kohden nousta jopa hitusen normaalin 36.8 yläpuolelle.

Kuulostaako kenenkään mielestä tutulta, vai olenko ihan oikeasti luulosairas... Ei millään viitsisi mennä taas ihan turhaan vinkumaan työterveyslääkärille. Suurkiitokset jo etukäteen!!
vanamo
Full Member


Sattuuhan sitä, mutta tottuuhan siihen, kun aina sattuu!
Viestejä: 124

Tila: Offline

RE:Luulotautinen (?) ja uusi täällä(4.6.2003, 19:43)
Tervetuloa mukaan!
Kyllä ainakin meidän suvussa on useammalla kilpirauhasvaivoja ollut.
Lääkärit määräävät masennuslääkkeitä ihan liian helposti. Masennuslääkkeet tuntuvat olevan muoti-ilmiö - sekä yksi tapa saada potilas (yleensä) tyytyväiseksi.
Nautitaan kesästä - kyllä se lämpö ja aurinkokin vielä tulee!
NiinaPositiivisuus luo voimia!
Viestejä: 22

Tila: Offline

RE:Luulotautinen (?) ja uusi täällä(4.6.2003, 20:21)
Selvitä kilpirauhaskokeiden arvot (numerot), jos siitä ei ole yli vuotta tai mene uudelleen kokeisiin. Oireesi ovat täysin vajaatoimintaisen merkkejä, mutta lääkärit tuijottavat niihin lukuihin. Viime syksynä TSH:n (vajaatoiminta) yläraja oli vielä 5, nyt 4. Ja useissa kilpirauhastutkimuksessa kehittyneemmissä maissa raja on laskettu jo 2,5:een.

Työterveyslääkärien tehtävä on auttaa potilastaan ja moni heistä kuvittelee olevansa aina oikeassa. Me olemme kaikki joutuneet opettamaan lääkäreitä ja vaatimaan heiltä asioita, mikä voi olla ammattilaiselle vaikea pala. Se ei kuitenkaan saa estää hoidon saamista tai sairauden toteamista. Tietenkin voisit myös pyytää lähetettä endokrinologille, jotka kilppariasioista jotain tietävätkin. Itse olen huomannut moniin lääkäreihin purevan sellainen hämmentynyt asioiden esilleotto, että kun olen tällaista lukenut tai kuullut. Silloin he saavat pitää ammattiylpeytensä.

Tsemppiä sinulle! Tuskin luulotauti on kuitenkaan sinun sairautesi.
kylmakalle
Full Member


Kaikki on mahdollista miehelle, jonka ei tarvitse tehdä sitä itse.
Viestejä: 196

Tila: Online

RE:Luulotautinen (?) ja uusi täällä(4.6.2003, 22:19)
Moi Henkka

Kuulostaa tutulta, kertomuksesi perusteella kilpirauhasesi ei tunnu toimivan kovin vakaasti. Ongelmana tuppaa olemaan nuo lääkärit, jotka usein vähättelevät vastaanotolle tulevan vaivoja. En minäkään usko tuohon luulotautiin ja kun suvussa kerran noita kilpirauhasvaivoja on, niin sinut pitää tutkia tarkemmin.
Tsemppiä!!

Terv. Kylmäkalle
Henkka
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 3

Tila: Offline

RE:Luulotautinen (?) ja uusi täällä(5.6.2003, 17:06)
Kiitoksia vastauksista

Jospa sitä nyt yrittäisi kerätä rohkeutensa ja varaisi ajan terveydenhoitajalle??

Edellisistä verikokeista on tosiaan jo seitsemän tai kahdeksan vuotta aikaa, ettei tuloksista paljon hyötyä olisi vaikka ne jostain löytyisivätkin.

Katsotaan kuinka ämmän käy! Siihen saakka hyvää kesää kaikille...
Henkka
Newbie


Onko tauti minussa vai minun ympärillä!
Viestejä: 3

Tila: Offline

RE:Luulotautinen (?) ja uusi täällä(24.6.2003, 23:20)
Lääkärin kanssa en oo vielä keskustellut, mutta kyllä noi labrat minusta ihan normaaleilta näyttää... Eli

S-T4V 13 (9-21) Analyysi tehty ei-akkreditoidulla menetelmällä
S-TSH 0,973 (0,400-4,000)

Se on sitten varmaan jotain muuta?
krisse
Junior Member


mikä ei tapa se vahvistaa
Viestejä: 70

Tila: Offline

RE:Luulotautinen (?) ja uusi täällä(26.6.2003, 23:46)
yritäs henkka kumminkin ennen kun luovutat otattaa t3 ja jotain muitakin jotka selvittää kilppari juttuja.

tuttavan tuttu oli kokeissa ja vajaatoiminta löytyi tavallista sitkeämmän etsimisen kautta, se voi olla myös
aivoperäinen eikä välttämättä siten näy tsh.ssa .

pyydä vaan lisäselvityksiä
krisse
Administrative Functions: Delete Topic | Lock Topic

Pitkä URL lyhyemmäksi:

powerboards
Copyright © 2001-2002 PB Dev Team